poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pytanie o kontanthjelp  (Przeczytany 33857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: pytanie o kontanthjelp
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Gru 2012, 18:49:14 »
Niekiedy mozna przesiedziec na czterech literach. Podobnie jak we wielu innych kwestiach, podchodza do czlowieka indywidualnie. Znam osoby, ktore nie robia kompletnie nic, azeby a-kasse otrzymywac. Jedynym wysilkiem bylo zarejestrowanie sie w jobcenter jako bezrobotny. Znam tez takich, ktorzy stale musza wysylac jakies aplikacje, chodzic na kursy doszkalajace etc. Z czego to wynika, pojecia nie mam...
        A czy to nie z powodu wieku np? To znaczy ludzie bardzo mlodzi tak do 30-35 roku zycia maja wiecej, ze sie tak wyraze,  obowiazkow aktywizowania sie, natomiast ci starsi - troszke mniej?  Przepraszam, ze nie jestem konkretna i podaje tylko informacje od "krewnych  i znajomych krolika..." :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline mig

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Gru 2012, 19:08:49 »
Jestem rozczarowana... Jestem rozczarowana nastawieniem moich rodakow... Jak mozna pytac o kontanthjælp jesli jest sie mlodym i zdolnym do pracy? Czy w Polsce nalezy sie jakakolwiek pomoc od panstwa w takiej sytuacji? Jesli jestes w Danii i masz prace sprowadz narzeczona, wyslij ja do szkoly jezyka a potem niech zacznie albo edukacje alba prace. Jesli ma wyksztalcenie z Polski powinna to "godkendt" w Danii aby zobaczyc jaki jest tego odpowiednik tutaj. Jesli nie ma a ma ochote sie uczyc znajdzcie cos co ja interesuje, wspieraj... Z tego co widze nie macie dzieci, wiec nie musicie myslec o zlobku itp. Jak mozna swoj pobyt tutaj zaczynac od pytania jak dostac pomoc? Do jasnej cholery to Ty i Twoja narzeczona jestescie odpowiedzialni za Wasza przyszlosc...Myslcie konstruktywnie. Roga.... nie komentuj:)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Gru 2012, 21:27:46 »
Jestem rozczarowana... Jestem rozczarowana nastawieniem moich rodakow... Jak mozna pytac o kontanthjælp jesli jest sie mlodym i zdolnym do pracy? Czy w Polsce nalezy sie jakakolwiek pomoc od panstwa w takiej sytuacji? Jesli jestes w Danii i masz prace sprowadz narzeczona, wyslij ja do szkoly jezyka a potem niech zacznie albo edukacje alba prace. Jesli ma wyksztalcenie z Polski powinna to "godkendt" w Danii aby zobaczyc jaki jest tego odpowiednik tutaj. Jesli nie ma a ma ochote sie uczyc znajdzcie cos co ja interesuje, wspieraj... Z tego co widze nie macie dzieci, wiec nie musicie myslec o zlobku itp. Jak mozna swoj pobyt tutaj zaczynac od pytania jak dostac pomoc? Do jasnej cholery to Ty i Twoja narzeczona jestescie odpowiedzialni za Wasza przyszlosc...Myslcie konstruktywnie. Roga.... nie komentuj:)
A jednak skomentuje...Masz w zupelnosci racje.

Offline mig

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Gru 2012, 23:03:10 »
@Roga :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Gru 2012, 03:44:45 »
....to o "brudasach" też mnie zakłuło w oczy.... >:(...
Już pominę fakt, ze większość normalnych ludzi z dziką radością będzie płaciło wszystkie podatki,składki, A-Kasse itp., bo to znaczy, że maja pracę i nie wyciągają łapy do państwa po zapomogę...
Co do "brudasów", to , wybaczcie "anegdotkę z życia", ale wczoraj w Bilce w kolejce do kasy obok stali nasi rodacy.Niedomyci jacyś tacy,"łacina" była jedynymi rozróżnialnymi słowami w ich hałaśliwej dyskusji,zachowywali się jak "panowie świata", prostacko komentując wygląd i zakupy innych stojących w kolejkach ludzi ...
Heh....zawsze głośno mówimy po polsku i z dumą odpowiadamy na pytanie, skąd przyjechaliśmy, gdy takie padnie...Tym razem , zauważyłam, że ściszyliśmy oboje z M. głosy... :-[
Przykre.... :(
Nie zrozumcie mnie źle- ja nie potępiam w czambuł wszystkich, którzy są z kontanthjelp zmuszeni korzystać-są różne sytuacje życiowe i czasem taka zapomoga pomaga komuś stanąć na nogi, przetrwać ciężki czas.Ale zrobić z tego sposób na życie????

" Polak gorszego sortu"

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Gru 2012, 09:03:36 »
dziwie sie wam ze niektorzy tak piszecie.jak w polsce sie pobiera to jest ok a jak w danii to juz jestes leserem,moze niektorzy sa ale nie wszyscy ci co tak obrazaja tych co dostali to przewaznie sa osoby co tego zasilku dostac nie mogli.roga pisze jak niemasz pracy to wracaj z powrotem moze nie doslownie ale ja tak to rozumiem to niejest takie proste bo jesli ma sie tutaj dzieci i siedzi sie kilka lat i ty muwisz wracaj do polski masz narabane w glowie to nie jest takie proste bo ze wzgledu na ich dobro wrocic nie mozna,wiem sama po sobie moja corka chodzi tu do szkoly 6 lat i jej wiedza to masakra na poziomie 3 klasy stala sie tutaj debilem bo inaczej nazwac tego niemoge i ja mam wrocic z nia do kraju szok,,nie jestem zadnym nabusebem czy osoba wykorzystujaca kraj dunski potrzebuje pomocy i mi sie nalezy to korzystam moj maz tez ciezko pracuje znalazl nawet sobie prace na wekend w fotexie zeby dorobic,wiec to nie jest ze siedzi sie z dupa w domu i kase sie bierze.najgorsze jest to ze to nie tylko polacy tak na gannie biora, w mojej komunie jest masa dunczykow a o turasach nie wspomne,to prawda jezdza furami lepszymi niz polacy a wy ciagle na nich najezdzacie ja do nich mam coraz gorsze uprzedzenia bo najgorzej jest mieszkac w tureckiej dzielnicy kupa moich znajomych tam mieszka i to masakra,kradna niszcza,ostatnio moj maz pojechal do 2 pracy a tu wychodzi z fotexu a turasy przy jego skuterze probowali mu ukrasc rozwalony przod i stacyjka szlak trafia ale palanty nie zauwazyli ze na kole jest blokada probowali odjechac a tu masz i co pracowal za darmo bo musi go naprawic.kochani zblizaja sie swieta to czas reflekcji ,radosci i spokoju,nienajezdzajmy na siebie i troche dystansu do innych.pa

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Gru 2012, 14:10:31 »
... bo ze wzgledu na ich dobro wrocic nie mozna,wiem sama po sobie moja corka chodzi tu do szkoly 6 lat i jej wiedza to masakra na poziomie 3 klasy stala sie tutaj debilem bo inaczej nazwac tego niemoge i ja mam wrocic z nia do kraju szok...

Gdyby moje dziecko stalo sie debilem z powodu dunskiej szkoly to na pewno bylabym juz dawno w Polsce.

Chyba jednak nie dobro dziecka stawiasz najwyzej a cos zupelnie innego.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 09 Gru 2012, 14:10:31 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Gru 2012, 15:58:08 »
... bo ze wzgledu na ich dobro wrocic nie mozna,wiem sama po sobie moja corka chodzi tu do szkoly 6 lat i jej wiedza to masakra na poziomie 3 klasy stala sie tutaj debilem bo inaczej nazwac tego niemoge i ja mam wrocic z nia do kraju szok...

Gdyby moje dziecko stalo sie debilem z powodu dunskiej szkoly to na pewno bylabym juz dawno w Polsce.

Chyba jednak nie dobro dziecka stawiasz najwyzej a cos zupelnie innego.

Hehe, dokładnie to samo mi przyszło do głowy ;D :P.
No, tak....ale wszyscy "Dunole" to przeciez "debile", "turasy" to "brudasy", a my, Polacy, "naród wybrany" powinniśmy panować nad światem, tylko jeszcze dziwnym trafem nikt naszej wyższości nad innymi nacjami nie zauważył  8).
Post nadusi pełen niekonsekwencji i braku logiki  ;) , o respektowaniu podstawowych zasad interpunkcji nie wspomnę (ortografii się nie czepiam, bo może nie mieć polskich znaków, aczkolwiek ja mam podłączoną duńską klawiaturę, z opcją przełączania na polskie znaki ustawioną w panelu kontrolnym i zupełnie bezproblemowo idzie sobie z tym poradzić). Więc zarzucanie szkole, że "córka stała się debilem", kiedy samemu ma się problem z logicznym myśleniem i językiem polskim, wydaje się być ...hm...znaczące.

Co do Duńczyków i Turków tudzież innych nacji pobierających kontanthjelp- jak sama nazwa wskazuje, to jest forum polonijne i mówimy tu o Polakach.
To tyle ode mnie , "zawistnika, co to nie ma kontanthjelp" 8) ;D :P.Litoooości....

" Polak gorszego sortu"

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Gru 2012, 18:05:27 »
macie porabane w tej glowie doslownie.nie siedze co chwile na kompie tak jak wy,pisze i nie sprawdzam czy mam bledy nie mam czasu na sprawdzanie.co do tego co pisze @ae@ spadaj na drzewo nie masz pojecia o zyciu jak ja mam wrocic z dzieckiem do szkoly jak ja cofna o kilka lat ciekawe jak dziecko zniesie obelgi kolegow,jak to odbije sie na jej psychice.szkoda gadac z takimi jak wy.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Gru 2012, 18:41:56 »
macie porabane w tej glowie doslownie.nie siedze co chwile na kompie tak jak wy,pisze i nie sprawdzam czy mam bledy nie mam czasu na sprawdzanie.co do tego co pisze @ae@ spadaj na drzewo nie masz pojecia o zyciu jak ja mam wrocic z dzieckiem do szkoly jak ja cofna o kilka lat ciekawe jak dziecko zniesie obelgi kolegow,jak to odbije sie na jej psychice.szkoda gadac z takimi jak wy.

Zgadzam sie z tym, co piszesz na temat dziecka, szkoly i rowiesnikow w razie powrotu do Polski. To bylby ciezki orzech do zgryzienia. Moj syn, obecnie w 6 dunskiej klasie bardzo sie cieszy, ze nie chodzi do polskiej szkoly. Oczywiscie pomijam fakt traktowania uczniow w Polsce i w Danii ( plus dla Danii oczywiscie). On sie cieszy, bo jest najlepszy np z matematyki, a w Polsce niestety do orlow , i nie tylko w matematyce, nie nalezal. Ja sie jednak zastanawiam nad czyms innym: poziom nauczania jest rzeczywiscie nizszy tu niz w Polsce , ale... , tak mi powiedzano (rodzice starszych uczniow),  TYLKO w szkole powszechnej. To zmienia sie po 9 klasie i wtedy juz nie ma "luzackiego" podejscia do wiedzy, bo jest ona rzeczywiscie wymagana. Sama jestem tego ciekawa, bo biorac pod uwage , ze to Dania a nie Polska  (niby z wyzszym poziomem nauczania) jest jednym z najbogatszych panstw na swiecie, wiec cos moze jest w tym systemie :). Na razie z radoscia obserwuje usmiech na twarzy mojego syna po powrocie ze szkoly. I chyba bardziej pasuje mi sytuacja, w ktorej on nie bedzie mial calej wiedzy encyklopedycznej , jaka wymagana jest w polskich szkolach, w glowie., bo to mu do zycia , dobrej pracy i szczescia nie bedzie potrzebne. Natomiast bedzie  mial wiedze nabyta tu w dunskich szkolach i uczelniach,  ktora da mu podstawy do zdobycia pracy, zarowno satysfakcjonujacej, jak i wystarczajacej na godne zycie :). A w Polsce.... moi rodzice zawsze powtarzali: ucz sie ucz, to osiagniesz cos w zyciu. ...Hmmm...  Jak wielu z Was znam mlodych ludzi w Polsce, ktorzy pokonczyli dobre uczelnie, sa inteligentni, otwarci na wiedze i swiat i co??? Sa BEZROBOTNI! Totez Nadusia spojrz na sytuacje swojego dziecka z tej strony i nie stresuj sie tym, ze ono dobrze sie bawi w szkole :)

"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Gru 2012, 19:05:22 »
Róznica w sposobie nauczania jest olbrzymia, nie w poziomie wiedzy a w sposobie.

W Polsce nadal obowiazuje sredniowieczna metoda "nauki faktów na pamiec", do tego ma sie pc i internet twierdzi sie w Danii.

Szkola w Danii ma nauczyc i wdrozyc umiejetnosc samodzielnego myslenia, znajdywania i rozwiazywania problemów, szukania zródel wiedzy, kontrolowania tychze zródel.

Inna róznica jest ze w Danii pracuje sie z dziecmi majac punkt wyjscia ze kazde dziecko nabywa wiedze w swój wlasny, idywidualny sposób. Dawno temu nazywano to chyba 7 inteligencji czy jakos tak.
Dlatego czestymi sposobami nauki sa dnie czy tydzien gdzie dzieci zajmuja sie jakims zagadnieniem, same wyszukuja problem który chca poznac blizej, same znajduja odpowiednia wiedze, same przedstawiaja projekt w sposób najlepiej im odpowiadajacy.
Mój syn chyba w 4-5 klasie nie zaliczyl jakiegos projektu bo uzywal jako zródla Wikipedii, nauczyl sie krytycznego podejscia do zródel. Nie kazda stronka na internecie to wiarygodne zródlo. To bardzo wazna wiedza w gimnazjum, na uniwersytecie i w pracy.
Kazda praca na troche wyzszym poziomie wymaga samodzielnosci w znajdywaniu i rozwiazywaniu problemów. Nikt nie zatrudni pracownika/dlugo nie popracuje, ten który tylko czeka co mu szef powie bo sam nie potrafi myslec.

Polscy rodzice, majacy doswiadczenie tylko z polskich szkól i z wykuwania materialu z podanego, gotowego podrecznika - na pamiec - maja trudnosci ze zrozumieniem dunskiego systemu.

A jak sie czegos nowego nie rozumie to odrzuca sie nowe i twierdzi ze to stare jest lepsze - bo to jedyne co sie zna.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Gru 2012, 19:07:17 »
Do nadusiaa
...macie porabane w glowie...spadaj na drzewo...

Oj ten debilizm o którym piszesz to raczej na pewno nie z powodu dunskiej szkoly.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Gru 2012, 20:45:32 »
Masz rację, mamy porąbane w głowie (twoje określenie)), poswiecając swój czas rownież osobom, które i tak z odpowiedzi, porad, wskazówek i wyjaśnien niewiele skorzystają -  ponieważ najczęściej wiedzą lepiej, albo nie dowierzaja innym, którzy coś na ten temat wiedzą. Takich przypadków, chociaz jest ich wiele, nie da się uniknąć, ale najważniejsze jest to, że jest duża grupa osób, która z tych doświadczeń i wiedzy innych , korzysta i to jest przynajmniej dla mnie ważne. Mowie tylko z mojego doświadczenia i na podstawie dużej ilości pytan na moj priv. spowodowanych właśnie postami (nie tylko moimi) - tych z porąbanymi głowami.

Ty i twoja rodzina, jesteście tutaj wystarczająco długo, aby uzyskać pobyt stały unijny. Jesteście tak długo, że na pewno cała rodzina, również córka, ktorą jak stwierdzasz, szkoła duńska obniżyła w poziomie, rozmawiacie względnie dobrze po duńsku. Dlatego, jeżeli uważasz odpowiedzi w postach za niezadawalające, powinnaś to wszystko załatwic w komunie, a jeżeli decyzja komuny jest według ciebie blędna, możesz złożyc skargę.
W komunie możesz śmialo powiedzieć, ze uważasz to wszystko za "masakrę" - na pewno zrozumią bo słowo do zludzenia przypomina duńskie.
Kilkakrotnie napisalem, ze jezeli podejmowane decyzje przez kommune i inne urzędy nie sa zadawalające, a przestrzeganie czy dopełnienie ustanowionych warunkow ze strony osoby/rodziny nie jest możliwe, pozostaje zawsze alternatywa - powrot do domu w swoim przecież własnym kraju, ale lepiej zawsze zbadać czy mozliwości zostały wyczerpane.

Jezeli masakrą jest zapewnienie osobom przyjezdrzajacym tutaj wyłącznie do pracy, bezpłatnego korzystania ze służby zdrowia, dopłacania do czyszu lub znizki na przedszkole rodzinom mało zarabiającym, bezpłatne szkolnictwo dla dzieci osób przyjezdrzających, wypłacanie rodzinnego dla dzieci mieszkajacych w Polsce, bezpłatne studia, przyznawanie stypendium, a do tego możliwość ulgi podatkowej w pierwszym okresie oraz ulgi na jazdy do najbliższej rodziny jeżeli pozostała w Polsce, możliwość łączenia rodzin, a w przypadku "wydarzenia socjalnego" zapewnienie tej właśnie rodzinie w potrzebie, być może niewielkiej kwoty kontanhjælp, około 23.000 kr. na rodzinę z dzieckiem, ale możliwej na przeżycie i szukanie pracy aby móc samemu sie utrzymywać, pod warunkiem ze na prawdęe nie posiada  się środkow do życie, ani możliwości zrealizowania swoich oszczędności czy zaciągnięcie kredytu na posiadane np. mieszkanie w Polsce - to zgadzam sie w zupelności CAŁKOWITA MASAKRA. Wówczas należy się zastanowić, czy zyć w takiej sytuacji, bądz co bądz na obczyznie, czy lepiej wrócic do domu.

Prosze potraktowac moją wypowiedz jako komentarz do wypowiedzi wielu innych osób, a nie specjalnie do ciebie, osób które mają problem ze zrozumieniem, na jakiej zasadzie tutaj przyjechaly i że tak na prawdę  mają możliwości poprawienia swojej sytuacji, próbując sami robić coś w tym kierunku (tak jak robiliby to prawdopodobnie w Polsce, gdzie nikt się nie pyta czy mają pieniądze na życie). Wiem, ze nie jest łatwo, ale zawsze jak mowi powiedzenie "są dwa wyjścia", a to już dużo w porownaniu gdyby bylo tylko jedno.

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Gru 2012, 14:03:34 »
Zauważyłam, że większość Polaków siedzących na tym forum, czyta to tylko i wyłącznie po to by skrytykować, nie pomóc czy też zrozumieć. Co niektórzy mają problem z tym, że są Polakami, pomieszkali po kilka lat w Danii i zapominają polskiego hehe, nie raz słyszałam w Bilce, jak jeden do drugiego mówił: "ej nie rozmawiaj po polsku, później pogadamy..." Widzę, że co niektórzy się cieszą jak komuś nie wychodzi, jak masz chwilowo problem, to nie idź do Komuny, tylko wynocha do Polski, pomimo tego, że pomoc Ci się należy przez pół roku, nie korzystaj! Lepiej niech zostanie więcej dla Turasów, bo przecież wolimy ich bardziej niż swoich rodaków. Potrafimy tylko pisać donosy jeden na drugiego do skata, zazdrościć lepszej pracy, samochodu, i wychodzić z założenia, że lepiej nie udzielać informacji, co by komuś nie pomóc,żeby nie skorzystał, skoro ja nie korzystam . Lepiej skrytykować, i wysłać do domu, zamiast siebie wspierać na wzajem. Polska prostacka zawiść!!!!

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Gru 2012, 14:34:11 »
Chciałam jeszcze dodać, że ludzie na forum często opisują prawo własnego autorstwa...
Działanie Komuny w przypadku znajomego, którego poproszono o  zwrócenie się do Statsforvaltningen w celu potwierdzenia  opholdu, okazało się być rutynowym działaniem, O CZYM NIKT NIE WIEDZIAŁ, lub wiedział i nie napisał bo wolał wysłać rodaka do Polski ( po przeczytaniu czegonapisałam "masakra"). Okazało się  jednak, że  należy mu się Kontanthjælp. To zapewne unieszczęśliwia pewne grono polaków, którzy dla polskich potrzebujących stworzyli by osobne rasistowskie prawo!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 10 Gru 2012, 14:34:11 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7250
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15