Ogólne > Rodzina ...

Pomocy

(1/6) > >>

asiorekk:
Witajcie życzliwe duszyczki:) Mam kilka pytań i mam nadzieję że ktoś z was będzie w stanie mi pomóc. Otóż mam znajomą która planuje przyjazd do Danii do swojego chłopaka. Jest w 6 miesiącu ciąży. On pracuje legalnie. Oprócz tego przyjedzie z 4 letnim dzieckiem który nie jest synem tego chłopaka. Macierzyńskiego ona nie dostanie co jest oczywiste bo tutaj nie pracowała. I moje pytanie brzmi. Czy bedzie należał się jej jakiś zasiłek dla bezrobotnych? czy jej chłopak może ją zgłosić do ubezpieczenia i jej synka (chociaż nie jest on jego dzieckiem?) i czy z związku z tym będzie dostawała rodzinne na dwójkę dzieci?. Dziękuje wam bardzo serdecznie za pomoc. i Pozdrawiam

waruiny:
Temat wielokrotnie poruszany na forum. Zasiłek bla bezrobotnych dla osoby, która nigdy nie pracowała w Danii  :o Nie ma takiej opcji.

http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,3683.60.html

Może być tak, że koleżanka nie dostanie pozwolenia na pobyt, jeśli nie będzie w stanie udowodnić, że tworzyli rodzinę w Polsce.
(Wspólne zameldowanie.)

http://planeria.pl/artykul/praca-za-granica-dania-formalnosci-i-porady-1522/3

kicia:
Dokladnie
co do ubezpoeczenia....ubezpieczeni beda jak dostanie pozwolenie na pobyt tutaj i chlopak ich zamelduje -zolta karta
Rodzinne ten temat z reszta tez juz byl poruszany wystarczy poczytac a nie na latwizne isc ;)

aisak:
Chlopak bedzie ja musial na wlasny ophold wziac, a poniewaz troche dzieci bedzie, to musi sie wykazac rowniez odpowiednimi zarobkami. Inna opcja= 50.000kr na koncie na osobe.

farvela:
Z tymi zarobkami to nie jest tak ze ileś tam wymagają. U nas, w podobnej sytuacji zarobki meza były takie na poczatku ze wypadało ok 3500 kr na osobę. Czyli ok 14 tys kr netto. To dużo nie było a nikt nie robił problemów. Co do rodzinnego. Nam odmówili na moje dziecko z pierwszego małżeństwa. Dostawalismy tylko na nasze wspólne, mimo ze ophold był na męża. Inne rzeczy się dziecku od razu należały - typu ubezpieczenie, lekarz, szkoła.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej