poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kupno auta na dunskich tablicach i wywoz go do Polski  (Przeczytany 18354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: Kupno auta na dunskich tablicach i wywoz go do Polski
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maj 2013, 13:08:36 »
a moze niech sie jeszcze odwola od decyzji
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maj 2013, 13:59:40 »
a moze niech sie jeszcze odwola od decyzji

Oczywiscie, ze nich zloza odwolanie, pouczenie jest napewno na pismie ze Skata, jesli nie poskutkuje, to przynajmniej odwlecze sie definitywna koniecznosc zakazu poruszania sie autem.
Chyba nie musze tu pisac ze zlozenie odwolania powinno sie odbyc w terminie, jednak wystarczy ten termin dotrzymac w przedostatnim dniu ;)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Maj 2013, 11:38:20 »
Oczywiscie, ze nich zloza odwolanie, ..., to przynajmniej odwlecze sie definitywna koniecznosc zakazu poruszania sie autem.

Niestety tak dobrze nie ma = brak pozwolenia, brak legalności w poruszaniu się samochodem na "zagranicznych" tablicach rejestracyjnych.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Maj 2013, 12:08:17 »
Niestety tak dobrze nie ma = brak pozwolenia, brak legalności w poruszaniu się samochodem na "zagranicznych" tablicach rejestracyjnych.

Jasne, ale niesmialo chcialem zauwazyc, ze jeszcze im tak jakby czas nie uplynal (3 miechy), jak nie otrzymaja pozwolenia, to moga zawsze wyjechac autkiem z DK ;D albo oddac blaszki w depozyt do Skat i szukac dansk bil. Tamtym jezdzic tylko do Polski wybierajac blachy i zdajac je ponownie ;)

No chyba, ze chcesz sprzedac, zainteresowanym samochod, to faktycznie jezdzic nie wolno wcale, tym na pl, racja ;D ;D ;D

Offline VENUS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Maj 2013, 12:55:51 »
Odwoływać się... a kserokopie odwołania wozić w aucie. Ważne jest "dobre" uzasadnienie potrzeby posiadania auta, najlepiej dołączyć również kserokopie zameldowania w Polsce, evtl św zawarcia zw małżeńskiego... czyli podobnie jak do Skat'a jeśli chodzi o odpisy z tytułu dojazdów. Życzę powodzenia
CARPE DIEM

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Maj 2013, 01:28:26 »
Odwoływać się... a kserokopie odwołania wozić w aucie. Ważne jest "dobre" uzasadnienie potrzeby posiadania auta, najlepiej dołączyć również kserokopie zameldowania w Polsce, evtl św zawarcia zw małżeńskiego... czyli podobnie jak do Skat'a jeśli chodzi o odpisy z tytułu dojazdów. Życzę powodzenia
och bardzo ci venus .widze ze dunskie przepisy masz w jednym palcu .jeszcze raz ci bardzo dziekuje

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Maj 2013, 06:33:47 »
Mycha nie wbijaj sie w te bzdury... jest odmowa , wiec nie wsiadaj do tego auta dopóki nie otrzymasz odpowiedzi na odwołanie które złożyłaś w sprawie auta.
Nic cie w tej chwili nie usprawiedliwi.
Zastanawiam sie o co tak naprawdę chodzi VENUS (przeczytalem kilka jej wpisow).
Cos ta venus zalatuje mi  Martuchna  ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2013, 06:50:38 wysłana przez varszafiak »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Maj 2013, 06:33:47 »

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Maj 2013, 08:10:58 »
To nie moje auto tylko bardzo dobrzy znajomi maja ten problem .my mamy autko ma dunskich wiec u nas jest po sprawie .dzieki .ale venus jest zarabista . ;D

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Maj 2013, 09:10:12 »
Co ja to miałem....moja demencja sie chyba pogłębia znacznie...acha- jak costam(oczywiście nie pamietam)zalatwialem wew alborskim skacie to była tam naklejona duża kartka w rożnych językach- pamiętaj, po Danii możesz jeździć autem na zagranicznych numerach tylko 14 dni...czy jakoś tak...znaczy nie pisało- czy jakoś tak, pisało o 14 dniach 8)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Maj 2013, 10:00:18 »
Co ja to miałem....moja demencja sie chyba pogłębia znacznie...acha- jak costam(oczywiście nie pamietam)zalatwialem wew alborskim skacie to była tam naklejona duża kartka w rożnych językach- pamiętaj, po Danii możesz jeździć autem na zagranicznych numerach tylko 14 dni...czy jakoś tak...znaczy nie pisało- czy jakoś tak, pisało o 14 dniach 8)

Troszke to zalezy faktycznie od okolicznosci jakie mialy miejsce w trakcie przyjazdu bo :
Gdy przyjechalem do znajomych nie majac pracy i jej szukam mam na to 3 m-sce (co do tego nie ma watpliwosci) to jako gosc do tych 3 miesiecy moge sobie jezdzic na pl blaszkach, podobnie jest jak przyjezdzam do pracy na krotki okres i nie przebywam w Danii 180 dni w roku, walkowalismy to na forum.
Natomiast gdy przyjezdza sie do DK na kontrakt i ma sie dlugoterminowy czyli mieszka sie wiecej niz 180 dni w roku na terenie DK zmienia postac rzeczy i wtedy obowiazuje zasada 14 dni na przerejestrowanie auta, wszystko zalezy od tego kiedy zgloszono swoja rejestracje do statsforvaltningen.

Przeciez oczywistym jest, ze przyjezdzajac tutaj, szukajac pracy, pobyt zglosisz dopabuse gdy bedziesz mial kontrakt na reku i otrzymac go mozesz dwa miesiace po wjezdzie, po poszukiwaniach.
Takze decyzja w pierwszej instancji nie jest decyzja prawomocna gdy przysluguje od niej odwolanie, to 1 a 2, to faktyczne okolicznosci jakie maja miejsce przyjazdowi, wiec pobyt np. tylko z wizyta, poszukiwanie pracy, otrzymanie kontraktu, zgloszenie pobytu.
Gdy ma sie konkretne podstawy, nie lamiace zasady prawnej, mozna sie jednak poruszac autem na PL w ograniczonym zakresie.

Jednak zainteresowani powinni na podstawie tych wszystkich informacji ocenic swoja sytuacje w jakiej sa i zdecydowac czy zachodza okolicznosci w ktorych tym samochodem moga sie jeszcze poruszac.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Maj 2013, 11:19:51 »
Wszystko jest opisane tutaj:
http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2091334&vId=0&lang=DA

Z tymi 180 dniami to ... właśnie nie jest tak, ot co - przepisy prawne. Wiem, że jest napisane, iż:
"Hvis du skal opholde dig midlertidigt i Danmark (under 185 dage), kan du køre i en bil med udenlandske nummerplader uden at betale dansk registreringsafgift."
- ale to nie znaczy, że można, bo niżej istnieje coś takiego jak:
"Sådan søger du om at køre i Danmark med udenlandske nummerplader
Du skal bruge blanket 21.059, hvis du vil søge om tilladelse til at køre i Danmark i din bil med udenlandske nummerplader.  Du må højst opholde dig i 185 dage i Danmark. Det koster 400 kr. at få behandlet sagen.
"
- oczywiście fajnie by było, gdyby jedno nie miało nic wspólnego z drugim, ale tak nie jest (w drugim cytacie też wspominają o 185 dniach), czyli masz możliwość jazdy na zagranicznych blachach bez konieczności przerejestrowania, jeśli przebywasz "czasowo" ... a jak tę "możliwość" uzyskać ... też jest wspomnianie (pozwolenie) ... a nie, że się automatycznie należy.

Z tymi 3 miesiącami to też taka sprawa bardziej praktyczna, no bo jak ktoś przyjeżdża tutaj z myślą o ... podjęciu pracy, szuka jej ... to z celem turystycznym za wiele to wspólnego nie ma.

Inną kwestią jest głupota niektórych rozwiązań.

Jeśli chodzi o znajomych myszki to ... najważniejszą kwestią jest chyba charakter ich pobytu, są 2 miesiące - OK, no ... ale jeśli od miesiąca, czy też tych dwóch, pracują ... no to tylko pozwolenie ich ratuje (to jest już inna kwestia, ale założenie SKAT-u ... od kiedy ktoś się porusza autem na zagranicznych blachach ... też jest ciekawe, no bo co jak ktoś powie, że wjechał wczoraj, mimo tego, że CPR uzyskany np. 4 miesiące temu ... itd., ale to temat na inny wątek, zresztą pewnie za dużo w nim by gdybania było).
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2013, 11:30:37 wysłana przez Krakers »

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Maj 2013, 11:25:22 »
Z tego co wiem to kontrakty maja na 1 rok .nie byli jeszcze o pozwolenie gdyz maja jeszcze bardzo niskie dochody .maja cpr i prace ktora sie dopabuse rozkreca.Chyba bledem bylo ze tam zaznaczali ile razy chca jezdzic do Polski i czy maja w polsce mieszkanie .zaznaczyli ze na swieta wszystkie plus 4 razy dodatkowo w roku .odnosnie mieszkania mysleli ze chodzi czy maja wlasne -wiec zaznaczyli ze nie maja mieszkania .ale maja meldunki kazde z nich ma u swoich rodzicow .sa malzenstwem .i tak mysle czy taki skat nie pomyslal ,,po co oni chca tak czesto jezdzic do kraju jak tam nic nie posiadaja.tu auto potrzebne im do wykonywania pracy -nie do jezdzenia na zakupy czy nad morze

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Maj 2013, 11:31:39 »
myszka - jak to zrobiłaś?  :o - w momencie kiedy ja edytowałem wiadomość, bo zapomniałem poruszyć wątku Twoich znajomych, i go dodawałem ... Ty wiedziałaś o czym napisać i wysłałaś wiadomość przede mną  :o Magia ;)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Maj 2013, 11:39:52 »
myszka - jak to zrobiłaś?  :o - w momencie kiedy ja edytowałem wiadomość, bo zapomniałem poruszyć wątku Twoich znajomych, i go dodawałem ... Ty wiedziałaś o czym napisać i wysłałaś wiadomość przede mną  :o Magia ;)
jestem kolo Ciebie ale mnie nie widzisz ;D musialbys sie spytac aisak jak ja to robie

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Maj 2013, 14:08:11 »
Wszystko jest opisane tutaj:
http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2091334&vId=0&lang=DA

Z tymi 180 dniami to ... właśnie nie jest tak, ot co - przepisy prawne. Wiem, że jest napisane, iż:
"Hvis du skal opholde dig midlertidigt i Danmark (under 185 dage), kan du køre i en bil med udenlandske nummerplader uden at betale dansk registreringsafgift."
- ale to nie znaczy, że można, bo niżej istnieje coś takiego jak:
"Sådan søger du om at køre i Danmark med udenlandske nummerplader
Du skal bruge blanket 21.059, hvis du vil søge om tilladelse til at køre i Danmark i din bil med udenlandske nummerplader.  Du må højst opholde dig i 185 dage i Danmark. Det koster 400 kr. at få behandlet sagen.
"
- oczywiście fajnie by było, gdyby jedno nie miało nic wspólnego z drugim, ale tak nie jest (w drugim cytacie też wspominają o 185 dniach), czyli masz możliwość jazdy na zagranicznych blachach bez konieczności przerejestrowania, jeśli przebywasz "czasowo" ... a jak tę "możliwość" uzyskać ... też jest wspomnianie (pozwolenie) ... a nie, że się automatycznie należy.

Z tymi 3 miesiącami to też taka sprawa bardziej praktyczna, no bo jak ktoś przyjeżdża tutaj z myślą o ... podjęciu pracy, szuka jej ... to z celem turystycznym za wiele to wspólnego nie ma.

Inną kwestią jest głupota niektórych rozwiązań.

Jeśli chodzi o znajomych myszki to ... najważniejszą kwestią jest chyba charakter ich pobytu, są 2 miesiące - OK, no ... ale jeśli od miesiąca, czy też tych dwóch, pracują ... no to tylko pozwolenie ich ratuje (to jest już inna kwestia, ale założenie SKAT-u ... od kiedy ktoś się porusza autem na zagranicznych blachach ... też jest ciekawe, no bo co jak ktoś powie, że wjechał wczoraj, mimo tego, że CPR uzyskany np. 4 miesiące temu ... itd., ale to temat na inny wątek, zresztą pewnie za dużo w nim by gdybania było).

Oczywiscie ze masz racje, tak wiec jak napisalem, w oparciu o te informacje musza sami ocenic swoje polozenie wzgledem tych regulacji.
Oczywiscie ja odnioslem sie do sytuacji mozliwych do zaakceptowania z jakimi mialem stycznosc. Przy czym naprawde kazdy przypadek jest inny i tak samo indywidualnie rozpatrywany przez urzednikow. Zlotego srodka nie ma tzn. jest przerejestrowywac zaraz po przyjezdzie i zgloszeniu pobytu albo skladac o czasowe zezwolenie do 180 dni ;D
Kupic autko z DK blaszkami. ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Maj 2013, 14:08:11 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42590
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23750
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24079
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 43162
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28137
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl