poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wymaganie stawiane studentom zagranicznym  (Przeczytany 11206 razy)

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +0/-0
Wymaganie stawiane studentom zagranicznym
« dnia: 06 Lut 2013, 14:17:58 »
witam wszystkich!
Interesują mnie studia inżynieryjne w Danii z zakresu elektroniki i informatyki, ostatecznie energetyki.
Zastanawiam się jakie wymagania są stawiane studentom z zagranicy i jakie są kryteria przyjęcia.
Interesują mnie studia na jakimś uniwersytecie: Kopenhaga, Aalborg, Aarhus
Z tego co sie zorientowałem to ponoć duńczycy wiekszą uwagę zwracają na oceny na świadectwie niż wyniki z matur.
Słyszałem rownież że poziom motury nie ma takiego znaczenia jak sam wynik(tzn ze lepiej miec 80% z podstawowej niz np 55%
z rozszerzonej)
czy uzyskane przeze mnie informacje maja swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości?
Czy trudno jest sie dostac na takie studia?
Czy dobrze przeprowadzone interview może być gwarantem przyjęcia na studia?
I jeszcze jedno ptanie poboczne, czy jest jakis kozak co łaczy tutaj studia dzienne z praca na 3/4 cały eteat?
czy jest to możliwe? 
Bardzo proszę o pomoc jezeli ktos studiuje studiował, bądź zna kogoś kto studiuje/studiował:)

Pozdrawiam

Offline Aneczka86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
Odp: Wymaganie stawiane studentom zagranicznym
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Mar 2013, 12:08:30 »
Ja właśnie złożyłam dokumenty na CPH business i na zibat na informatykę. Z tego co wiem najbardziej patrzą na list motywacyjny i ewentualna rozmowę kwalifikacyjną bo jako mieszkańcy UE bez duńskiego świadectwa jesteśmy przyjmowani przez QUOTA 2 . Niestety jeśli chciałeś złożyć podanie na semestr letni czyli zaczynający się teraz na koniec sierpnia to jest już za późno bo deadline był do 15 marca do godz 12 a z uwagi na problemy ze stroną przez która są zapisy przesunięta termin do 18 marca do 12. No ale to już i tak za późno. Jeżeli nie mogłeś złożyć dokumentów do 15 marca musisz kontaktować się indywidualnie z każdym z wydziałów i przyjmą cię jeśli będą mieli jeszcze miejsca, ale pierwszeństwo maja ci co już złożyli. Dalej... pod koniec lipca znowu będzie wywieszona lista wolnych miejsc bo niektórzy zapychają miejsca zkładając na kilka kierunków, ale tu znowu pierwszeństwo mają Ci którzy się właśnie nie dostali... Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie zapisach się na sezon zimowy  który zaczyna się w lutym a deadline jest jakos do Września (nie wiem nie interesowałam się zbytnio do kiedy). Które kierunki i do kiedy znajdziesz po angielsku również na optagelse.dk
podaje kilka stron wydziałów
cphbusiness.dk
zibat.dk tu kampus koge lub Roskilde wchodzi tylko w grę
ruc.dk tez Roskilde a dokładniej trzy korony
Ogólnie przez optagelse.dk możesz złożyć na maksymalnie 8 kierunków.

Dalej... z tego co wiem nie jest ciężko się dostać, no ale ja odpowiedzi Jeszce nie mam ;)
No i cóż znam takich kozaków co pracują to raczej 3/4 wszystkich uczelni studentów międzynarodowych

Mam nadzieję że udało mi się pomóc.
Pozdrawiam

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Mar 2013, 14:17:13 »
Dzięki za pomocna i motywującą odpowiedź- jasne, ze pomogłaś;), ale mam jeszcze jedno pytanko jeśli można:

Otóż, moim przypadku, będzie jednak trochę trudniej ponieważ mam małe dziecko i żonę(która nie może pracować z racji, że karmi i opiekuje się dzieckiem), więc podejrzewam że
będę musiał pracować co najmniej na 3/4etatu i często opuszczać zajęcia- jednak ze jestem przyzwyczajony do ciężkiej pracy i zarywania nocy powinienem dać radę:)

Słyszałem o jakimś dofinansowaniu dla studentów, o który można się ubiegać po 2 latach pracy.
Czy orientujesz się, czy 12mies pracy na ulgach podatkowych, gdzie podatek wynosił 8% będzie się liczył jako spełnione kryterium dla tego dofinansowania?
Może wiesz ile ono dokładnie wynosi (słyszałem, że max ok 5700dkk/mies) i czy rząd pomaga jeszcze w jakiś inny sposób studentom?

pozdrawiam

Offline Aneczka86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Mar 2013, 14:38:40 »
Wiesz z tego co się orientuje to chyba trzeba mieć dwa lata przepracowane i tak to jest max  5700 z kawałkiem ale to oni obliczają dla każdego indywidualnie. Prócz tego można się starać też o sulan czyli pożyczkę studencka jakieś 7500 miesięcznie. Dokładnie się w to jeszcze szczerze mówiąc nie zagłębiałam bo się jeszcze nie dostałam. Ale wszystkie informacje po duńsku i angielsku znajdziesz tutaj su.dk. Czy pomaga... hmm jest wiele zniżek na pewno na komunikacje miejską a o innych szczerze mówiąc nie słyszałam

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Mar 2013, 15:35:31 »
to co- to powodzenia, obyś się dostała:)
tez chciałbym dostać sie na kierunek związany z informatyką (computer science,progr developer etc),
więc kibicuje Ci:)

pzdr

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Mar 2013, 15:43:35 »
Dzięki za pomocna i motywującą odpowiedź- jasne, ze pomogłaś;), ale mam jeszcze jedno pytanko jeśli można:

Otóż, moim przypadku, będzie jednak trochę trudniej ponieważ mam małe dziecko i żonę(która nie może pracować z racji, że karmi i opiekuje się dzieckiem), więc podejrzewam że
będę musiał pracować co najmniej na 3/4etatu i często opuszczać zajęcia- jednak ze jestem przyzwyczajony do ciężkiej pracy i zarywania nocy powinienem dać radę:)

Słyszałem o jakimś dofinansowaniu dla studentów, o który można się ubiegać po 2 latach pracy.
Czy orientujesz się, czy 12mies pracy na ulgach podatkowych, gdzie podatek wynosił 8% będzie się liczył jako spełnione kryterium dla tego dofinansowania?
Może wiesz ile ono dokładnie wynosi (słyszałem, że max ok 5700dkk/mies) i czy rząd pomaga jeszcze w jakiś inny sposób studentom?

pozdrawiam

Dofinansowanie o którym piszesz:
-SU ~5700 kr/miesiac przed podatkiem
-SU lan - POZYCZKA(ktora trzeba splacic ;)) ~2900/miesiac
- dodatkowa SU lan jako rodzic ~1500/mies
Jesli dziecko urodzilo sie nie wczesniej niz 6 miesiecy przed rozpoczeciem twojej nauki to mozesz starac sie o "ekstra SU".

Wszystko znajdziesz na : http://www.su.dk/English/Sider/default.aspx

Offline Aneczka86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2013, 15:58:16 »
to co- to powodzenia, obyś się dostała:)
tez chciałbym dostać sie na kierunek związany z informatyką (computer science,progr developer etc),
więc kibicuje Ci:)

pzdr

No ja właśnie złożyłam na AP Graduade Computer science na Lyngby a drugi kierunek to logistyka na ZIBAT. Dziękuje i mam nadzieje że i Ty zaczniesz studia

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2013, 15:58:16 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Mar 2013, 18:00:08 »
...Otóż, moim przypadku, będzie jednak trochę trudniej ponieważ mam małe dziecko i żonę(która nie może pracować z racji, że karmi i opiekuje się dzieckiem), więc podejrzewam że
będę musiał pracować co najmniej na 3/4etatu i często opuszczać zajęcia- jednak ze jestem przyzwyczajony do ciężkiej pracy i zarywania nocy powinienem dać radę:)...

A nie lepiej poczekac ten rok, dziecko pójdzie do zlobka, zona moze pracowac a ty studiowac w spokoju.

Bo : ciezka praca, zarywanie nocy, czeste opuszczanie godzin, taty i meza nigdy w domu a jesli juz to smiertelnie zmeczona maszynka do zarabiania pienidzy...Rok to nie wiecznosc...

Powodzenia
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Mar 2013, 19:58:54 »
Dodam, ze studiowanie w Danii nieco inaczej wyglada niz w Polsce. NIe wystarczy zakuc przed sesja.
Liczy sie caly rok i nauka w calym roku. Sesja wbrew pozorom nie jest ani trudna, ani stresujac, bo na jej wynik pracuje sie przez cale polrocze.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Mar 2013, 21:57:38 »
Jestem na biezaco i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze praca na 3/4 etatu nie idzie w parze ze studiami. Pracowalam srednio po 80h miesiecznie i bylo mi ciezko przygotowywac sie na zajecia na zmiane z ciezka fizyczna praca. Mozna wszystko w miare pogodzic pracujac max. po 15h tygodniowo (mozna sie z tego utrzymac jako student, ale niestety nie cala rodzine).
Co do SU to nie oszukujmy sie, ale nie ma szans, aby je przyznali po dwoch latach pracy na niepelen etat (jesli na pelen etat to i owszem). W niepelnym wymiarze masz szanse na stypendium najwczesniej po 4 latach pracy, badz po 5 latach nieprzerwanego pobytu w Danii (niezaleznie od tego czy pracowales, czy tez nie).
Dodatkowo, nie wszystkie zajecia mozna opuscic - sa cwiczenia na ktorych sprawdzana jest obecnosc, co ma wplyw na zaliczenie danego przedmiotu. I tak jak napisala Jomir, nie da sie wykuc calego semestru na kilka dni/tygodni przed egzaminem, szanse rosna wraz z obecnoscia na zajeciach.
Zwroc uwage, ze wymienione CPH Business i ZIBAT to nie uniwerstystety, tylko cos w rodzaju college'u, ktore oferuja Academy Profession degree programmes. To nic innego jak 2-letnie studium a NIE LICENCJAT. Czesto aplikujacy na takie programy nie zdaja sobie sprawy jak ciezko jest znalezc szkole/uniwersytet, ktora oferuje 'top-up' do takiego programu, aby uzyskac BA (licencjat); chyba ze dany college gwarantuje mozliwosc zrealizowania zarazem top-up'u i uzyskanie pelnego licencjatu, wtedy jest to dobre rozwiazanie.
Powodzenia :)

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Mar 2013, 22:33:19 »
Muszę się zgodzić z ae - mając malutkie dziecko, studia i pracę będzie ci naprawdę bardzo ciężko, żonie pewnie też.
Nie mówie tu nawet o pieniądzach, ale o czasie i zaangażowaniu... Moim zdaniem to dobry pomysł, poczekać popracować jeszcze rok, odłożyć trochę kasy i zaatakować za rok.

Co do SU to nie oszukujmy sie, ale nie ma szans, aby je przyznali po dwoch latach pracy na niepelen etat (jesli na pelen etat to i owszem). W niepelnym wymiarze masz szanse na stypendium najwczesniej po 4 latach pracy, badz po 5 latach nieprzerwanego pobytu w Danii (niezaleznie od tego czy pracowales, czy tez nie).

Tu nie masz racji, szanse jakieś są, osobiście znam przypadki gdzie ludzie dostali SU po krótszym okresie pracy w niepełnym wymiarze godzin. Pewnie jak zwykle zależy od szczęścia.

Ps. w jakich szkołach sprawdzają obecność  :o to tak z ciekawości żebym tam czasem nie trafił ;)

NIe wystarczy zakuc przed sesja.
Liczy sie caly rok i nauka w calym roku.

Wszędzie tak mówią  :P

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Mar 2013, 23:34:09 »
Tu nie masz racji, szanse jakieś są, osobiście znam przypadki gdzie ludzie dostali SU po krótszym okresie pracy w niepełnym wymiarze godzin. Pewnie jak zwykle zależy od szczęścia.
Mowisz o minimalnej szansy, wynikajacej zapewne z nieuwagi jakiegos urzednika? Tez slyszalam o takich sporadycznych wyjatkach, ale oj, czy oby na pewno warto ryzykowac dla tego 1% przypadkow :D Szczegolnie majac na uwadze zone i malutkie dziecko. Nawet jesli to po pewnym czasie wylapia swoje bledy i kaza zwracac to co przyznali. Nie chcialabym zyc w takim stresie.

Ps. w jakich szkołach sprawdzają obecność  :o to tak z ciekawości żebym tam czasem nie trafił ;)
Uwierz lub nie, ale na mojej uczelni (i nie tylko) sprawdzaja (przynajmniej w z tego co wiem w moim rejonie Hovedstaden). Zreszta co to za pytanie, jesli nauka jest priorytetem to chyba oczywiste, ze na zajecia sie chodzi :o

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Mar 2013, 01:36:48 »
dzięki, dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki wszystkim;)- same konkrety, na takich odp mi zależało.
Plan mam taki jak Emil sugeruje:
2 lata pracy na pełen etat, aby moc starać się o SU, odłożyć trochę kasy, w tym czasie zwiększyć swoje umiejętności w programowaniu aby podnieść swoje szanse przyjęcia na jakąś w miarę dobrą uczelnię.
Potem starać się o SU, no i pracować- ile się da. Widzę, że mam do czynienia z ludźmi, którzy przechodzą przez to na własnej skórze- i macie chyba racje, 3/4 to może być za dużo, zobaczymy. kredyt studencki tylko wtedy jeśli będzie niezbędny.
orientujecie się jak potem mniej więcej wyglądają raty?

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Mar 2013, 10:15:30 »
Zacznijmy od tego, ze kredyt studencki, tzw. SU-lån mozna uzyskac tylko, jesli studiujesz i masz prawo do SU. Jest to najtansza forma kredytu jaka mozna uzyskac. Rata jest uzalezniona od pozyczonej kwoty i czasu w jakim zobowiazujesz sie ja zwrocic (w zaleznosci od wysokosci pozyczki masz od 7 do 15 lat na jej splacenie - czy miesiecznie, kwartalnie, raz na pol roku, raz na rok, jest to kwestia indywidualna). Przed przyznaniem pozyczki nalezy opracowac i dostarczyc plan odnosnie splaty. Okres splaty rozpoczyna sie wraz z poczatkiem kolejnego roku po uplywie calego roku od ukonczenia studiow, tj. konczysz studia w czerwcu 2013, splate pozyczki studenckiej rozpoczynasz w styczniu 2015.
Osobiscie wyznaje zasade, zeby unikac kredytow jak ognia - apetyt rosnie w miare jedzenia ;) Poza tym pracujac przez dwa lata na pelen etat mozna spokojnie cos odlozyc na czarna godzine :) I majac juz prawo do SU mozna dalej pracowac, jesli zarobki nie przekraczaja ok. 7000kr/mc (jesli przekrocza, wtedy SU zostaje automatycznie wstrzymane na dany miesiac).

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Mar 2013, 13:22:51 »
Jestem na biezaco i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze praca na 3/4 etatu nie idzie w parze ze studiami. Pracowalam srednio po 80h miesiecznie i bylo mi ciezko przygotowywac sie na zajecia na zmiane z ciezka fizyczna praca. Mozna wszystko w miare pogodzic pracujac max. po 15h tygodniowo (mozna sie z tego utrzymac jako student, ale niestety nie cala rodzine).
Dodatkowo, nie wszystkie zajecia mozna opuscic - sa cwiczenia na ktorych sprawdzana jest obecnosc, co ma wplyw na zaliczenie danego przedmiotu. I tak jak napisala Jomir, nie da sie wykuc calego semestru na kilka dni/tygodni przed egzaminem, szanse rosna wraz z obecnoscia na zajeciach.

A gó**no prawda.

http://www.su.dk/SU/betingelser/udenlandsk/ligestillingeu/Sider/arbejde.aspx

10- 12 godzin.. Stoi, jak wół.

Wszyscy tutaj gadu-gadu, jeden mądrzejszy od drugiego, a nikt nie wstawił linka do strony SU - gdzie stoi czarno na białym, jak ubiegać się o przyznanie stypendium wedle EU regler.

Zasady poniżej ( 30 godzin tygodniowo ) http://www.su.dk/SU/betingelser/udenlandsk/ligestillingdk/Sider/default.aspx, dotyczą zrównania z "duńskim obywatelem", a do otrzymania SU, wystarczy być "zatwierdzonym" jako obywatel EU.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Mar 2013, 13:22:51 »