Ogólne > Edukacja

Nauka w Danii po skończeniu polskiego gimnazjum.

<< < (3/4) > >>

Karolek01:
A co gdybym wyjechał w trakcie roku szkolnego np. za tydzień i złożył papiery bez zdanego egzaminu w Polsce? Jest taka możliwość?

Jomir:
Ale mowisz o IB, czy o gimazjum dusnkim?
Na gimnazjum dunskie raczej sie juz nie zalapiesz. A o IB poczytaj i pogrzeb. MOze uda sie rzutem na tasme dostac.
Bez ukonczonych 9 klas w Polsce nie dostaniesz sie ani do dunskiego gimnazjium ani do IB. Wymog to 9 klas i egzamin. Dzieci w Danii tez zdaja egzaminy po 9 klasie.

CO do IB, to tak jak CI napisalam, w szczegolnych sytuacjach zyciowych udale sie dzieciakom uzyskac miejsce w trakcie roku szkolnego .
Gimnazjum w Polsce nie rzucaj, ale moze przyjedz tu na ferie zimowe i udaj sie do wybranej szkoly.
Rozumiem, ze Twoi rodzice mieszkaja w Danii?

Karolek01:
W Danii mieszka mój ojciec a mi akurat ferie się skończyły. W takim razie będę musiał skończyć gimnazjum tutaj, wyjechać i przez wakacje uczyć się języka by dostać się do szkoły duńskiej. To chyba jedyne rozwiązanie.

Jomir:
Przez wakacje nie dasz rady - po pierwsze nie da sie opanowac jezyka, ale tez i szkoly sa wszysciusienkie zamkniete.

Wiesz co, sprawa zalatwiania szkoly jest wazna, wiec moze "wez wolne szkole" dzien dwa wystarczy jezeli polaczysz z weekendem i przyjedz tu zalatwiac sprawy.
Zacznij od wybrania szkoly.
A co do nauki jezyka - moze w Polsce zapisz sie teraz na intensywny kurs angielskiego?
To by akurat wydalo - do wakacji niezle bys podszkolil.

Karolek01:
Problem z kursem jest taki, że mieszkam na wsi a moja mama nie ma zbytnio czasu ponieważ pracuje. Ja z angielskim nie mam problemu, douczył bym się go w domu. Mógłby ktoś bardziej opisać system edukacji w Danii? Jak się sprawuje? Czy lepiej zostać w Polsce i tu się uczyć. Czy system w Danii jest lepszy czy gorszy od Polskiego i czy to prawda, że większość duńczyków wybiera zawodowe szkoły? Byłbym bardzo wdzięczny ponieważ wciąż mam dylemat odnośnie wyjazdu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej