Regionalne > Århus, Aalborg ...
pytanie o kontanthjelp
nadusiaa:
dziwie sie wam ze niektorzy tak piszecie.jak w polsce sie pobiera to jest ok a jak w danii to juz jestes leserem,moze niektorzy sa ale nie wszyscy ci co tak obrazaja tych co dostali to przewaznie sa osoby co tego zasilku dostac nie mogli.roga pisze jak niemasz pracy to wracaj z powrotem moze nie doslownie ale ja tak to rozumiem to niejest takie proste bo jesli ma sie tutaj dzieci i siedzi sie kilka lat i ty muwisz wracaj do polski masz narabane w glowie to nie jest takie proste bo ze wzgledu na ich dobro wrocic nie mozna,wiem sama po sobie moja corka chodzi tu do szkoly 6 lat i jej wiedza to masakra na poziomie 3 klasy stala sie tutaj debilem bo inaczej nazwac tego niemoge i ja mam wrocic z nia do kraju szok,,nie jestem zadnym nabusebem czy osoba wykorzystujaca kraj dunski potrzebuje pomocy i mi sie nalezy to korzystam moj maz tez ciezko pracuje znalazl nawet sobie prace na wekend w fotexie zeby dorobic,wiec to nie jest ze siedzi sie z dupa w domu i kase sie bierze.najgorsze jest to ze to nie tylko polacy tak na gannie biora, w mojej komunie jest masa dunczykow a o turasach nie wspomne,to prawda jezdza furami lepszymi niz polacy a wy ciagle na nich najezdzacie ja do nich mam coraz gorsze uprzedzenia bo najgorzej jest mieszkac w tureckiej dzielnicy kupa moich znajomych tam mieszka i to masakra,kradna niszcza,ostatnio moj maz pojechal do 2 pracy a tu wychodzi z fotexu a turasy przy jego skuterze probowali mu ukrasc rozwalony przod i stacyjka szlak trafia ale palanty nie zauwazyli ze na kole jest blokada probowali odjechac a tu masz i co pracowal za darmo bo musi go naprawic.kochani zblizaja sie swieta to czas reflekcji ,radosci i spokoju,nienajezdzajmy na siebie i troche dystansu do innych.pa
@ae@:
... bo ze wzgledu na ich dobro wrocic nie mozna,wiem sama po sobie moja corka chodzi tu do szkoly 6 lat i jej wiedza to masakra na poziomie 3 klasy stala sie tutaj debilem bo inaczej nazwac tego niemoge i ja mam wrocic z nia do kraju szok...
Gdyby moje dziecko stalo sie debilem z powodu dunskiej szkoly to na pewno bylabym juz dawno w Polsce.
Chyba jednak nie dobro dziecka stawiasz najwyzej a cos zupelnie innego.
happybeti:
--- Cytat: @ae@ w 09 Gru 2012, 14:10:31 ---... bo ze wzgledu na ich dobro wrocic nie mozna,wiem sama po sobie moja corka chodzi tu do szkoly 6 lat i jej wiedza to masakra na poziomie 3 klasy stala sie tutaj debilem bo inaczej nazwac tego niemoge i ja mam wrocic z nia do kraju szok...
Gdyby moje dziecko stalo sie debilem z powodu dunskiej szkoly to na pewno bylabym juz dawno w Polsce.
Chyba jednak nie dobro dziecka stawiasz najwyzej a cos zupelnie innego.
--- Koniec cytatu ---
Hehe, dokładnie to samo mi przyszło do głowy ;D :P.
No, tak....ale wszyscy "Dunole" to przeciez "debile", "turasy" to "brudasy", a my, Polacy, "naród wybrany" powinniśmy panować nad światem, tylko jeszcze dziwnym trafem nikt naszej wyższości nad innymi nacjami nie zauważył 8).
Post nadusi pełen niekonsekwencji i braku logiki ;) , o respektowaniu podstawowych zasad interpunkcji nie wspomnę (ortografii się nie czepiam, bo może nie mieć polskich znaków, aczkolwiek ja mam podłączoną duńską klawiaturę, z opcją przełączania na polskie znaki ustawioną w panelu kontrolnym i zupełnie bezproblemowo idzie sobie z tym poradzić). Więc zarzucanie szkole, że "córka stała się debilem", kiedy samemu ma się problem z logicznym myśleniem i językiem polskim, wydaje się być ...hm...znaczące.
Co do Duńczyków i Turków tudzież innych nacji pobierających kontanthjelp- jak sama nazwa wskazuje, to jest forum polonijne i mówimy tu o Polakach.
To tyle ode mnie , "zawistnika, co to nie ma kontanthjelp" 8) ;D :P.Litoooości....
nadusiaa:
macie porabane w tej glowie doslownie.nie siedze co chwile na kompie tak jak wy,pisze i nie sprawdzam czy mam bledy nie mam czasu na sprawdzanie.co do tego co pisze @ae@ spadaj na drzewo nie masz pojecia o zyciu jak ja mam wrocic z dzieckiem do szkoly jak ja cofna o kilka lat ciekawe jak dziecko zniesie obelgi kolegow,jak to odbije sie na jej psychice.szkoda gadac z takimi jak wy.
aisak:
--- Cytat: nadusiaa w 09 Gru 2012, 18:05:27 ---macie porabane w tej glowie doslownie.nie siedze co chwile na kompie tak jak wy,pisze i nie sprawdzam czy mam bledy nie mam czasu na sprawdzanie.co do tego co pisze @ae@ spadaj na drzewo nie masz pojecia o zyciu jak ja mam wrocic z dzieckiem do szkoly jak ja cofna o kilka lat ciekawe jak dziecko zniesie obelgi kolegow,jak to odbije sie na jej psychice.szkoda gadac z takimi jak wy.
--- Koniec cytatu ---
Zgadzam sie z tym, co piszesz na temat dziecka, szkoly i rowiesnikow w razie powrotu do Polski. To bylby ciezki orzech do zgryzienia. Moj syn, obecnie w 6 dunskiej klasie bardzo sie cieszy, ze nie chodzi do polskiej szkoly. Oczywiscie pomijam fakt traktowania uczniow w Polsce i w Danii ( plus dla Danii oczywiscie). On sie cieszy, bo jest najlepszy np z matematyki, a w Polsce niestety do orlow , i nie tylko w matematyce, nie nalezal. Ja sie jednak zastanawiam nad czyms innym: poziom nauczania jest rzeczywiscie nizszy tu niz w Polsce , ale... , tak mi powiedzano (rodzice starszych uczniow), TYLKO w szkole powszechnej. To zmienia sie po 9 klasie i wtedy juz nie ma "luzackiego" podejscia do wiedzy, bo jest ona rzeczywiscie wymagana. Sama jestem tego ciekawa, bo biorac pod uwage , ze to Dania a nie Polska (niby z wyzszym poziomem nauczania) jest jednym z najbogatszych panstw na swiecie, wiec cos moze jest w tym systemie :). Na razie z radoscia obserwuje usmiech na twarzy mojego syna po powrocie ze szkoly. I chyba bardziej pasuje mi sytuacja, w ktorej on nie bedzie mial calej wiedzy encyklopedycznej , jaka wymagana jest w polskich szkolach, w glowie., bo to mu do zycia , dobrej pracy i szczescia nie bedzie potrzebne. Natomiast bedzie mial wiedze nabyta tu w dunskich szkolach i uczelniach, ktora da mu podstawy do zdobycia pracy, zarowno satysfakcjonujacej, jak i wystarczajacej na godne zycie :). A w Polsce.... moi rodzice zawsze powtarzali: ucz sie ucz, to osiagniesz cos w zyciu. ...Hmmm... Jak wielu z Was znam mlodych ludzi w Polsce, ktorzy pokonczyli dobre uczelnie, sa inteligentni, otwarci na wiedze i swiat i co??? Sa BEZROBOTNI! Totez Nadusia spojrz na sytuacje swojego dziecka z tej strony i nie stresuj sie tym, ze ono dobrze sie bawi w szkole :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej