poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nordea rasisci  (Przeczytany 38061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aska

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: nordea rasisci
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lis 2012, 22:18:03 »
Czy rozumiesz ze mielismy pozwolenie na pobyt, CPR, umowy o prace, prawo jazdy, dowody osobiste(zolta karta nie byla konieczna). A oni dawali nam do zrozumienia ze nie chca nas jako klientow. To niech napisza przed wejsciem ze Polakow nie obsluguja albo niech mi powiedza od razu ze NIE, a nie takie pier.......  z usmiechem na twarzy. I  bylismy uprzejmi! Uwazasz ze tak wyglada normalna procedura zakladania konta, ja uważam ze nie. Ale zwisa mi to, a po Twoich wiadomosciach  wyglada mi na to że jesteś jednym z (jak to mój starszy kolega mówi) FARBOWANYCH DUNÓW. Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lis 2012, 23:01:48 »
Jasnowidzem nie jestem. Napisales, ze po dokument potwierdzajacy zameldowanie jechales do SKAT ? Spoko....

Problemem mogla byc tez Wasza komunikatywna znajomosc jezyka :) hehe... czesto mnie policja do tych komunikatywnych wzywa, po 3 godzinach bezowocnego przesluchania :)

CO do farbowania, myls sobie co chcesz :) Mnie to Rybka! Sorry, Rybka.. Willego...
Wiem, jedno, ze polskie kulturalne zalatwianie spraw nieco sie rozni od dunskiego pojecia spokoju.

Najgorsi sa nowoprzybyli, co to mysla, ze "Pana Boga za nogi zlapali" i sa "Panami calego swiata".

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Domnik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lis 2012, 00:40:07 »
Winni wam założyć taki zbiorczy temat - 'jakie mam żale do innych/moderatorów'.
W 2 dni murowane 10tyś wiad ;))
Cytat od kogoś mądrego, stąd..
'Iraq, Afghanistan, to już było... Teraz odpoczynek...
Dlaczego? -Bo niewłaściwi ludzie dowodzą...
Kapitanie wrócisz?... -Wrócę jak oni odejdą...'

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lis 2012, 08:38:45 »
Jasnowidzem nie jestem. Napisales, ze po dokument potwierdzajacy zameldowanie jechales do SKAT ? Spoko....

Problemem mogla byc tez Wasza komunikatywna znajomosc jezyka :) hehe... czesto mnie policja do tych komunikatywnych wzywa, po 3 godzinach bezowocnego przesluchania :)

CO do farbowania, myls sobie co chcesz :) Mnie to Rybka! Sorry, Rybka.. Willego...
Wiem, jedno, ze polskie kulturalne zalatwianie spraw nieco sie rozni od dunskiego pojecia spokoju.

Najgorsi sa nowoprzybyli, co to mysla, ze "Pana Boga za nogi zlapali" i sa "Panami calego swiata".

chyba masz jakies zle doswiadczenia ale nie powinny one byc podstawa do obrzucania ludzi blotem ,pomawiania albo przypisywania im rzeczy ktorych nie zrobili,,,,podalam linki z ktorych wynika ze wiele innych osob tez krytykuje nordea ale  to do ciebie nie dociera,,,co do znajomosci jezyka dunskiego -ty tez dunskiego nie znalas,,,nauczylas sie -wiec inni tez sie naucza,,,,,,jak sie czyta twoje komentarze w tym watku to nie widac ze pisala je kulturalna osoba za jaka chyba sie uwazasz.
pytanie jest podstawowe:czy brak wszystkich potrzebnych dokumentow do zalozenia konta lub problemy jezykowe daja pracownikom nordea czy innym ludziom prawo do ponizajacego traktowania tych ludzi ?,,,,bo to wlasnie w takich sytuacjach wychodzi to czy ktos ma kulture osobista czy tez jest chamem,
na chamow mozna trafic wszedzie, w dani,w polsce i w kazdym innym kraju na swiecie.

PaulaXXX

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lis 2012, 08:44:02 »
Nie ma jak to zaczac poniedzialek od wejscia na forum poloniainfo.dk ;D Usmiech z mojej twarzy nie splywa :D

Ja jestem klientem banku Nordea od ponad 5 lat , zarowno w PL, jak i w Danii. Nigdy, przenigdy nie mialam problemow z zalatwieniem spraw w Nordea ( Kongens Nytorv, obok Dworca Gl., Slagelse). Nawet jak dzwonie na hotline, wszyscy sa mili i mam sprawe zalatwina "raz dwa".
Mysle, ze wiekszosc polakow ma problem jezykowy jak to Jomir napisal! Polacy sa nasyceni negatywnoscia i z gory widza czarne scenariusze. Obwiniaja ludzi dookola, mysla ze sa ofiarami losu. Ja rowniez mialam "ciezkie zycie" w PL. Mimo, ze po przyjezdzie do DK zarabialam bardzo dobre pieniadze, mialam uczciwego pracodawce, i tak czulam sie ofiara losu, mialam negatywne mysli, myslalam ze ludzie sa zli i ze wszystko dzieje sie przez przypadek!
Pozniej odkrylam autorke wielu ksiazek i adiobookow Louise L. Hay oraz "Sekret" http://www.prawoprzyciagania.pl/ .
Moje zycie odmienilo sie na znacznie lepsze i w moim zyciu nie ma juz miejsca na negatywne mysli, dramaty itd.! ;)
Jezeli chcesz miec spokoj wewnetrzny, byc usmiechnietym i cieszyc sie z zycia, popracuj nad soba samym i sprobuj zrozumiec definicje zycia na tej planecie! ;)

Jeszcze dodam, ze BANK nie jest naszym przyjacielem i podchodzcie do niego jak do biznesu.

Pozdrawiam i odwiedzcie "Christiania" od czasu do czasu, to tez Wam na lepsze wyjdzie! ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lis 2012, 10:31:52 »
No tak, Nutko, rozumiesz jak chcesz i kazda wypowiedz bierzesz personalnie, moje Ty uosbienie kultury.

Polskie zalatwianie spraw urzedowych to:
- jak sie nie da jak sie da
- prosze o Twoje nazwisko i stanowisko
- chce rozmawiac z szefem
- przynosze tu pieniadze, wiec macie tanczc wokol mnie
- podniesiony glos ( a nuz urzednik sie przestraszy)
- tudziez jak sama zrobilas, ostentatycjne "wypisanie" papabusew z banku, calej rodziny! CO dla mnie smieszne jest i basta.

O ile moge sobie wyobrazic, ze urzednik mogl miec gorszy dzien i nie palal miloscia do klientow. Tak nie moge sobie wyobrazic, zeby bez powodu kazano komus bank opuscic, tudziez zabroniono wejsc dnia nastepnego.

Mow co chcesz, ale jestem na 5000% pewna, ze doszlo do "pyskowki". A "pyskowek" w Danii sie nie honoruje.
DUnski urzednik po prostu Ci powie, "ze jestes nie kulturalna i ze nie chce z Toba rozmawiac" .
I do tego propoponuje sie przyzwyczaic. W Danii nie da sie zalatwic sprawy "opitalajac" urzednika.

inna

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lis 2012, 11:05:55 »
Nie ma jak to zaczac poniedzialek od wejscia na forum poloniainfo.dk ;D Usmiech z mojej twarzy nie splywa :D

Ja jestem klientem banku Nordea od ponad 5 lat , zarowno w PL, jak i w Danii. Nigdy, przenigdy nie mialam problemow z zalatwieniem spraw w Nordea ( Kongens Nytorv, obok Dworca Gl., Slagelse). Nawet jak dzwonie na hotline, wszyscy sa mili i mam sprawe zalatwina "raz dwa".
Mysle, ze wiekszosc polakow ma problem jezykowy jak to Jomir napisal! Polacy sa nasyceni negatywnoscia i z gory widza czarne scenariusze. Obwiniaja ludzi dookola, mysla ze sa ofiarami losu. Ja rowniez mialam "ciezkie zycie" w PL. Mimo, ze po przyjezdzie do DK zarabialam bardzo dobre pieniadze, mialam uczciwego pracodawce, i tak czulam sie ofiara losu, mialam negatywne mysli, myslalam ze ludzie sa zli i ze wszystko dzieje sie przez przypadek!
Pozniej odkrylam autorke wielu ksiazek i adiobookow Louise L. Hay oraz "Sekret" http://www.prawoprzyciagania.pl/ .
Moje zycie odmienilo sie na znacznie lepsze i w moim zyciu nie ma juz miejsca na negatywne mysli, dramaty itd.! ;)
Jezeli chcesz miec spokoj wewnetrzny, byc usmiechnietym i cieszyc sie z zycia, popracuj nad soba samym i sprobuj zrozumiec definicje zycia na tej planecie! ;)

Jeszcze dodam, ze BANK nie jest naszym przyjacielem i podchodzcie do niego jak do biznesu.

Pozdrawiam i odwiedzcie "Christiania" od czasu do czasu, to tez Wam na lepsze wyjdzie! ;D

Uwierz mi chcialabym aby tez tak bylo u mnie. Ale u mnie milosc do danii trwala na poczatku. Przyjechalam nauczylam sie jezyka w ciagu roku. Nastepnie jedna szkola druga no i trzecia. Schody zaczely sie jak chcialam wiecej. Tzn. rozwijac sie itd. za kazdym razem musialm walczyc o sowje. Pytanie czy dasz rade? Napewno dla wiekszosci dunczykow jest nie zrozumiale ze ktos moze wiecej niz on/ona. (Jantelov)
Mieszkanie tu jest jak zycie w innym zyciu. Masz na wszystko: masz dom samochod & kase.Ale brakuje mi tu czegos-bycia soba.Jestem tu gosciem.Nigdy nie bede jak oni. Jestem Polakiem. Integruje sie jak moge.Przyswajam ich obyczaje. Ale chce byc soba. I chyba tu lezy moj problem. 
Usmiecham sie do ludzi ale ni ezawsze ten usmiech jest odwzajemniony ;-)

Pozdr.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lis 2012, 11:05:55 »

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lis 2012, 11:27:41 »
W Danii pytaja o paszport niejako automatycznie. Nie ma tu dowodow osobistych.
Jedynym dokumentem ze zdjeciem potwierdzajacym tozsamosc jest paszport lub prawo jazdy.

Nieprawda ! Polski dowód osobisty jest dokumentem poświadczającym toższamość - niezależnie od tego, czy jesteś w Danii, czy Kambodży i chcesz dostać pozwolenie na uliczną grę na ukulele  ;) ;D

To tak bełkotem w bełkot. Ale Jomir ma to do siebie, że wydaje jej się, że wszystkie rozumy zjadła. Ech.

PS. Nie ma problemów z Nordeą, choć prawdą jest, że kredyt dostałem w innym banku.

Offline sskk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
    • Status GG
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lis 2012, 14:22:29 »
A my staralismy o kredyt w kilku bankach i tylko Nordea odpowiedziala pozytywnie. Dali nie wielkie oprocentowanie. Mielismy jedna zla przygode...po zakupach w Niemczech zablokowali nam karte, bez powieadomienia a dopabuse pozniej wezwali nas na rozmowe, podczas ktorej okazalo sie, ze oni mysleli, ze karte zgubilismy albo cos poniewaz byla dwa razy pod rzad zakupy na duze kwoty poza Dania. ALe ogolnie wszystko mozemy zawsze zalatwic...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lis 2012, 14:27:59 »
Nieprawda ! Polski dowód osobisty jest dokumentem poświadczającym toższamość - niezależnie od tego, czy jesteś w Danii, czy Kambodży i chcesz dostać pozwolenie na uliczną grę na ukulele  ;) ;D

To tak bełkotem w bełkot. Ale Jomir ma to do siebie, że wydaje jej się, że wszystkie rozumy zjadła. Ech.

PS. Nie ma problemów z Nordeą, choć prawdą jest, że kredyt dostałem w innym banku.

A Ty czytac ze zrozumieniem potrafisz?
W Danii nie ma dowodow osobistych, stad tez w opisach procedur nie wystepuje pojecie "dowod osobisty".
To ze w Polsce jest, nie znaczy, ze kazdy przecietny urzednik w jakimkolwiek kraju bedzie o tym wiedzial, a przede wszystkim znal taki dokument, ktory wystawiony jest w jezyku polskim.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lis 2012, 14:37:04 »
N ordycka
O smieszająca
R asistowskia
D ołująca
E goistyczna
A gencja

tak wynika z postów .jezu chyba sie wypiszę  :D

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lis 2012, 15:32:42 »
To ze w Polsce jest, nie znaczy, ze kazdy przecietny urzednik w jakimkolwiek kraju bedzie o tym wiedzial, a przede wszystkim znal taki dokument, ktory wystawiony jest w jezyku polskim.

Jak doczytałem, Ty już nie masz d.o. - przypomnę więc - dowód nie jest w języku polskim - jest tłumaczenie na angielski.

I tak, jak na podstawie umowy Schengen - za okazaniem dowodu osobistego możemy się przemieszczać po całej Europie, tak nie potrzebny jest nikomu paszport. I dotyczy to również pani w banku. Kropka.

Jeśli pani w banku jednak tego wymaga, świadczyć może to właśnie o tym, że oskarżenia dot. Nordei w temacie wątku, są poniekąd słuszne. A przynajmniej jest to zła wola.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lis 2012, 15:49:18 »
Juz tylko sam tytul watku powinien nasunac mysl, ze cos nie tak z zalozycielem watku. Rozumie, ze mozna byc niezadowolonym z takiego czy innego zachowania personelu banku, ale "rasisci" :o Byc moze przemoc wyzwala przemoc, rasizm wyzywala rasizm. Takie czesto mam odczucie w osobistych kontaktach z osobami przyjedrzajacymi z Polski i dlatego kontaktu tego unikam - ograniczam do minimu i przede wszytkim do emali. Podejrzliwosc, agresywnosc, nieslownosc, niepunktualnosc, bezpodstawne zarzuczanie innym wszelkiego rodzaju wad, wynoszenie na piedestal swoich madrosci i czesto pseudo wiedzy prawie o wszystkim co sie dzieje w Danii, szukanie roznego rodzaju  furtek wykorzystania systemu, czucie sie zawsze oszukanym i uwazajac ze samemu jest sie zawsze w najlepszym porzadku. To tylko przyklady. Mnie to ani ziebi ani grzeje. Odpowiadam spokojnie na dziesiatki/setki zapytan, ale tylko konkretnie na konkretny problem. Nie komentuje komentarzy do zapytan, w ktorych oprocz konkretnej sprawy najczesciej sa wypowiedzi jak :  "zostalem oszukany przez Skat - co mam zrobic?", "kolega powiedzial ze mi sie nalezy fradrau (tak czesto pisza fradrag) bo mamy  taka sama prace , a sk.....syny mi go zabrali, co Pan na to, da sie cos zrobic?", "co tych kretynow w komunie obchodzi czy ja mam mieszkanie w Polsce, przeciez wyrzucili mnie z pracy i nalezy mi sie pomoc" (tutaj chodzi o kontanthjælp). A teraz dochodza rasisci w banku. Byc moze moja opinia nie jest sluszna, ale cos mi sie wydaje i pisalem o tym wczesniej, ze demokracja to nie tylko uzyskanie pewnych swobod (po 1989), to sposob ich administrowania, sposob zachowan, samorespektu, a "vold avler vold" i taka chyba jest prawda. Nie przekazywane pozytywne wartosci z pokolenia na pokolenie, poniewaz poprzednie pokolenie tez sie ich wyzbylo albo im je zabrano i poprzedniemu rowniez. Tylko czas moze to zmienic, a tymczasem dalej bedzie panowal brak respektu dla innych (= brak respektu dla siebie), brak tolerancji, brak umiejetnosci prowadzenia wymiany zdan na poziomie przyjetym w normalnym swiecie, gdzie mozna (i nieraz nalezy) byc niezgodnym, przytaczajac swoje argumenty, ale i wysluchujac argumenty drugiej strony bez zbytecznych "napadow osobistych". Wiem, wiem, zaraz odezwa sie glosy, ze ten Roga to juz chyba calkiem zwariowal o czym on pisze, ale chyba to nic dziewnego bo chyba nie poczuwa sie do polskosci (juz mi to tutaj powiedziano kilka razy). I to jest prawda. Nie jest waznym udzielajac sie na forum, czy ktos poczuwa sie do polskosci czy nie. Ja nie poczuwam sie do tego rodzaju polskosci, jak na pewno wielu innych czytajacych ten post. A powracaja do rasizmu, to wiele "fachowcow" uwaza, ze najwiekszy rasizm w europie, nietolerancja innch narodowosci, zapatrywanreligijnych itp. wystepuje w krajach bylej Europy Wschodniej, miedzy innmi w Rosji i w Polsce, a to ze przepisy prawne mowia co innego....papier jest cierpliwy.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lis 2012, 16:24:35 »
No tak, Nutko, rozumiesz jak chcesz i kazda wypowiedz bierzesz personalnie, moje Ty uosbienie kultury.

Polskie zalatwianie spraw urzedowych to:
- jak sie nie da jak sie da
- prosze o Twoje nazwisko i stanowisko
- chce rozmawiac z szefem
- przynosze tu pieniadze, wiec macie tanczc wokol mnie
- podniesiony glos ( a nuz urzednik sie przestraszy)
- tudziez jak sama zrobilas, ostentatycjne "wypisanie" papabusew z banku, calej rodziny! CO dla mnie smieszne jest i basta.

O ile moge sobie wyobrazic, ze urzednik mogl miec gorszy dzien i nie palal miloscia do klientow. Tak nie moge sobie wyobrazic, zeby bez powodu kazano komus bank opuscic, tudziez zabroniono wejsc dnia nastepnego.

Mow co chcesz, ale jestem na 5000% pewna, ze doszlo do "pyskowki". A "pyskowek" w Danii sie nie honoruje.
DUnski urzednik po prostu Ci powie, "ze jestes nie kulturalna i ze nie chce z Toba rozmawiac" .
I do tego propoponuje sie przyzwyczaic. W Danii nie da sie zalatwic sprawy "opitalajac" urzednika.

przykro mi ze masz takie pojecie o polakach ,kazda generalizacja jest niebezpieczna . co do mojej sprawy :nie znasz jej,nie znasz mnie,nie bylas swiadkiem,nie masz najmniejszego pojecia co sie stalo ale pozwalasz sobie z 5000%  ,sugerowac jakobym zachowywala sie jak w opisie "zalatwiania spraw po polsku"-i to nie jest  smieszne ale zalosne,,,,bardzo prosze -przestan,,,nie mi szkodzisz a samej sobie.kiedys w zyciu moze cie spotkac podobna sytuacja -trafisz na chama -jak sie bedziesz czula gdy ktos bedzie ci sie staral udowodnic ze to ty bylas chamska ? no i jak udowodnisz ze nie jestes wielbladem ?-nie zycze ci zeby cos takiego cie spotkalo -bo nie jest to przyjemne

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Lis 2012, 16:25:25 »
Zgadzam się , można lub nie być zadowolonym z obsługi w banku. Tytuł byłby oczywisty gdyby uczciwy i dobrze wychowany nasz rodak został wyzwany przez pracownika tegoż banku. Ale nie znaczy to , że cała instytucja jest zła. Przyznaję miałem w ubiegłym tygodniu niemiłą przygodę z Nordeą i nie wiem dlaczego temat zniknął , gdyż nie przypominam sobie aby ktokolwiek , a napewno ja , kogokolwiek obrażał. Mnie coprawda odmówiono zakupu na raty przez Nordea Bank bez podstawnie ale nikt nikogo nie obrażał , tym bardziej , że byłem w banku i wysłalem do nich zażalenie. Odpowiedzi , choć śmieszne typu bardzo nam przykro , że jest pan zawiedziony , bez uzasadnienia swojej decyzji nie otrzymałem. Ale odpisali co sie liczy.Z drugiej strony sądzę , że w naszych bankach również każdy kredutu nie dostanie , co do sprzedaży ratalnej jest inna sprawa. Tam jesteśmy u siebie i nie mamy gdzie uciekać , a tutaj słuchając o częstych problemach ze spłatą zaległości obywateli ze wschodu takie a nie inne decyzje są podejmowane. Przepisy są proste i równe dla wszystkich , czyli jeśli połowa polaków , rumunów itd nie płaci to ustalają , że wszystkim ze wschodu takich pożyczek nie udzielają. Mnie osobiście było zwyczajnie głupio w sklepie , gdyż poczułem się jakbym bym nieuczciwy i tak migli też sądzić pracownicy tegoż sklepu i to jest przykre. Ale wszyscy wiemy , że Dania to kraj otwarty i nie ma co uogólniać krytyki na wszystkich. Mam nadzieję , że ktoś wie czemu został usunięty wątek i zakupach na raty. Były w nim również istotne infomacje dla przyszłych kupujących , a po to mamy to forum , jako bazę informacji. Pozdrawiam...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Lis 2012, 16:25:25 »

jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 22589
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
nordea

Zaczęty przez ld pinkDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3599
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2011, 10:53:32
wysłana przez ld pink
Nordea i Scandia wycofują się z Polski

Zaczęty przez maryo1977Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3727
Ostatnia wiadomość 29 Maj 2019, 20:07:16
wysłana przez kart4
Przelew z netbank nordea krok po kroku

Zaczęty przez Przelew z nordeaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11798
Ostatnia wiadomość 23 Paź 2008, 19:27:20
wysłana przez Tula
Nordea, placenie rachunkow online.

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6620
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2015, 05:20:57
wysłana przez happybeti