poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Patriotyzm zakupowy, a dobrobyt kraju.  (Przeczytany 28610 razy)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Patriotyzm zakupowy, a dobrobyt kraju.
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Lut 2013, 21:14:01 »
No to nie bardzo wyksztalceni skoro ich to nie interesuje  :)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Lut 2013, 23:54:44 »
 chyba zarty jakies ,pewnie ze kazdy dunczyk z wyzszym wyksztalceniem w malym palcu ma zawartosc pestcydow w pietruszce, a  juz o salacie nie wspominajac ,jak smiesz w to watpic Reksio,wstydz sie !

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Lut 2013, 00:48:59 »
A kto siedzi tutaj z minimum ćwierć wieku, dobrze napewno zna wypowiedzi Duńczyków typu: "Dania jest we wszystkim najlepsza i wszystko w Danii jest najlepsze"  ;) Bezdyskusyjnie. Wszystko.

Masz racje. Bezdyskusyjnie, ale moze nie wszystko ale zdecydowanie bardzo duzo produktow zywnosciowych pod wzgledem jakosci i kontroli jest na wysokim poziomie. Piszesz ze kontrola w Danii jest przeprowadzana przez dunczykow. A kto przeprowadza kontrole we Francji, moze Polacy, a w Niemczech Hiszpanie? ;) chyba ze masz na mysli jakas miedzynarodowa kontrole produktow spozywczych, co byloby zupelnie niezle.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Lut 2013, 08:49:42 »
"Bezdyskusyjnie. Wszystko." Tu było sporo ironii w tej wypowiedzi  :) Ty Roga, napewno się z tym punktem widzenia Duńczyków w starszym pokoleniu spotkałeś  ;)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Lut 2013, 08:58:37 »
chyba zarty jakies ,pewnie ze kazdy dunczyk z wyzszym wyksztalceniem w malym palcu ma zawartosc pestcydow w pietruszce, a  juz o salacie nie wspominajac ,jak smiesz w to watpic Reksio,wstydz sie !

Widać nie każdy, a czemu miałabym się wstydzić? Wyluzuj  ;) Za zdanie innych, które przytoczyłam? Ale chętnie im przy okazji twoje zdanie przedłożę i powiem od ciebie żeby się wstydzili  ;D

Mój były mąż też ma wyższe wykształcenie, wie co to pestycydy ( :o) ) i też go nie obchodził ich skład w warzywach  8) No ale ktoś pewnie zaraz napisze że pewnie jest nienormalny  ;D

O kontrolach wiedzą tyle, że skoro jest coś dopuszczone w Danii do sprzedaży to znaczy że nie jest złe. Ale z dwóch produktów wezmą duńskie. I nie zawracają sobie głowy resztą. O pestycydach oczywiście słyszeli i wiedzą, ale nie interesuje ich to. I co za to mają być ukamieniowani i się wstydzić...
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline thecabb

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 42
  • Reputacja: +0/-0
  • Bronchozaury nie wymarły !
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Lut 2013, 10:11:10 »
na wybór produktów składa się wiele czynników, m.in. gust, sytuacja gospodarcza, zasobność portfela, mentalność, dostępność...
oczywiście istnieje coś takiego jak "patriotyzm zakupowy", ale w dobie kryzysu nie odgrywa już tak wielkiej roli jak cena produktu.
lubię kupować w fotex'ie mimo, że do najtańszych nie należy, ale ma duży wybór. spotykam się tam z produktami z całego świata i ostatnio zauważyłem, że klienci fotexa częśćiej zwracają uwagę na promocje i niskie ceny w ogóle.
najczęściej jednak kupuję w netto bo mam najbliżej (ewentualnie po pracy w kvickly) i tam często znajduję mięso pochodzące z Polski.. wykupywane jest dosyć szybko, bo pod koniec dnia zostaje kilka paczek mielonego lub polędwiczek..
w kvickly klienci coraz rzadziej wybierają produkty eko... być może ze względu na cenę.. nikt w takim razie nie sugeruje się zawartością pestycydów w cukinii eko i w cukinii z półki obok
zmiany w mikro i makro gospodarce wpływają na nasze wybory bardziej niż nam się wydaje.. a patriotyzm zakupowy jest rodzajem walki z kryzysem i niestabilną gospodarką..
w Polsce ze względu na to, że standardy są takie jakie są , a i pochodzenie produktów często azjatyckie kupuję to co mi odpowiada, co mi smakuje, co mi się podoba... ciuchy staram się kupować w house, cropp lub reserved (o ile dobrze pamiętam to ten sam właściciel i kapitał polski), spożywkę (nabiał, warzywa) kupuję w biedronce, mięso i pieczywo staram się kupować na bazarach z wiejskim jadłem.. zna tez dobre masarnie i piekarnie, ale kupuję w nich tylko wybrane produkty.. jestem smakoszem, więc nie przywiązuję się do dań i staram się jeść różnorodnie...

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Lut 2013, 12:28:43 »
 ;) ;)Reksio widze, ze znasz sie na dunskiej ironi i humorze , to byl zart oczywiscie  ;Dpestycydy pestycydami ,w Dani jest ich duzo,  ziemia jest nimi przesycona  ,uzywaja je od wielu, wielu lat poniewaz  bylo ich stac, a w PL  bylo "zacofanie"(byli za biedni na nawozy i pestycydy).A co powiecie ,ze w dunskich wedlinach sa sladowe ilosci miesa , reszta to wypelniacze  8)oni jak jedza nasza kielbase, nadziwic sie nie moga ,ze tyle miesa w kielbasie ,uhe co za rozrzutnosc oni by z tej ilosci 3 razy tyle wyprodukowali. ::)Ale i w Polsce teraz nie lepiej, teraz z 1 kg miesa robia 3 kg szynki reszta to woda i jakies spulchniacze!w parowkach mieso oddzielone mechanicznie(pazury, dzioby itp)to jest juz  zabronione w Niemczech ,a w Dani zawsze bylo"maskineudbenet kød",zwracajcie na ten napis uwage na parowkach i dunskich "kielbasach".

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 23 Lut 2013, 12:28:43 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Lut 2013, 13:42:15 »
... a w PL  bylo "zacofanie"(byli za biedni na nawozy i pestycydy)...

To chyba najnowsze czasy opisujesz, troche dawniej bylo inaczej, nawozy i srodki do oprysków byly za bezcen, przydzielane odgórnie, nikt nie pytal ile sypac, pryskac i kiedy. Marchewki wielkosci buraków pastewnych.
Do dzisiaj sa po-PGR-owskie grunty zatrute chemikaliami bo tyle tego sypano i pryskano ale niewiele sie o tym pisze, popytaj tych starszych pracujacych dawno temu w PGR czy majacych gospodarstwa w latach 70 tych.
Mojemu dziadkowi nie chcialo sie pól pryskac i nawozic takimi ilosciami, wywozil wszystko na najblizsze pole i po prostu wylewal. Kto to pole teraz uprawia i zjada polski chlebek z tego pola wole nie myslec.

Maskineudbenet kød zawsze byl w najtanszych produktach bo nie zawsze Dania byla bogatym krajem i nie zawsze kazdy mógl sobie pozwolic na mieso. Maskinudbenet kød byl tania alternatywa, tak jak kielbasa zwyczajna - czasami miedzy kawalami jakiegos tluszczu mozna znalezc cos co tluszczem nie jest ale co to jest...?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Lut 2013, 15:47:18 »
Duńskich wędlin nie kupuje, bo są błeeee ;) :P- wolę sama kupić kawał mięcha (szynka do pieczenia czy hamburgerryg) i to przyrządzić, aczkolwiek niedawno w jakimś markecie trafiłam na paróweczki nie z MOMu i nawet mięsa było w nich sporo procentowo  ;).
 W Polsce wędliny kupuję i jem, nie pytając o skład  ;), bo są po prostu smaczne :P.
Natomiast co do samego mięsa...kupcie paczkę "mielonego" w duńskim markecia a w polskim....Masakra z tym drugim.
O ile to duńskie to faktycznie jest zmielone mięso, nawet z podaną procentowo zawartością tłuszczu, to to z polskiego marketu "nadaje się " tylko , by sobie zepsuć obiad  ;) ;D - raz sie nacięłam na to "mielone z indyka" W Tesco, bo chiałam na szybko sos do spaghetti zrobić...Brrr...no ,nie dało się tej szarej mazi jeść, a mięsa w tym nie uświadczyłeś ;).
" Polak gorszego sortu"

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Lut 2013, 16:14:36 »
Zgadzam sie mielone w Polsce to jakas breja, jak zrobilam mielone , byla skorupa i pusty srodek... pewnie tam nie ma miesa tylko jakies maczki czy proteiny...
w Dani mielone jest dobre ,czy to w supermarkecie czy to w miesnym,ja kupuje u Araba czysto ,swiezo , mieli mieso na miejscu ,widze co wklada do maszyny.Kupuje u niego tez swieze kurczaki i  filety  oraz cielecine,mieso az pachnie ...W supermarkecie kupuje schabowe ,z wedlin  szynke parmenska, salami wloskie  i pasztet ekologiczny, nie dlatego ,ze ekologiczny ,ale jest po prostu smaczny.Nieraz dostaje w prezencie od znajomych slonine ,szynke suszona i boczek z eks -Jugoslawi ,super smak ,przypomina mi to smak wedlin u wujka w gorach ...wiele lat chodzilam "pol glodna ", bo ja jestem "kielbasiara ",ale odnalazlam swoje smaki , no i do polskiego sklepu jak mnie przypili mam blisko...co ciekawe nigdy nie tesknilam za polskim chlebem ...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Lut 2013, 21:51:03 »
Zupelnie niezlosliwie... ale ... kurcze.. mieso pachnie ?
bleeee
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Lut 2013, 22:02:54 »
tzn nie smierdzi chcialam napisac ;D,bo neutralny zapach powinno miec

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Lut 2013, 22:38:38 »
 ;D

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Lut 2013, 23:51:31 »
Ayme, wiesz, że pomyślałam o tym dopabuse jakiś czas później  ;) Mam ostatnio trochę spóźniony zapłon  ;D

Co do postu @ae@:"...popytaj tych starszych pracujacych dawno temu w PGR czy majacych gospodarstwa w latach 70 tych."
Nie muszę pytać, bo pamiętam. Mój tato od początku lat 70 miał ogrodnictwo. W połowie kwiaty, w połowie warzywa. Przesiadywałam tam często, potem pomagałam i pamiętam jak były nawożone czy spryskiwane. Chemii mój ojciec praktycznie nie używał, bo uważał to za samo "zło"  8) Ale za to o dostawy jego pomidorów prawie się bili, były pyszne. Dzisiaj mój tato już nie żyje, ale od czasu do czasu słyszę jakiś komentarz do mnie " a to pani jest córką pana X? Oj jakie on miał wspaniałe pomidory, już dzisiaj takich się nie kupi..." Miło mi się wtedy robi, bo przypominają mi się smaki mojego dzieciństwa, a bynajmniej na pestycydach nie byłam chowana. Mogę więc tylko odpowiedzieć za ogrodnika z lat 70, za PGRy nie biorę odpowiedzialności  ;D

Co do mięsa mielonego w Polsce, to jak tam jestem to zawsze kupuję w kawałku i proszę o zmielenie. Nikt nie robi z tym problemu i wiem co jem. Tutaj robię to samo  :)

Do Ayme: nie kupuj w EPI eko kurczaków, bo one wcale nie są eko  ;)

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Lut 2013, 10:11:27 »
fajne to forum -czlowiek popisze  i nawet EPI znaja ;DReksio ja w EPI kiedys kupowalam ,ale moj tato mnie ostrzegl ,ze mu cos nieswiezego tam sprzedali jakas wedline, czy cos...i zaczal obok do Almy chodzic ,wcale nie jest tak drogo jak mowia...
kurczaki i w ogole w ekologie ,w Polsce za bardzo bym nie wierzyla ...
dobre kurczaki , takie duze i fajne w smaku sa na Hali Targowej po lewej stronie od wejscia ;D  ,ale one nie sa ekologiczne tzn nie maja zadnych certfikatow..
co do pestycydow mam kuzyna rolnika co ma firme z nawozami, ale z PGRami  tez mial doczynienia, popytam go ;D
milej niedzieli dla wszystkich

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 24 Lut 2013, 10:11:27 »

Opuszczenie kraju

Zaczęty przez justjustynaDział Podatki

Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 9885
Ostatnia wiadomość 30 Cze 2013, 21:52:43
wysłana przez 1941
opuszczenie kraju

Zaczęty przez RtHmDział Podatki

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 5515
Ostatnia wiadomość 05 Sie 2013, 00:41:14
wysłana przez 1941
samochod z komuny przy zjezdzie do kraju

Zaczęty przez voyagee85Dział Hydepark

Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 21155
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2009, 12:59:58
wysłana przez Katarynka
W jakim kraju żyje się najlepiej?

Zaczęty przez willyDział Hydepark

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 13319
Ostatnia wiadomość 19 Lip 2015, 14:37:40
wysłana przez dania_d
Jak nalicza SKAT ulge podatkową po powrocie z kraju ???

Zaczęty przez lowman-AarsDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4287
Ostatnia wiadomość 06 Lis 2010, 11:56:02
wysłana przez andyandy