poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wymaganie stawiane studentom zagranicznym  (Przeczytany 11227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
Odp: Wymaganie stawiane studentom zagranicznym
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Mar 2013, 14:39:24 »

Wszyscy tutaj gadu-gadu, jeden mądrzejszy od drugiego, a nikt nie wstawił linka do strony SU - gdzie stoi czarno na białym, jak ubiegać się o przyznanie stypendium wedle EU regler.

Wszystko znajdziesz na : http://www.su.dk/English/Sider/default.aspx

Twoimi słowami:
A gó**no prawda.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Mar 2013, 14:46:56 »
Twoimi słowami:

To w koncu jak to jest z ta wyzszoscia?
Boze Narodzenie czy Wielkanoc?????????

I jeszcze co bylo pierwsze?
Jajko czy kura???????

Az wreszcie kto tu ma racje?
Leon, czy jego dzieci???????
« Ostatnia zmiana: 20 Mar 2013, 15:13:30 wysłana przez 1941 »

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Mar 2013, 16:31:04 »
Drogi AK211, rozumiem ze jestes studentem do tego bardzo obeznanym w swoich prawach i aktualnej sytuacji z SU. Kazdy sobie potrafi wyszukac informacji w Internecie, niestety w praktyce jest troche inaczej. Sama zmagam sie z Dunskim systemem od kilku lat i gdyby to wygladalo tak ladnie jak to opisali to nie pisalabym, ze szanse sa minimalne. Chyba lepiej na nic sie nie nastawiac niz byc wielce rozczarowanym, tudziez obudzic sie z reka w nocniku. Po prostu staram sie uswiadomic, ze trzeba byc przygotowanym na wszystko a nie polegac na Dunskim socjale.
Powracajac do Twojego obeznania w temacie, powinienes wiedziec, ze teraz wszystkie wnioski o SU w ramach EU regler sa na wstrzymaniu, do czasu az Trybunal Sprawiedliwosci dokladnie okresli reguly i zasady przyznawania stypendium dla studentow pochodzacych z UE. Przez ostatnie lata SU styrelsen interpretowalo reguly na swoja korzysc, jak widac blednie, sami stworzyli bombe w systemie, czego efektem sa setki wstrzymanych podan i wizja milionowych strat, do czasu, gdy czegos nie wymysla.

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Mar 2013, 16:39:43 »
Podaj link. Bo z tego, co wiem, sytuacja została rozwiązana. I tak, masz rację, znam swoje prawa - z nich korzystam.

PS. Dania jest państwem prawa - i zasady umieszczone w podanym przede mnie linku określają jasno, kto stypendium dostaje, a kto nie. Żadna "czarna magia", żadne "czary mary" - ot, ustawodawstwo i prawo.
Dania to nie Urugwaj. Pozdrawiam.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Mar 2013, 16:47:56 »
A tu sa zasady stosowania zasad. Wazne bo czesto sie o tym w ferworze - mnie sie nalezy - zapomina.

...Det er en konkret vurdering af din sag, der afgør, om du som EU-, EØS- eller schweizisk statsborger kan betragtes som arbejdstager ifølge EU-retten...

...http://www.su.dk/SU/betingelser/udenlandsk/ligestillingeu/Sider/arbejde.aspx

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Mar 2013, 21:23:41 »
Podaj link. Bo z tego, co wiem, sytuacja została rozwiązana. I tak, masz rację, znam swoje prawa - z nich korzystam.

Linku, do tego nie ma. Ta informacje dostalam dzwoniac do SU styrelsen (nie wierzysz - sam zadzwon) i listownie, a o bombie w systemie mowili w wiadomosciach. Przewiduja, ze z calym balaganem uporaja sie w ciagu kilku miesiecy. Bycie swiadomym swoich praw a bycie w temacie to dwie rozne rzeczy.

PS. Dania jest państwem prawa - i zasady umieszczone w podanym przede mnie linku określają jasno, kto stypendium dostaje, a kto nie. Żadna "czarna magia", żadne "czary mary" - ot, ustawodawstwo i prawo.
Dania to nie Urugwaj. Pozdrawiam.

Czasem mam wrazenie, ze jest nawet gorzej  :D A wszystko wynika z niedoinformowania wlasnych urzednikow, misinterpretacji i opieszalosci, ale badz co badz w koncu (po kilku latach) sprawiedliwosc dosiegnie kazdego (mam taka nadzieje), na chwile obecna nie jest to takie jasne.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Mar 2013, 21:23:41 »