poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co na drugie śniadanie do przedszkola?  (Przeczytany 82841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: Co na drugie śniadanie do przedszkola?
« Odpowiedź #120 dnia: 08 Lut 2013, 22:58:27 »
No cóż, większość moich postów to argumenty naukowców a nie moje własne. Ja przytaczam co przeczytałam, widziałam lub usłyszałam, przeplatając moim własnym zdaniem. A od wyrażenia swojego zdania zaczynają się ciekawe dyskusje i rozmowy. Kontynuowałam "naszą" rozmowę - nie przypominam sobie atakowania ciebie, ale jedynie przytaczam przykłady i własną opinię.

Więc znaczenie ma takie, że jest to forum dyskusyjne i napewno dla kogoś zainteresowanego np. może MC ( ;))będzie miało jakieś znaczenie. Dla ciebie nie musi. Każdy sam sobie wybiera  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Lut 2013, 23:04:04 »
Reksio Wroclaw wymiata ,mieszkalam  kolo Sky Tover
 ;D
polecam badac poziom wit D, nalezy do standardu badan obok cholesterolu ,hemoglobiny , proby watrobowej itp
ja mialam bardzo ladne wyniki ,oprocz wlasnie niedoboru  witaminy D ,a pije  litrami økologisk minimælk ;)

Ja niedaleko Parku Południowego  ;D Wrocław rządzi!!!  8) Zalecam 3,5% mleczko i masełko w mądrych ilościach i słoneczko  ;) Może przeszłaś jakąś chorobę, która wymiotła wit. D? Też jestem za badaniami kontrolnymi  :) ale tu w Danii ciężko się o nie doprosić, jeśli konkretnie na nic nie chorujesz. Dlatego jak jeżdżę do Wrocka to zawsze je robię  ;D Polecam jeszcze badania na owsiki i lamblię. Potrafią narozrabiać i nawet nie wiesz że to z ich powodu.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Lut 2013, 08:34:31 »
Mleko nie jest jedym zródlem vit. D.

Wystarczy w miare normalnie sie odzywiac i witaminy sa w organizmie.

O badaniach na "wszystko i czesto" zdania sa podzielone.
Dlaczego ze zdrowych ludzi robi sie chorych?
Jakie mechanizmy psychiczne sa przyczyna ze zupelnie zdrowi ludzie szukaja poswiadczenia ze sa zdrowi - znowu i znowu?
Stare slowo - psychosomatyczne i nowe funktionelle lidelser troszke moze wyjasniaja ale tylko w grupie osób które rzeczywiscie czuja sie chore.
Wyjasnienia o tych którzy czuja sie zdrowi a szukaja potwierdzenia na razie nie spotkalam.

Ciekawy temat.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Lut 2013, 11:03:15 »
Reksio super , rzadko w Dani spotykam kogos z rodzinnego miasta Wroclawia  wiec tym bardziej jest mi bardzo milo.W parku poludniowym spedzilam cale dziecinstwo bawiac sie  nad stawem, w zimie na lyzwach, nieraz tam lubie zajrzec i pospacerowac jak jestem w Polsce. :)
Zmienilam lekarza i teraz mam na prawde wspanialego , nie moge narzekac.(jest pol dunczykiem, pol naszym rodakiem)Nie mialam badan wiele lat ,bo wlasnie nic mi nie dolegalo i dobrze sie czulam ,ale ostatnio po ciezkiej  grypie poprosilam go o badanie krwi ,nawet nie mrugnal , wyjal probowki i sam pobral krew.Ale pewnie ,ze w Polsce tez mozna sobie zrobic,ja bylam ostanio na USG u ginekologa .

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Lut 2013, 13:48:30 »
Mleko nie jest jedym zródlem vit. D.

Wystarczy w miare normalnie sie odzywiac i witaminy sa w organizmie.

O badaniach na "wszystko i czesto" zdania sa podzielone.
Dlaczego ze zdrowych ludzi robi sie chorych?
Jakie mechanizmy psychiczne sa przyczyna ze zupelnie zdrowi ludzie szukaja poswiadczenia ze sa zdrowi - znowu i znowu?
Stare slowo - psychosomatyczne i nowe funktionelle lidelser troszke moze wyjasniaja ale tylko w grupie osób które rzeczywiscie czuja sie chore.
Wyjasnienia o tych którzy czuja sie zdrowi a szukaja potwierdzenia na razie nie spotkalam.

Ciekawy temat.

Nigdzie nie napisałam o mleku jako jedynym źródle witaminy D.

Nigdzie nie pisałam o badaniach na "wszystko i często". Jeżdżę do Polski co dwa lata - nie uważam więc, że robię badania "za często".

To dosyć prymitywny tok myślenia, że badania powinno się robić dopabuse jak coś dolega. Często może być za późno. Naprawdę nie słyszałaś o profilaktyce? Ciężko mi w to uwierzyć. Nawet młode osoby teraz wiedzą jakie to ważne - oczywiście póki jest się młodym w pełni sił, to się uważa, że cały świat leży u stóp a choroby zdarzają się innym  8)

Są profilaktyczne badania mammograficzne, cytologia, badanie krwi. Nie widzę tu nic nienormalnego, że ktoś chce wyłapać chorobę w zalążku, zanim za bardzo się rozwinie. Niewiedza na temat niedoboru wit. D przez dłuższy okres prowadzi do osteoporozy w starszym wieku. Ja tam mam zamiar być zdrową mamą i kiedyś miejmy nadzieję babcią, więc dbam o swoje zdrowie.

Gdyby nie badania kontrolne na które moja mama namówiła ojczyma, to już by nie żył. Jakieś 9 lat temu. Też uważał, że nie musi, bo nic mu nie jest. Okazało się że miał w sobie już komórki rakowe. Nie wykryto by tego w czasie i byłoby za późno na operację. Co prawda w Danii uznano, że jest za późno. Był operowany w Polsce.

Kolejny przykład, to mój były mąż. Namówiłam go na badania na lamblię, bo sama je regularnie co dwa lata robię. Będąc duńczykiem nigdy nawet o tym nie słyszał. U niego była tego masa plus niesamowita ilość owsików. Bleeee... Nie likwidowana lamblia prowadzi do marskości wątroby, dostał leki na jedno i drugie. Oprócz tego poprawiła mu się cera i schódł  ;D A też na nic nie narzekał, bo nic mu nie było.

Więc małe resume: nie mylmy pojęć "hipochondria" i "profilaktyka".

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Lut 2013, 13:50:30 »
AYME, ja znam tutaj tylko jedną osobę z Wrocławia  :) Za to z Zachodniego Pomorza całą armię  ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #126 dnia: 09 Lut 2013, 15:10:16 »
Profilaktyka to zapobieganie.

Niepotrzebne badania zdrowych ludzi to nie jest profilaktyka. Badanie maja na celu stwierdzenie choroby, badania nie zapobiegaja chorobie.

Nie mylmy pojec hipochondria i profilaktyka  :D

Chociaz robienie niepotrzebnych badan przez zdrowych ludzi to nie hipochondria - hipochodrycy wierza ze sa chorzy, ta druga grupa wie ze nie jest chora ale nie wierzy ze jest zdrowa.

Dlatego to ciekawy temat
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #126 dnia: 09 Lut 2013, 15:10:16 »

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #127 dnia: 09 Lut 2013, 15:25:41 »
 no tak ze Slupska  ,z Lomzy , z lubelskiego , z Lodzi mamy pelno rodakow w Dani,  a jakos kurna z Wrocka nie chca tutaj przyjechac  8) :'(ciekawe dlaczego ;)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Lut 2013, 15:36:52 »
Badania profilaktyczne to badania zapobiegawcze. Oczywiście.

"Niepotrzebne badania zdrowych ludzi" - potrzebne w celu wykrycia choroby bez jej widocznych objawów.

Według ciebie badania trzeba robić dopabuse, kiedy widzi się pierwsze symptomy choroby. To jest dla mnie ciekawe podejście. Wychodzę z założenia, że nigdy nie robiłaś cytologii, bo po co, ani mammografi, bo raka piersi jeszcze nie masz, więc to też niepotrzebne. Poczekasz aż sobie raczka wychodujesz a dopabuse potem będziesz beczeć, że trzeba było profilaktycznie zrobić badania od czasu do czasu. Albo lekarz ci to uświadomi. W końcu nawet duńskie szpitale wysyłają "zaproszenia" na profilaktyczne badania do kobiet w określonym wieku. Zdrowych kobiet. O tych chorych wiadomo, że są chore więc badania profilaktyczne ich nie dotyczą  8)

Widzę, że nie zrozumiałaś moich dwóch przykładów. Nie moje konie, nie mój cyrk, z twoim podejściem choruje więcej ludzi, bo nie zapobiegają w czasie chorobom - ale cóż, ludzie mają swój rozum. Nie życzę ci żebyś zachorowała na cokolwiek co mogłoby być wykryte wcześniej  8)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Lut 2013, 15:38:03 »
Vit. D versus podwyzszony kolesterol versus podwyzszone cisnienie versus nadwaga - i wszystko juz jako dziecko...

Mleko jest bardzo popularnym napojem w pólnocnej Europie,  znanym w reszcie Europy nieznanym w Afryce, Am. Pld. i Azji a w Azji duzo ich mieszka... :D

Badania niemieckie lacza krowie mleko podawane dzieciom i eksplozje alergii w ostatnich 40 latach.

Gdzie prawda?

Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic i wszystko jest kwestia przyzwyczjenia.
 ;D
P.S Osobiscie nigdy w zyciu mleka nie pilam i zyje, niedoboru vit. D nie mam  ;D a troche ponad 20 lat tez juz mam  ;D
P.S 2 nie pije bo nie lubie a nie ze jakis lekarz cos powiedzial

Zastanawia mnie sprawa, dlaczego tej alergii, ze niby po mleku, nie mialy wszystkie pokolenia Polakow przed wojna, tuz po wojnie, urodzone i wychowane na wsi i wczesniej, gdy 90% ludnosci polskiej zyla na wsi i pila...mleko wlasnie.
Ale to tylko takie moje przemyslenia, nie krytyka bron boze :)! Po prostu sie zastanawiam na glos.....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Lut 2013, 15:40:37 »
Reksio Wroclaw wymiata ,mieszkalam  kolo Sky Tover
 ;D

hehehe, podbije stawke: mieszkalam na Gornym Slasku. Smacznego ;) ;D!

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Lut 2013, 15:44:32 »
no tak ze Slupska  ,z Lomzy , z lubelskiego , z Lodzi mamy pelno rodakow w Dani,  a jakos kurna z Wrocka nie chca tutaj przyjechac  8) :'(ciekawe dlaczego ;)
Wy przynajmniej jestescie we dwie... A co ja mam powiedziec, taka samotna  ;) :(

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Lut 2013, 15:49:53 »

Bo Wrocław jest za piękny żeby z niego wyjeżdżać no i we Wrocławiu nie ma bezrobocia  ;D  ;D  ;D Ja tez się pakuję i wracam  ;)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Lut 2013, 16:00:44 »
A propos mleka na wsi - rodzina ze strony mojem mamy pochodzi ze wsi, wedlug opowiesci mamy i babci mleko podawano tylko czasami i tylko z jakiejs okazji typu matka zmarla przy porodzie, nie miala mleka dla niemowlecia.

Nikt nie pil codziennie, tylko duze gospodarstwa mialy kilka krów, male 1 lub wcale, mleko sprzedawano bo pieniadze byly najwazniejsze, mleko przerabiano na sery bo mogly sie dluzej utrzymac, nikt lodówki wtedy nie mial.
Rodzinne gospodarstwo bylo stosunkowo duze bo mieli 6 krów ale nikomu nie przyszlo by do glowy podawac mleko doroslym czy jedzacym stale pokarmy dzieciom. Zreszta gruzlica krów byla bardzo powszechna .

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Lut 2013, 16:04:43 »
A propos mleka na wsi - rodzina ze strony mojem mamy pochodzi ze wsi, wedlug opowiesci mamy i babci mleko podawano tylko czasami i tylko z jakiejs okazji typu matka zmarla przy porodzie, nie miala mleka dla niemowlecia.

Nikt nie pil codziennie, tylko duze gospodarstwa mialy kilka krów, male 1 lub wcale, mleko sprzedawano bo pieniadze byly najwazniejsze, mleko przerabiano na sery bo mogly sie dluzej utrzymac, nikt lodówki wtedy nie mial.
Rodzinne gospodarstwo bylo stosunkowo duze bo mieli 6 krów ale nikomu nie przyszlo by do glowy podawac mleko doroslym czy jedzacym stale pokarmy dzieciom. Zreszta gruzlica krów byla bardzo powszechna .
Wiesz to chyba jednak zalezy. Cala rodzina mojej mamy i ona sama pochodzi ze wsi, malej biednej lubelskiej. Pijano tam mleko, bo...bylo. Krowa to byla jedyna zywicielka 8 dzieciakow zaraz po wojnie. Do dzis cala rodzina mamy, jak rowniez ona pija mleko.
Gruzlica krow powiadasz, hmmmm, ok, ja wiem o powszechnej gruzlicy dzieciakow po wojnie. Ale kwestia jest taka, ze ja mowie o naprawde  biednej wsi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #134 dnia: 09 Lut 2013, 16:04:43 »

Kiedy najwczewśniej do przedszkola???

Zaczęty przez Magda_lenaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8082
Ostatnia wiadomość 02 Paź 2012, 13:36:50
wysłana przez anha
Rząd zamyka wszystkie szkoły, przedszkola i żłobki w Kolding

Zaczęty przez GagatkaDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7152
Ostatnia wiadomość 21 Lut 2021, 21:49:16
wysłana przez Gagatka
dofinansowanie do przedszkola

Zaczęty przez emilyroseDział Podatki