Ogólne > Kącik Kulinarny
Lody
psychopata:
Moja zona czasami robi lody z przepisu Nigelli Lawson, na youtube mozna znalezc. Nie potrzeba do nich nic poza mikserem. Slodkie jak ulepek, ale pyszne, zwlaszcza te z pokruszonymi bezami.
BTW, jak ktos jest z Amager, to jest absolutnie najlepsza lodziarnia w miescie na Kongelundsvej, nazywa sie Ismageriet. Lodow zatrzesienie, smaki rozne (lukrecja, mieta z czekolada, nutella, orzechy, czeresnie, banan-kiwi, bez, glog etc.), a wszystko robia ze swiezych skladnikow na miejscu.
zpatentem:
A probowales wloskie lody na Nansensgade? Co sadzisz o Ben&Jerry's (luzem w frederiksbergcenter)? Podobno kultowe i w co drugim filmie amerykanskim czy serii ktos je obrzydliwie, bo niehigienicznie z pudelka, konsumuje prosto z lodowki.
Iwcia:
newbie12 dzięki za konkretną odpowiedz.
Czyli śmietanę użyłam odpowiednią , możliwy problem w tym , że nie schłodziłam ich przed przelaniem do maszynki . Nie inwestowałam w tak drogą maszynkę , kupiłam dla spróbowania tą najtańszą w Lidlu , bodajże za 150 dkk . Tam niestety nie ma dokładnie , ile mają się kręcić , więc też nie wiem czy dość długo się kręciły (ok.40 min.) .
W okresie letnim lody dla mnie to prawie podstawa , jestem w stanie na jeden tzw. przysiad zjeść całe 1-no litrowe opakowanie , dlatego pomyślałam , że troszkę taniej będzie jak sama je zrobię , a tu taka kicha . Nic , będę dalej próbować :) .
Pozdrawiam Iwona
newbie12:
Jeżeli dobrze kojarzę to chyba masz taką maszynę, gdzie zamraża się całą michę więc pytanie może głupie ale czy Ty tą michę porządnie schłodziłaś przed wlaniem lodów? Ja po przewertowaniu różnych forów na taką się nie odważyłam bo podobno różnie działają ale przede wszystkim szkoda mi było miejsca w zamrażarce tym bardziej, że zawsze jedna szuflada cała zawalona jest lodami. Ale tak naprawdę marzy mi się taka z własnym kompresorem, niestety na razie nie na moje możliwości finansowe. Mam taką propozycję- masz tu bardzo prosty przepis na lody czekoladowe
2 żółtka
90 g cukru
250 ml sødmælk
200 ml piskefløde
22 g kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wymieszaj żółtka z cukrem, kakao, kawą i 50 ml mleka. Jak kakao się dobrze rozpuści dodaj resztę mleka. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę ale nie do końca. Ma być prawie ubita ale nie sztywna. Potem dodaj ją do masy kakaowej, wymieszaj i do maszyny. W trakcie mieszania możesz też dodać posiekaną gorzką czekoladę :)
W przepisie jest że ma bełtać ok. 35-45 min ale generalnie zasada jest taka, że jeśli lody są lekko zmrożone i zaczynają odstawać od brzegów to trzeba przekładać do pojemników i do zamrażalnika. Ja czasem zamrażalnik mam ustawiony na -28 st. więc wtedy wystarcza i 15 min. mieszania. Jak za długo pokręcisz to może zrobić się mazia i dobrze nie zamarzną.
Powiem szczerze, że jajek pasteryzowanych nigdy nie używałam, zawsze zwykłe a że zostaje przy tym masa białek więc hurtowo u mnie produkuje się też bezy :)
Zmroź dobrze michę, schłodź wszystkie składniki, łącznie z cukrem i spróbuj. Jeśli nie wyjdą, idź do sklepu i wymień maszynę bo być może z nią jest coś nie tak
A i koniecznie daj znać jak Ci poszło.
I najważniejsze - nie poddawaj się :)
Powodzenia :)
A tak na marginesie jeszcze, nawiązując do postu wyżej, lody włoskie jadłam dopóki nie dowiedziałam się z czego się je robi
aisak:
--- Cytat: newbie12 w 17 Lip 2013, 20:54:01 ---
A tak na marginesie jeszcze, nawiązując do postu wyżej, lody włoskie jadłam dopóki nie dowiedziałam się z czego się je robi
--- Koniec cytatu ---
No to moje glupie pytanie: a z czego je sie robi :o??? ? Pracowalam kiedys przez przerwe wakacyjna w wytworni lodow , rowniez wloskich, eeee... nie przypominam sobie psa, lub kota w zbiorniku :D, ale moge sie mylic, bo to dawno bylo... :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej