poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: jak długo mozna byc na chorobowym????????  (Przeczytany 14481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: jak długo mozna byc na chorobowym????????
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Paź 2013, 15:30:43 »
Tu cos po polsku :

Dokumenty

Po wypełnieniu formularza wniosku należy przedstawić /przesłać:

paszport lub inny ważny dokument podróży (w przypadku wniosku przesyłanego drogą pocztową dołączyć fotokopię paszportu lub innego ważnego dokumentu podróży)
    1 fotografię paszportową (2 szt. jeśli wnioskodawca nie jest obywatelem UE)

Ponadto, należy przedstawić /przesłać dokumentację podstaw pobytu, na przykład:

Pracobiorca: oświadczenie pracodawcy (aneks A formularza wniosku) lub umowę o pracę.
    Samodzielny przedsiębiorca: budżet na pierwszy rok działalności opracowany przez rewidenta rejestrowanego lub autoryzowanego, dokumentację rejestracji w Głównym Urzędzie ds. Przedsiębiorstw i Spółek (nazwa duńska urzędu: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen) oraz umowę najmu, z której wynika adres, pod którym prowadzona jest działalność.
    Studenci: Dokumentacja studiów (uprawniających do stypendium)
    Wystarczające środki: dokumentacja posiadania środków na sfinansowanie pobytu, np. wyciąg z konta.
    Członek rodziny: dokumentacja pokrewieństwa/związku rodzinnego z obywatelem państwa UE w postaci aktu ślubu i/lub świadectwa chrztu /aktu urodzenia.

http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8173

Tak wiec Appendiks A, nie zawsze jest potrzebny!!!  :)

Offline Zofija

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Paź 2013, 16:53:53 »
Ja skladalam dokumenty na staly ophold (minelo 5 lat) jakis tydzien temu i mimo ze mialam ze soba umowe o prace (ta jest na czas nie okreslony), to zazadano ode wlasnie ten dokument od pracodawcy, tlumaczac ze potrzebuja najswiezszych dokumentow, a moja umowa byla sprzed roku. Tak wiec musialam dostarczyc ten dokument wypelniony od pracodawcy i dodatkowo rozliczenia ze skatu za ostatnie 5 lat. Dodam tylko ze skladalam w Kopenhadze.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Paź 2013, 17:06:27 »
Ja skladalam dokumenty na staly ophold (minelo 5 lat) jakis tydzien temu i mimo ze mialam ze soba umowe o prace (ta jest na czas nie okreslony), to zazadano ode wlasnie ten dokument od pracodawcy, tlumaczac ze potrzebuja najswiezszych dokumentow, a moja umowa byla sprzed roku. Tak wiec musialam dostarczyc ten dokument wypelniony od pracodawcy i dodatkowo rozliczenia ze skatu za ostatnie 5 lat. Dodam tylko ze skladalam w Kopenhadze.

Masz pecha  :(

Ale dosc istotna sprawa, swoj pobyt od poczatku rejestrowalas jako pracujaca czy na czlonka rodziny a teraz na staly jako pracujaca?, bo to dosc wazna informacja w tym przypadku  ???

Offline Zofija

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Paź 2013, 17:57:47 »
Ja rejestrowalam sie  od poczatku jako osoba pracujaca i teraz tez jako pracujaca, mimo ze zmienilam stan cywilny w miedzyczasie, caly czas figuruje jako samoutrzymujaca sie ;D, i nie musialam teraz przedstawiac zadnych dokumentow z banku, wypytywano mnie tylko czy nie pobieralam jakichs form pomocy z komuny, nic takiego nie mialo miejsca , pracuje prawie 5 lat tu bez przerwy, wiec nie spodziewam sie zebym miala jakies problemy. A czy mialam pecha? Troche mnie to zirytowalo, bo tez powiedzialam w urzedzie ze mam wszystkie dokumenty tak jak jest wlasnie na stronie internetowej, ale wlasnie mily pan stwierdzil ze musza miec najuaktualniejsze dokumenty zwiazane z zatrudnieniem, wiec dostarczylam i czekam  na odpowiedz:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #33 dnia: 13 Paź 2013, 17:57:47 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25422
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17687
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22003
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21398
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24037
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy