Ogólne > Rodzina ...
Pieniądze za opiekę nad dzieckiem w domu
Jomir:
Dagplaje - opiekunka w swoim prywatnym domu pilnuje w zaleznosci do kommuny 3-5 dzieci.
Vuggestuen - zlobek.
Reksio:
No i różnica między kommunal dagpleje i privat dagpleje. Jeśli kommunalna niania choruje albo bierze wolne, to znajdują miejsce dla dziecka w innej dagpleje na ten czas (zazwyczaj u takiej którą dziecko już zna ze wspólnych odwiedzin), a jeśli zachoruje prywatna, to sam masz obowiązek znalezienia innej opieki nad twoim dzieckiem. Opcja prywatnej dagpleje jest też zazwyczaj tańsza.
W mojej "wiosce" jest 10 kommunalnych dagpleje i u mojej jest tylko dwoje dzieci ;D (razem z moją córeczką)
vaxa_rys:
roznica miedzy prywatnym dp a komunanym tez jest w "atrakcjach". Moje dzieci chodza do prywatnego(ktore jest tansze niz komunalne) i mają o wiele wiecej wykupionych atrakcji w kazdym miesiacu niz dziecko mojej przyjaciolki,ktore jest w komunalnym dp i chodzi tylko na spacery. Moje dzieci jezdza na rozne wycieczki, do legejunglen.dk, w planach sa wyjscia do kina na seanse dla maluszkow, nie musimy tez dawac pieluch,tylko sa w cenie. Nasza niania wczesniej byla komunalną dp mor i opowiadala nam, ze w komunalnych sa duze ograniczenia ze wzgl. wlasnie na finanse.
oczywiscie tez mozna trafic na tragiczne dp prywatne i super dp komunalne :)
happybeti:
U mnie na wsi są 4 nianie (może i więcej, ale taka grupa spotyka sie w legestue i te 4 "trzymają się razem", "podrzucają dzieci " w czasie choroby itp.) i znam jedno prywatne dagpleje - akurat blisko mnie.
To prywatne tańsze, ale niewiele, trochę ponad sto koron(wiem, bo wisi ogłoszenie z ceną ;) ), więc aż takiej różnicy nie ma.
Co do mojego "komunalnego", to jestem baaardzo zadowolona ze "swojej niani "- dzieci naprawdę dużo stamtąd wynoszą, nie ma tygodnia, by moja córeczka jakiegoś wspanialego "dziela " do domu nie przyniosła.
Oprócz tego mają raz w tygodniu gimnastykę, raz rytmikę (akurat mamy szkołę muzyczną we wsi, więc dobrze się składa :D), jeżdżą na wycieczki , na teatrzyki itp., odwiedzają raz w tygodniu przedszkole, by się zaaklimatyzowac i pobawić. Czego chciec więcej dla dwulatki??? Najważniejsze, że ona uwielbia swoją nianię, cieszy się , gdy tylko podjeżdżamy pod jej dom.
piotrnysa:
dzis dzwonilem do komuny abbenra i twierdza ze nie ma mozliwosci pilnowania dzieciaka do 3 roku zmienily sie przepisy od 1 stycznia orientuje sie ktos cos w tym temacie
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej