poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kolizja  (Przeczytany 26350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
Odp: kolizja
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lis 2013, 15:45:17 »
Dodam, ze dosc istotna sprawa w tym wszystkim jest to okreslenie: "hvis de begår en frakendelsesbegrundende overtrædelse af færdselsloven" Interpretacja tego "przewinienia" jest tutaj sednem sprawy, imho.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Lis 2013, 16:09:21 »
To ja z innej beczki. Skoro zakaz prowadzenia dotyczy tylko terenu Danii to czemu zabierają prawo jazdy?

No, zabilas cwieka! :)

heh... nie wiem :)
Nigdy sie nad tym nie zastanawialam. I nigdy tego nie sprawdzalam.
Byc moze sa jednak umowy unijne, ze jednak zakaz obejmuje cala Unie, na tej samej zasadzie, ze skoro prawo jazdy jest wazne na terenie calej Uniii, to i jednak i zakaz tez jest na terenie calej unii?

Mnie osobiscie nie chce sie juz wiecej czasu na to poswiecac.
I tak dalam sie wkrecic w zbyt dluga dyskusje prawna, na ktora ani ochoty ani czasu nie mialam :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Lis 2013, 17:29:50 »
MIalo byc na arumenty, a personalne przytyczki!

...  a teraz przeczytaj paragraf 125 i 130... chyba zwlaszcza 130...

Nie mam czasu na dalsza dyskusje. Tak jak powiedzialam,  "kowalem swego losu, kazdy bywa sam".
Osobiscie nie jestem wojownikiem, ktory bral by na plecy dyskusje z ministerstwem sprawiedliwosci, jakiego prawnika bym nie wziela, moj zawsze bedzie slabszy.
A co do umow miedzynarodwoych, jak widac Dania mala, ale butna. Staje w poprzek unii i nie pada, na kolana.  A od pierwszego stycznia bierze tez na klate walke ze swoja wlasna konstytucja  ;D
Wiec, gdyby o mnie chodzilo, szkoda by mi bylo czas, energii i pieniedzy.

Jaka wyjatkowa okolicznoscia tlumaczysz przestepcze niszczenie dokumentow urzedowych wydanych przez inne panstwo EU????? Jakie tez okolicznosci szczegolne moga wplywac na nie honorowanie prawo jazdy obcego panstwa oraz prawa unijnego na podstawie ktorego stworzono i obowiazuje ustawa????
Przepraszam ale naprawde rozumowanie mnie zaczyna bardzo zadziwiac  :-\ :-\ :-\ ::)

Bo sa polskie??? Taki to wyjatek????

To prosze dunski kodeks karny :

§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed.     

Odnosnie bo polskie.

« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2013, 17:59:09 wysłana przez 1941 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Lis 2013, 18:05:37 »
Dodam, ze dosc istotna sprawa w tym wszystkim jest to okreslenie: "hvis de begår en frakendelsesbegrundende overtrædelse af færdselsloven" Interpretacja tego "przewinienia" jest tutaj sednem sprawy, imho.

A co ma wspolnego interpretacja przewinienia, do zadania egzaminu akurat w Danii??? a nie w PL?
No ja czegos takiego nie doczytalem i nie ma czegos takiego, skoro interpretacja jest taka, ze nalezy poddac klienta kontrolnemu egzaminowi to prosze jest urzad ktory wydal prawko slemy papierek nawet razem z prawkiem i sprawdzamy klienta.
A nie wymuszamy na nim oplaty za egzamin tu w DK i jeszcze wydajemy mu DK lejce zamiast polskie.
A totez dunskie dlatego, ze polskie nalezaloby odeslac do PL z pismem o egzamin, natomiast tak skasuje sie klienta, proste i nieuczciwe hehehe.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Lis 2013, 18:30:53 »

A co ma wspolnego interpretacja przewinienia, do zadania egzaminu akurat w Danii??? a nie w PL?
No ja czegos takiego nie doczytalem i nie ma czegos takiego, skoro interpretacja jest taka, ze nalezy poddac klienta kontrolnemu egzaminowi to prosze jest urzad ktory wydal prawko slemy papierek nawet razem z prawkiem i sprawdzamy klienta.
A nie wymuszamy na nim oplaty za egzamin tu w DK i jeszcze wydajemy mu DK lejce zamiast polskie.
A totez dunskie dlatego, ze polskie nalezaloby odeslac do PL z pismem o egzamin, natomiast tak skasuje sie klienta, proste i nieuczciwe hehehe.

Ma to do siebie, ze policjant mogl to uznac za normalna kolizje albo za karygodna zbrodnie i raport z wypadku bylby ciekawy do przeczytania.Ktos z polskim paszportem majacy prawojazdy przejedzie sie rowerem na gågade i wysla go na egzamin to dla mnie bedzie brutalna przesada, ktos inny bedzie jechal 140km/godz gdzie wolno jest jechac 40 to wtedy bedzie uzasadnione.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Lis 2013, 19:05:49 »
Ma to do siebie, ze policjant mogl to uznac za normalna kolizje albo za karygodna zbrodnie i raport z wypadku bylby ciekawy do przeczytania.Ktos z polskim paszportem majacy prawojazdy przejedzie sie rowerem na gågade i wysla go na egzamin to dla mnie bedzie brutalna przesada, ktos inny bedzie jechal 140km/godz gdzie wolno jest jechac 40 to wtedy bedzie uzasadnione.

Ale co ma piernik do wiatraka, chce wyslac, prosze niech wysle swoj raport i decyzje o egzaminie wraz z prawo jazdami do PL i sprawa zalatwiona.
O co chodzi??? Czemu tego nie zrobili stosujac obowiazujace ich bezwzglednie prawo, chyba, ze "klient" sie zgadza zdawac egzamin w DK inna bajka.
Pamietaj od zeszlego roku nawet jak gdzies wylapiesz zakaz rozciagnie sie na cala Unie wiec jaki zwis z egzaminem ktory tak czy siak zdac musisz???? bo moze okazac sie, ze nie hehehe.
Zdaje sie troszke kolesie sie zapetlili i kozacza do czasu az ktos dobrze tupnie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Lis 2013, 19:08:36 »
Idris jak sie okazuje, to nie tylko ja nie wiem.

http://jm.schultzboghandel.dk/upload/microsites/jm/ebooks/bet1488/bet/kap09.html

9.2.5. Som eksempel på udenlandske afgørelser om frakendelse mv., der tillige angår rettigheder her i landet, kan nævnes afgørelser truffet af en anden EU-medlemsstat om frakendelse af førerretten.

Efter EU-direktivet om kørekort[135] må ingen person være indehaver af mere end ét EU-kørekort, og en medlemsstat skal bl.a. afslå at udstede et kørekort til en person, hvis EU-kørekort er begrænset, suspenderet eller inddraget i en anden medlemsstat. En afgørelse om frakendelse af et EU-kørekort i én medlemsstat vil således også i et vist omfang have virkning i alle de øvrige medlemsstater.

Der er ikke i direktivet taget stilling til, om frakendelse af et EU-kørekort i én medlemsstat udelukker en anden medlemsstat fra at rejse sag med henblik på frakendelse af førerretten dér. Om dette er muligt, må således afgøres ud fra en fortolkning af direktivet og andre relevante EU-retsakter, herunder om fornødent efter præjudiciel forelæggelse for EF-domstolen.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 08 Lis 2013, 19:08:36 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Lis 2013, 19:27:51 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Lis 2013, 19:28:17 »
Idris jak sie okazuje, to nie tylko ja nie wiem.

http://jm.schultzboghandel.dk/upload/microsites/jm/ebooks/bet1488/bet/kap09.html

9.2.5. Som eksempel på udenlandske afgørelser om frakendelse mv., der tillige angår rettigheder her i landet, kan nævnes afgørelser truffet af en anden EU-medlemsstat om frakendelse af førerretten.

Efter EU-direktivet om kørekort[135] må ingen person være indehaver af mere end ét EU-kørekort, og en medlemsstat skal bl.a. afslå at udstede et kørekort til en person, hvis EU-kørekort er begrænset, suspenderet eller inddraget i en anden medlemsstat. En afgørelse om frakendelse af et EU-kørekort i én medlemsstat vil således også i et vist omfang have virkning i alle de øvrige medlemsstater.

Der er ikke i direktivet taget stilling til, om frakendelse af et EU-kørekort i én medlemsstat udelukker en anden medlemsstat fra at rejse sag med henblik på frakendelse af førerretten dér. Om dette er muligt, må således afgøres ud fra en fortolkning af direktivet og andre relevante EU-retsakter, herunder om fornødent efter præjudiciel forelæggelse for EF-domstolen.

Jak sie zabiera stanowczy i mentorski ton to najpierw trzeba poczytac obowiazujace prawo jego geneze i czas kiedy bylo nowelizowane oraz jakie normy tego prawa i od kiedy zaczely obowiazywac.

Zeby bylo jasne nie pochwalam jezdzacych niezgodnie z prawem i zadnych innych bezprawnych zachowan.
Dlatego tez szlag mnie trafia na lamanie prawa wobec nieswiadomych obcokrajowcow z ktorych sie robi biznes.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Lis 2013, 19:39:37 »
Polecam rowniez lekture wciaz obowiazujacej dyrektywy z roku 2006
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/da/oj/2006/l_403/l_40320061230da00180060.pdf

zwlaszcza: artykul 8 p.4 i 5 a
oraz art. 11. p. i 3
oraz artykul 12.

Mysle, ze powyszy material wyczerpuje dyskusje i odpowiada na pytanie co Dania moze, a czego nie. I od czego mozna sie odwolac, a od czego nie.

Med forbehold af de nationale straffelove og -bestemmelser
kan medlemsstaterne efter høring af Kommissionen ved
udstedelsen af kørekort anvende deres nationale regler vedrørende
andre betingelser end de i dette direktiv omhandlede
.

Med forbehold af overholdelsen af territorialprincippet i
straffelove og -bestemmelser kan bopælsmedlemsstaten på indehaveren
af et kørekort, der er udstedt af en anden medlemsstat,
anvende sine nationale bestemmelser vedrørende begrænsning,
suspension, inddragelse eller annullation af førerretten og om
nødvendigt med henblik herpå ombytte dette kørekort.

NIestety nie mialam czasu na te dyskusje rano, tym razem go znalazlam.

A tu mozna zobaczyc wykaz wszystkich dokumentow dotyczacych prawa jazdy wydanych od roku 2006
http://www.euo.dk/dokumenter/retsakter/direktiv/2006/32006L0126/
byly dwie nowelizacje w 2010 i 2012, zadna z nich nie dotyczyla poruszanego przez nas tematu.
« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2013, 19:54:49 wysłana przez Jomir »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Lis 2013, 19:42:31 »

Jak sie zabiera stanowczy i mentorski ton to najpierw trzeba poczytac obowiazujace prawo jego geneze i czas kiedy bylo nowelizowane oraz jakie normy tego prawa i od kiedy zaczely obowiazywac.

Zeby bylo jasne nie pochwalam jezdzacych niezgodnie z prawem i zadnych innych bezprawnych zachowan.
Dlatego tez szlag mnie trafia na lamanie prawa wobec nieswiadomych obcokrajowcow z ktorych sie robi biznes.

DUsnkie prawo KARNE! nie zostalo znoweliozowane drastycznie od roku 2005!
O ten cytat z prawa karnego pochodzi.

Offline fiurek7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Lis 2013, 19:43:07 »
Witam, owszem kolizja jest z mojej winy. Ja się do tego przyznałem. Ale czy mam obowiązek zdawać w Danii egzamin a nie w Polsce, skoro tam został mi on wydany? Czy znacie jakiś konkretny sposób żebym mógł zdawać w Polsce lub jakiś konkretny paragraf na którym mogę się oprzeć? Kto i gdzie może mi w tej sprawie pomóc? Prawnik zasugerował mi, żeby dogadać się z policją w Danii o pozwolenie na zdawanie egzaminu w Polsce.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Lis 2013, 19:49:37 »
Witam, owszem kolizja jest z mojej winy. Ja się do tego przyznałem. Ale czy mam obowiązek zdawać w Danii egzamin a nie w Polsce, skoro tam został mi on wydany? Czy znacie jakiś konkretny sposób żebym mógł zdawać w Polsce lub jakiś konkretny paragraf na którym mogę się oprzeć? Kto i gdzie może mi w tej sprawie pomóc? Prawnik zasugerował mi, żeby dogadać się z policją w Danii o pozwolenie na zdawanie egzaminu w Polsce.

znajdz sobie  dyrektywne unijna numer:
2006/126/EF
artykul 9 i 11 mowia, ze kazdy kraj ma prawo stosowac swoje przepisy w tych kwestiach.
Moze zadzwon do Polski do jakiegos centrum egzaminacyjnego i zapytaj co oni na to?
Wiem, ze w Danii nie mozna zdawac, gdy sie utraci prawo jazdy w Polse, czy jest odwrotnie, nie wiem.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Lis 2013, 19:57:07 »
Polecam rowniez lekture wciaz obowiazujacej dyrektywy z roku 2006
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/da/oj/2006/l_403/l_40320061230da00180060.pdf

zwlaszcza: artykul 8 p.4 i 5 a
oraz art. 11. p. i 3
oraz artykul 12.

Mysle, ze powyszy material wyczerpuje dyskusje i odpowiada na pytanie co Dania moze, a czego nie. I od czego mozna sie odwolac, a od czego nie.

Med forbehold af de nationale straffelove og -bestemmelser
kan medlemsstaterne efter høring af Kommissionen ved
udstedelsen af kørekort anvende deres nationale regler vedrørende
andre betingelser end de i dette direktiv omhandlede
.

Med forbehold af overholdelsen af territorialprincippet i
straffelove og -bestemmelser kan bopælsmedlemsstaten på indehaveren
af et kørekort, der er udstedt af en anden medlemsstat,
anvende sine nationale bestemmelser vedrørende begrænsning,
suspension, inddragelse eller annullation af førerretten og om
nødvendigt med henblik herpå ombytte dette kørekort.

NIestety nie mialam czasu na te dyskusje rano, tym razem go znalazlam.

Hahaha art 8 nie posiada punktow to pierwsze, art. 11 dotyczy zapytania zgodnosci kategorii praw jazdy i (ponownie) wyslanie starego prawo jazdy do miejsca gdzie zostalo wydane.
Bez sensu  ;D ;D ;D
Art 12 jest literalnym niemal odzwierciedlenie artykulu z dunskiej ustawy korekortbekengorelse.
Mieszasz i mieszasz teraz udowadniasz co?????

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Lis 2013, 20:03:34 »

Zgodnie z droga odwolawcza z mego postu, napisz odwolanie od pisma jakie dostales, o ile nie uplynal termin do jego zlozenia. Jaka tam jest podstawa prawna??? na jakie uregulowania powoluje sie policja jak tego nie napiszesz to nie wiem jak mam Ci pomagac, chlopie noooo!!! W przypadku innego toku sprawy bedziesz musial zadac zgodnie z Dyrektywa EU o przeslanie Twego prawka do PL gdy nakaza Ci jego zwrot.
Tam w zaleznosci co przesla podejmiesz dalsze dzialania.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 08 Lis 2013, 20:03:34 »

"Kolizja" autem w Danii

Zaczęty przez Piotr1988Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7218
Ostatnia wiadomość 22 Lut 2018, 08:37:02
wysłana przez Baumi
Kolizja samochodowa, rzeczoznawca, odszkodowanie...

Zaczęty przez klawDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 11453
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2013, 17:04:39
wysłana przez Jomir