Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej

pieczenie kurczaka

(1/3) > >>

faja:
Znalazlam nowy przepis na pieczenie kurczaka, zeby piers nie byla sucha i udka nie byly twarde.
Oczywiscie, wiem, ze macie swoje wyprobowane przepisy, ten podaje za TV2
Kladziemy kurczaczka, przepraszam Roga za zdrobnienie  ;) na boczku i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, najlepiej, zeby naczynie w ktorym bedziemy go piekli tez sie rozgrzalo na ca. 20 minut, przewracamy na drugi boczek na kolejne 20 minut,
 nastepnie podwyzszamy temperature do 225 stopni i kladziemy kurczaczka brzuszkiem do gory na 20 minut, temp. w srodku piersi ma osiagnac 71 stopni C. Wyjmujemy pieknie zrumienionego ptaka i dajemy mu odpoczac 20 minut bez przykrycia, co gwarantuje chrupiaca skorke.  Smacznego i czekam na lepsze propozycje.  :)

Niutek:

--- Cytat: faja w 13 Sty 2013, 20:02:07 ---Znalazlam nowy przepis na pieczenie kurczaka, zeby piers nie byla sucha i udka nie byly twarde.
Oczywiscie, wiem, ze macie swoje wyprobowane przepisy, ten podaje za TV2
Kladziemy kurczaczka, przepraszam Roga za zdrobnienie  ;) na boczku i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, najlepiej, zeby naczynie w ktorym bedziemy go piekli tez sie rozgrzalo na ca. 20 minut, przewracamy na drugi boczek na kolejne 20 minut,
 nastepnie podwyzszamy temperature do 225 stopni i kladziemy kurczaczka brzuszkiem do gory na 20 minut, temp. w srodku piersi ma osiagnac 71 stopni C. Wyjmujemy pieknie zrumienionego ptaka i dajemy mu odpoczac 20 minut bez przykrycia, co gwarantuje chrupiaca skorke.  Smacznego i czekam na lepsze propozycje.  :)

--- Koniec cytatu ---

Z tym ptakiem, mozesz prowokowac dyskusje calkiem w innym kierunku. Dobrze ze Przyjaciel i Vordi dzis w kiepskim humorze tu na formum, bo tak w real moze wcale nie.
Ale dzeki poprobujemy. Warzywka byly ok jeno sos beszamelowy Royal Clasic mi zaszkodzil, tym razem do kurczaka nic nie bede kombinowal.
Pozdrawiam Wszystkich

MAXFIT:
Róownie dobrze mozna posadzić naszego kuraka na buteleczce z piwkiem odlewając z niej szklaneczkę,usuwamy oczywiscie przed nabiciem naklejkę z butelki:),nabijamy kuprem w dół tak aby butelka wyszła górą przez szyję,uzywamy ulubionych przypraw,ja uzywam sól,pieprz,swieży czosnek,papryka słodka,ale to juz kwestia gustu,najlepiej przyprawić go dzień wczesniej wtedy mamy pewnosc ze przejdzie przyprawami,stawiamy naszego bohatera sierzanta na baczność na blaszce i do piekarnika na 190'C ja piekę średnio 1,5godziny polewając go piwkiem ze szklanki,skórka jest chrupiąca a miesko nie jest suche i nie wyczuwamy smaku piwa POLECAM!

thecabb:
Dodam jeszcze, że kurczaka po nadzianiu na butelkę dobrze jest natrzeć majonezem zmieszanym z majerankiem.

faja:

--- Cytat: Niutek w 13 Sty 2013, 20:18:57 --- Warzywka byly ok jeno sos beszamelowy Royal Clasic mi zaszkodzil, tym razem do kurczaka nic nie bede kombinowal.
Pozdrawiam Wszystkich

--- Koniec cytatu ---
oj mezczyzni :D do sosov uzywamy nie tylko Royal Clasic, sosy, to wielka kulinarna sztuka, wiem, ze mezczyzni lubia, miesko i do tego piwko, miesko i piwko, a potem tylko piwko... ale pozniej kac, kac, milego wieczorku  ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej