poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co na drugie śniadanie do przedszkola?  (Przeczytany 82777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Co na drugie śniadanie do przedszkola?
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Lut 2013, 07:43:26 »
do happybeti
no wlasnie chodzi mi o to ze ta woda jest zimna,powinna byc cieplejsza.a co do tego mleka jak ja widze jak oni na gannie kupuja 0,1,0,5 dla mnie to woda a dzieciaki to pija.ciekawe co powie babka jak jej powiem ze maly ma pic albo 1,5 albo 3,5.niedlugo mam zamiar odstawic nan.wczoraj tez myslalam o tych jedzonkach w przedszkolach,jak moja starsza corcia zajadala sie pomidorowka i innymi smakolykami bardzo lubila.palce lizac

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Lut 2013, 10:11:20 »
A co ma powiedzieć? Wytłumacz, że mała zawartość tłuszczu w mleku nie pozwala organizmowi przyswoić witaminy D. Jeśli nie przyswoi witaminy D, która jest z kolei odpowiedzialna za przyswojenie wapnia w mleku, to to mleko robi się totalnie bezwartościowe. A potem wychodzą na rynek nowinki takie jak skummetmælk z dodaną witaminą D (sztuczna, bo w skummet naturalna prawie nie istnieje). I kto normalny słyszał o tym żeby małe dzieci piły odtłuszczone mleko bo 3,5% jest za tłuste??? Nawet jeśli dorosła osoba chce zdrowo jeść to mają przestrzegać zasady "poniżej 5% tłuszczu", więc kobietki myślcie o waszych dzieciaczkach i ich zdrowiu a nie o tym co opiekunka sobie pomyśli! Ona skończy swoje zajęcie (opieka jest jej pracą) i będzie miała gdzieś rozwój waszych dzieci. To wy jesteście matkami!  Wit.D i wapń "kierują" rozwojem kości, co każda przecież wie, więc tu chodzi o przyszłość dzieci. Nie dajcie się zwariować myślom typu " a co ona powie, a co ona sobie pomyśli, a bo jestem w Danii, to powinnam..." Myślicie, że odwrotnie one marnują czas na zastanawianie się, co wy myślicie? W Danii zawsze podobało mi się m.in. to, że duńczycy nie marnują czasu na spekulacje, co inni myślą o nich, tylko żyją swoim życiem, myśląc co dla nich jest najlepsze. To taki swoisty zdrowy egoizm, czego i wam życzę  ;)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Lut 2013, 10:19:50 »
pewnie , nie dajcie sie zwariowac ,ja pije minimælk ,ale dla dzieci tylko pelno tluste!co do obiadkow w przedszkolach , tak pamietam je  ,byly tez deserki , ale ja niejadek bylam i tak malo co jadlam, lub chowalam po kieszeniach.
bierzcie witamine D , ostatnio wyszlo mi w badaniach ,ze mam niedobor , biore teraz suplement.tutaj latwo o niedobor bo jest malo slonca...

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Lut 2013, 11:25:37 »
Tak jeszcze a propos wapnia i jego przyswajalności, to jego wielkim "wrogiem " jest biały cukier >:(.
Dlatego zawsze w Polsce "rozwalały" mnie reklamy "danonków", ktore, ach, takie zdrooowe dla dzieci, bo tyyyle wapnia mają ::) ::) ::)...może i maja, ale cukru jeszcze więcej, więc to wszystko i tak psu na budę :P ;D.
Albo "superniania" reklamująca ....margarynę, że niby to takie dobre dla dzieci ;D ;D ;D
" Polak gorszego sortu"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Lut 2013, 12:57:16 »
Ciiiichooo Betti ! :)
Moje dziecko jak jest chore to na Danonkach jedzie :)
Znaczy, to jedyny pokarm, ktory jest w stanie zjesc przy goraczce, czy bolu gardla.

Ale na szczescie to chyba jedyny cukier, ktory dostaje,i nie na codzien, wiec jakos przezyje :)

Co do tego tlustego mleka, to ja juz nie pamietam (zwlaszcza, ze u nas maz specjalista od zywienia jest), ale mi sie wydaje, ze akurat nasza pielegniarka, nic nie mowila, o przejsciu na chude mleko.
Moj maz jak na Dunczyka przystalo upierdliwie skrupulatny jest w takich kwestiach, wiec juz by inne Malej kupowal. A tymczasem marudzi, jak przez przypadek, naleje Malej 1,5 % mleka.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Lut 2013, 14:05:00 »
 ;D
choroba to "insza inszość", wtedy , trudno...odpuszczamy ;).
Synek mojej przyjaciółki zachorował- zapalenie ucha.Na codzień ma apetyt, ze pozazdrościć. A gdy chory- nie chcial nic, nawet pić :(.
Zapytała swojej lekarki, co ma robic???
Ona na to:
kup słodkich napojów gazowanych, batoników, cokolwiek.Niech chociaż to je.
No i ,o dziwo, zaczął pić i jeść :D.
Jak to mówią, nadzwyczajne sytuacje wymagaja nadzwyczajnych rozwiązń ;) ;D 8)

U nas  w domu nie mam mowy o pomyłce mlekowej ;).
Kupuje tylko to pyszne, "obrzydliwie niezdrowe" 3,5% :P ;D 8).
M. mleka nie pija (nietolerancja laktozy).Amelka - wiadomo, pełne.
A ja mleko lubię.Ale mleko, nie "wodę" ;) ;D :P.Miałabym pic 1,5, to wolę już wcale ;) ;D.
" Polak gorszego sortu"

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #66 dnia: 05 Lut 2013, 15:09:41 »
http://www.arla.dk/Sundhed/Alt-om-mejeriprodukter/Malk-til-dig-og-dem-du-holder-af/

tutaj macie wytyczne co do mleka ,pisze ze dzieci po 1 roku maja pic letmælk  ,ale nie minimælk .ja jakbym popila kotleta mlekiem 3,5% zwrocilabym , po prostu za tlusto...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 05 Lut 2013, 15:09:41 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #67 dnia: 05 Lut 2013, 15:41:01 »
Reksio, ta Twoja niania jakas dziwna. U nas pielegniarka srodowiskowa zalecala tluste mleko i praktycznie w kazdej dunskiej ksiazce mozna o tym przeczytac.
O wodzie (o tych bakteriach i metalach ciezkich) od meza slyszalam. Ba! Do czajnika tez trzeba wlewac zimna (wlewalam ciepla by sie szybciej zagotowala). No, ale ze brzmial logicznie, to sie poddalam.

Z woda z kranu tez walczylam i udalo mi sie Mloda przetrzymac na przegotowanej lub mineralnej do chyba 9 miesiaca. Pozniej przyszla pielegniarka na wizyte. I chcialam ja na swiadka wziac, ze kranowa i owszem, ale przynajmniej po pierwszym roku zycia.... No i wpadlam, bo odpowiedz byla: ale dlaczego?

CO do zimnej wody. Grozna jest tylko wtedy, kiedy jestsmy spoceni/przegrzani, i wbrew logice, lody najmniejgrozne dla organizmu sa zima!

Co do chlodu w domu... To generalnie powinno sie w mieszkaniu utrzymywac temperature 18 stopni - najzdrowsza dla ukladu oddechowego. "niezdrowa" dla roztoczy (nie rozmnazaja sie w tej temperaturze itp.
Wiec zgodnie z zaleceniami lekarzy, powinno sie wlasnie zalozcy dodatkowy sweter i siedziec w chlodnym.
Niestety wbrew posiadanej wiedzy, zaczynam zamarazc, gdy temeratura w domu spada ponizej 21 stopni, wiec zyje niezdrowo :)

Acha... na to spanie na dworze, nie ma zadnych dowodow naukowych, ze jest zdrowe (jak powiedziala moja lekarka), ale tu sie sypia i juz.
Osobiscie nie zamierzalam klasc Malej na dworze, ale zycie sprawilo, ze wyszlo inaczej. Mloda wybrala. I nawet do dzis, na dworze "odleci" w 5 minut i bedzie spala 2 godziny. W domu usypianie bedzie trwalo 2 godziny, a cale spanie ze 20 min.
    Co do cieplej wody, to moze dziwne, ale ja od dziecinstwa w Polsce bylam przyzwyczajona przez moja mame, ze do czajnika lejemy tylko zimna wode, bo w cieplej mnoza sie bakterie, wiec nawyk pozostal i nie pamietam, zeby sie kiedys z tym zapomniala. A moja mama zaden naukowiec,  kobieta z fajnej  wiochy  jest, wojenne dziecko :)
   Tak zimna woda jest grozna, gdy sie spocimy, zgrzejemy i od razu takiej lodowatej napijemy. Wyobrazcie sobie ten szok termiczny dla organizmy! Roznica moze nawet 30 stopni! No i wtedy anginka jak malowanie. A my powiemy, ze to od zimnej wody, heheh. Lody tez lepiej jesc z tego wzgledu zima, tu zauwazylam , ze dzieci czesto jedza wlasnie zimowa pora. Latem ok, ale powoli, zeby organizm znowu nie doznal szoku ;). Przy okazji taka ciekawostka, spotkalam sie z opinia, ze podczas anginy na to bolace gardlo dobrze jest jesc lody- zimne zabija bol a i powoduje, ze bakterie tak sie nie namnazaja. Lekarze zalecaja tez jedzenie lodow po wycieciu migdalkow. Nosilam tonami mamie, jak jej wycieli . Ale to moze wykret, bo ona baaaardzo lubi lody ;D ;D!
   Co do chlodu w mieszkaniu, tez sie zgadzam, jeszcze chlodniej powinno byc w sypialni, ok 17 stopni. Niby lepiej sie spi. A poza tym drogie panie - ZIMNO KONSERWUJE! Dluzej pozostaniemy mlode i piekne ;). Ja jestem zmarzluch wiec oki temp. utrzymuje ale na to polarek musi byc ;D
    A spanie na dworze?? Pamietam z dziecinstwa i do dzis tak mam, najlepiej sie spi w lecie w stodole na sianie ;D. Moment i czlowiek zasypia, a stodola oczywiscie otwarta na osciez :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Lut 2013, 18:43:44 »
http://www.arla.dk/Sundhed/Alt-om-mejeriprodukter/Malk-til-dig-og-dem-du-holder-af/

tutaj macie wytyczne co do mleka ,pisze ze dzieci po 1 roku maja pic letmælk  ,ale nie minimælk .ja jakbym popila kotleta mlekiem 3,5% zwrocilabym , po prostu za tlusto...

U nas Mloda jedynie kakao rano i wieczorem pije, wiec na szczescie kotlet jej sie nie zwroci :)
A za artykul dziekuje, podsune mezowi hehe.... jak uznam artykul za rozsadny :)

No :) juz podsunelam - slubny twierdzi, ze do 3 roku zycia... I w sumie sie z nim zgadzam. Dzieci sa rozne. Moja nie je duzo, Wazy "ledwie co", wiec dodatkowe kalorie sie przydadza.
« Ostatnia zmiana: 05 Lut 2013, 19:04:05 wysłana przez Jomir »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #69 dnia: 05 Lut 2013, 19:02:36 »
Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic i wszystko jest kwestia przyzwyczjenia.

Niektórzy zawsze dostawali od mamy ciepla herbatke i opowiesci jakie to zdrowe i dobre, inni zimna wode z kranu i opowiesci jakie to zdrowe i dobre.

Srodkowa Europa miala tradycje jedzenia cieplego w poludnie, bardziej na wschód jadalo sie duzy, goracy posilek, prawie obiad - na sniadanie, zachód jadal duzy goracy posilek wieczorem albo póznym wieczorem.
Calkiem na wschodzie w temperaturze 35 stopni je sie na sniadanie bardzo goraca, tlusta i pikantna zupe - wszyscy, dzieci tez. I wszyscy zyja, tak jak by ich nawet przybywa i przybywa...
Nawyk, przyzwyczajenie i tyle.

Zaladek trawi - tzn kwas zaladkowy rozpuszcza pokarmy równie dobrze z goraca herbate jak i z zimna woda - gdyby bylo inaczej ludzkosc nie dotrwalaby do "oswojenia" ognia, a az tak dawno to nie bylo.
Zadne inne ssaki wszystkozerne nie podgrzewaja swoich pokarmów a ich zaladki i biochemia sa identyczne z naszym.
Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic ...
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Lut 2013, 19:06:14 »
"bogiem a prawda" heh... uzywam tego zdania po raz drugi dzisiaj. To wogole mleka krowiego pic nie powinnismy, bo zawiera skladniki odzywcze przystosowane dla cielat, a nie dla dzieci czy doroslych ludzi.

A ilu naukowcow tyle pogladow. Jedni twierdza, ze zdrowe, inni twierdza, ze nie.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 05 Lut 2013, 19:16:03 »

Calkiem na wschodzie w temperaturze 35 stopni je sie na sniadanie bardzo goraca, tlusta i pikantna zupe - wszyscy, dzieci tez. I wszyscy zyja, tak jak by ich nawet przybywa i przybywa...

Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic ...
  Hihihi, szczegolnie tu, w Danii ;) ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Lut 2013, 19:18:01 »
Ano tak to juz jest, nie ma czegos zeby bylo dobre na wszystko i niczemu nie szkodzilo.

Mleko zawiera vit.D i wapn ale tez najbardziej szkodliwe tluszcze.
1 litr mleka dziennie to 3,5 x 10 = 35 g czystych nasyconych kwasów tluszczowych.

Wieksza czesc ludzkosci nigdy nie podaje i nie uzywa mleka krowiego - zyja, rozwijaja sie, kosci im sie nie lamia... Narody nie wymieraja a wrecz przeciwnie...
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Lut 2013, 19:20:43 »
Do Kasi - nie rozumiem?
W Danii plus  35 stopni czy w Danii zupka z chili i lime?

Aaaa...: w Danii mozna do wszystkiego sie przyzwyczaic? OK chyba juz pózna pora dla moich szarych komórek  :D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Lut 2013, 19:21:06 »
"bogiem a prawda" heh... uzywam tego zdania po raz drugi dzisiaj. To wogole mleka krowiego pic nie powinnismy, bo zawiera skladniki odzywcze przystosowane dla cielat, a nie dla dzieci czy doroslych ludzi.

A ilu naukowcow tyle pogladow. Jedni twierdza, ze zdrowe, inni twierdza, ze nie.
     Gdzies tam w dalekiej Rosji zyje sobie skromniutko jeden z najstarszych ludzi na swiecie. Jego dieta ubozuchna, wzbogacona gorzalka domowej roboty (samogon ;)?) i tytuniem ;D...
   I kto mi wytlumaczy ten fenomen? (oczywiscie: pytanie retoryczne ;))

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 05 Lut 2013, 19:21:06 »

Kiedy najwczewśniej do przedszkola???

Zaczęty przez Magda_lenaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8082
Ostatnia wiadomość 02 Paź 2012, 13:36:50
wysłana przez anha
Rząd zamyka wszystkie szkoły, przedszkola i żłobki w Kolding

Zaczęty przez GagatkaDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7149
Ostatnia wiadomość 21 Lut 2021, 21:49:16
wysłana przez Gagatka
dofinansowanie do przedszkola

Zaczęty przez emilyroseDział Podatki