Ogólne > Dania i o Danii

Kupa szczescia ;)

<< < (8/13) > >>

Jomir:
Kusicie :)
Nie bylam jeszcze. Jedynie w Finlandii. Jesli tam tak samo ladnie, to hmm... 

1941:

--- Cytat: Jomir w 06 Paź 2013, 21:24:42 ---Kusicie :)
Nie bylam jeszcze. Jedynie w Finlandii. Jesli tam tak samo ladnie, to hmm...

--- Koniec cytatu ---

Dzis przypadkiem ogladalem odcinek Maklowicza wlasnie z Norge, wooooow. Widoczki lepsze niz te typowo skandynawskie nadmorskie jak u mnie. Dodam, ze mieszkam w samym sercu Dunskiego Parku Narodowego, wiec naprawde rowniez w urokliwej okolicy.
Jednak Norge, wsrod fjordow............., no kurde jedz i sama zobacz  ;) :) :)

happybeti:

--- Cytat: piotr1 w 06 Paź 2013, 17:12:17 ---w szwecji jest zabronione chodzenie po lesie i wchodzenie do lasu, mozna za to dostac mandat, dun z ktorym pracuje, jezdzi polowac do szwecji i powiedzial ze musi miec pozwolenie specjalne zeby wejsc do lasu na polowanie...mowil ze jest to podyktowane 2 powodami
1- wlascicielem lasu jest panstwo i ono sobie nie zyczy
2- bezpieczenstwo- jest tam za duzo zwierzat i innego jedzenia 8)  - ktore moze byc niebezpieczne czasem

a moze to bylo ze ze wzgledu na bezpieczenstwo swych cennych szwedzkich obywateli panstwo nie pozwala, poniewaz jedzenie moze ich pozrec....?hmm..nie pamietam..pamietam ze nie wolno i ze policja moze dac mandat za to

--- Koniec cytatu ---

Chyba jakichś bzdur ci ten znajomy nagadał, albo nie zrozumiałeś.
We wszystkich krajach skandynawskich,oprócz Danii właśnie, jest tzw. "Prawo swobodnego dostępu".
Chodzi o to, by wszyscy ludzie mieli mozliwośc obcowania z przyrodą.
Mało tego, ze wolno wchodzić do lasu, to wolno również biwakować "na dziko" (z kilkoma drobnymi ograniczeniami, nie będę się teraz szczegółówo w nie wdawać), palic ogniska (j.w.- ograniczenia wyszczególnione w każdej broszurce dla turystów ), zbierać runo , opał na ogniska itd. (j.w.- ograniczenia jasno podane ).
Byłam jakiś czas temu z rodzeństwem na wakacjach na północy Szwecji- tęsknimy za tym do dziś i marzymy, by to powtórzyć. Tak pięknie, tak dziko i tak swobodnie...polecam gorąco  :)

Natomiast polowanie, to jest całkiem inna rzecz, pozwolenia itd w kazdym cywilizowanym kraju sa wymagane, inaczej byłoby to zwykłe kłusownictwo. Bez wnikania już w etyczność polowań w ogóle  ;) 8)

aisak:

--- Cytat: inna w 06 Paź 2013, 15:28:36 ---A ja bo :'(
 Gdy los cię rzuci gdzieś w daleki świat, Gdy zgubisz szczęście swe i poznasz życia smak, Zatęsknisz do rodzinnych stron  I wrócisz tu, wrócisz, gdzie twój dom

&
Pod niebem wielkich miast swój zgubisz ślad,  Osiągniesz to, co chcesz, za rok, za parę lat.
 Lecz gdy zdobędziesz wszystko już, Z dalekich stron kiedyś wrócisz tu.

&
By słuchać znów, jak wiosną śpiewa las bo tu lasow brak  ::)

--- Koniec cytatu ---
Ano wlasnie...

Jomir:

--- Cytat: happybeti w 06 Paź 2013, 21:38:49 ---Chyba jakichś bzdur ci ten znajomy nagadał, albo nie zrozumiałeś.
We wszystkich krajach skandynawskich,oprócz Danii właśnie, jest tzw. "Prawo swobodnego dostępu".
Chodzi o to, by wszyscy ludzie mieli mozliwośc obcowania z przyrodą.
Mało tego, ze wolno wchodzić do lasu, to wolno również biwakować "na dziko" (z kilkoma drobnymi ograniczeniami, nie będę się teraz szczegółówo w nie wdawać), palic ogniska (j.w.- ograniczenia wyszczególnione w każdej broszurce dla turystów ), zbierać runo , opał na ogniska itd. (j.w.- ograniczenia jasno podane ).
Byłam jakiś czas temu z rodzeństwem na wakacjach na północy Szwecji- tęsknimy za tym do dziś i marzymy, by to powtórzyć. Tak pięknie, tak dziko i tak swobodnie...polecam gorąco  :)

Natomiast polowanie, to jest całkiem inna rzecz, pozwolenia itd w kazdym cywilizowanym kraju sa wymagane, inaczej byłoby to zwykłe kłusownictwo. Bez wnikania już w etyczność polowań w ogóle  ;) 8)

--- Koniec cytatu ---
:) Dobrze, ze zdarzylas, bo ja sie juz do Norwegii pakowalam, a tak na starcik to Szwecja tez dobra. Tak by lasu sosonowego stojacego na kawalku gorki chociaz nieco powachac.
Mam CI ja w okolicy sosnowy, ale taki przy plazy to nie to samo...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej