poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rodzina zastępcza  (Przeczytany 16824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
rodzina zastępcza
« dnia: 03 Wrz 2013, 22:22:17 »
Witam serdecznie
Potrzebne mi są informacje w jakich przypadkach można zabrac dziecko rodzinie i umieścić je w rodzinie zastępczej.Nie mam pojęcia gdzie tego szukać a bardzo potrzebuje tych informacji.sprawa dotyczy Polskiej rodziny.Jesli ktoś wie proszę o pomoc.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: rodzina zastępcza
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrz 2013, 22:30:06 »
Suchaj to jest Dania. Wszyscy tu sa przewrazliwieni, i chyba dobrze w wielu wypadkach, na krzywde dziecka. Prawda jest taka, ze nawet w zwiazku z tym, ze dziecko jest smutne w szkole, mozna sie znalezc pod szczegolowa obserwacja zarowno kommune, jak psychologow i innych odpowiedzialnych urzedow.

Niestety nie jestem Ci w stanie podac linkow, przepraszam.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrz 2013, 22:38:31 »
rozumiem że można trafić pod lupe,ale w jakich przypadkach moga zabrac dziecko,czy są jakieś szczególna przepisy czy zależy od humoru pracownika socjalnego?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Wrz 2013, 23:25:06 »
Jest wiele sytuacji, w ktorych kommuna decyduje o tym, ze dziecko powinno mieszkac poza domem. Od przemocy w domu, poprzez stosowanie uzywek przez dziecko, az po dziecka niepelnosprawnosc.
Jest rowniez wiele form "zabrania" dziecka do rodziny- do przymusowego, do uzgodnionego z rodzicami.
Miejsce umieszczenia dziecka moze byc tez rozne - od rodziny zastepczej, przez internat, po zamieszkanie dziecka w samodzielnym "nadzorowanym" mieszkaniu.

Nie zalezy to od humoru urzednika, a od przeslanek i generalnie pojetego dobra dziecka.
Wbrew pozorom "dobre checi" rodzicow, nie zawesze sa wyzancznikiem dobra dziecka.

Napisz wiecej o sytuacji, a uzyskasz nieco pelniejsza odpowiedz. Aczkowliek przepisow konkretnych nie ma - jezeli masz na mysli schemat - jeden klaps - ostrzezenie; dwa klapsy zabranie dziecka.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Wrz 2013, 23:27:36 »
Tu co jest, jesli to jakos pomoze...

http://www.ipolska.pl/krempy/dania.htm

Punkt 3.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrz 2013, 19:23:37 »
sprawa wygląda tak
rozmawiałem z moim 9 letnim synem jak to kiedys było w Polsce.Narzekał na szkołę  więc chciałem mu uświadomić że ma bardzo dużo szcześcia,że może chodzić do Duńskiej szkoły bo jak ja chodziłem to nauchyciele linijkami po rękach bili jak się zeszytu zapomniało a jak poskarżyłem się ojcu to jeszcze od niego parą razy,żebym więcej zeszytu nie zapomniał.No i w tym klimacie opowiedziałem porę historyjek,niktóre zabawne niktóre mniej.
Na nasze nieszczęście zaczął te historyjki w sfo opowiadać i bardzo gorliwa opiekunka tak się zainteresowała że aż mnie wezwali do szkoły na spotkanie z kimś z opieki.Podobno powiedzial jej że ja go biję.Ostatni raz dostał klapsa rok temu więc myślę że jaj tego nie powiedził tylko chcieli mnie wybadać,no ale przyznałem że dałem mu klapsa,że czasami krzyczę na niego jak za którymś razem z kolei nie słucha.Kurcze ,nie było tłumacza i nie wiem czy dobrze mnie zrozumieli,mój duński pozostawia wiele do życzenia.I mniej więcej tak to wygląda.Chciałem syna uświadomić jakie ma szczęście a tym czasem na całą rodziną bata ukręciłem-co za masakra.Wyciągnijcie wnioski z mojej histori i uczcie swoje dzieci że nie wszystko trzeba nauczycielom opowiadać bo opatrznie mogą to zrozumieć-wiadomo jesteśmy z Polski a tam różne żeczy sie dzieją.
Nie wiem czy za coś takiego mogą nam zabrać dziecko,ale bardzo się boje że mogą w coś nas wmanipulować i zniszczyć nam rodzinę a to wszystko co mamy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrz 2013, 19:23:37 »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Wrz 2013, 20:27:58 »
Dostales jakies oficjalne pismo?
Twoje dziecko najprawdopodobniej juz przeszlo wstepne badanie psychologiczne, nawet o tym nie wiedzac.
Miales juz spotkanie w socialforvaltningen (børnefamiliecenter).

Na wszelki wypadek masz tu darmowych adwokatów w Kopenhadze.

http://www.retshjaelpen.dk/hvad-kan-vi-hjaelpe-med

angielski lub dunski ewentualnie tlumacz ale na wlasny koszt.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Wrz 2013, 20:36:57 »
sprawa wygląda tak
rozmawiałem z moim 9 letnim synem jak to kiedys było w Polsce.Narzekał na szkołę  więc chciałem mu uświadomić że ma bardzo dużo szcześcia,że może chodzić do Duńskiej szkoły bo jak ja chodziłem to nauchyciele linijkami po rękach bili jak się zeszytu zapomniało a jak poskarżyłem się ojcu to jeszcze od niego parą razy,żebym więcej zeszytu nie zapomniał.No i w tym klimacie opowiedziałem porę historyjek,niktóre zabawne niktóre mniej.
Na nasze nieszczęście zaczął te historyjki w sfo opowiadać i bardzo gorliwa opiekunka tak się zainteresowała że aż mnie wezwali do szkoły na spotkanie z kimś z opieki.Podobno powiedzial jej że ja go biję.Ostatni raz dostał klapsa rok temu więc myślę że jaj tego nie powiedził tylko chcieli mnie wybadać,no ale przyznałem że dałem mu klapsa,że czasami krzyczę na niego jak za którymś razem z kolei nie słucha.Kurcze ,nie było tłumacza i nie wiem czy dobrze mnie zrozumieli,mój duński pozostawia wiele do życzenia.I mniej więcej tak to wygląda.Chciałem syna uświadomić jakie ma szczęście a tym czasem na całą rodziną bata ukręciłem-co za masakra.Wyciągnijcie wnioski z mojej histori i uczcie swoje dzieci że nie wszystko trzeba nauczycielom opowiadać bo opatrznie mogą to zrozumieć-wiadomo jesteśmy z Polski a tam różne żeczy sie dzieją.
Nie wiem czy za coś takiego mogą nam zabrać dziecko,ale bardzo się boje że mogą w coś nas wmanipulować i zniszczyć nam rodzinę a to wszystko co mamy.
Hej spokojnie!!!
DObrze, ze kobiecinia czujna i sprawdza, ale od takiego pytania, spotkania, to jeszcze droga daleka do odebrania dziecka.
Jezeli juz nawet, to zacznie sie od spotkania w kommune i rozmowie na ten temat (wowczas na pewno tlumacz bedzie) i bedziesz mogl przedstawic jak sprawy sie maja.
Na pewno nie przyjda i nie zabiora dziecka z dnia na dzien.
Jestem rowniez pewna, ze jezeli to jedyne przeslanki, to jeszcze  droga daleka.
A swoja droga, to nauczka!
KLAPS to rowniez PRZEMOC!
Nie ma niewinnych klapsow.
Natomiast co do krzyczenia na dzieci, to tutaj tez rodzice podnosza glos. Jedynie dunski jezyk sam w sobie "mniej klotliwy".

Mysle, ze nic sie tym razem nie wydarzy, ale musisz sie liczyc z tym, ze dziecko jest pod obserwacja.
Dla Ciebie bedzie to dobry czas na przemyslenie relacji z synem i metod wychowawczych.

Wychowanie bezstresowe to nie jak Polacy pojmuja bez zakazow.
Wychowanie bezstresowe to stawianie granic i konsekwencja.

Powodzenia!

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Wrz 2013, 20:52:39 »
Bedzie dobrze

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Wrz 2013, 21:10:53 »
nie dostałem żadnego pisma,zostałem wezwany do szkoły na rozmowę.Ta opiekunka poinformowała mnie że z tego spotkania zostanie sporządzony referat i zadzwoni do mnie żebym przyszedł  podpisać.no i tak już tydzień czekam i czekam...stres mnie wykańcza.
A co do moich relacji z synem to są bardzo dobre.Nie jestem w stanie policzyć ile razy w ciągu dnia słyszę że mnie kocha albo że nie mógł by bez nas żyć.Jakiś czas temu miałem wypadek samochodowy i od tego czasu jak zostaje po godzinach wydzwania do mnie co pół godziny czy wszystko dobrze-martwi się łobuziak.Po tym wypadku wszyscy się zbliżyliśmy i przemyśleliśmy parę rzeczy.Tak swoją drogą to do ojca który go tłucze raczej by nie dzwonił,co?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Wrz 2013, 21:29:15 »
Nie oceniam i nie zamierzam oceniac.
Ani prawa do tego nie mam, ani ochoty.

Napisalam co mysle, co Ty z tym zrobisz Twoja sprawa.
Zycze pomyslnego zakonczenia sprawy, zarowno w szkole, jak i klapsowania.
Jak syn lobuziak, to najlepiej zuzyc jego energie na cwiczeniach fizycznych. Jak sie porzadnie zmeczy, to nie bedzie mial sily dokazywac  ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Wrz 2013, 22:03:33 »
Gozi Ci kontrola urzednikow, czasowe nispodziewane naloty z opieki, "dyskretny" wywiad wsrod sasiadow (pilnuj sie, bo jesli ktorys stwierdzi, ze slyszy WCIAZ krzyki, placz... wtedy moze byc niebezpiecznie) i okresowe "przesluchania" przez psychologow, zarowno Ciebie , jak i dziecka...

Obserwacja szkoly na biezaco, oczywiscie.

Odpowadaj na wszystkie listy zwiazane z ta sprawa, wspolpracuj z kommune i psychologami. Niech widza Twoje zaangazowanie i dobra wole.

I pamietaj : dzieci sie NIE BIJE!

Gdyby jednak ktorys nadgorliwy urzednik chcial Cie "do porzadku" ustawic w zwiazku z przyznaniem sie Twoim do klapsa, zaprzecz wszystkiemu, zwal wine na zla znajomosc jesyka, na niezrozumienie pytania. Idz w zaparte i do niczego sie nie przyznawaj. Moze to nie do konca ucziwe, ale ja wierze, ze przemyslales sprawe i ze teraz bedzie miedzy Wami tak, jak powinno byc miedzy ojcem i synem :)

Co do krzyku, tjaa rowniez Dunczycy podnosza glos na swoje ukochane pociechy ;)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Wrz 2013, 00:07:32 »
Tak ja bylam swiadkiem jak syn mojego szefa klocil sie z matka.Gowniarz ma 16 lat .Tak darl ryja ze jak ja juz nie wytrzymalam to bylo bardzo glosno i jak dla mnie to wiedzialam ze zaraz zacznie sie najgorsze.tak darli oboje te geby ze piana im az szla .On rzucal po chalpie wszystkim co stalo na jego drodze i ona tez .W pewnym momencie dolecial do niej i tak ja popchnal ze na stole sie zatrzymala .Oczy wyszly mi z obrit .a ta pozbierala sie i zadzwonila po meza .Ten przyjechal po pol godzinie i baaaardzo spokojnie rozmawial ze synem.no kuzwa myslalam ze film ogladam.Potem usiedli wszyscy przy stole i cos tam jedli.Ja wystraszona na maxa a ta mi zaczela tlumaczyc ze tu nie Polska ze dzieci sie bije ze z dzieckiem trzeba rozmawiac .tak sobie tylko pomyslala dziecka nie wilno ALE DZIECKO MOZE?Czy Poæska naprawde slynie ze stosowania kar cielesnych?

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Wrz 2013, 00:52:30 »
Czy Polska naprawde slynie ze stosowania kar cielesnych?
Tak. W krajach Europy Zachodniej dawno sie od "wychowawczych" klapsow odeszlo. No ale u nas, wiadomo, "rozeczka Duch Swiety dziatki bic kaze"...
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Wrz 2013, 00:52:30 »

porod w Danii+rodzina

Zaczęty przez jaroslawdkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6026
Ostatnia wiadomość 17 Lut 2008, 20:18:42
wysłana przez anha
rodzina

Zaczęty przez piotrz01Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4104
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2013, 14:57:16
wysłana przez aisak
CAŁA RODZINA W DANII

Zaczęty przez arobar72Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4764
Ostatnia wiadomość 28 Sie 2012, 18:00:35
wysłana przez slaban
Przeprowadzka z rodziną

Zaczęty przez ninczasekDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 13647
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2015, 01:43:26
wysłana przez farvela
rodzina 3 osobowa-przymiarki

Zaczęty przez luck_Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 13625
Ostatnia wiadomość 02 Lis 2007, 11:50:52
wysłana przez malin