poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zimno w magazynie  (Przeczytany 4653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +0/-0
Zimno w magazynie
« dnia: 10 Lut 2013, 17:25:31 »
HEj.
Czy pracując w magazynie w którym jest max 5 C ,,ciepła,,
 czy pracodawca ma jakis obowiązek wobec pracownika.
Jesli ktoś coś wie to proszę o odp.
Pozdrawiam.

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
Odp: Zimno w magazynie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lut 2013, 17:37:56 »
HEj.
 pracodawca ma jakis obowiązek wobec pracownika.

jaki to magazyn i co jest magazynowane moze zaczniesz od tego ? ;]

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lut 2013, 18:27:31 »
HEj.
Pozdrawiam.
        Nie wiem czy ma. Ale pracowalam w magazynach NILFISK. Podobna temp. raz "zastekalam", ze mi zimno, doszlo to do czlowieka ze zwiazow zawodowych i nastepnego dnia lider projektu osobiscie przyniosl mi mase cieplych ubran i termos goracej herbaty i lazil tydzien za mna pytajac, czy na pewno juz nie marzne ;D.
    To tylko troche komiczny przyklad, ale widocznie cos jest na rzeczy.  Mysle, ze bardziej "obeznani" ode mnie forumowicze poinformuja Cie niedlugo lepiej :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lut 2013, 18:36:32 »
Wcale nie komiczny Kasia.
Jest to zwykły przydomowy metalowy magazyn przy domu mojego pracodawcy(wielkosci stodoły)
 czyszczę sobie tam krzesełka plastikowe,żadna cięzka praca.Pracodawca ma problem ze mną ponieważ nie wie co ma ze mna zrobić , mój lekarz wystosował pismo do niego że nie moge przeciązać kregosłupa(wczesniej pracowałem u niego jako rengøring w ciepełku i widzę ze mój arbejdsgiver nie jest zadowolony (może sie msci  ;D ) max 5C pracuje sobie w 3 kurtkach ale nie płaczę  ;D i zastanawiam się czy 7 lub 8 godzin to nie za duzo jak na te warunki.
Pozdro.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lut 2013, 18:57:30 »
Wcale nie komiczny Kasia.
Jest to zwykły przydomowy metalowy magazyn przy domu mojego pracodawcy(wielkosci stodoły)
 czyszczę sobie tam krzesełka plastikowe,żadna cięzka praca.Pracodawca ma problem ze mną ponieważ nie wie co ma ze mna zrobić , mój lekarz wystosował pismo do niego że nie moge przeciązać kregosłupa(wczesniej pracowałem u niego jako rengøring w ciepełku i widzę ze mój arbejdsgiver nie jest zadowolony (może sie msci  ;D ) max 5C pracuje sobie w 3 kurtkach ale nie płaczę  ;D i zastanawiam się czy 7 lub 8 godzin to nie za duzo jak na te warunki.
Pozdro.
Wg mnie duzo. Wspolczuje...  Mnie po tygodniu przeniesiono w ciepelko i ktos inny cierpial. Ja wiem, ze to takie ---------} "komiczne"....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lut 2013, 19:20:13 »
z jednej strony wspolczuje,ale z drugiej pracujac czesto na dworze(håndværker) w temp wiadomo jakiej(minus 5 i odgarnianie sniegu,zeby dachowki polozyc na dachu :-[) razem z dunskimi kolegami nigdy nie slyszalem,zeby ktokolwiek sie skarzyl.. oczywiscie narzeka sie na temp,ale jak to zima... jest zima to musi byc zimno...

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lut 2013, 19:25:10 »
Rej może to cię jakoś pocieszy  :)
 Ruskie zaczynają narzekać dopabuse jak im wódka w butelce zamarznie  ;)

(Asiak w linku podanym przez Inną jest flaga ;) ;D ;D)
« Ostatnia zmiana: 10 Lut 2013, 19:38:49 wysłana przez vordingborg »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lut 2013, 19:25:10 »

inna

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lut 2013, 19:32:25 »
HEj.
Pozdrawiam.

Ma duzy obowiazek poczytaj na arbejdstilsynet jakie prawa masz.
Tommelfingerreglen er, at komfortområdet ligger mellem 18 og 25 °C ved stillesiddende arbejde. Komfortområdets grænser afhænger dog af den fysiske aktivitet. Fx kan der ved arbejde med høj fysisk aktivitet accepteres en nedre grænse på 10 °C https://arbejdstilsynet.dk/da/regler/at-vejledninger-mv/arbejdsstedets-indretning/at-vejledninger-om-arbejdsstedets-indret/a1-faste-arbejdssteder/rloia-a13-arbejde-i-staerk-varme-og-kuld.aspx

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lut 2013, 19:45:52 »
Poczytanie ze zrozumieniem bardzo wskazane.

Nastepny akapit w cytowanym przez ciebie linku:

...At-vejledningen gælder for indendørs arbejde på faste arbejdssteder, hvor temperaturforholdene er en følge af produktionsprocesserne. Vejledningen gælder derfor ikke, hvor arbejdstemperaturen er en følge af ekstreme udendørs temperaturer.

Do rey2000: najprosciej - podejdz do szefa i spytaj czy nie ma czegos piecyka/termociuchów bo zimno w magazynie albo czy nie ma innego miejsca gdzie cieplej.
Zobaczysz co zrobi/odpowie.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lut 2013, 20:48:14 »
Właśnie "poczytanie ze zrozumieniem" byłoby wskazane  ;D

Tu nie chodzi o "ekstreme udendørs temperaturer" tylko o temperaturę wewnątrz budynku (tutaj przydomowy magazyn). 

Punkt 2.1 powyższego artykułu:

Der skal træffes foranstaltninger i form af særligt arbejdstøj og eventuelt begrænset arbejdstid i kolde rum, hvis det af produktionstekniske årsager ikke er muligt at have temperaturer i komfortområdet.

Mængden og graden af foranstaltninger afhænger af temperaturen i arbejdsrummene. Jo lavere temperatur, desto større foranstaltninger.

Arbejdstøjet skal beskytte mod kulde, men skal samtidig tillade kroppen at slippe af med sin varme- og svedproduktion under arbejdet. Arbejdstøjet skal også tillade bevægelsesfrihed.

Arbejdstøj, der skal beskytte mod kulde, fordi det ikke produktionsteknisk er muligt at have temperaturer i komfortområdet, er personlige værnemidler. Arbejdstøjet er derfor omfattet af reglerne om personlige værnemidler.

Powodzenia  :)
« Ostatnia zmiana: 10 Lut 2013, 20:58:20 wysłana przez Reksio »
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lut 2013, 21:13:04 »
Tyle ze vejledning dotyczy faste arbejdssteder a rey2000 pisze ze to nie jest jego stale miejsce pracy a cos tymczasowego ze wzgledu na wypowiedz lekarza.

Najlogiczniej najpierw porozmawiac z szefem.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lut 2013, 22:08:16 »
Dzięki wszystkim za odp.wykorzystam wszystkie odp.tzn; porozmawiam z nim, jak nie pomoże to przytoczę mu przepisy.
napewno coś zadziała, hej.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lut 2013, 22:12:06 »
Ray2000: a wiesz kiedy twój szef przeniesie cię gdzie indziej? Bo dopóki nie, to wygląda na to że jest to twoje nowe miejsce pracy (jeśli codziennie tam pracujesz) a to czyni to miejsce twoim nowym "fast arbejdssted". Dla mnie to wygląda tak jakby twój szef decyzją lekarza przeniósł cię po prostu w inne miejsce. Jeśli jest to tymczasowe, to spytaj kiedy znajdzie ci coś innego bo marzniesz. 
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lut 2013, 22:12:06 »