poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: biały ser  (Przeczytany 23822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline movicol

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
biały ser
« dnia: 06 Lut 2013, 10:38:03 »
czy mozna tu slepach kupic bialy ser? chodzi mi o ser twarogowy

Offline AK211

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Wiadomości: 238
  • Reputacja: +0/-0
Odp: biały ser
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lut 2013, 10:56:03 »
Nie. Towar "deficytowy" ;)

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: biały ser
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lut 2013, 11:10:15 »
czy mozna tu slepach kupic bialy ser? chodzi mi o ser twarogowy
Sera w kostce nie kupisz, ale mozesz kupic hyteost, czyli nasz serek wiejski oraz kvark, drobno zmielony, z mala zawartoscia tluszcu, swietny na serniki.
Mozesz tez sama zrobic ser podgrzewajac A38 lub Ymer, a nastepnie odsaczyc na sitku.
Smacznego  :)

Offline aisak

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Wiadomości: 3712
  • Reputacja: +10/-5
  • Płeć: Kobieta
Odp: biały ser
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lut 2013, 14:18:35 »
       Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt  ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).

   Mozna tez twarozek zrobic z innych produktow mlecznych, wydaje mi sie ze z tykmælk i ymer oraz ylet. Kiedys tez tak zrobilam , tylko teraz juz sobie nie przypomne z ktorego (sa podobne w smaku, gestosci i w bakteriach, heheh). Wiec moze z kazdego tez mozna :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline newbie12

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
  • Wiadomości: 236
  • Reputacja: +0/-0
Odp: biały ser
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lut 2013, 16:57:30 »
       Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt  ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).

 

ja robie tak samo i jest pyszny  :D i do ciast i do deserow i do pabusegow leniwych

Offline 1941

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Wiadomości: 2969
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: biały ser
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lut 2013, 17:01:04 »
       Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt  ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).

   Mozna tez twarozek zrobic z innych produktow mlecznych, wydaje mi sie ze z tykmælk i ymer oraz ylet. Kiedys tez tak zrobilam , tylko teraz juz sobie nie przypomne z ktorego (sa podobne w smaku, gestosci i w bakteriach, heheh). Wiec moze z kazdego tez mozna :)

To kiedy na ten sernik?

Offline aisak

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Wiadomości: 3712
  • Reputacja: +10/-5
  • Płeć: Kobieta
Odp: biały ser
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lut 2013, 17:15:09 »
To kiedy na ten sernik?
Co, czestujesz ;D?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

Odp: biały ser
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lut 2013, 17:15:09 »

Offline 1941

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Wiadomości: 2969
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: biały ser
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lut 2013, 17:20:31 »
Co, czestujesz ;D?
Hahaha. Robic by sie musial naumiec!hahaha J e s c   lubie.

Offline aisak

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Wiadomości: 3712
  • Reputacja: +10/-5
  • Płeć: Kobieta
Odp: biały ser
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lut 2013, 17:49:18 »
Hahaha. Robic by sie musial naumiec!hahaha J e s c   lubie.
Chopok w Danii zes nu, musisz sie naumiec, nie ma ze boli ;D

ps. jesc kazdy lubi :P :P :P, reka do gory, kto nie marzy o serniku wiedenskim albo krakowskim albo na kruchym spodzie, albo drozdzowym, albo gotowanym, albo babcinym ;D?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline 1941

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Wiadomości: 2969
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: biały ser
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lut 2013, 17:57:11 »
Chopok w Danii zes nu, musisz sie naumiec, nie ma ze boli ;D

ps. jesc kazdy lubi :P :P :P, reka do gory, kto nie marzy o serniku wiedenskim albo krakowskim albo na kruchym spodzie, albo drozdzowym, albo gotowanym, albo babcinym ;D?

Dobra nie znecaj sie, i nie zsmiecajmy watku.

Tak faktycznie z tym serem to jest prawda co piszecie. Ten o ktorym bylo wyzej, drobno mielony, faktycznie nadaje sie od razu na sernik, jadlem podobno byl z niego zrobiony. Smaczny polecam ten ser.

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: biały ser
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lut 2013, 18:31:27 »
Ja tez A 38 na serek przerabiam.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Wiadomości: 3712
  • Reputacja: +10/-5
  • Płeć: Kobieta
Odp: biały ser
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lut 2013, 18:46:00 »
Ja tez A 38 na serek przerabiam.
Madre sa te Polki, nie ;) :)?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline maryo1977

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 8
  • Wiadomości: 55
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: biały ser
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lut 2013, 20:08:48 »
Hej.
Ja nie marze bo jestem na diecie. Cukrowi, gazowanemu, tlustemu mowie stanowcze NIE! Od listopada do dzisiaj z przerwa na swieta 8 kg spadlem z wagi. Ostatnio przerabialem problem z twarogiem bo mam go w diecie i wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski.  ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. Pozdrawiam tych co maja dobra przemiane i tych ktorzy planuja wizyte na silowni po zimowym obzarstwie sernikami po wiedensku, hiszpansku itp, tid.
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna."

MalaCzarna

  • Gość
Odp: biały ser
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lut 2013, 20:14:26 »
Hej.
Twaróg...wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski.  ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. Pozdrawiam tych co maja dobra przemiane i tych ktorzy planuja wizyte na silowni po zimowym obzarstwie sernikami po wiedensku, hiszpansku itp, tid.

Dobrze ,ze się przyznałeś, że masz ser !!! Maryo już go nie masz !  ;) :D Wiem gdzie ta lodówka jest !  ;)

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: biały ser
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lut 2013, 20:20:20 »
Ostatnio przerabialem problem z twarogiem bo mam go w diecie i wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski.  ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. .
Jak masz taki wielki zapas sera, to proponuje go umiescic w pojemniku ze slona woda, tak aby woda zakrywala ser, mozna obciazyc jakim talerzykiem, zeby nie wyplywal, ilosc soli dowolna, mozna zrobic mniej lub bardziej slony, oczywiscie tez przechowywac w lodowce, nie wiem co twoja dieta na sol, przechowuje sie naprawde dlugo, bo w lodowce i tak po jakims czasie bedzie oslizly, z zamrazarki sie kruszy.
 Gratulacje z powodu utraty wagi!.
A ja uwielbiam sernik nowojorski  ;D

poloniainfo.dk

Odp: biały ser
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lut 2013, 20:20:20 »

 

ser/ sernik w danii

Zaczęty przez madzialenaszDział Przepisy Kuchni Polskiej

Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 65164
Ostatnia wiadomość 13 Wrz 2014, 04:44:27
wysłana przez happybeti
ser żółty

Zaczęty przez Emila83Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 111387
Ostatnia wiadomość 14 Sie 2011, 11:06:56
wysłana przez jamjurand
Gdzie rośnie ser ?

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2192
Ostatnia wiadomość 03 Cze 2013, 19:38:23
wysłana przez dania_d
biały ser... czyli Polak potrafi...

Zaczęty przez turboDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 7470
Ostatnia wiadomość 26 Sie 2011, 23:55:54
wysłana przez mawi