Ogólne > Rodzina ...
rodzinne pomocy proszę
sopocianka:
Tata dzieci jesli pracowal tu legalnie powinien sie ubiegac teraz o te pieniadze.
Potrzebne beda papiery, ze w Polsce nie byly pobierane pieniadze na dzieci.
santo:
--- Cytat: sopocianka w 30 Wrz 2013, 16:51:55 ---Tata dzieci jesli pracowal tu legalnie powinien sie ubiegac teraz o te pieniadze.
Potrzebne beda papiery, ze w Polsce nie byly pobierane pieniadze na dzieci.
--- Koniec cytatu ---
Sęk w tym że tata złożył papiery w czerwcu i teraz dopabuse przyszły papiery w Polsce z Urzędu Marszałkowskiego. Urzędnik chce aby mama napisała oświadczenie że wspólnie zamieszkiwali pod jednym adresem a przecież nikt nie będzie kłamał jak jest inaczej. Ten sam urzędnik w korespondencji mejlowej pisze tak: "Oczywiście nie mogę zagwarantować jak na informacje przekazane przez tutejszy urzad zareaguje wlasciwa instytucja dunska (z informacji przez mnie posiadanych jest wymog by cala rodzina przebywala pod jednym adresem) w kazdym razie zostanie ona przekazana zgodnie ze stanem rzeczywistym."
Jomir:
No to masz odpowiedz. Dodam, ze te wszelkie oswiadczenia pisane w Danii sa traktowane jak "tro og love erklæring", czyli za ich prawdziwosc (a raczej falszywosc) odpowiada sie karnie.
santo:
To chyba oczywiste ale idąc tokiem myślenia tego urzędnika to np w przypadku rozwiedzionego małżeństwa (w tej sytuacji logiczne że zamieszkałego pod różnymi adresami), dzieci nie dostałyby rodzinnego a przecież wystarczy że jedno z rodziców pracuje w kraju UE aby otrzymać rodzinne na dzieci pozostawione w Polsce. A w opisywanym przeze mnie przypadku rodzice dzieci nie są po rozwodzie ale w separacji co może ale i nie musi powodować ich oddzielnego zamieszkiwania gdyż z zasady separacja nie jest trwałym rozpadem małżeństwa w dodatku separację w każdej chwili można znieść.
Dywagując dalej można wysnuć wniosek że rodzinne nie należy się nawet dzieciom ze zwykłego związku małżeńskiego w sytuacji kiedy nie posiadają własnego mieszkania, tylko np wynajmują a ich stałe zameldowanie jest np u ich rodziców, każe u swoich a dzieci zazwyczaj meldowane są przy matce.
Ja się zastanawiam na jakiej podstawie prawnej opiera się informacja tego urzędnika ?
Jomir:
Tu nie o logike chodzi, a o przepisy.
W Danii w przypadku separacji lub rozwodu rodzicow, rodzinne wyplaca sie temu rodzicowi, z ktorym zamieszkuja dzieci.
I wowczas rodzic, ktory ma otrzymywac rodzinne, musi miec prawo do tego swiadczenia.
W chwil zniesienia separacji sytuacja po prostu zmienia sie.
Gdyby isc na logike, to trzeba by wyjsc za zalozenia, ze nie mozna byc tylko troche w ciazy, czyli nie mozna byc trcohe w separacji, a troche w malzenstwie. Jezeli jest separacja, to jest separacja. Jak sie ja cofnie, to sie ja cofnie. Bardzo konkretne "niegdbybalne":
Co do dzieci mieszkajacych pod innym adresem: dzieci do lat 18 nie powinny mieszkac bez rodzicow (a jezeli nie mieszkaja, to rodzice traca prawo do zalsilku). Na dzieci powyzej roku 18 rodzinne nie jest wyplacane.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej