Otoz mieszkam w Danii od grudnia 2007. Za pierwszy rok mialam duzy fradrag ustalany rzekomo na podstawie cfr-1 z Polski. Problemem sa kolejne lata, poniewaz fradrag jest w granicach 6-7 tys koron i jest wpisane iz mam begrænset skattepligt. Nie wiem co mam z tym teraz zrobic. I teraz tak, domyslam sie ze musze sie osobiscie zglosic do skat w celu weryfikacji. Dlaczego inni znajimi w takiej sytuacji zostali potraktowani standardowo a ja nie? Az boje sie pomyslec jaki bedzie zwrot jesli trafie na kontrole...czeka mnie tylko czarna rozpacz.
Nielatwo cokolwiek ocenic na podstawie twojego opisu !
1. "Za pierwszy rok mialam duzy fradrag ustalony rzekomo na podstawie cfr-1".
-sadzę ze mowa o uldze na wyzywienie i zakwaterowanie, ktora w do 2010 nie mialaograniczenia kwotowego do w
Polsce.
-sam wpis "begrænset skatteligt" w latach 2008 - 2011 nie jest az tak istotny. Waznym jest czykorzystalas z ulg
podatkowych przyslugujacych podatnikom z ograniczonym obowiazkiem podatkowym. Nie piszesz nic o jakich w
w kolejnych latach jest mowa (keoty 6-7-tys. kr.. A moze mylisz pojecia i piszesz nie o ulgach podatkowych
wyszczegolnionych w rozliczeniach ale o kwocie zwolnionej od opodatkowania.
2. "Teraz domyslam sie, ze musze sie zglosic do Skat w celu weryfikacji"
- mysle, ze to niezbyt dobry pomysl bez sprawdzenia o co dokladnie chodzi
- kwota wolna od podatku (jezeli o tym mowa, a nie o ulgach), moze byc wlasciwym wynikiem ustalonym na podsta- wie dochodu, ustawowej ulgi podatkowej (beskæftigelsesfradrag), ulgi za dojazdy do pracy, ulgi za jazdy do Pol-
ski, jezeli przysluguja a moga nawet po wielu latach pobytu.
3. "Dlaczego znajomi zostali w takiej sytuacji potraktowani standardowo, a ja nie" - tego stwierdzenia w ogole nie rozu- mie
4. "Az boje sie pomyslec jaki bedzie zwrot jesli trafie na kontrole...czeka mnie tylko czarna rozpacz".
- nie wiadomo czy w ogole bedzie mowa o kontroli podatkowej (wyrywkowa dot. okolo 10% podatnikow)
- jezeli bedzie wyrywkowa kontrola i ulgi zostana uniewaznione - doplata podatku okolo 36% wartosci wniesio-
nych ulg
- wielokrotne/wieloletnie nanoszenie ulg podatkowych prawdopodobnie bedzie potraktowane prze Skat jako celo- we oszukiwanie Skatu w delu uzyskania korzysci podakowych - kara/grzywna moze byc relatywnie wysoka w za-
leznosci od oceny Skatu. Typowo minimum 10.000 kr.
Biorac pod uwage, ze forma komunikowania poprzez forum nie jest najwygodniejsza (logowanie sie itp.), wyslalem na priv. moj email.