Ogólne > Kultura

Filmowa Dania

<< < (4/6) > >>

mala_z_Aarhus:
Od niedzieli powtarzaja na DR1 serial Sommer. Jest tam bohaterka majaca polskie korzenie....

haxan:
Ostatnio natknalem sie na szwedzko-dunski paradokument pt:"Haxan" z 1922r. opowiadajacy o problematyce czarownic i inkwizycji.
Film jest niemy ale opatrzony napisami. Po jego obejrzeniu zostalem wgnieciony w fotel, od tygodnia probuje go znalezc w sklepach ale na prozno. Wie ktos gdzie mozna kupic takie klasyki w KBH?  Tutaj mozna zobaczyc czego nalezy  spodziewac sie po tym arcydziele, goraco polecam koneserom i fanom sredniowiecza.
//www.youtube.com/watch?v=FdUpsiEOtr0

Jomir:
Coz, niewiele widzialam poki co, bo czasu nie mam za wiele na wszystko.
Oczywiscie obowiazkowo obejrzalam calego Matadora, coz.... serial jak serial, ale przyznam szczerze wciagnal mnie. Aczkolwiek coz o nim pisac, typowa saga...

Oczywiscie obowiazkowo z synem musialam obejrzec "Dzieciaki mojej siostry" i tu tez trudno napisac cos blyskotliwego. Typowy film dla dzieci, prosta fabulka, troche gagow.

Natomiast, objerzany "Citronen og Flamen" sklonil mnie do glebszych refleksji. Tak naprawde porazily mnie kwestie historyczno-techniczne, mam na mysli akcje zamachowe.
Juz nasze filmy z lat 50, 60 przedstawialy te kwestie bardziej realistycznie. Dla mnie to co widzialam w dunskim filmie bylo pograniczem uporoszczenia czy ignorancji.
Wiem, ze w Danii wojna i okupacja byly zupelnie innego wymiaru. ALe nie moge sobie wyobrazic zamachu, w ktorym zamachowiec idzie z pistoletem w reku dobrych 100 metrow, tudziez w trakcie strzelanki z szefem gestapo robi sobie przerwe na pogadnke, po czym odchodzi z miejsca zdarzenia.
Dlatego, mialam bardzo mieszane uczucia po obejrzeniu tego filmu. Z jednej strony cala intryga niezle zawiazana, a drugiej strony maksymalne uproszczenia.

Majkelek:
Wszystko ok tylko ten film nazywa się "Flammen og Citronen". 

Jomir:
Bardzo dziekuje CI za czujnosc. Oczywiscie masz racje. Cale szczescie, ze jestes i czuwasz nad moimi wypowiedziami. 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej