poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Współlokatorzy  (Przeczytany 8359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diaanaa20

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Współlokatorzy
« dnia: 15 Wrz 2013, 14:25:39 »
Witam,
mam problem, jeżeli ktoś był w podobnej sytuacji lub jest na tyle zorientowany, że mógłby wspomóc mnie radą, proszę o kontakt.
Sprawa dotyczy domu, w którym wynajmuję pokój wraz z partnerem od około siedmiu lat. Pozostałe pokoje (5) zamieszkują inni Polacy. Właścicielem mieszkania jest Duńczyk, w którego firmie pracują wszyscy moi współlokatorzy.
Przez cały czas mojego pobytu w tym domu nie mogłam się skarżyć, wiadomo - od czasu do czasu miała miejsce jakaś mniejsza sprzeczka, przy tylu wspólnie mieszkających obcych osobach jest to chyba nieuniknione, jednakże zawsze żyliśmy w zgodzie.
W ubiegłym roku jeden z mężczyzn sprowadził do nas swoją żonę, syna oraz psa. Żona nie pracuje, jest tam wyłącznie po to aby gotować im śniadania, obiady i kolacje. Szybko poczuła się panią domu dostosowując każdy aspekt wyglądu, rozkładu dnia wedle swoich upodobań (mimo, że do tej pory wszyscy mieliśmy niepisane reguły dotyczące godzin użytkowania kuchni oraz łazienki, tak aby nie wchodzić sobie w drogę). Na początku tego roku kolejnych dwóch chłopaków sprowadziło swoje dziewczyny, w związku z czym jest nas już 11. Jak to z kobietami - po czasie zaczął się problem i podziały. Żadna z z w/w pań nie pracuje, w związku z czym kuchnia oraz łazienka są notorycznie okupowane, nie ma mowy o wolnym palniku, zaś pod prysznic można udać się dopabuse późnym wieczorem. Oblegają kuchnię, gdzie wciąż coś gotują, zmywają lub po prostu piją. Dodam, że są to wyjątkowo głośne osoby. Od jakiegoś czasu mają również miejsce notoryczne: przekładnie naszych rzeczy, używanie naszych środków czystości, zajmowanie łazienki, kradzieże.. Do tego dochodzi oficjalna wrogość i celowe działania mające na celu wyprowadzenie mnie z równowagi. Próby kontaktu z właścicielem niczego nie dały, nie ma ochoty zajmować się tą sprawą.
Stąd moje pytanie - co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy jest jakaś ustawa określająca maksymalną ilość osób zamieszkujących pod jednym dachem? Gdzie mogłabym się zgłosić z takim problemem?
Pozdrawiam serdecznie.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
Odp: Współlokatorzy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrz 2013, 14:54:37 »
Sadze, ze niewiele mozesz skutecznie zrobic, bo glownie ty poniesiesz tego konsekwencje. Oni sa w jakiejs tam komitywie z wlascicielem domu, ktory ma z tego roznorakie korzysci. Mozesz w borgerservice/folkeregister zapytac, zdziwiona, o roznice w ilosci zameldowanych i mieszkajacych tam osob, pytajac czy takie przeludnienie jest dozwolone ale to moze byc boomerang.Na pewno jest tam za tloczno.
Powinnas z pewnoscia zapytac wlasciciela jak on sobie wyobraza wspolzycie 11 osob z jedna kuchnia i lazienka (nawet x3 to za malo dla tylu rodzin) ; byc moze on nic nie wie o realnej ilosci zamieszkalych.
Zacznijcie szukac nowej siedziby bo spokoj w mieszkaniu jest duuuuzo warty :)
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2013, 15:23:09 wysłana przez zpatentem »

Offline diaanaa20

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrz 2013, 15:07:28 »
Oczywiście, to dla niego prawie 4 tys koron 'dodatkowej korzyści'. Tak właśnie sądziłam, jednak nie miałam pewności. Pytałam go o to kilkakrotnie, zarówno telefonicznie jak i mailowo, jednakże on ciągle unika jednoznacznej odpowiedzi lub udaje, że nie rozumie wszystkiego po angielsku.
Staramy się coś znaleźć, jednakże w naszych okolicach (Varde, Esbjerg) ciężko znaleźć cokolwiek a już w szczególności w rozsądnej cenie.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Wrz 2013, 15:18:50 »
To musza byc jakies specjalne uklady; zazwyczaj pracodawca kroji ostro czynszem pracownikow i to jest podstawa utrzymania przez nich pracy.Rozmowa w borgerservice da ci wiele odpowiedzi m.in.wzbudzisz zainteresowanie komuny czy on placi pelny skat od zarobkow za wynajem dla tylu osob;ta informacja czy grozba moze go tez sklonic do realnej rozmowy z toba.

Szukaj rowniez na dba.

Offline diaanaa20

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Wrz 2013, 15:26:41 »
Dobrze, dziękuję za poradę - tak zrobię.
ps DBA?

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Wrz 2013, 15:29:27 »
http://www.dba.dk/boliger/lejebolig/lejelejlighed/reg-midt-og-vestjylland/

trzeba byc jednak ostroznym i sprawdzic wiele rzeczy. jak znajdziesz cos to tutaj/mnie zapytaj.Sa tez boligportal, boligbutikken itp. Poszukaj tez na google "lejelejligheder + miejscowosc" znajdziesz w ten sposob rozne spoldzielnie.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Wrz 2013, 18:27:29 »
Łoł.MIELISMY PODOBNY PRZYPADEK .Co teraz z oplatami za zuzycie wody i energii .przeciez kiczba osob sie zwiekszyla .wy macie kontrakt na to mieszkanie?A tamci czy tez maja?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Wrz 2013, 18:27:29 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Wrz 2013, 18:39:56 »
Łoł.MIELISMY PODOBNY PRZYPADEK .Co teraz z oplatami za zuzycie wody i energii .przeciez kiczba osob sie zwiekszyla .wy macie kontrakt na to mieszkanie?A tamci czy tez maja?

Myszka ja widze, ze Ty juz zawodowo wszystkim w portfelu liczysz, myslalem, ze ja to taki zlosliwy przypadek z Twojej strony, ale chyba nie  ;) ;) ;D ;D ;D

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Wrz 2013, 21:19:19 »
Ja proponuje skarge do Huslejeneavnet w lokalnej Kommunie, spoko pomoga  ;) trenowalem wiem  :) :) 8) 8)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Wrz 2013, 22:06:59 »

Myszka ja widze, ze Ty juz zawodowo wszystkim w portfelu liczysz, myslalem, ze ja to taki zlosliwy przypadek z Twojej strony, ale chyba nie  ;) ;) ;D ;D ;D
no licze licze i zawsze mi sie zgadza a ty biadolisz ze ci cos nie pasi .tyle liczylam i raz sie przeliczylam jak dunczyk wpuscil mi dziki h lokatorow w postaci turkow do piwnicy i tam sobie mieszkali a ja bulilam za gaz i wode .i ci powiem od tej pory zwracam uwage na to zeby placic za to z czego ja korzystam .tez mysle ze myslisz tak jak ja .nic nie pomoglo wzywanie politi skargi w komunie i wkoncu poszlismy do LO gdzie doradzono nam bysmy poszukali sobie nowego mieszkania .okazalo sie ze my nie mielismy zadnego prawa do pomieszcze zwanych dalej piwnica .i dunczyk mogl tam nawet burdel zalozyc a nam nic do tego .tylko w imie czego ja zaplacilam 2 razy rachunek za ogrzeanie po 28 tys koron i za swiatlo 6 tys koron i woda 17 tys koron .wszyscy korzystali a ja debilna polka sponsor nabusebow.dodam ze poki tałatajstwo w liczbie 9osob nie zamieszkalo w pomieszczeniach piwnicznych placilismy rachunki w normie .dlatego uwazam ze nalezy na takie rzeczy tez zwracac uwage i liczyc 1941 wlasnie liczyc bo pracujesz na to ciezko

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Wrz 2013, 22:11:13 »
Bardzo dobre pytanie jak rozliczacie zużycie prądu, ogrzewanie i wodę?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Wrz 2013, 22:23:34 »
Dajcie sobie z tym spokoj. Gniezdzic sie tak w takim tlumie? Toz to gorzej niz kolchoz. A w okolicach pelno mieszkan w rozsadnych cenach do wynajecia.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Wrz 2013, 12:15:33 »
Jeszcze ci powiem ze zapewne dunczyk szybciej wam da wypowiedzenie noz pozostalym lokatorom ktorych ma jak na dloni bo dla niego pracuja.Moim zdaniem nawet ze skarzenoem sie jemu na niedogodnosci powie ci ze tylko ty sie uzalasz reszta nie .Wiec jak ci juz ktos nizej doradzil poszukajcie sobie mieszkania.bedac tu 8 lat powinniscie juz byc na swoim osobnym mieszkaniu.powodzenia

Offline diaanaa20

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Wrz 2013, 17:54:21 »
Z opłatami za prąd etc wygląda to tak, że są opłacane przez właściciela w pieniędzy pobieranych jako czynsz.
Huslejeneavnet - cóż to takiego?
Zgadza się, być może właśnie dlatego nie reaguje na nasze próby zgłoszenia czegokolwiek.. Jednakże, dopóki te trzy kobiety nie zamieszkały razem z nami wszystko było w porządku, żyło nam się spokojnie, bez żadnych konfliktów. Mamy duży pokój, wyjście na piękny ogród - dlatego tak długo decydowaliśmy się znosić tę sytuację. Jakby nie patrzeć nasze 8 lat i ich 2 - na nas jednak zarobił więcej, więc uczciwie byłoby zainteresować się chociaż odrobinę.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Wrz 2013, 18:23:57 »
To instytucja przy kazdej komunie rozstrzygajaca konflikty pomiedzy wynajemcami a wynajmujacymi. Te konflikty to moga byc n.p.: czynsz,wady mieszkan i urzadzen, byc moze napisza do wynajemcy, ze za duzo ludzi mieszka i ze warunki sie radykalnie zmienily od czasu waszego wprowadzenia. W awantury pomiedzy lokatorami oni sie nie mieszaja. Zawsze mozesz do lokalnego wydzialu zadzwonic i popytac co mozesz zrobic. Jaka jest roznica w waszych czynszach?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Wrz 2013, 18:23:57 »