Ogólne > Kultura

Filmowa Dania

<< < (2/6) > >>

mala_z_Aarhus:
Staram sie patrzec na kinomatografie dunska raczej w duzo szerszej perspektywie - calej Skandynawii wraz z przyleglosciami: Finlandia i Islandia. Nie czuje sie specjalistka w kinie skandynawskim, gdyz nie moge sie jakos zmotywowac do obejrzenia tych dunskich filmow, a zwlaszcza komedii z lat powojennych, ktore tak czesto sa wyswietlane w sobote wieczorem. Moge bez problemow obejrzec "Cesarzowa Sissi" lub "Tredowata", ale te dunskie filmy z tego okresu, a zwlaszcza gang Olsena...Po 15 min. znajduje sobie inne zajecie. Uwazam, ze aby wyrobic sobie pelne zdanie o dunskim kinie brakuje mi pelnej wiedzy.

Nie sadze, aby tylko kino dunskie cierpialo na amerykanizacje. W kinie polskim tez to mozna zobaczyc, zwl na przykladzie komedii romantycznych lub filmow sensacyjnych. Ok, moze "Pusher" nie jest wybitnym dzielem, "Pusher II" i "Pusher III" to juz popluczyny, ale z drugiej strony mamy "Adams Æbler" ,"Kunsten at græde i kor"," Mifunes sidste sang" "Elsker dig for evigt", "Brødre".

No coz obsada jest taka sama. Wynika to z dosc malej grupy absolwentow szkol aktorskich, wrecz pewnych klanow aktorskich, np: Nicolas Bro. Czesto aktorzy ekspoatuje sie we wszystkich mozliwych formach: to kino, serial telewizyjny, reklama, teatr, wywiady w magazynach itd. Przesada jest nieznana w Danii.

Jakos prawie zawsze przytlaczal mnie Bergman (oprocz "Siodmej pieczeci"). Potem odkrylam Larsa von Triera. Jednak i jego osiagniecia rezyserskie mnie rozczarowywuja ostatnimi czasy.
Lubie kino norweskie, np: "Salmer fra kjokkenet" znany tez jako "Opowiesci kuchenne" z 2003.Rezyseria -Bent Hamer,aktorzy -Joachim Calmeyer, Tomas Norström, "Hawaje, Oslo" rez.Erik Poppe,  "Reprise", "Kumple"
Szwdzkie: "Fucking amal" , "Lilija 4-ever"
Islandzkie: "Noi Albinoi", "Rejkjavik"

Na dzis ukochany film dunski to:
"Hvordan vi slipper af med de andre"z 2007, rez. Anders Rønnow Klarlund
Mysle, ze trudny do zrozumienia poza Skandynawia.

Tula:

--- Cytat: mala_z_Aarhus w 29 Lip 2008, 21:07:13 ---"Brødre"
--- Koniec cytatu ---
A ja mam z Susana Bier problem -- ona w kolko kreci to samo. Widziales jeden, widziales wszystkie (moze z wyjatkiem troszke nietypowej, ale uroczej komedii romantycznej "Den eneste ene"). "Bracia", "Po weselu", "Things we lost in fire" -- w nich wszystkich mozna niemal bezblednie zgadnac, jak sie akcja potoczy. Uwazam, ze Susana jest wtorna.

--- Cytuj (zaznaczone) ---Jakos prawie zawsze przytlaczal mnie Bergman
--- Koniec cytatu ---
Mnie tez, ale moze nie doroslam do niego. Mam pare lektur na emeryture (m.in. Prousta, Manna i Joyce'a), moze pora zrobic liste z filmami na emeryture ;).

--- Cytuj (zaznaczone) ---Potem odkrylam Larsa von Triera. Jednak i jego osiagniecia rezyserskie mnie rozczarowywuja ostatnimi czasy.
--- Koniec cytatu ---
No, nie widzialam wprawdzie ani "Manderlay", ani "Szefa wszystkich szefow", ale czytalam wyjatkowo zgodne, negatywne opinie :). Pozostaje miec nadzieje, ze krecony "Anarchista" bedzie powrotem do wysokiej formy. Ale nawet jesli nie -- on sie juz dobrze w historii kina zapisal ;).

--- Cytuj (zaznaczone) ---Lubie kino norweskie, np: "Salmer fra kjokkenet" znany tez jako "Opowiesci kuchenne" z 2003.Rezyseria -Bent Hamer,aktorzy -Joachim Calmeyer, Tomas Norström, "Hawaje, Oslo" rez.Erik Poppe,  "Reprise", "Kumple"
Szwdzkie: "Fucking amal" , "Lilija 4-ever"
Islandzkie: "Noi Albinoi", "Rejkjavik"
--- Koniec cytatu ---
Z kina norweskiego nie znam nic, ze szwedzkiego lubie rezysera Lasse Halstrøma, choc on glownie kreci anglojezyczne filmy. Kino islandzkie jest zachwycajace, ale specyficzne i tylko dla nielicznej grupy entuzjastow :).

mala_z_Aarhus:
Hm, nie zamierzam bronic S.Bier. Brakuje mi dwoch filmow z jej dorobku, aby ocenic co i jak- pierwszego i ostatniego.

Polecam jeszcze "Elsker dig for evigt" i "En kærlighedshistorie". Oba z kregu Dogmy95.

Czy ogladaliscie moze trylogie P.Fly: "Bænken", "Arven" i "Drabet"?
Pokazuje on dunskie spoleczenstwo - underklassen, overklassen i middelklassen. Ogladajac te filmy, O.K. mialam problem z "Bænken", poczulam sie, jakby Kieslowski nadal rezyserowal.
Tajemnica poliszynera jest inspiracja Fly rzeczywistymi osobami...

K3:

--- Cytat: mala_z_Aarhus w 29 Lip 2008, 21:07:13 ---
Ok, moze "Pusher" nie jest wybitnym dzielem, "Pusher II" i "Pusher III" to juz popluczyny....

--- Koniec cytatu ---

eee tam... trylogia nie była zła.... i nawet polski akcent był na koniec...  ;D

mala_z_Aarhus:
Kto bedzie gral w najnowszym filmie Larsa von Triera?

http://politiken.dk/kultur/article554538.ece

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej