poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Skomplikowana sprawa - dagpenge, wykształcenie, inna pomoc..?  (Przeczytany 69956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Skomplikowana sprawa - dagpenge, wykształcenie, inna pomoc..?
« Odpowiedź #165 dnia: 07 Lut 2013, 16:42:42 »
I tu się bardzo mylisz. Informacja dotyczyła publikacji książkowej, a nie strony interneteowej. W innym przypadku, bym ją podała. I tu @ae@ mnie po prostu wyręczyła. Po co miałabym kryć przed ogółem taką informację..zwłaszcza po podzieleniu się tą decyzją z ogółem..widzisz w tym jakieś ukryte cele..? ;)
Nie, dlatego nie znajac szczegolow, zniesmaczylo mnie to. Teraz rozumiem :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #166 dnia: 07 Lut 2013, 17:06:27 »
AK211: ...."Do tej pory znakomita większość na forum utrzymywała, że osoba posiadająca nieruchomość nie  jest uprawniona do kontanthjælp - co nie jest zgodne z prawdą. To rzuca nowe światło na niektóre sprawy...."

O ile dobrze pamietam, dyskusja w innych watkach na temat mozliwosci otrzymywania kontanhjælp a posiadanie wlasnej nieruchomosci, dotyczyla przede wszystkim wlasnych mieszkan/domow w Polsce, czesto otrzymanych w spadku lub kupionych w sposob gotowkowy to zanczy nie finansowanych kredytem. Posty na ten temat dotyczyly czy starajac sie o kontanthjælp nalezy podawac posiadanie wlasnego mieszkania w Polsce czy nie.

Posiadanie nieruchomosci w Danii jest komunie znane i nie da sie tego ukryc, a co sie tyczy wartosci majatkowych, to czywiscie mieszkanie/dom nie posiadajacu zadnej "wartosci-friværdi", albo zadluzony powyzej ewentualnie mozliwej do uzyskania kwoty ze sprzedazy tej nieruchomosci, oznacza ze nie ma mowy o wartosci majatkowej netto, a przeciwnie jest mowa o dlugu. Wiekszosc postow wczesniejszych dyskusji na ten temat dotyczyla konsekwencji ukrywania posiadania nieruchomosci w Polsce oraz stawianych pytan czy i w jaki sposob komuna moze uzyskac informacje o posiadaniu nieruchomosci poza greanicami Danii.

A to co piszesz, ze nie jest prawda, ze osoba posiadajaca nieruchomosc nie jest uprawniona do kontanhjælp, tez nie jest calkowita prawda. Powinno sie dodac:osoba posiadajaca nieruchomosc, ktorej wartosc nie ma wplywu na sytuacje ekonomiczna podatnika/jego rodziny (czytaj np. manglende friværdi), moze wedlug indywidualnej oceny komuny uzyskac pomoc  socjalna kontanhjælp.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #167 dnia: 07 Lut 2013, 17:12:27 »
W jaki sposób wysyla sie publikacje ksiazkowa na priv?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #168 dnia: 07 Lut 2013, 17:15:25 »
Oj, "dziękło " mi się przypadkiem, ale i tak ta "publikacja książkowa" też mnie rozbawiła.Jak gdyby tylko roga umiał książki czytać ;) ;D
" Polak gorszego sortu"

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #169 dnia: 07 Lut 2013, 17:18:35 »
;D
Nie ma ikonki "reka", wiec GRABA :)

A co do senda sprawy.
Sprobujcie moze zmienic sagsbehandlera? Kommune, referat?
Skolevejleder?
Musi byc sposob! Nie wierze, zeby ktos w koncu nie pomyslal zdroworozsadkowo.
Dziewczyna ma zagwarantowana prace, jest u progu ukonczenia szkoly.

Odwolywania tutaj trwaja dlugo! Osobiscie "ankowalam" dwukrotnie w roznych sprawach. Geniusze z "ankestyrelsen" po bodjaze 10-12 miesiacach odpisali w stylu "jak sie miewasz i czy dalej podtrzymujesz". Sprawy sie w miedzyczasie same rozwiazaly.
Natomiast kilkakrotnie tez sie przekonalam, ze zmiana osoby prowadzacej (najlepiej kommune) "popycha sprawe".
Pisalam o tym od poczatku, no ale "graby" nie bylo, wiec moze przeoczylas.

Niechaj i tak będzie  ;) Graba!  :)

Co do sagsbehandlera - tak bardzo  w tej sprawie "zaawansowana" nie jestem, mimo, że chciałabym uczynić wszystko, żeby pomóc. Na zmianę kommune nie ma jak liczyć, skoro zamieszkuje w jednej komunie od lat, tutaj ma nieruchomość, a także z tą komuną zawarła tę niefortunną ( jak się okazuje ) umowę.

Też jestem zacięta, również uparta i mnie także wydaje się, że musi być jakiś sposób, bo sprawa generalnie brzmi nieprawdopodobnie.

Piszesz, że musi być ktoś, kto myśli zdroworozsądkowo - wszyscy schowali głowy w piasek.
Związki zawodowe rzekły jedynie, że "próbowali, ale nic nie dało się zrobić".

Wygląda na to, że nikt nie jest zainteresowany tym, że państwo wywaliło kupę pieniędzy na jej naukę i w najgorszym możliwym momencie - zostawia tę osobę na kompletną past losu. To jest kompletnie sprzeczne z zasadą państwa opiekuńczego!

Nie może dostać dagpenge ( chociaż zostało przedłużone o pół roku !!! ), nie może dostać kontanthjælp ( bo ma status studenta ), nie może dostać SU, ani nawet zaciągnąć studielån, żeby sfinansować ostatni semestr nauki.

A co gorsza, ta osoba nie ma niczego na piśmie, poza umową dotyczącą opłacenia studiów przez państwo i finansowania życia via dagpenge. Zadziwiające jest, że człowiek robi, co może, pracuje, studiuje.. I nagle zostaje zostawiony sam sobie w potrzebie  ???   Może dlatego ta sprawa mnie szokuje i jednocześnie zajmuje tak bardzo. :-[

Zmiana sagsbehandlera byłaby wskazana... ale znalazłam tylko to:
http://www.dukh.dk/netradgivning/sagsbehandlingsregler/skift-af-sagsbehandler

A to znaczy, że kommune wcale nie musi przyznać innego sagsbehandlera. Żeby dodać smaczku - kłopoty zaczęły się właśnie po tym, kiedy poprzednia sagsbehandler odeszła do prywatnej firmy na stanowisko HR.

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #170 dnia: 07 Lut 2013, 17:24:40 »
A to co piszesz, ze nie jest prawda, ze osoba posiadajaca nieruchomosc nie jest uprawniona do kontanhjælp, tez nie jest calkowita prawda. Powinno sie dodac:osoba posiadajaca nieruchomosc, ktorej wartosc nie ma wplywu na sytuacje ekonomiczna podatnika/jego rodziny (czytaj np. manglende friværdi), moze wedlug indywidualnej oceny komuny uzyskac pomoc  socjalna kontanhjælp.

Dziękuję za sprecyzowanie, roga. Myślałam skrótowo.

Nie wiem, nigdy nie próbowałam ;) Ale jeśli chcesz spróbować, to nosi tytuł: "Kontanthjælps håndbogen 2012" af Erik Jappe.
Może Tobie się uda  :)

PS. Tak na marginesie, na rynku wydawniczym pojawiło się już nowe wydanie, "2013", do którego jeszcze nie miałam okazji zajrzeć.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #171 dnia: 07 Lut 2013, 17:33:41 »
Za bardzo myslisz o pieniadzach z komuny a za malo o innych mozliwosciach.

Przeciez mozna wziasc rok przerwy w studiowaniu, pracowac, zaoszczedzic i studia skonczyc.

Ta osoba juz znalazla pieniadze/pozyczyla na oplacenie ostatniego roku, czyli teraz musi tylko zarobic na utrzymanie i rachunki, z bankiem moze uda sie sprolongowac dlug na nieruchomosci.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 07 Lut 2013, 17:33:41 »

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #172 dnia: 07 Lut 2013, 17:38:10 »
Przeciez mozna wziasc rok przerwy w studiowaniu, pracowac, zaoszczedzic i studia skonczyc.

Ta osoba juz znalazla pieniadze/pozyczyla na oplacenie ostatniego roku, czyli teraz musi tylko zarobic na utrzymanie i rachunki, z bankiem moze uda sie sprolongowac dlug na nieruchomosci.

Jeśli weźmie rok przerwy w nauce, nie dostanie pracy. Pracuje w zawodzie jako vikar, tylko dlatego, że studiuje na tym kierunku.
Pełnoetatową pracę dostanie tylko po otrzymaniu dyplomu.

Jeśli przerwie, wyląduje na całkowitym bezrobociu.

Co do wytłuszczonego zdania, również o tym myślałam. Ale nie jestem na tyle zaawansowana, żeby pertraktować w jej imieniu z bankiem. Ale to pozwoliłoby na opłacenie bieżących rachunków i przeżycie do ukończenia studiów.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #173 dnia: 07 Lut 2013, 17:40:18 »
Ja w sumie tez o tym pisalam, ale od drugiej strony.
Tzn., ze kommune zapewne zapyta o "friværdi" i jezeli tylko jest, to zaleci zaciagniecie kredytu pod wolna kwote.
Ale czytalam tez orzeczenie ankestyrelsen, ze przyznano kontanthjælp, pomimo ze bylo "friværedi" dlatego, ze bank odmowil udzielenia kredytu pod zasataw tej kwoty.

Osobiscie ponownie namawiam, to szukania innego rozwiazania, bo zanim machina odwolawcza ruszy, to dziewczyne albo ze szkoly wyrzuca, albo z glodu umrze.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #174 dnia: 07 Lut 2013, 17:41:30 »
...Jeśli przerwie, wyląduje na całkowitym bezrobociu. ...

Przeciez nikt nie mówi ze musi pracowac w swoim zawodzie i jako vikar - ma pracowac zeby zarobic - zeby przezyc na ostatnim roku studów a jaka to praca i gdzie to zupelnie obojetne - jesli rzeczywiscie chce sie skonczyc studia.

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #175 dnia: 07 Lut 2013, 20:00:24 »
Tak jakby praca leżała w Danii na ulicy... A osoba, która ma otrzymać zatrudnienie po otrzymaniu dyplomu, zupełnie wypadnie z obiegu ( i z obecnego - wprawdzie jako vikar ), ale jednak miejsca pracy.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #176 dnia: 07 Lut 2013, 20:46:39 »
No cóz osoba musi sie zdecydowac czego naprawde chce i co w tym kierunku chce zrobic.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #177 dnia: 07 Lut 2013, 21:02:53 »
Tak jakby praca leżała w Danii na ulicy... A osoba, która ma otrzymać zatrudnienie po otrzymaniu dyplomu, zupełnie wypadnie z obiegu ( i z obecnego - wprawdzie jako vikar ), ale jednak miejsca pracy.
   I to sa powazne dylematy zycia codziennego Polakow, ktorzy chca tu pozostac i choc troche odbic sie od przyslowiowej miotly... Ja powiem tyle, ze dobrze to rozumiem i ze tez mam mnostwo dylematow pod tytulem, co bedzie korzystniejsze, z czego czasowo zrezygnowac a na czy sie skupic. I dlaczego doba ma tylko 24h... Ale wiem jedno, nie ma lekko, nie ma dni wolnych, czasami nawet przez dlugie tygodnie.
        Przepraszam,ze tak bezposrednio pytam, ale ile ona ma godzin jako vikar? Bo mysle ze 15 na tydzien wystarczy jej na utrzymanie sie, wiem, bo przerabialam i to z synem. Rozumiem- ma malo czasu, bo studiuje. Ale jak (przepraszam za to, ze nie jestem jeszcze zaznajomiona z systemem szkolnictwa wyzszego w Danii): codziennie, weekendowo. Pytam, bo sa rozne opcje na dodatkowa prace-tez jako vikar: weekendowa, popoludniowa (15-23), nocna(18-02) np 2-3 razy w tygodniu. Co drugi tydzien, co drugi weekend. Naprawde wiem, ze jest trudno, ale to tylko rok. A ona jest mloda, da rade :). Ja na jej miejscu nie rezygnowalabym z pracy vikara w szkole...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #178 dnia: 07 Lut 2013, 23:55:31 »

Zadna informacja na priv. nie byla juz potrzebna, to znaczy ani link dot. decyzji Ankestyrelsen, ktory mnie zainteresowal i o ktory pytalem, ani "ksiazkowa" (np. nazwisko autora i tytul publikacji), a to z tego prostego wzgledu, ze w miedzyczasie wlasnie podalas bardzo dobry link link, w ktorym moglem zapoznac sie z tematyka, ktora mnie ainteresowala, a mianowicie posiadanie nieruchomosci wlasnej a sprawa przyznania kontanhjælp. 

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #179 dnia: 08 Lut 2013, 06:27:57 »
Z doswiadczenia: kommuna najczesciej prosi obywatela o zaciagniecie pozyczki bankowej, jesli sie nie da oferuje kontanthjælp med tilbagebetalingspligt. "Normalne" bezzwrotne kontanthjælp jest trudno dostac.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 08 Lut 2013, 06:27:57 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 15528
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13032
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2008, 08:54:54