Regionalne > Kopenhaga

Niezdolność do pracy a renta?Komu się nalezy jakie warunki należy spełnić?

<< < (3/7) > >>

roga:

--- Cytat: mamuskaa w 08 Sty 2013, 20:38:40 ---A mój mąz ma dwie rentki jedna Polska a druga z Danii ;)

--- Koniec cytatu ---
Oczywiscie, ze mozna, tylko nie wiem z czego sie chwalic? Po pierwsze to ustalenie samej definicji renty, w pojeciu dunsko/polskim, bo inaczej cala dyskusja i rady ida na marne. Jak dobrze policze, to ja mam chyba kilkanascie rent z roznych okazji - zalezy tylko co bede uwazal za rente...... ;), a nie jestem ani chory ani niezdolny do pracy  ;D
Przede wszystkim zycze wszystkim "rencistom"  zdrowia :)

Jomir:

--- Cytat: mamuskaa w 08 Sty 2013, 20:38:40 ---A mój mąz ma dwie rentki jedna Polska a druga z Danii ;)

--- Koniec cytatu ---

Do czasu...

Jomir:

--- Cytat: PRZYJACIEL w 09 Sty 2013, 01:10:45 ---Polak zawse da sobie rade.Polecam teraz zmiane kraju np.Wielka Brytanie i beda 3 .A TEN BIEDNY NIEWIE CO MA ZROBIC . ;D

--- Koniec cytatu ---
"AE" odpowiedziala bardzo konkretnie.

mamuskaa:
Nie chce tutaj nikogo obrazic ani sie chwalic wolałabym aby mąz był zdrowy i pracował od poczatku maż leczył sie w Polsce było bardzo cieżko uzyskać informacje jak dalej postepowac pomogli jednak RODACY dodam tylko ze maż choruje na szpiczaka mnogiego jest po operacji i przeszczepie szpiku wiec nie leser i obibok w Dani pracował 3 lata i za te lata Dania płaci owszem proponowali lzejsza prace ale był dopabuse pół roku po przeszczepie lekarz w Polsce nie wyraził zgody na jaka kolwiek prace dodam jeszcze ze komisje lekarska na potrzeby Danii miał w Polsce lekarz orzecznik przyjeżdżał do domu wszystki życze zdrowia i wytrwałosci u nas to wszystko trwało 1,5 roku

ayme:
Renty ukrocili ok 10 lat temu.Dawniej kazdy Jugol albo Turek dostawal automatycznie førtidpension jak wiele lat zyl na socjalu ,tzn nie nadawal sie do pracy.Dunczycy dostawali na depresje i kregoslup.Najpierw trzeba byc sygemeldt , potem kontanthjælp, a potem jezeli jestes po 40 roku zycia zaczynasz flexjob lub proby pracy na roznych stopniach trudnosci.Slyszalam, ze ludzie nieraz zwijaja sie tam z bolu ,klada na podlodze i wtedy ewentualnie puszczaja ich do domu.Droga do renty po 40 roku zycia dzisiaj to ok 8 lat ,ale trzeba byc na prawde chorym (psychicznie lub fizycznie)lub tez miec nalog.Pamietam pisales o nodze czy masz dalej z nia klopoty?Tutaj ludzie chodza z rakiem do pracy , nie ma zmiluj sie ...Mam kolezanke ktorej maz dunczyk zywcem wydlubal sobie oko i dostal rente ale chyba wlasnie na rozum , bo na to jest najlatwiej w Dani...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej