Ogólne > Rodzina ...

świadczenie pielęgnacyjne a przeprowadzka do Danii

<< < (4/8) > >>

Idris:
Santo, to jest informacja dla tych, którzy mają przyznane i wyjeżdżają za granicę. O ile mowa jest o tymczasowym pobycie. Dokładnie i na szybko nie przetłumaczę. Ale analogicznie gdyby to obowiązywało w Polsce to powinnaś dostawać Polski zasiłek będąc w Danii. Przynajmniej tak długo jak Twój pobyt jest tymczasowy.

waruiny:
Wrzuciłem w gogle "dodatek dyferencyjny" i wyrzuciło ciekawego linka. Ja wiem, że mój post nie wnosi nic do sprawy, ale może się komuś przyda.
Słowa kluczowe: neutralizacja wymogu zamieszkania, transfer świadczeń.

http://www.mpips.gov.pl/koordynacja-systemow-zabezpieczenia-spolecznego/unia-europejska/swiadczenia-w-ramach-koordynacji-unijnej-/swiadczenia-rodzinne/

santo:
Znalazłam coś ciekawego na dyskutowany temat: http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i17277o0/$File/i17277o0.pdf

Według tego co zostało napisane w linku, osoba która pobiera świadczenie pielęgnacyjne ma status osoby zatrudnionej:

"Warto podkreślić, że zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej jeśli osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne i opłacane są składki na ubezpieczenie, sytuacja taka traktowana jest równoważnie z wykonywaniem pracy (w związku z odprowadzaniem składek). Pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego spełnia zatem przesłanki kwalifikujące do uznania tego okresu za okres równoważny z okresem wykonywania „pracy najemnej” w myśl art. 1 pkt a) rozporządzenia (WE) nr 883/04. Zatem jeśli osoba będzie miała prawo do tego świadczenia, wówczas pierwszeństwo do wypłaty wszystkich świadczeń będzie miało ustawodawstwo polskie, natomiast instytucja drugiego państwa przyzna ewentualnie dodatek dyferencyjny."

Szukam dalej. Póki mały śpi i mam czas dla siebie  ;)

farvela:
jezu skomplikowane to...
Nie wiem czy dobrze rozumiem...
Jesli zalozmy w DK mam tymczasowy pobyt, a w PL pobieram świadczenie pielegnacyjne.... to mieszkajac w DK to Dania powinna mi to świadczenie wyplacac? Czy jednak Polska - bo pobieram świadczenie pielegnacyjne, nie pracuję (wedlug Twojej definicji Santo to jednak jest praca). Wiec w pierwszej kolejnosci jest brane pod uwage miejsce zatrudnienia - czyli Polska. (z linka waruiny)

Jesli tak jest - to Twoj Urzad Marszalkowski juz zupelnie nie mial racji probujac od Ciebie wyegzekwowac jakis zwrot.

santo:
Ten poprzedni link pochodzi z interpelacji poselskiej posłów Jana Warzęchy i Bogdana Rzońcy. Jest to odpowiedź na tą interpelacje Marka Buciora- podsekretarza stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej.

http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=17277

Z treści odpowiedzi na interpelacje wynika że zgodnie z polskim prawem pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego jest uznane za wykonywanie pracy. Jeśli wykonuje się pracę na terenie Polski to Polska jest uprawniona do wypłaty świadczeń rodzinnych. W przypadku kiedy drugi z rodziców pracuje za granicą i tam z racji wykonywania pracy przysługuje mu świadczenie rodzinne to zachodzi sytuacja gdy oba państwa (Polska i Dania) są uprawnione do wypłaty świadczeń rodzinnych. W takim przypadku świadczenia rodzinne wypłacane są w możliwie najwyższej wysokości przewidziane w obydwu państwach. Świadczenia są wypłacane w pełnej wysokości przez jedno państwo, dodatek dyferencyjny jest wypłacany przez drugie państwo tak, aby świadczenia się nie kumulowały.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej