poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Polskie kompleksy  (Przeczytany 22568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Polskie kompleksy
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Mar 2013, 16:34:27 »
mowilam nie pij tyle  :D
nie mowilas :(  ;)  ;D!!!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline silk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Mar 2013, 08:13:07 »
Hmm, jakby tu wybrnac a nie sklamac ;)? Razi retoryka, natomiast zgadzam sie co do mysli przewodniej. Ja osobiscie jestem "zwolenniczka" Polski wielkiej , mocarstwowej, "od morza do morza". Przepraszam, tak mam i tak mi, przypuszczam zostanie :).
Co za pierdoly  ::)
Od morza do morza to byla Litwa, przez bardzo krotko i z Litwinem na polskim tronie  ;) - Jagiello NIE BYL POLAKIEM.
Wypowiedzi wiekszosci w tym watku swiadcza albo o kardynalnym braku wiedzy historycznej albo zle pojetej milosci do oczyzny. Milosc tak, ale madra i uczciwa a nie bezgraniczna i bezkrytyczna.
Polska nie jest krajem tolerancji - kilkaset lat temu byla to fakt, ale "tolerancja" naszego narodu od okresu miedzywojennego poczynajac jest wielce watpliwa. Wystarczy poczytac polskie fora internetowe - sodoma i gomora.
Kto z Was ma moralne prawo oceniac, czy jestem patryjota czy nie? Co to jest patryjotyzm? Bezkrytyczne wychwalanie wszystkiego co nasze ???? To zwykla glupota. Kazdy narod ma swoje "ciemne strony". Polacy nie sa inni. Trzeba znac swoje wady aby w pelni rozumiec i doceniac zalety.
Jak to kiedys powiedzial Wladyslaw Bartoszewski: Największym problemem Polski jest zły stosunek do samego siebie: podejrzliwość, kłótliwość, swarliwość, nienawiść, kompleksy, brak pewności siebie i negatywny stosunek do własnej historii. I aby jeden drugiemu mógł dojechać dobrze, gotów jest przy okazji popełnić samobójstwo.

Najbardziej podobaja mi sie slowa Winstona Churchilla:Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Mar 2013, 14:40:53 »
Co za pierdoly  ::)
Od morza do morza to byla Litwa, przez bardzo krotko i z Litwinem na polskim tronie  ;) - Jagiello NIE BYL POLAKIEM.
Wypowiedzi wiekszosci w tym watku swiadcza albo o kardynalnym braku wiedzy historycznej albo zle pojetej milosci do oczyzny. Milosc tak, ale madra i uczciwa a nie bezgraniczna i bezkrytyczna.
Polska nie jest krajem tolerancji - kilkaset lat temu byla to fakt, ale "tolerancja" naszego narodu od okresu miedzywojennego poczynajac jest wielce watpliwa. Wystarczy poczytac polskie fora internetowe - sodoma i gomora.
Kto z Was ma moralne prawo oceniac, czy jestem patryjota czy nie? Co to jest patryjotyzm? Bezkrytyczne wychwalanie wszystkiego co nasze ???? To zwykla glupota. Kazdy narod ma swoje "ciemne strony". Polacy nie sa inni. Trzeba znac swoje wady aby w pelni rozumiec i doceniac zalety.
Jak to kiedys powiedzial Wladyslaw Bartoszewski: Największym problemem Polski jest zły stosunek do samego siebie: podejrzliwość, kłótliwość, swarliwość, nienawiść, kompleksy, brak pewności siebie i negatywny stosunek do własnej historii. I aby jeden drugiemu mógł dojechać dobrze, gotów jest przy okazji popełnić samobójstwo.

Najbardziej podobaja mi sie slowa Winstona Churchilla:Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć.
Zgadzam sie z Toba, co za pierdoly ::).

Lockaut na historie miales na bank. Ale to Twoj bol ::). Tylko, jak tworzysz nowa historie Polski, to doczytaj sobie czasami cos, ksiazke np ;).

Cos Ty bral, jak czytales moj post :-\? Kto napisal , ze Jagiello byl Polakiem??   Litwa od morza do morza..? Prosze Cie, bo...no nie, nie da sie ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D. I pewnie nic Ci nie mowi nazwa Rzeczypospolita OBOJGA NARODOW?. Coz, to tez Twoj bol 8).

"Polska nie jest krajem tolerancji..." Tjaaa, cytujac Kanclerza Zamoyskiego: "Takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie" ;).... mamy, co mamy, wiec czytajac Twoje posty, rowniez z tym Twoim twierdzeniem sie zgadzam ::) 8)

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Mar 2013, 21:56:20 »

cytat
Nie GP, a Sakiewicz.

Zreszta co znaczy "taaa" ?

Wiadomo, ze nam blizej do Niemcow, ale niekoniecznie jest to po drodze naszym "braciom" ze Wschodu. Oni by bardzo chcieli zeby Polska byla Rosja, a cala Europa Wielkim Imperium Rosyjskim. Co do politykow z Wiejskiej - wiekszosc z nich posiada tylko polskie nazwiska, nie reprezentuja Polakow.

Sluchaj to TAAAAAAA znaczy , ze masz wyrobiona opinie i sie jej trzymasz
Nie wiem  w jakim celu cala ta dyskusja ale to tylko moje zdanie
Sprawdzasz polonie co sadzi o...?

Jak dla mnie to pewne fakty sa niezaprzeczalne a tu jakos jedni drugim staraja sie udowodnic ..sam nie wiem co

Zakonczyc zycie przeszloscia i patrzec w przyszlosc...skonczyc z patrzeniem za siebie, pewne rzeczy ocenia historia i tyle w temacie.
pozdrawiam
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Offline silk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Mar 2013, 07:44:23 »
Zgadzam sie z Toba, co za pierdoly ::).

Lockaut na historie miales na bank. Ale to Twoj bol ::). Tylko, jak tworzysz nowa historie Polski, to doczytaj sobie czasami cos, ksiazke np ;).

Cos Ty bral, jak czytales moj post :-\? Kto napisal , ze Jagiello byl Polakiem??   Litwa od morza do morza..? Prosze Cie, bo...no nie, nie da sie ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D. I pewnie nic Ci nie mowi nazwa Rzeczypospolita OBOJGA NARODOW?. Coz, to tez Twoj bol 8).

"Polska nie jest krajem tolerancji..." Tjaaa, cytujac Kanclerza Zamoyskiego: "Takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie" ;).... mamy, co mamy, wiec czytajac Twoje posty, rowniez z tym Twoim twierdzeniem sie zgadzam ::) 8)
Szkoda mi z toba dyskutowac, bo historii uczylas sie chyba na kursach kroju i szycia. Tak wogole czytajac twoje wpisy na tym forum dochodze do wniosku, ze jestes najlepszym potwierdzeniem wszystkich moich tez dotyczacych wad Polakow.
Sa ludzie, ktorzy w d...pie byli i g....no widzieli - zaliczasz sie do takich. Po prostu nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz kompletnie pojecia i tak bedzie lepiej.
A jesli cos chcesz wiedziec np. o "Polsce od morza do morza" to troche poczytaj na ten temat zanim otworzysz buzie.
Bo myslac po twojemu to Polska teraz jest od morza do oceany (Atlantyckiego) - poniewaz jest czlonkiem EU.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Mar 2013, 12:51:15 »
Chcesz udowadniać swoje racje - ok, ale od razu wyskakujesz z wulgaryzmami, co świadczy tylko o twoim chamstwie.

I Rzeczpospolita lub Rzeczpospolita Obojga Narodów dotyczy Państwa Polskiego od roku 1454 do 1795 czyli Trzeciego rozbioru. Państwa, które złożone było z Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Największe terytorium zajmowała w latach 1619-1622. W tym czasie akurat całe południowe terytorium należało do Korony Królestwa Polskiego i panował w tym czasie Zygmunt III Waza, który był skoligowany z Jagiellonami poprzez matkę i ciotkę.

Między tym co chce powiedzieć Aisak i ty (twoja mapka) jest jakieś ponad 100 lat różnicy ale i ty i ona macie rację  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Mar 2013, 16:16:16 »
Szkoda mi z toba dyskutowac, bo historii uczylas sie chyba na kursach kroju i szycia. Tak wogole czytajac twoje wpisy na tym forum dochodze do wniosku, ze jestes najlepszym potwierdzeniem wszystkich moich tez dotyczacych wad Polakow.
Sa ludzie, ktorzy w d...pie byli i g....no widzieli - zaliczasz sie do takich. Po prostu nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz kompletnie pojecia i tak bedzie lepiej.
A jesli cos chcesz wiedziec np. o "Polsce od morza do morza" to troche poczytaj na ten temat zanim otworzysz buzie.
Bo myslac po twojemu to Polska teraz jest od morza do oceany (Atlantyckiego) - poniewaz jest czlonkiem EU.

Kursy kroju i szycia, pewnie by mi sie przydaly, bo nie potrafie, ale nie dziekuje, jesli mam tam spotykac osoby Twojego pokroju.
    Wyskakujesz mi z mapka, ktora potwierdza to , co pisalam, ale to szczegol. Ty wiesz lepiej, zapewne z tych kursow ;). I z ta wiedza zyj sobie chlopeczku dalej :D.

"Ludzie, ktorzy w dupie byli i gowno widzieli" :). Zapewne to jest Twoje wyobrazenie tolerancji. Coz, kazdy ma taki oglad swiata, jaki sam reprezentuje 8). Nie polemizuje z Toba, tak samo jak nie polemizuje ze stwierdzeniem, ze : "Czarne jest biale, a biale czarne...." 8).

Hehehehe, dziekuje za wszystkie koplementy i czas spedzony na przeczytaniu ponad tysiaca moich postow. Bo to , rozumiem uczyniles? Rozumiem, ze bardzo sie nudzisz, proponuje jednak dobra ksiazke, zareczam rozrywka przednia ;).

Na tym koncze z Toba rozmowe, bo zamiast rzetelnej dyskusji wywiazalo sie kolejne bagienko, a ja nie lubie zniesmaczac innych czytajacych. Totez baw sie sam, ja zabieram zabawki ;)
 Wesolych Swiat :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 30 Mar 2013, 16:16:16 »

Offline silk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Mar 2013, 16:25:10 »
Chcesz udowadniać swoje racje - ok, ale od razu wyskakujesz z wulgaryzmami, co świadczy tylko o twoim chamstwie.

I Rzeczpospolita lub Rzeczpospolita Obojga Narodów dotyczy Państwa Polskiego od roku 1454 do 1795 czyli Trzeciego rozbioru. Państwa, które złożone było z Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Największe terytorium zajmowała w latach 1619-1622. W tym czasie akurat całe południowe terytorium należało do Korony Królestwa Polskiego i panował w tym czasie Zygmunt III Waza, który był skoligowany z Jagiellonami poprzez matkę i ciotkę.

Między tym co chce powiedzieć Aisak i ty (twoja mapka) jest jakieś ponad 100 lat różnicy ale i ty i ona macie rację  ;D
Rozumiem Twoja chec zalagodzenia sytuacji - ale to nie ja pierwszy staralem sie ponizyc aisak.
Chodzilo tylko o prawde historyczna, a ta niestety jest taka, ze to nie Polska a litwa miala dostep do Morza Czarnego.
Polska tylko czesciowo przez lenno - Moldawie.
Poczytaj zreszta tu: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=37902&st=0
Aisak - wez Ty sie nie denerwuj  :D Wesolych Swiat  ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Mar 2013, 16:30:37 »
Rozumiem Twoja chec zalagodzenia sytuacji - ale to nie ja pierwszy staralem sie ponizyc aisak.
Chodzilo tylko o prawde historyczna, a ta niestety jest taka, ze to nie Polska a litwa miala dostep do Morza Czarnego.
Polska tylko czesciowo przez lenno - Moldawie.
Poczytaj zreszta tu: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=37902&st=0
Aisak - wez Ty sie nie denerwuj  :D Wesolych Swiat  ;D
Sie nie denerwuje, tylko mi z kursami szycia nie wyjezdzaj >:(. Nie mam na nie czasu, musze sie historii poduczyc ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Mar 2013, 16:38:24 »
Sie nie denerwuje, tylko mi z kursami szycia nie wyjezdzaj >:(. Nie mam na nie czasu, musze sie historii poduczyc ;)

A na kursie juz doszliscie do stębnowania? (czy cos takiego)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Mar 2013, 16:43:34 »
A na kursie juz doszliscie do stębnowania? (czy cos takiego)
A co, chcesz sie przylaczyc :o ;D?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Mar 2013, 16:46:58 »
A co, chcesz sie przylaczyc :o ;D?

Nie mialbym robotke, dla mnie, tak po znajomosci, no wiesz?!!!

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Mar 2013, 16:51:39 »
Nie mialbym robotke, dla mnie, tak po znajomosci, no wiesz?!!!
A moze tak wyrzuc skarpetki, a kup nowe ;)? Latwiej, szybciej i przyjemniej 8)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Mar 2013, 19:49:22 »
A moze tak wyrzuc skarpetki, a kup nowe ;)? Latwiej, szybciej i przyjemniej 8)

Niestety, kryzys ekonomiczny, trzeba oszczedzac i ciac max koszty. Chodzi o stębnowanie, to jakie skarpetki????? Rozumiem nie doszliscie jeszcze do tego na kursie????

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Mar 2013, 19:56:54 »
Niestety, kryzys ekonomiczny, trzeba oszczedzac i ciac max koszty. Chodzi o stębnowanie, to jakie skarpetki????? Rozumiem nie doszliscie jeszcze do tego na kursie????
Bingo ;D ;D ;D!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 30 Mar 2013, 19:56:54 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17954
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49462
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58442
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56077
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19463
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy