Regionalne > Kopenhaga
Niezdolność do pracy a renta?Komu się nalezy jakie warunki należy spełnić?
mamuskaa:
A mój mąz ma dwie rentki jedna Polska a druga z Danii ;)
Niutek:
Do MAXFIT, zapytales komu ale nie opisales przypadku do ktorego mialoby sie to odniesc i skoro nie wystarczaja Ci odpowiedzi, ze np sa roznego rodzaju stopnie schorzen co i tak daje mozliwosc podjecia pewnej pracy (pamietaj renta to przypadek calkowicie indywidualny w ocenie), to ja juz nie wiem czego Ty chcesz. A jezeli chcesz sie poburmoszyc tez masz do tego prawo. Pozdrawiam Wszystkich.
@ae@:
W tej chwili panuje chaos - od 1. 01.2013 zmienily sie i to bardzo przepisy o førtidspension. Nawet komuny nie za bardzo wiedza jak sie za to zabrac.
Wiekszosc stron internetowych jeszcze nie zmienila informacji i podaja stare o przepisach z 2003. Te juz nie obowiazuja.
Borger.dk tez ma nieaktualne informacje.
Troche o reformie førtidspension: http://bm.dk/da/Beskaeftigelsesomraadet/Flere%20i%20arbejde/Reform%20af%20foertidspension%20og%20fleksjob/Hvad%20sker%20der%20paa%20fortidspensionsomraadet.aspx
Najlepiej zadzwon do swojej komuny, popros o spotkanie z rådgiver.
Kommune przeprowadza wywiad z toba, prosi o wypowiedz lekarza/y, i decyduje co dalej. Inne zasady sa dla tych przed i po 40 - tce.
Niutek:
Jezeli pracodawca cie nie zwolnil i jestes w stosunku pracy, tyle ze na chorobowym, nie masz przeciwskazan od lekarza, ze nie mozesz dalej wykonywac dotychczasowej pracy, to o czym my tu mowimy? Pozdrawiam Wszystkich Jak bedziesz zwolniony z pracy ze wzgledu na przeciwskazania medyczne do wykonywania pracy, logiczne jest, ze pocisniesz do Jobcenter i tam sie zarejestrujesz przedstawiajac jak na spowiedzi swoja sytuacje, a tam juz takich znaja i wdroza odpowiednia dla przypadku procedure.
PRZYJACIEL:
--- Cytat: mamuskaa w 08 Sty 2013, 20:38:40 ---
--- Koniec cytatu ---
Polak zawse da sobie rade.Polecam teraz zmiane kraju np.Wielka Brytanie i beda 3 .A TEN BIEDNY NIEWIE CO MA ZROBIC . ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej