poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pan Adam.  (Przeczytany 56744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ThaBoss

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 29
  • -Otrzymane: 61
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Odp: Pan Adam.
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Cze 2013, 17:34:53 »
Heeh i juz zaczelo sie to co zawsze czyli konkretnie nic na temat pana Adama tylko pierdolenie o szopenie i kto ma racje kto ma jakie argumenty i przy okazji koneksje albo ich braki czyli tak jest albo kochasz albo nienawidzisz albo szanujesz albo pogardzasz ... A to przeciez emocje powoduja ze jestesmy ludzmi? Pieprzone zycie odbiera wrazliwosci resztki i kazdy czuje jakies deficyty i obiekcje....
Nigdy nie wymieniaj nadaremnie mojego imienia
 Jeśli nie masz co powiedzieć, to nie otwieraj gęby
 Kłapiesz głupim ryjem jakbyś sam był kurwa święty
 Niektórzy jak mendy żyją na cudzych jajach
 Wypierdalaj, zakompleksiony pajac.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Cze 2013, 17:35:11 »
Masakra totalna! Skoncz smiecic zp!

Smiecic ?? I ty to mowisz, opamietaj sie Aisak ;D ;D ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Cze 2013, 17:38:43 »
Smiecic ?? I ty to mowisz, opamietaj sie Aisak ;D ;D ;D
Prawda w oczy kole... 8)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Cze 2013, 17:39:03 »
...Nie biorę teraz pod uwagę Cyganów koczujacych w cph i innych ale konkretnie te historie i tego pana Adama i pytam was- a gdzie w tych waszych zasranych podatkach, z którymi pewnie i tak kombinujecie żeby płacić jak najmniej- gdzie tu jest człowiek?...

A czym rózni sie dla ciebie cygan koczujacy w Kopenhadze od polskiego alkoholika takze koczujacego w Kopenhadze?

Cygan nie czlowiek? Polak - ponadczlowiek? Czy tak po prostu koszula blizsza cialu? Biedny Adam, a co mnie obchodzi cygan...

Chec pomocy ograniczona do bohatera lzawej historii a inni biedni, zagubieni, bezdomni? Litwini, Rumuni, Albanczycy, Somalijczycy zniszczeni alkoholem i narkotykami - co z pomoca dla nich?

Adam ma pomoc jaka potrzebuje i jaka jest w stanie przyjac - dach nad glowa, opieka lekarska, wyzywienie.
 Na co zuzyje 8600 kr? Na bilet powrotny do Polski? Dentyste? Splaci dlugi? Wysle rodzinie?
Inne pomysly?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline ThaBoss

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Cze 2013, 17:41:01 »
niech na konto wplaci do kondrada to pomnozy na 3,5%

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Cze 2013, 17:43:43 »

Na co zuzyje 8600 kr? Na bilet powrotny do Polski? Dentyste? Splaci dlugi? Wysle rodzinie?
Inne pomysly?

Pytanie juz prawdopodobnie nieaktualne. Budowlaniec ktorego znam czesto odwiedza Christianie, pojade kiedys z nim i poszukam Adama.

Offline ThaBoss

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Cze 2013, 17:43:51 »
a bezdomny bezdomnym kazdemu nalezy sie miseczka cieplego zarcia czy jest Polakiem czy Rumunem czy innej narodowosci tylko pytanie czy to styl zycia czy sytuacja powodem takiego losu. Szacunek nalezy sie kazdemu kto podejmuje walke w zyciu o swoje lepsze dni a czy sie podda czy nie to juz zalezy od sily charakteru.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Cze 2013, 17:43:51 »

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Cze 2013, 17:54:39 »
A mnie nasunęła się taka myśl. Bezduszne państwo duńskie uratowało nielegalnie przebywającemu w nim, nie ubezpieczonemu człowiekowi życie, zafundowało mu kilkutygodniowy pobyt w szpitalu i jeszcze wypłaciło kilkutysięczne odszkodowanie. Gdyby uległ temu wypadkowi w Polsce, może i życie by mu uratowali ale też później najprawdopodobniej kazali zapłacić za leczenie. Bez ubezpieczenia zdrowotnego nie miałby szans na dostanie się do lekarza, o rehabilitacji czy dalszym leczeniu już nie wspomnę.
Ale to państwo duńskie jest bezduszne  :)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Cze 2013, 17:55:55 »
Ja nie mam nic przeciwko, zeby moja szla... Chyba na tym polega idea spoleczenstwa, zeby silniejsi pomagali slabszym, prawda? To chyba wlasnie swiadczy o naszym czlowieczenstwie..., lub jego braku...

Nie kazdy daje sobie tak doskonale rade w tym zyciu, jak znakomite grono moich madrych przedmowcow. No wiec co? Skala i zrzucamy z niej  chorych, kalekich i... nieprzystosowanych, jak w starozytnej Sparcie?
Aisak my tak czy inaczej nie mamy wplywu gdzie ida nasze pieniadze .walczylas sama tu jak lwica by stanac na nogi mimo ze dostawalas slowne ciegi od niektorych na forum .wszystko robilas by miec normalny status tu w Danii.ale z drugiej strony moglas isc na latwizne i jakos klepac ten zywot .pomysl ile musialas na poczatku odmawiac sobie i dziecku .twoim zmartwieniem bylo mieszkanie praca jedzenie dla was obojga .dla drugiego zmartwieniem bedzie by miec co od rana w gardlo wlac albo cos przypalic .kazdy ma wolna wole i rozum.pomysl jak musisz zaiwaniac do pracy by zyc normalnie .wiem ze duzo nie potrzeba by czlowiek sie stoczyl .jadac rano do pracy denerwuja mnie osoby stojace z kubkami po kawie i wolaja pieniadze ,oni obleca pare razy taki dworzec i pare. Ulic i wydaje mi sie ze funkcjonuja dosyc normalnie. a czlowiek  musi isc kible szorowac z odkurzaczem latac i jeszcze sie usmiechac.teraz pan Adam juz zdrowieje i mysle ze zacznie porzadkowac swoje zycie .jest bardzo mlody .jak tylko bedzie chcial to sie dzwignie .mi najbardziej przykro jest ze to Polak .za Twoja twardosc chyle glowe przed Toba i ludzmi ktorzy daza do normalnosci

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Cze 2013, 17:58:31 »

Zostalismy zaproszeni do dyskusji i dyskusja sie wywiazala.
I jak zawsze w takim przypadku argumenty rozne, zdania sprzeczne. "Wysieczki osobiste".
Nasze podatki - ich podatki.
Bezdusznosc itp.
Subiektywne oceny.

Tak sobie podyskutowalismy - nic nie kosztuje.

Jestem ciekawa ile byloby wpisow, gdyby przyszlo o deklarowanie i realizowanie konkretnej pomocy dla pana Adama.
Czy to materialnej, czy poswiecenia mu czasu dla wsparcia tego czlowieka. Pokazania mu drogi jak wyjsc z jego trudnej sytuacji.

Co kazdy z nas konkretnie i realnie mialby do zaproponowania?
.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Cze 2013, 18:01:31 »
Aisak my tak czy inaczej nie mamy wplywu gdzie ida nasze pieniadze .walczylas sama tu jak lwica by stanac na nogi mimo ze dostawalas slowne ciegi od niektorych na forum .wszystko robilas by miec normalny status tu w Danii.ale z drugiej strony moglas isc na latwizne i jakos klepac ten zywot .pomysl ile musialas na poczatku odmawiac sobie i dziecku .twoim zmartwieniem bylo mieszkanie praca jedzenie dla was obojga .dla drugiego zmartwieniem bedzie by miec co od rana w gardlo wlac albo cos przypalic .kazdy ma wolna wole i rozum.pomysl jak musisz zaiwaniac do pracy by zyc normalnie .wiem ze duzo nie potrzeba by czlowiek sie stoczyl .jadac rano do pracy denerwuja mnie osoby stojace z kubkami po kawie i wolaja pieniadze ,oni obleca pare razy taki dworzec i pare. Ulic i wydaje mi sie ze funkcjonuja dosyc normalnie. a czlowiek  musi isc kible szorowac z odkurzaczem latac i jeszcze sie usmiechac.teraz pan Adam juz zdrowieje i mysle ze zacznie porzadkowac swoje zycie .jest bardzo mlody .jak tylko bedzie chcial to sie dzwignie .mi najbardziej przykro jest ze to Polak .za Twoja twardosc chyle glowe przed Toba i ludzmi ktorzy daza do normalnosci
A ja przed Toba... :).
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline ThaBoss

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Cze 2013, 18:01:37 »
Pozatym czytalem tak uwagi dosyc sensowne jednego uzytkownika mianowicie co on robil na Christianshavn ? To mnie bardzo zastanawia bo co do wieku to jest mlody i czy ta bezdomnosc zwana szerzej stylem zycia nie wiazala sie z kombinowaniem chajsu na THC i tak caly bozy dzionek. A ze ktos go skasowal .... coz o to tam nie trudno. A takim wieku mozna spokojnie pokusic sie o jakas aktywacje/reaktywacje zawodowa i probowac zmienic swoje zycie zaczynaja chocby od jakiegos pomocnika na budowie czy polatac z jakimis ulotkami i na przytulek by ukulal. Z czasem by sie rozpedzil i moze by nawet jaka kawalerke podlapal... Wiec slusznie zauwazajac czy to aby nie jest styl zycia w ktorym szukajac braku obowiazkow i zoobowiazan wybral taka droge. Znam jegnego goscia ktory mi opowiadal ze w indiach samookaleczanie to swego rodzaju biznes ktory powoduje wymuszanie zasilkow od panstwa oraz pewne "korzysci" z tego plynace.

Offline ThaBoss

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Cze 2013, 18:05:01 »

Jestem ciekawa ile byloby wpisow, gdyby przyszlo o deklarowanie i realizowanie konkretnej pomocy dla pana Adama.
Czy to materialnej, czy poswiecenia mu czasu dla wsparcia tego czlowieka. Pokazania mu drogi jak wyjsc z jego trudnej sytuacji.

O tym samym chcialem podyskutowac bo wiek 27 lat to nie jest wiek w ktorym czas na powiedzenie nie udalo mnie sie w zyciu nie jestem w stanie nic zmienic i musze tak zyc bo nie ma innego wyjscia. Sluszna uwaga newbie12 w Polsce napewno dostal by kompleksowa obsluge w postaci zawiniecia na dolek i wpierdol od policji.

Offline kayutek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 18
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Cze 2013, 18:14:08 »

Pytanie czy Adam chce sobie sam pomoc. Bo jesli on nie chce sobie pomoc, to ani mieszkanie ani praca, ani te 8 tysiecy koron mu w niczym nie pomoga.
Bylam wolontariuszka w przytulkach, gdzie nielegalni moga spac. Wiekszosc z bylej Europy Wschodniej i wiekszosc nie chciala ze swoim zyciem robic nic. Spotkalam niedawno jednego "znajomego". 3 z tych, ktorych tam poznalam nie zyje.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Cze 2013, 18:17:01 »
martyna,

Naprawde trudno takim pomoc, wiem ze oni sa czesto,glodni, brudni, pijani ale jak ich spytasz czy sa nieszczesliwi to beda sie chwile zastanawiali. Oni maja swoj rytm dnia znaja wielu podobnych ludzi ktorych spotykaja w schroniskach czy kosciolach, jak ktos z nich sie wzbogaci to zasuwaja do Christianii i maja zabawe.Oni sa w jakis tam sposob psychicznie wypaczeni i to by wymagalo ogromnego fachowego i spolecznego wysilku by im pomoc; rachunek? W Kopenhadze komuna wybudowala im pomieszczenia gdzie moga w zimie spac.Oficjalnie obcokrajowcom nie wolno spac w niektorych schroniskach, ale personel nie ma sumienia i sil by ich segregowac.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 28 Cze 2013, 18:17:01 »

UWAGA na oszusta! Pan oglaszajacy sie jako tlumacz Thomas Membrum

Zaczęty przez NeelaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 8347
Ostatnia wiadomość 16 Lip 2011, 13:07:27
wysłana przez roga
słyszelisciie o francuskej firmie .... Pan Buland

Zaczęty przez OSZYSTWO PO CAŁOŚCI !!!Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3