poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: DR2  (Przeczytany 22518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: DR2
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Maj 2013, 09:15:51 »
Taaa... tosmy sobie o filmie porozmawiali...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Maj 2013, 09:17:51 »
Nigdy sie nie wysmiewam z ludzi bez znajomosci jezyka dunskiego, chetnie im pomagam, ale reaguje na nieprawdziwe postulaty, oskarzenia wynikajace z braku znajomosci mowy czy realiow dunskich.

Po wczorajszych zapasach postanowilem zrobic sobie forumowy urlop, nie widze naprawde jakichkolwiek korzysci dla mnie w tutejszych dyskusjach.Musze jednak najpierw otrzymac feriepenge :)

Piotr,
Nie bede z toba dyskutowal, bo nie masz argumentow i to jest strata czasu dla nas obydwu.
« Ostatnia zmiana: 22 Maj 2013, 09:36:53 wysłana przez zpatentem »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Maj 2013, 09:29:58 »
jomir,

Dla mnie to byla seria z niedopracowanym scenariuszem, logicznymi i statystycznymi bledami (liczne frontowe spotkania bohaterow :) )
Podobno nakrecono ja szybko w wielu miejscach.
Podobna fuszerka jak w dunskim Broen czy Forbrydelse (prywatna opinia).

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Maj 2013, 09:45:29 »
Tylko spokoj nas uratuje ;D

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Maj 2013, 12:12:41 »
Z artykulem i z kolega zpatentem sie zgadzam, w obu wypadkach celnie spointowane sa nasze narodowe wady. To nic nowego, Gombrowicz juz w "Pamietnikach" pisal wiele o tym, polecam szczegolnie fragment o emigracji paryskiej.
Mariusz Szczygiel piszac kiedys reportaz z Czech dodal, ze Polakom w jednym oku siedzi etos, a w drugim patos. Nie ujalbym tego trafniej.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 44
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Maj 2013, 12:51:19 »
Artykul potwierdzil absolutnie wszystkie moje stare spostrzezenia i wnioski; juz tu na forum pytalem dlaczego polacy sie tak onanizuja historia, ktora przez setki lat niczego ich nie potrafila nauczyc; zawsze byli zaskoczenie przez sasiadow, przyjaciol czy powodzie, dlaczego zawsze byli spoznieni z powodu mnostwa dyskusji? Dlaczego wiekszosc polskich ulic ma w nazwie: armii.., bohaterow..., ofiar.., wyzwolenia.., niepodleglosci.., zolnierza.., a malo ktora, jezeli jakakolwiek, nazwisko jakiegos polityka czy organizatora z wizjami, planami na lepsza Polske? Dlaczego te powalki sa przyczyna waszego pobytu na obczyznie, kto to wymyslil? Kto ich wybral? A czy dyskutujecie tutaj: ja bym tak zrobil, zmienil, poprawil, nowe idee?

Ten cytat z artykulu jest bardzo aktualny dla ciebie Aisak i nie dyskutowalismy wczoraj, nic bowiem nie slyszalem tylko twoje oburzone wzdychanie ktore nie bylo dla mnie zadnym argumentem :) :

Jesteśmy narodem narcyzów?

"- Statystycznie rzecz biorąc, niestety tak. Z mnóstwem kompleksów. Naszemu wyraźnemu, choć nie dość uzasadnionemu poczuciu wyższości nad innymi towarzyszy poczucie niedocenienia ze strony innych. Jednym z przejawów narcyzmu grupowego jest nadmierne wyczulenie na wszelkie objawy krytyki lub niedocenienia. Przewrażliwienie wręcz. Reakcją jest przesadne eksponowanie swojej obecności i swojej wartości"..

Polacy nigdy nie byli nietolerancyjni, narcystyczni, itp, itd. Kompleksy tez sie nie wziely znikad. 50 lat komuny stlamsilo nasz narod i robilo wszystko zebysmy rownali do poziomu sowieckiego, a nie zachodniego. I dorzuce - Wyborcza to stek bzdur, klamstw, malwersacji i najwieksze nieszczescie Polski po 90. Kto jak nie ta gazeta dolowala Polakow i wzmacniala te kompleksy ? Porownania do zagranicy, wytykanie bledow, artykuly szkalujace i obrazajace Polakow, holubenie zbrodniarzy jak Jaruzel&Kiszczak & Co, jakies czekoladowe orly i rozowe balony w swieto flagi itp. Nie mowiac juz o artykulach o najebanych pilotach w Smolensku, pancernych brzozach itp. 

Problemem jest, ze w Polsce jest bardzo duzo ludzi myslacych jak za komuny i nie chce za bardzo przeniesc sie do nowych czasow, bo komuna dala im wszystko przez te 50 lat. I za nic nie chca sie podzielic i tego oddac, tym ktorzy np na to zasluguja, a siedza teraz na tym forum lub w Londynie.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Maj 2013, 17:13:13 »
50 lat z 1000 letniej historii ma taaaaki wplyw na caly naród??

Komunizm od 1945 do 1980 to 35 lat, z praktycznie nieograniczonym przeplywem mniej lub bardziej wolnej informacji?

To chyba wyjatkowo ograniczone osobniki daly sie stlamsic. Twierdzisz ze wszyscy Polacy to ograniczone debilstwo? No cóz, ja sie z twoim zdaniem nie zgadzam.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 22 Maj 2013, 17:13:13 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Maj 2013, 19:17:40 »
Spokojnie, spokojnie, Koledzy  :)
Zpatentem to fajny gość i na pewno nie było jego zamiarem obrażanie kogokolwiek.
Po prostu TEŻ wypowiedział swoje zdanie :)
Spokojnie Betti ;). Tylko dyskutujemy na temat pogladow. Nic do siebie (chyba... :o ) nie mamy nawzajem. Bo my tu wszyscy fajni, wspaniali i cudowni jestesmy Polacy, no nie ;)? Gdyby tak nie bylo, to np Jomir dawno by mnie z tluczkiem pogonila, hehehe. Albo ja ja ;) ;D

No wiec tym sposobem chcialam powiedziec, a nie "wzdychac oburzona..." :), ze rowniez sie z Panem Wielkim Psorem...nie zgadzam :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Maj 2013, 19:18:54 »

To chyba wyjatkowo ograniczone osobniki daly sie stlamsic. Twierdzisz ze wszyscy Polacy to ograniczone debilstwo? No cóz, ja sie z twoim zdaniem nie zgadzam.
Masz tu buziaka za to ---} :-* ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Maj 2013, 19:24:51 »
Taaa... tosmy sobie o filmie porozmawiali...
;D ;D ;D

ale to tez material na niezly film.... ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Maj 2013, 19:36:51 »
Z artykulem i z kolega zpatentem sie zgadzam, w obu wypadkach celnie spointowane sa nasze narodowe wady. To nic nowego, Gombrowicz juz w "Pamietnikach" pisal wiele o tym, polecam szczegolnie fragment o emigracji paryskiej.
Mariusz Szczygiel piszac kiedys reportaz z Czech dodal, ze Polakom w jednym oku siedzi etos, a w drugim patos. Nie ujalbym tego trafniej.
No ale psycho.Wytlumacz mi tak na chlopski rozum, bo ja naprawde nie jarze... :o. I co z tego, ze tak zauwazaja sobie od wiekow. Cofnijmy sie do Mickiewicz i do Kochanowskiego. Oni sobie tez tak uwazali... I CO Z TEGO? Powtarzam pytanie. Co to komu dalo? Oprocz argumentow dla wrogow, ze Polaczki sami sie wykoncza, nie trzeba im w tym pomagac. Wyobraz sobie rodzicow, ktorzy ciagle na swoje dzieci nadaja, jakie to one glupie i leniwe.... Co bys pomyslal o tych rodzicach?

"Nie kala sie wlasnego gniazda..." jest takie powiedzenie.... Ci wielcy i szanowani chyba o tym zapominaja...

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Maj 2013, 19:42:54 »

Po wczorajszych zapasach postanowilem zrobic sobie forumowy urlop, nie widze naprawde jakichkolwiek korzysci dla mnie w tutejszych dyskusjach.Musze jednak najpierw otrzymac feriepenge :)

No focha to ja moge robic, ale nie Ty :)

no i tez sobie zmodyfikuje ;).

Czyli jest ok, znaczy zadnych wakacji, bo jesli pracodawca taki oszust jak moj, to... zadnych feriepenge nie ujrzysz , ni teraz ni w przyszlosci 8)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Maj 2013, 19:52:03 »
Aisak - "po uczynkach ich ich poznacie "  ;)
Ktokolwiek z zewnątrz patrzący, za przeproszeniem w ...głębokim poważaniu ma , co pisze Wyborcza, Nasz Dziennik, Mickiewicz czy Kochanowski na temat Polski i Polaków. Jeśli w ogóle dotrze do takich źródeł. ::)
Każdy wyrabia sobie opinie samodzielnie.
Tak, jak my nie postrzegamy Danii i Duńczyków przez pryzmat Karen Blixen czy Andersena.
Taki argument do mnie nie przemawia, że nie kala się własnego gniazda.
Cuchnie mi to dulszczyzną i "zamiataniem brudów pod dywan".

Kto zrobi za nas rachunek sumienia, jak nie my sami?
I kto to jest- Polacy?
Czy ci spod krzyża , co maszerują z pochodniami i pałkami w Święto Niepodległości?
Czy ci, co czytają Wyborczą i głosowali na PO?
Czy ci , co mają gdzieś politykę, w ogóle nie interesują się tym?
Kto ma monopol na prawdę jedyną?
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Maj 2013, 20:45:04 »
Aisak - "po uczynkach ich ich poznacie "  ;)
Ktokolwiek z zewnątrz patrzący, za przeproszeniem w ...głębokim poważaniu ma , co pisze Wyborcza, Nasz Dziennik, Mickiewicz czy Kochanowski na temat Polski i Polaków. Jeśli w ogóle dotrze do takich źródeł. ::)
Każdy wyrabia sobie opinie samodzielnie.
Tak, jak my nie postrzegamy Danii i Duńczyków przez pryzmat Karen Blixen czy Andersena.
Taki argument do mnie nie przemawia, że nie kala się własnego gniazda.
Cuchnie mi to dulszczyzną i "zamiataniem brudów pod dywan".

Kto zrobi za nas rachunek sumienia, jak nie my sami?
I kto to jest- Polacy?
Czy ci spod krzyża , co maszerują z pochodniami i pałkami w Święto Niepodległości?
Czy ci, co czytają Wyborczą i głosowali na PO?
Czy ci , co mają gdzieś politykę, w ogóle nie interesują się tym?
Kto ma monopol na prawdę jedyną?
No sorki, Betti, nie zgodze sie wyjatkowo z Toba, wybacz...m :-[

rafa1712

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Maj 2013, 22:46:48 »
       tu  jedna  " prawdziwa  polka  "  jest  i  to  to niezwyklej  urody  kobita  :P
http://www.wprost.pl/ar/400798/Pawlowicz-o-Marszu-Szmat-ulica-nie-nalezy-do-k/?preview=1100491679

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 22 Maj 2013, 22:46:48 »

Telewizja kazda inna niz DR1 i DR2

Zaczęty przez veraDział Hydepark

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6446
Ostatnia wiadomość 25 Mar 2009, 15:23:58
wysłana przez turbo
Wczorajszy dokument o Arabach na DR2

Zaczęty przez liliaDział Hydepark

Odpowiedzi: 13