poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Upiorni sąsiedzi  (Przeczytany 60039 razy)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Upiorni sąsiedzi
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Gru 2012, 15:57:45 »
czytaj mnie uwaznie a nie zaraz sie sadzisz nie pisalam ze ty masz kupic sobie dom.MOJA SASIADKA wzywala dzielnocowego zeby on posluchal jak ja glosno chodze .NADMIENIAM ZE ONA MIESZKALA NADE MNA ,czyli to ja slyszalam JAK ona ciagnie kopytami .A biedny dzielnocowy przychodzil na kazde pierniecie .W koncu mu powiedzialam ze ja mieszkam pod nia a nie nad nia.POSZEDL DO NIEJ I POUCZYL JA ZE JAK JESZCZE RAZ BEDZIE INTERWENCJA TO ODDA SPRAWE NA KOLEGIUM za bezpodstawne wzywanie .HALASY MIALAM W NOCY rzucanie garami klotnie woda lała sie balkonem jak imprezowali 2razy w tygodniu to wymiociny lecialy przez balkon jak woda z kranu.ONA Z METNYMI OCZKAMI  latala do spoldzielni i mowila ze nie moze przeze mnie spac bo ona sltszy jsk ja glosno chodze i znow ta sama spiewka co z dzielnicowym.Po 3 larach kurestwo sie wyniodlo do mamusi na wies bo dostala eksmisje .ALE MIALAM PIEKLO I JESTEM W STANIE KAZDEGO ZROZUMIEC.Sama mialam ochote przycisnac ja do sciany ,ale gowno ruszysz a za czlowieka odpowiesz .

Spoko :), o domku to bylo do vordingborga. A reszte rozumiem, mialam podobnie w Polsce, staruszeczka jak golabek biala, z wygladu babulenka , z charakteru Baba Jaga. Cierpieli z jej powodu wszyscy w bloku, nie tylko walila mozdzierzem w kaloryfery (wyobrazacie sobie, 2.00 w nocy i cos takiego slyszec? ;D). Pisala dosnosy do adm, ze ktos glosno przez jej pietro przechodzi, ze golebie jej sraja na okno, bo ktos dokarmia, ze drzewo na przeciw zacienia okno, itp, na zasadzie zalania spoldzielnie potokiem slow. W sumie dluzsza historia do opisywania. Wszyscy, ja rowniez, staralismy sie ja ignorowac, na zasadzie, nie ruszaj gowna, zeby nie smierdzialo. Ale ta polityka nie dzialala. W koncu, naprawde zmeczona, naslala na nia kilka razy policje. Panowie juz ja dobrze znali, bo takie interwencje przeprowadzali rowniez na prosbe innych lokatorow. Wiec po interwencjach byl spokoj przez...kilka tygodni ;D. I zabawa zaczynala sie od nowa. Trwala do smierci pani, w sumie dla mnie ... 13 lat. Dlaczego tak dlugo i dlaczego nie probowalismy zrobic cos wiecej? Probowalismy wszystkiego, prosze mi wierzyc. Powod: pani chorowala na schizofrenie paranoidalna, odmawiala pojscia do domu opieki, pieniazki miala, znajomosci w spoldzielni rowniez (wdowa po jednym z dawnych dyrektorow), mieszkanie bylo wlasnosciowe, a wlasnych wnukow, ktorych oskarzala o smierc ich ojca a swojego jedynego syna, wyrzekla sie.
     Po co to pisze? Bo nastepne kilkanascie lat mam zamiar spedzic czujac sie we wlasnym mieszkaniu, jak u siebie. Bo pamietam, ze na wiesc o smierci babulenki odczulam... ulge i radosc i bardzo sie tego wstydze. Chce zyc bez poczucia ciaglego przepraszania za to, ze zyje. Proste.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Sty 2013, 10:59:41 »
Dobra, skoro do faceta nie dociera jak mu się pisze wprost, to trzeba wymyślić coś górnolotnego. Hmmm. Powiedzmy, że zależy mi na tym by nauczyć ich kultury. Bo jak ja stąd ucieknę, to oni się poczują bezkarni. Będą gnębić i prześladować inne rodziny, będą szerzyć złą opinię o Polakach i dalej nikt się za nich nie weźmie, ze strachu przed tym, że to Polacy właśnie. Wprowadziłem się do tego bloku z misją i nie odpuszczę, o.
Jak wprowadziles sie do bloku z misja, to tak jak misjonerzy musisz znosic cierpienia  ::)

Offline luzak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Sty 2013, 11:43:31 »
@roga Mogę cierpieć jak mosjonerzy, mogę nawet jak misjonarze, aby skutek przyniosło i korzyść dla wszystkich.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Sty 2013, 12:43:02 »
Korzysc to tylko dla ciebie, uciazliwy sasiad przeprowadzi sie do innego bloku i zacznie sie od poczatku.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Sanczow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Sty 2013, 14:46:13 »
Troche trotylku u czarnych w kbh kupić i po sąsiadach najszybsze rozwiązanie, tanio i skutecznie.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Sty 2013, 16:05:42 »
Troche trotylku u czarnych w kbh kupić i po sąsiadach najszybsze rozwiązanie, tanio i skutecznie.
   Na pewno taniej, niz domek zakupic ;D

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Sty 2013, 17:45:53 »
No z  charakterku to cała mamusia  ;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 01 Sty 2013, 17:45:53 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Sty 2013, 18:04:12 »
No z  charakterku to cała mamusia  ;D ;D ;D
A to zle? ;)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Sty 2013, 19:44:37 »
vordingborg - pojechałeś z tym domem ...

Poza tym, szanowny kolego, niechajże Cię uświadomię w kwestiach ekonomicznych, bo zdanie:
"I tego ci życzę ( a jeśli ci zabraknie to bank ci pożyczy, zawsze to lepiej płacić za swoje)" - jest bardzo mylne.

Po pierwsze - jak pożyczasz pieniądze z banku, to występuje takie coś jak rata kapitałowo - odsetkowa. Część raty to jest kapitał, np. jak pożyczasz 1 800 000 dkk - na 30 lat (360 m-cy) to miesięczna rata kapitałowa wynosi 5 000 dkk. Jeśli kredyt (takie proste założenie) jest oprocentowany na 5% w skali roku to, w przypadku rat kapitałowo - odsetkowych malejących miesięcznych, pierwsze odsetki (część odsetkowa) wyniosą 1 800 000 * 0,05 / 12 = 7 500 dkk.

Zatem - płacisz za to, że możesz kupić sobie dom 7 500 dkk miesiecznie (pierwsza rata odsetkowa), po 15 latach kwota ta wyniesie 3 750 dkk (ceteris paribus), a po 359 ratach ... rata odsetkowa będzie minimalna = 5 000 dkk * 0,05 / 12, cały czas będzie malała, bo jest ona zależna od aktualnego zadłużenia, ale w początkowym okresie, jak widać, jest całkiem pokaźna.

O co chodzi?
Chodzi o to, że wynajmując mieszkanie i płacąc za czynsz mniej, niż wynosi rata odsetkowa można zarobić. A jeśli to pójdzie w parze z drugim czynnikiem, jakim jest rata kapitałowa, to można zarobić podwójnie i wówczas głupotą jest kupno domu. Jeśli trafi się na taki moment, że ceny mieszkań lecą w dół, wówczas kupno domu mija się z celem, bo realnie tracimy ... jak to napisałeś ... płacąc za swoje.

Dlatego czasami lepiej wynajmować i oszczędzać, aniżeli na siłę kupować dom i pakować w niego pieniądze, by traciły na wartości.

Oczywiście jeśli posiadasz inne zdanie na ten temat to ja chętnie podyskutuję  8)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Sty 2013, 20:46:36 »
Zapomniałeś jeszcze dodać że warto chodzić pieszo  oszczędzając/zarabiając w ten sposób na biletach autobusowych  ;)
Jak chcesz to oszczędzaj/zarabiaj ja wole te troszkę dopłacić i mieć święty spokój :) chociażby od takich wspaniałych lokatorów jakich wypowiedzi już pewnie wcześniej poznałeś  :)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Sty 2013, 20:49:56 »
A to zle? ;)
Zapytaj taty  ;)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Sty 2013, 20:58:30 »
Nie ma to jak rzeczowa rozmowa, skupiając się na temacie ;)

Jak pewnie można wywnioskować z mojej poprzedniej wiadomości - temat jest złożony i punkt widzenia każdej osoby jest inny. Rozumiem - jak ktoś kupi dom, to podniecenie może trzymać długo, ale to nie jest forum, na którym podbudowuje się własne ego, ale profesjonalne forum wymiany opinii oraz doradztwa  8) - teraz to nieźle "pojechałem", co nie?  ;D

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Sty 2013, 21:16:09 »
 Przeliczyłeś kiedyś swój czynsz np 4000miesięcznie x 12 mies x 30 lat = 1440000 półtora miliona nie do odzyskania  ???  dom kiedyś sprzedam albo zostawię dzieciakom, a świętego spokoju nie przeliczysz na żadne pieniądze  :)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Sty 2013, 22:09:45 »
Przeliczyłeś kiedyś swój czynsz np 4000miesięcznie x 12 mies x 30 lat = 1440000 półtora miliona nie do odzyskania  ???  dom kiedyś sprzedam albo zostawię dzieciakom, a świętego spokoju nie przeliczysz na żadne pieniądze  :)

vordi - wybacz, że Cię skracam ;) - proszę - zapoznaj się jeszcze raz z moim nie poprzednim, ale przed-poprzednim komentarzem. Podstawa to zrozumienie jednej rzeczy - rata, którą ktoś płaci bankowi składa się z 2 części:
raty kapitałowej i raty odsetkowej :)

Ktoś płaci czynsz - inny płaci ratę odsetkową (do której dochodzi rata kapitałowa). Ktoś oszczędza - inny płaci ratę kapitałową, i teraz jest multum opcji co lepiej robić, kiedy czynsz jest taki, a nie owaki, gdy odsetki są takie, a nie owakie, naprawdę możliwości jest sporo i nie ma jednego rozwiązania dobrego dla wszystkich.

Nie wiem jak kształtują się Twoje raty kapitałowo - odsetkowe, ale w przykładzie, który przytoczyłem rata kapitałowo (5 000) odsetkowa (7 500) jest całkiem spora, przy domku za 1 800 000 dkk. Rakkehus'a można wynająć za 5 000 dkk (czynsz), zatem odsetki, które ktoś płaci bankowi z tytułu posiadania kredytu ( 7 500) są większe, niż czynsz ( 5 000), zatem w początkowym okresie dobrze jest wynajmować coś za ciekawe pieniądze i oszczędzać (jeśli nie ma jakiegoś boomu mieszkaniowego) - by później dysponować pokaźnym wkładem własnej, bo biorąc duży kredyt sporo się traci na racie odsetkowej, ponieważ zadłużenie jest duże. Ale to, jak już wspominałem, każdy przypadek jest inny ... mam nadzieję, że teraz rozumiesz o co mi chodzi z tym zagadnieniem czynsz vs. rata odsetkowo - kapitałowa (bo jak Ty płacisz ratę to nie płacisz całości na swój wkład w dom - swoją część, bo część tej raty to odsetki - wynagrodzenie dla banku).

Zajrzyj tutaj:
http://direct.money.pl/kalkulatory/kalkulator-kredytowy/?reff=418#utm_source=money.pl&utm_medium=referral&utm_term=kalkulator-kredytowy&utm_content=/banki/kalkulatory/&utm_campaign=promocja-itir
- jak podstawisz 1 800 000, kredyt mieszkaniowy, oprocentowanie 5%, 30 lat (raty malejące) - to się zdziwisz ile ktoś płaci bankowi = 1 353 750.00 z tytułu samych odsetek + 1 800 000 kapitału = 3 153 750.00 - tyle ktoś wyda pieniędzy na dom za 1 800 000 posiłkując się kredytem bankowym.
A jak są raty równe - to same odsetki są większe: 1 678 604.12.

Piszesz o 1 440 000 nie do odzyskania, ale te zapłacone odsetki też nie są do odzyskania (pomijam rozliczenie roczne). Oczywiście, że lepiej mieć własny dom ... ale dochodzi tutaj jeszcze jeden czynnik - rata kapitałowa - który musisz płacić dodatkowo, a który nie istnieje w przypadku wynajmowanego mieszkania. A jak taka rata kapitałowa wynosi 5 000 miesięcznie (dodatkowo do raty odsetkowej), no to trochę dodatkowych pieniędzy jednak jest.

Dlatego wkład własny jest cenny - o ile ktoś nie potrafi zagospodarować tych pieniędzy w taki sposób, by zarabiały więcej, niż wynosi oprocentowanie za kredyt, bo jeśli te pieniądze przyniosą większą stopę zysku, aniżeli trzeba płacić bankowi - no to nonsensem jest zamrażanie ich w nieruchomość ... itd ... itp ...

Święty spokój - pewnie, jest cenny, ja za 2 miesiące wprowadzam się do raekkehus'a, w tak spokojnej okolicy, że chyba będę samochód zostawiał otwarty ;) Podstawowy czynsz to 5 000 dkk, dom za 1 800 000 - pierwsza rata kapitałowo - odsetkowa (30 lat, 5%, raty malejące) = 12 500 dkk (5 000 kapitał + 7 500 odsetki) - różnica jest (sam domu nie kupię, bo bym musiał suchy chleb jeść  ;D), no chyba, że raty równe (9 662.79) - nie, no dobra, przecież domu nie będę kupował  ;D, a porównując oba warianty - pierwszy miesiąc wynajmu przyniesie "oszczędność" rzędu 2 500 dk (odsetki vs. czynsz). Eurobank daje 4,7% realnie, zatem nie jest źle (teraz pytanie - czy kapitał wsadzony w dom wypracuje taki zysk?). To akurat "mój przykład", jak już wspominałem, każdy jest inny, ja - na obecną chwilę - kupna domu nie planuję  :'(

P.S. jeśli chodzi o raty równe - to one tak ładnie wyglądają, ale finansowo gorzej się wychodzi, bo spłaca się mniej kapitału na początku = zadłużenie jest wyższe = więcej się płaci odsetek. Raty malejące - po pewnym czasie jest coraz lepiej, bo zadłużenie spada = mniej się płaci odsetek, no, ale początki, przy domku, który trochę kosztuje, do ciekawych nie należą (dla "przeciętnego" zjadacza chleba).

Choinka, nie poruszajcie już wątków finansowych, bo za dużo się rozpisuję  :-\  ;D
« Ostatnia zmiana: 01 Sty 2013, 22:25:12 wysłana przez Krakers »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Sty 2013, 22:24:44 »
Nie ma to jak rzeczowa rozmowa, skupiając się na temacie ;)

Jak pewnie można wywnioskować z mojej poprzedniej wiadomości - temat jest złożony i punkt widzenia każdej osoby jest inny. Rozumiem - jak ktoś kupi dom, to podniecenie może trzymać długo, ale to nie jest forum, na którym podbudowuje się własne ego, ale profesjonalne forum wymiany opinii oraz doradztwa  8) - teraz to nieźle "pojechałem", co nie?  ;D
nooooo...
najlepsze jest to "PROFESJONALNE"  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 01 Sty 2013, 22:24:44 »