Regionalne > Århus, Aalborg ...
pytanie o kontanthjelp
roga:
--- Cytat: agnieszka1234 w 06 Gru 2012, 19:04:47 ---Ja się podłączę pod temat z zapytaniem, a mianowicie, czy Kommuna rutynowo w wydanej decyzji (pozytywnej) o kontanthjælp prosi o skontaktowanie sie ze Statsforvaltning w celu zapytania czy ophold dla niej jest nadal ważny, w warunkach kiedy ta osoba nie ma pracy. Czy to nie jest przypadkiem krok ku temu by zabrac tej osobie pozwolenie i pozbyc sie jej z kraju?
--- Koniec cytatu ---
Twoja konkljuzja jest wlasciwa. Jezeli podatnik nie jest ubezpieczoiny np. w a-kasse i prosi o pomoc socjalna, to jezeli spelnioa warunki jej otrzymania nie ma problemu. Zgloszenia sie do Jobcenter z powodu utraty prachy niez wlasnej winy pozwala na dalsze zachowanie statusu osoby przynaleznej do rynku pracy, poniewaz poprzez Jobcenter aktywnie poszukuje pracy. Ano komuna ani Jobcenter nie powiadamianatychmiast Statsforvaltningen, poniewaz rejstracja jest nadal wazna. Wiadomo, ze pomoc socjalna kontanhjælp nie jest ppomoca stala i przyznawana jest tylko w przypadku kiedy jest mowa o tzw. "wydarzeniu socjalnym", do ktorego miedzy innymi nalezy utrata pracy, ale pod warunkiem, ze podatnik nie ma srodkow do zycie. Po okresie...(nie pamietam.... chyba 6 miesiecy) kwota zapomogi zostaje obnizana.
Z chwila wstrzymania pomocy kontanhjælp, komuna ma obowiazek poinformowac o tym Jobcenter, a Joobcenter powiadamia Statsforvaltningen, ze warunki pobytu w Danii na zasadzie swobodnego przemieszczania sie sily roboczej na obszarze Unii nie sa spelniane. Na takiej bowiem zasadzie zarejetrowano legalny pobyt (chyba, ze byla mowa o laczeniu rodzin). A wiec nie ma podstawy do legalnego zarejestrowania pobytu poniewaz nie ma sie zatrudnienia. Statsforvaltningen pisze list do podatnika i prosi w ciagu 14 dni o udokumntowanie posiadania zatrudnienia. Reszta jest juz znana -jezeli nie ma pracy, Statsforvaltningen skresla zarejestrowania pobytu i wyjazd do domu. A wiec nie jest to krok aby zabrac podatnikowi zezwolenie i pozbyc sie go z kraju. To podatnik tracac prace nie spelniawarunkow legalnego pobytu, prawda?
agnieszka1234:
Tak, ale w przypadku mojego znajomego jest inaczej, należy do a-kasse, jednak brakuje mu ok 500 godzin by moc z niej skorzystać. Jego dziewczyna spodziewa sie dziecka( zatrudniona na stale), nie wiedzac jak długo bedzie pracował tylko po 1, lub 2 dni w tygodniu postanowil udac sie do komunny o pomoc, aby doplacali mu tych groszy ktore zarobi, przez ten 2-3 miesiecy kiedy nie ma zamówien w pracy. Dostal pozytywna decyzje,w ktorej kazano mu tak jakby potwierdzic, czy w zwiazku ze zmiana sytuacji pracy, jego ophold jest nadal ważny. Dodam, że nigdy wczesniej nie korzystał z żadnej pomocy socjalnej, ta decyzja zostala wydana nie caly miesiac temu, i otrzymal tylko jedna , niewielka platnosc z komuny. Dlatego zapytalam czy to rutynowa procedura komuny, czy tez mają podstawy ku temu, by zabrac mu ophold ze wzgledu na zmiane sytuacji pracy. On w dalszym ciągu pracuje raz lub dwa w tygodniu.
aisak:
--- Cytat: agnieszka1234 w 07 Gru 2012, 14:12:28 ---Tak, ale w przypadku mojego znajomego jest inaczej, należy do a-kasse, jednak brakuje mu ok 500 godzin by moc z niej skorzystać. Jego dziewczyna spodziewa sie dziecka( zatrudniona na stale), nie wiedzac jak długo bedzie pracował tylko po 1, lub 2 dni w tygodniu postanowil udac sie do komunny o pomoc, aby doplacali mu tych groszy ktore zarobi, przez ten 2-3 miesiecy kiedy nie ma zamówien w pracy. Dostal pozytywna decyzje,w ktorej kazano mu tak jakby potwierdzic, czy w zwiazku ze zmiana sytuacji pracy, jego ophold jest nadal ważny. Dodam, że nigdy wczesniej nie korzystał z żadnej pomocy socjalnej, ta decyzja zostala wydana nie caly miesiac temu, i otrzymal tylko jedna , niewielka platnosc z komuny. Dlatego zapytalam czy to rutynowa procedura komuny, czy tez mają podstawy ku temu, by zabrac mu ophold ze wzgledu na zmiane sytuacji pracy. On w dalszym ciągu pracuje raz lub dwa w tygodniu.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem czy ta informacja bedzie pozyteczna, ale pamietam, ze gdy ja bylam w podobnej sytuacji i staralam sie o nowy ophold ze wzgledu na cofniecie starego ("laczenie rodzin") mialam mozliwosc opholdu ze wzgledu na stala prace LUB UDOKUMENTOWANE oszczednosci w wysokosci bodajze 50.000 kr
agnieszka1234:
to jakas masakra poprostu.
dania_d:
--- Cytat: agnieszka1234 w 07 Gru 2012, 17:35:33 ---to jakas masakra poprostu.
--- Koniec cytatu ---
Nie maskara, tylko dzieło naszych rodaków. W aarhus komunne polska narodowość przoduje w pobieraniu kontanthjælp. Wielu widzi, że można dostać kasę i nic nie robić. To po co pracować. Byłem świadkiem rozmowy, jak były pracownik gazet powiedział " Jak mam robić za 15 tyś to mam to w ..... to lepiej poudaje że chodzę do szkoły i niech mi płacą. Pier..... co będę się przemęczał. "
Więc nie ma się co dziwić, system działał jako pomoc dla potrzebujących a nie uciekających od pracy.
I teraz uwaga, Jak komunna zażąda od osób na kontanthjælp zaświadczenia o zameldowaniu w pl oraz zaświadczenie o posiadaniu majątku z US w PL. wtedy się zacznie płacz. Jak ci co pisali że nie mają nic w pl a faktycznie mają. Potem na pewno wyjdzie na jaw że konto w pl z gotówką.
A prawo mówi wyraźnie. paragraf i zwrot pobranego zasiłku !!!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej