Ogólne > Hydepark

Pan Adam.

<< < (10/34) > >>

@ae@:
...Oni sa w jakis tam sposob psychicznie wypaczeni i to by wymagalo ogromnego fachowego i spolecznego wysilku by im pomoc; rachunek?...

Za tych, którzy chca zmienic swoje zycie placa podatnicy. W Danii - jak w Polsce nie wiem.
Komuna kieruje do Misbrugcenter gdzie sa zatrudnieni fachowcy - lekarze, pielegniarki, psycholodzy, terapeuci.
Leki takze sa - Antabus, Metadon. Owszem troszke za leki trzeba zaplacic - wolny wybór piwo czy leki.
Dla tych którzy sa zbyt niestabilni - hjemmepleje moze przyjsc i 2 razy w tygodniu podac Antabus.
Mozna starac sie dluzszy pobyt w specjalnych osrodkach. Koszty pokrywa komuna.

Ale trzeba chciec.

Odszkodowanie w postaci gotówki która od razu zamieni sie na alkohol czy cos "innego" nic nie zmieni.

Jak to sie mówi? Mozna konia zmusic zeby przyszedl do zlobu ale nie zmusisz go zeby jadl...

nadusiaa:
ubezpieczony czy nie kazdemu nalezy sie pomoc czyz nieuwazasz newbie12,bezdomnym tez.sa rozne przypadki ze swojej winy takimi sa lub nie.a jemu chyba sie nalezalo.

aisak:
Dlatego nasze podatki sa takie wysokie. I dlatego, tak uwazam, powinnismy je placic bez szemrania, bo nigdy nie wiemy, czy to nam samym noga sie w zyciu nie podwinie.

Jak to mowia: "Czlowiek planuje, pan Bog kule nosi...".

newbie12:

--- Cytat: nadusiaa w 28 Cze 2013, 18:56:31 ---ubezpieczony czy nie kazdemu nalezy sie pomoc czyz nieuwazasz newbie12,bezdomnym tez.sa rozne przypadki ze swojej winy takimi sa lub nie.a jemu chyba sie nalezalo.

--- Koniec cytatu ---

nadusiaa nie zrozumiałaś treści mojej wypowiedzi. Ja tylko napisałam jak wyglądałaby analogiczna sytuacja w Polsce. Porównaj sobie warunki tu i tam. Nigdzie nigdy nie wspominałam, że nie należy pomagać więc nie przeinaczaj.

inna:
Ja znam sytuacje z zycia wzieta. Dyrektor szkoly wysyla sp.syna do pracy oczywiscie kierunek uk. I niby wszystko fajnie , dobrze do czasu kiedy rodzina miala zamiar go odwiedzic bo on sam nie przyjedzal. Wymowki  i takie tam ze praca ze to tamto. Az przyszla traszna wiadomosc do rodzicow. Ze chlopak nie zyje. Popelnil samobojstwo byl bezdomnnym. 
Chlopak od przyjazdu nie dal rady problemy z asymilacja itd.

Zawsze trzeba pomyslec przemyslec kogo widzimy i kogo oceniamy bo w kazdym czlowieku jest jakas wartosc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej