Ogólne > Hydepark
Patriotyzm zakupowy, a dobrobyt kraju.
vordingborg:
No tak ale jak wobec tego wytłumaczyć to że Duńczycy niczym zombi odczuwają pożądanie do torebek z napisem Danske np.Danske Kartofler :) (z Niemiec) Danske Jordbær z wygwizdowa ciepłego i oczyeiście Dansk kød z całego swiata :P
Zaćmienie mózgownicy, a może dobrze wygnieciona glina ?
Jesteś tu trochę dłużej więc chętnie poznam twoją opinie :)
@ae@:
Juz to pisalam ale moge powtórzyc.
Zaden dunski patriotyzm, po prostu wierza w dunski system kontroli np pestycydów, nawozów, przechowywania, czesc jest swiadoma ze daleka podróz marchewki z Hiszpanii obciaza srodowisko.
Co roku sa publikowane wyniki badan zawartosci pestycydów w zywnosci i co roku dunskie produkty maja najnizsza zawartosc. I co roku czyta sie o kielkach z Egiptu, rumunskich malinach, polska afera z sola, zdjecia polskich zbieraczy truskawek i higiena.
Nic wspólnego z patriotyzmem, tak samo jak sa ludzie którzy kupuja tylko produkty ekologiczne od jablek po majtki, zaden patriotyzm.
Kary za np. nieprzestrzeganie "przepisów" ekologicznej produkcji zywnosci w Danii sa dotkliwe, trzeba kilku ladnych lat zeby znowu móc sie zwac ekologiem. kto kontroluje ekologie w Rumunii? I za ile ;)
Zadnego patriotyzmu, zdrowy rozsadek.
Reksio:
Też ci Vordi napiszę, co mi znajomi powiedzieli na ostatniej imprezie (urodziny, broń boże jakies małolaty ;)). Zapytani właśnie o to, czemu kupują duńskie produkty, odpowiedzieli, że dlatego że duńskie. No to ja drąże, dlaczego? Bo lepsza kontrola itp.? Nie, nikt nie miał pojęcia o żadnych kontrolach, poziomie pestycydów itp. Po prostu tylko i wyłącznie dlatego że duńskie. Towarzystwo w średnim wieku, ludzie wykształceni :)
Ruszyłam temat bo jest tutaj dyskutowany, a niektóre osoby przeceniają intencje zwykłych duńczyków, i chciałam znać ich zdanie z pierwszej ręki. Oczywiście to tylko mała grupa, ale to też kolejna grupa (czyt. mój wcześniejszy post z dwoma innymi sytuacjami).
A swoją drogą, kto sprawdza i robi kontrole duńskich produktów? Wiadomo, Duńczycy.
A kto siedzi tutaj z minimum ćwierć wieku, dobrze napewno zna wypowiedzi Duńczyków typu: "Dania jest we wszystkim najlepsza i wszystko w Danii jest najlepsze" ;) Bezdyskusyjnie. Wszystko.
@ae@:
Nie bardzo wyksztalceni skoro o kontroli i pestycydach nie maja pojecia :)
Reksio:
Po prostu ich to nie interesuje przy zakupie żywności, ale to ci już nie przeszło przez myśl :P
Szacun dla ciebie za ciekawy i konstruktywny komentarz ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej