poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rodzina  (Przeczytany 4102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrz01

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
rodzina
« dnia: 13 Sty 2013, 20:49:56 »
Witam wszystkich mam pytanie apropo chciał bym sciągnąc do Danii moja Żone i Dziecko. Sytułacja wyglada następująco ja mam tu prace na kontrakt żona z dzieckiem jest w Polsce dziecko chodzi do przeczkola i od wrzesnia powinna isc do szkoły.Czy sa tu polskie szkoły gdzie może posłał bym moje dziecko do owej szkoły, czy trzeba było by wysłać je do Duńskiej szkoły. Za odpowiedzi wielkie dzieki .

Niutek

• Gość
Odp: rodzina
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sty 2013, 21:07:18 »
Witam wszystkich mam pytanie apropo chciał bym sciągnąc do Danii moja Żone i Dziecko. Sytułacja wyglada następująco ja mam tu prace na kontrakt żona z dzieckiem jest w Polsce dziecko chodzi do przeczkola i od wrzesnia powinna isc do szkoły.Czy sa tu polskie szkoły gdzie może posłał bym moje dziecko do owej szkoły, czy trzeba było by wysłać je do Duńskiej szkoły. Za odpowiedzi wielkie dzieki .

Masz zgloszony swoj pobyt? To na laczenie rodzin. Niedawno byla dyskusja o pobycie i tam byly wyczerpujace informacje pogrzeb gdzies na forum, chyba w pomocy. Pozdrawiam Wszystkich

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sty 2013, 21:53:34 »
chcesz byc z rodzina, to zloz wniosek do statsforvalting o laczenie rodzin i wysylaj dziecko do dunskiej szkoly, musi jak najszybciej nauczyc sie jezyka kraju, w ktorym bedzie mieszkac, to jest latwiejsze dla dzieci, niz dla nas doroslych. Powodzenia!

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sty 2013, 04:54:11 »
Jeśli Twoja sytuacja tu jest uregulowana, czyli możesz wykazac się odpowiednimi dochodami oraz mieszkaniem, nie powinno byc przeszkód.
Co do szkoły- no, właśnie.Takiej "normalnej" polskiej nie ma, mozesz jedynie w soboty posyłać dziecko do "polskiej szkoły", gdzie np. może się uczyć polskiego czy historii.
Dziecko na początek zapewne bedzie miało dodatkowe zajęcia z nauczycielem duńskiego.
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sty 2013, 14:57:16 »
  Decyduj sie szybko, im dziecko mlodsze, tym szybciej "zalapie" jezyk i odpowiedni akcent. Jestem w miare na biezaco w tym temacie , bo przerabialam te sprawe ok 1, 5 roku temu. Na poczatku jest klasa integracyjna w dunskiej szkole i niestety nie ma mozliwosci wyboru szkoly, bo taka klasa jest bodajze 1-2 na kommune. Wiec kommune wskaze szkole i dzieciak przez rok lub wiecej bedzie w klasie integracyjnej z dziecmi z calego swiata. Moj syn zaczal porozumiewac sie po dunsku po 3 miesiacach szkoly, wiec efekty sa. A do dunskiej klasy przeszedl po 1 roku i 3 miesiacach klasy integracyjnej. Oczywiscie ma rok stracony w porownaniu z polska, tzn powinien byc juz w polskim gimnazjum, a tutaj jest w 6 klasie. Ale to nie jest problem, uwierz mi :). Poza tym dobry pomyslem jest zapisanie dzieciaka na zajecia dodatkowe, integrujace go z dunskimi rowiesnikami. Moj syn od poczatku uczeszczal na zajecia ju-jitsu, gdzie mowiono do niego tylko i wylacznie po dunsku. Pozniej zaczal jeszcze uczeszczac do klubu popoludniowego dla mlodziezy. Dla Twojego dziecka bedzie to SFO, ktore naprawde polecam :). Powodzenia :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sty 2013, 14:57:16 »

porod w Danii+rodzina

Zaczęty przez jaroslawdkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6023
Ostatnia wiadomość 17 Lut 2008, 20:18:42
wysłana przez anha
CAŁA RODZINA W DANII

Zaczęty przez arobar72Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4763
Ostatnia wiadomość 28 Sie 2012, 18:00:35
wysłana przez slaban
Przeprowadzka z rodziną

Zaczęty przez ninczasekDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 13639
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2015, 01:43:26
wysłana przez farvela
rodzina 3 osobowa-przymiarki

Zaczęty przez luck_Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 13616
Ostatnia wiadomość 02 Lis 2007, 11:50:52
wysłana przez malin
rodzina zastępcza

Zaczęty przez maro75Dział Rodzina ...