Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej

pieczenie kurczaka

<< < (2/3) > >>

faja:

--- Cytat: thecabb w 13 Sty 2013, 21:37:08 ---Dodam jeszcze, że kurczaka po nadzianiu na butelkę dobrze jest natrzeć majonezem zmieszanym z majerankiem.

--- Koniec cytatu ---
Tv 2 dk zaleca po przyprawieniu kurczaka wszystkimi ulubionymi przyprawami i przed wlozeniem do piekarnika  posmarowac go roztopionym maslem, nie oliwa, to da pozniej piekny zlocisty kolor.
Nie mialam masla w domu, ale kurczak wyszedl pyszny.!
 I jeszcze jedna rada: przyprawy wsuwac pod skore, nie  po wierzchu

solange:

--- Cytat: MAXFIT w 13 Sty 2013, 20:28:15 ---Róownie dobrze mozna posadzić naszego kuraka na buteleczce z piwkiem odlewając z niej szklaneczkę,usuwamy oczywiscie przed nabiciem naklejkę z butelki:),nabijamy kuprem w dół tak aby butelka wyszła górą przez szyję,uzywamy ulubionych przypraw,ja uzywam sól,pieprz,swieży czosnek,papryka słodka,ale to juz kwestia gustu,najlepiej przyprawić go dzień wczesniej wtedy mamy pewnosc ze przejdzie przyprawami,stawiamy naszego bohatera sierzanta na baczność na blaszce i do piekarnika na 190'C ja piekę średnio 1,5godziny polewając go piwkiem ze szklanki,skórka jest chrupiąca a miesko nie jest suche i nie wyczuwamy smaku piwa POLECAM!

--- Koniec cytatu ---

 robie podobnie. mozna tez zasadzic na puszke z piwkiem, ptakowi nie robi to roznicy :D
ja wieczor przed pieczeniem, wkladam kure do solanki (w garnku z letnia woda rozpuszczamy sol, wkladamy kurczaczka, zeby caly byl zanurzony). Rano wyjmujemy ptaka z kapieli, nacieramy czym, kto lubi, odstawiamy na kilka godzin, zeby przeszedl przyprawami. nadziewamy na wspomniana butelke (smakosze zamiast piwa moga uzyc winka) i pieczemy. skorka jest chrupiaca, a cyce wilgotne  ;D

happybeti:
No, to przepis na "kurczaka google"- serwowany w stołówce firmy, ponoc tam to paaalce lizać:))
Przygotowujemy marynate z maślanki i ulubionych przypraw- co kto lubi, można poszaleć:).I teraz clou ponoć całej sprawy- im dłużej taki kurczak w niej lezy, tym ponoc lepszy.Oczywiście, w zimnym miejscu.Gdy uznamy, ze gotowy, pieczemy, aczkolwiek "klasycy " twierdzą, ze powinno się go panierwować w mące kukurydzianej i smażyć.

jolaxx2:
A oto mój przepis  ;D  najlepszy na świecie. Kurczak pieczony na soli:  Kurczaka  nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą,majerankiem,pieprzem ziołowym itd.... jak kto lubi, ja nacieram przyprawą złocistą do kurczaka, oczywiście solą też, następnie odstawiam na dwie lub więcej godzin. Na dno szerokiej blachy(może być ta z kuchenki) wysypuje grubą warstwę soli, używam soli drobnej.Kiedy kurczak jest gotowy do pieczenia,układam go na plecach na wysypaną sól i wstawiam do  nagrzanego piekarnika na 200 stopni,Kurczak ważący 2kg piecze się ok 1,5h z termoobiegiem. Po upieczeniu kurczak jest bardzo soczysty,a skórka tak chrupiąca,że palce lizać. POLECAM  :) I SMACZNEGO

Niutek:
Kurczak z rożna :

Zachodze do np. Fotex-u i patrze czy sie pieka i w jakim sa stanie, jak widze, ze zaraz dojda spokojnie czekam, az je zdejma zapakuja i potem wybieram w moim przekonaniu najladniejszego, napieram do kasy i teraz   UWAGA!!! place i juz.!! Za kazdym razem smakuja inaczej!!!. Do dzis nie wiem, jak oni to robia? To chyba najszybsze danie z Kurczaka. SMACZNEGO !!!!   Podobny patent mam na swietny swiezy pasztet, polecam ten jeszcze cieply.

Pozdrawiam Wszystkich

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej