poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Mam ogromny problem z ograniczonym obowiazkiem podatkowym  (Przeczytany 5004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Demonika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam,
byc moze bedziecie oburzeni tym,ze ow sprawe porusza ktos poraz kolejny. Jestem juz natomiast zielona i kwadratowa od czytania w necie a nie moge znalezc nic co by odnosilo sie do mojej sytuacji. Oczywiscie byc moze watek byl poruszany jednakze nie znalazlam takowego. Otoz mieszkam w Danii od grudnia 2007. Za pierwszy rok mialam duzy fradrag ustalany rzekomo na podstawie cfr-1 z Polski. Nadmieniam, ze zostalam zatrudniona przez dunska firme posredniczaca, prowadzaca ja dunka kazala mi ten wlasnie dokument dowiezc. Problemem sa kolejne lata, poniewaz fradrag jest w granicach 6-7 tys koron i jest wpisane iz mam begrænset skattepligt. Nie wiem co mam z tym teraz zrobic. Probowalam uzyskac pomoc od Polaka ktory tu mieszka wiele lat i rzekomo mial mi pomoc, ale zamiast odpowiedziec na pytania lub pomoc jakkolwiek(a tym sie podobno zajmowal) potraktowal mnie jak natreta. Odnioslam wrazenie ze nie wie co ma poczac. I teraz tak, domyslam sie ze musze sie osobiscie zglosic do skat w celu weryfikacji. Obawiam sie jednakze ze przyjdzie mi za to(doslownie) slono zaplacic. Oczywiscie rozumiem ze nieznajomosc prawa nie dziala na moja korzysc jednakze dlaczego inni znajimi w takiej sytuacji zostali potraktowani standardowo a ja nie? Az boje sie pomyslec jaki bedzie zwrot jesli trafie na kontrole...troche sie rozpisalam,ale jesli wy mi nie pomozecie i nie udzielicie jakiejs rzeczowej odpowiedzi czy podpowiedzi to chyba czeka mnie tylko czarna rozpacz. A moze znacie kogos kto byl w takiej sytuacji. Serdecznie pozdrawiam

Offline Nela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
Odp: Mam ogromny problem z ograniczonym obowiazkiem podatkowym
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrz 2012, 11:10:01 »
jedyną osobą według mnie która moze ci pomóc to jest roga.

Offline Demonika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrz 2012, 11:16:05 »
jestem nowa na forum. a mozesz mi podpowiedziec jak sie z nia skontaktowac? z gory dziekuje

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrz 2012, 12:13:53 »
 Roga to bardzo pomocny facet o wielkiej wiedzy. Byc moze pojawi sie dzis na forum i sam ci odpisze, a jak nie, to wyslij mu pw.

Offline Demonika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrz 2012, 14:24:24 »
Nie wiem czemu od razu pomyslalam,ze to kobieta:P miejmy nadzieje, ze sie nie pogniewa:) Dziekuje wam bardzo za pomoc

Offline Nela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Wrz 2012, 16:29:50 »
jestem nowa na forum. a mozesz mi podpowiedziec jak sie z nia skontaktowac? z gory dziekuje

Zamiast czekać aż się pojawi na forum napisz do niego na priv. Podejżewam że nie odmówi pomocy. Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrz 2012, 23:39:10 »
Otoz mieszkam w Danii od grudnia 2007. Za pierwszy rok mialam duzy fradrag ustalany rzekomo na podstawie cfr-1 z Polski. Problemem sa kolejne lata, poniewaz fradrag jest w granicach 6-7 tys koron i jest wpisane iz mam begrænset skattepligt. Nie wiem co mam z tym teraz zrobic. I teraz tak, domyslam sie ze musze sie osobiscie zglosic do skat w celu weryfikacji. Dlaczego inni znajimi w takiej sytuacji zostali potraktowani standardowo a ja nie? Az boje sie pomyslec jaki bedzie zwrot jesli trafie na kontrole...czeka mnie tylko czarna rozpacz.

Nielatwo cokolwiek ocenic na podstawie twojego opisu !

1. "Za pierwszy rok mialam duzy fradrag ustalony rzekomo na podstawie cfr-1".

-sadzę ze mowa o uldze na wyzywienie i zakwaterowanie, ktora w do 2010 nie mialaograniczenia kwotowego do w   
      Polsce.
     -sam wpis "begrænset skatteligt" w latach 2008 - 2011 nie jest az tak istotny. Waznym jest czykorzystalas z ulg 
      podatkowych przyslugujacych podatnikom z ograniczonym obowiazkiem podatkowym. Nie piszesz nic o jakich w
      w kolejnych latach jest mowa (keoty 6-7-tys. kr.. A moze mylisz pojecia i piszesz nie o ulgach podatkowych
      wyszczegolnionych w rozliczeniach ale o kwocie zwolnionej od opodatkowania.
2. "Teraz domyslam sie, ze musze sie zglosic do Skat w celu weryfikacji"
    - mysle, ze to niezbyt dobry pomysl bez sprawdzenia o co dokladnie chodzi
    - kwota wolna od podatku (jezeli o tym mowa, a nie o ulgach), moze byc wlasciwym wynikiem ustalonym na podsta-      wie dochodu, ustawowej ulgi podatkowej (beskæftigelsesfradrag), ulgi za dojazdy do pracy, ulgi za jazdy do Pol-
      ski, jezeli przysluguja a moga nawet po wielu latach pobytu. 
3. "Dlaczego znajomi zostali w takiej sytuacji potraktowani standardowo, a ja nie" - tego stwierdzenia w ogole nie rozu-     mie

4. "Az boje sie pomyslec jaki bedzie zwrot jesli trafie na kontrole...czeka mnie tylko czarna rozpacz".
     - nie wiadomo czy w ogole bedzie mowa o kontroli podatkowej (wyrywkowa dot. okolo 10% podatnikow)
     - jezeli bedzie wyrywkowa kontrola i ulgi zostana uniewaznione - doplata podatku okolo 36% wartosci wniesio-
       nych ulg
     - wielokrotne/wieloletnie nanoszenie ulg podatkowych prawdopodobnie bedzie potraktowane prze Skat jako celo-       we oszukiwanie Skatu w delu uzyskania korzysci podakowych - kara/grzywna moze byc relatywnie wysoka w za-
       leznosci od oceny Skatu. Typowo minimum 10.000 kr.

Biorac pod uwage, ze forma komunikowania poprzez forum nie jest najwygodniejsza (logowanie sie itp.), wyslalem na priv. moj email.       

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrz 2012, 23:39:10 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrz 2012, 23:44:43 »
...nie bardzo sobie poradzilem z przenoszeniem/dzieleniem wyrazow, no i kilka innych bledow, ale mysle, ze tresc j"co poeta mial na mysli" ;)jest zrozumiala..... 

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Wrz 2012, 00:13:25 »
Tak troszke poza tematem roga... nie musisz "przenosic" wyrazow... one same wskoczą do nowej linijki jak tylko poprzednia sie skonczy :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Wrz 2012, 00:13:25 »

problem z ubezpieczeniem auta w Alka

Zaczęty przez marinaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 18921
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2010, 11:07:02
wysłana przez vera
problem z wydaniem CPR (albo z pracodawcą)

Zaczęty przez Tomasz RakowskiDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10574
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2010, 10:47:23
wysłana przez CHOINA
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16818
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Problem