Dobra, wygrales, poszukalam:
Prosze bardzo odopowiedz z dunskiego sejmu na zapytanie policji:
Civil- og Politiafdelingen Folketinget
Retsudvalget Christiansborg 1240 København K.
Dato: Kontor: Færdselskontoret
Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20066
Håndhævelse af klippekortordningen over for udlændinge med et udenlandsk kørekort forudsætter, at de pågældende kan frakendes førerretten, hvis de begår en frakendelsesbegrundende overtrædelse af færdselsloven, og at reglerne i øvrigt kan håndhæves i praksis. Det følger af straffelovens almindelige del, at færdselslovens straffebestemmelser og regler om frakendelse af kørekort gælder for alle overtrædelser af færdselsloven begået i Danmark, herunder lovovertrædelser begået af udlændinge. Ifølge straffelovens § 6, stk. 1, nr. 1, hører handlinger, som foretages i Danmark, under dansk straffemyndighed. Når der sker påtale i Danmark, skal afgørelsen af både straf og andre retsfølger ske efter dansk lovgivning, jf. straffelovens § 10, stk. 1. En person med udenlandsk kørekort vil således kunne frakendes førerretten, hvis den pågældende begår en frakendelsesbegrundende overtrædelse af færdselsloven i Danmark. På tilsvarende vis vil der kunne pålægges ”klip” i medfør af klippekortordningen, således at førerretten skal frakendes betinget, hvis føreren begår tre (to) grovere færdselslovovertrædelser inden for en periode på tre år. Frakendelse af førerretten er imidlertid territorialt begrænset og gælder som udgangspunkt kun i Danmark. Er en person med et udenlandsk kørekort frakendt førerretten i Danmark, vil dette ikke automatisk påvirke den pågældendes ret til at føre motorkøretøj uden for Danmark, herunder i bopæls- eller hjemlandet. Rigspolitichefen har oplyst, at frakendelse af førerretten registreres i kriminalregisteret. Dette gælder også for personer med udenlandsk kørekort. Der ses ikke umiddelbart at være noget til hinder for, at ”klip” i medfør af klippekortordningen vil kunne registreres på tilsvarende vis. Det kan endvidere oplyses, at udenlandske kørekort ved en ubetinget frakendelse af førerretten indleveres til politiet eller Rigspolitichefen, hvor kortet enten påtegnes, opbevares (indtil frakendelsestiden udløber eller den pågældende udrejser af landet) eller videresendes til vedkommende udenlandske myndighed, som har udstedt kørekortet. De nærmere regler herom er.
I drugi liscik.
Kontor: Færdselskontoret
Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20066
Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20112 Besvarelse af spørgsmål nr. 11-16 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Klippekortsystem, skærpede sanktioner ved hastighedsovertrædelser mv.) (L 98 – bilag 6). Spørgsmål nr. 11: ”Finder ministeren, at det er juridisk muligt at indføre klip i kørekortet til en fører af et motorkøretøj, såfremt føreren ikke anvender den lovbefalede sikkerhedssele?” Svar: Det følger af færdselslovens § 80, stk. 1, at såfremt en siddeplads i bil, på motorcykel eller knallert er forsynet med sikkerhedssele, skal denne under kørslen anvendes af den person, der benytter siddepladsen. Efter denne bestemmelse er førere af – og passagerer i - motorkøretøjer forpligtede til at anvende sikkerhedssele under kørslen, og pligten til at påse, at sikkerhedssele anvendes, påhviler som udgangspunkt den enkelte. Juridisk vil der således ikke være noget til hinder for, at forpligtelse for føreren til selv at anvende sikkerhedssele omfattes af klippekortordningen. Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 7 og nr. 8 af 19. december 2003 (L 98 – bilag 5). Spørgsmål nr. 12: ”Finder ministeren, at det er juridisk muligt at indføre klip i kørekortet til en passager, som selv har kørekort, såfremt den pågældende ikke anvender den lovbefalede sikkerhedssele?”
Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Dato: Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20066 + bilag Svar: Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 11, er også passagerer forpligtede til at anvende sikkerhedssele efter færdselslovens § 80, stk. 1. At lade manglende overholdelse af denne forpligtelse være omfattet af klippekortordningen forudsætter imidlertid for det første, at passagerer kan frakendes førerretten. Efter ordlyden i de gældende regler om frakendelse af førerretten i færdselslovens §§ 125-126 er det alene føreren, der kan frakendes retten til at føre motorkøretøj. I praksis er det dog i forbindelse med spirituskørsel fastslået, at en passager kan frakendes førerretten, hvis den pågældende griber aktivt ind i kørslen, jf. bl.a. Vestre Landsrets dom refereret i Ugeskrift for Retsvæsen, s. 1305, idet den pågældende dermed anses at have ”ført” køretøjet. Tilsvarende antages i litteraturen at gælde for ikke-spirituspåvirkede passagerer, der griber ind i kørslen, idet frakendelse af førerretten efter omstændighederne vil kunne ske i medfør af færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 1, om tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, jf. Henrik Waaben mfl., Færdselsloven med kommentarer (1992), s. 733. Frakendelse af førerretten vil således efter den gældende retstilstand kun kunne ske over for personer, der begår en frakendelsesbegrundende overtrædelse af færdselsloven i forbindelse med en aktiv handling i form af føring af et motorkøretøj. På den baggrund vil en regel om, at passagerers manglende anvendelse af sikkerhedssele medfører ”klip” i medfør af klippekortordningen indebære en fravigelse af et grundlæggende princip i det gældende frakendelsessystem. Herudover vil en sådan regel indebære en forskelsbehandling i forhold til passagerer, der ikke har – og eventuelt ikke påtænker at erhverve – kørekort. Disse passagerer vil dog kunne frakendes retten til senere at erhverve førerret. Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: jm@jm.dk 1216 København K. Telefax: 33 93 35 10 Internet:
http://www.jm.dk Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Dato: Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20066 + bilag Desuden vil det formentligt være vanskeligt for borgerne at forstå, at førerretten skal kunne frakendes for en overtrædelse, hvor de ikke aktivt har taget del i kørslen. Der henvises endvidere til besvarelsen af spørgsmål nr. 8 af 19. december 2003 (L 98 – bilag 5). Det fremgår bl.a. heraf, at klippekortordningen efter Justitsministeriets opfattelse alene bør omfatte grovere færdselslovsovertrædelser, der er til fare for andre trafikanter, eller som udsætter andre menneskers liv og førlighed for fare. Spørgsmål nr. 13: ”Finder ministeren, at det er juridisk muligt at indføre klip i kørekortet til en fører af et motorkøretøj, såfremt en passager ikke anvender den lovbefalede sikkerhedssele? Der ønskes svar for så vidt angår personer under 15 år, mellem 15 og 18 år, eller over 18 år, og hvad enten passageren har kørekort eller ej, såfremt der måtte være forskellige nuancer.” Svar: Som det fremgår af pkt. 2.2.1.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, har Justitsministeriet allerede foreslået, at førerens overtrædelse af pligten efter færdselslovens § 80, stk. 4, til at påse, at passagerer under 15 år anvender sikkerhedsudstyr, omfattes af klippekortordningen. Justitsministeriet finder således ikke, at der juridisk er noget til hinder for at lade denne overtrædelse være omfattet af klippekortordningen. Derimod er der for så vidt angår passagerer over 15 år ikke fastsat en særlig forpligtelse for føreren til at påse, at disse anvender sikkerhedssele. Denne pligt påhviler således den enkelte passager. Hvis Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: jm@jm.dk 1216 København K. Telefax: 33 93 35 10 Internet:
http://www.jm.dk Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Dato: Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20066 + bilag disse passagerers manglende brug af sikkerhedssele skulle medføre, at føreren får et ”klip” efter klippekortordningen, vil det efter Justitsministeriets opfattelse forudsætte, at der i færdselsloven fastsættes en sådan særlig forpligtelse for føreren svarende til reglen i § 80, stk. 4, om passagerer under 15 år. Det bemærkes i den forbindelse, at reglen om at føreren skal påse, at børn under 15 år anvender sikkerhedsudstyr under kørslen, blev indsat ved lov nr. 401 af 13. juni 1990 under henvisning til, at den kriminelle lavalder udelukker, at en regel om obligatorisk anvendelse af sikkerhedssele kan håndhæves over for børn under denne alder. Om begrundelsen for at lade denne forpligtelse for føreren være omfattet af klippekortordningen henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 8 af 19. december 2003 (L 98 – bilag 5). Der kan endvidere rejses spørgsmål om, hvorvidt det er rimeligt, at føreren skal have ansvaret for, at øvrige passagerer er - og forbliver - fastspændt under kørslen og risikere at få et ”klip” efter klippekortordningen, hvis dette ikke er tilfældet. Herudover må det antages, at der kan forekomme situationer, hvor føreren af et køretøj vil savne den fornødne gennemslagskraft over for voksne passagerer, i modsætning til hvad der er tilfældet over for børn under 15 år. Endelig henvises der til bemærkningerne i besvarelsen af spørgsmål nr. 8 af 19. december 2003 (L 98 – bilag 5) om behovet for at sikre, at en ny klippekortordning bliver klar og gennemskuelig også med hensyn til afgrænsningen af, hvilke typer af overtrædelser der skal være omfattet af klippekortordningen. Spørgsmål nr. 14: ”I hvilken grad kan et klip i kørekortet håndhæves i forhold til udlændinge, som kører i Danmark?” Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: jm@jm.dk 1216 København K. Telefax: 33 93 35 10 Internet:
http://www.jm.dk Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Dato: Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20066 + bilag Svar: Håndhævelse af klippekortordningen over for udlændinge med et udenlandsk kørekort forudsætter, at de pågældende kan frakendes førerretten, hvis de begår en frakendelsesbegrundende overtrædelse af færdselsloven, og at reglerne i øvrigt kan håndhæves i praksis. Det følger af straffelovens almindelige del, at færdselslovens straffebestemmelser og regler om frakendelse af kørekort gælder for alle overtrædelser af færdselsloven begået i Danmark, herunder lovovertrædelser begået af udlændinge. Ifølge straffelovens § 6, stk. 1, nr. 1, hører handlinger, som foretages i Danmark, under dansk straffemyndighed. Når der sker påtale i Danmark, skal afgørelsen af både straf og andre retsfølger ske efter dansk lovgivning, jf. straffelovens § 10, stk. 1. En person med udenlandsk kørekort vil således kunne frakendes førerretten, hvis den pågældende begår en frakendelsesbegrundende overtrædelse af færdselsloven i Danmark. På tilsvarende vis vil der kunne pålægges ”klip” i medfør af klippekortordningen, således at førerretten skal frakendes betinget, hvis føreren begår tre (to) grovere færdselslovovertrædelser inden for en periode på tre år. Frakendelse af førerretten er imidlertid territorialt begrænset og gælder som udgangspunkt kun i Danmark. Er en person med et udenlandsk kørekort frakendt førerretten i Danmark, vil dette ikke automatisk påvirke den pågældendes ret til at føre motorkøretøj uden for Danmark, herunder i bopæls- eller hjemlandet. Rigspolitichefen har oplyst, at frakendelse af førerretten registreres i kriminalregisteret. Dette gælder også for personer med udenlandsk kørekort. Der ses ikke umiddelbart at være noget til hinder for, at ”klip” i medfør af klippekortordningen vil kunne registreres på tilsvarende vis. Det kan endvidere oplyses, at udenlandske kørekort ved en ubetinget frakendelse af førerretten indleveres til politiet eller Rigspolitichefen, hvor kortet enten påtegnes, opbevares (indtil frakendelsestiden udløber eller den pågældende udrejser af landet) eller videresendes til vedkommende udenlandske myndighed, som har udstedt kørekortet. De nærmere regler herom er Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: jm@jm.dk 1216 København K. Telefax: 33 93 35 10 Internet:
http://www.jm.dk Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Dato: Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2004-156-0089 Dok.: MCH20066 + bilag fastsat i § 64 i cirkulære nr. 107 af 22. september 2003 om kørekort og afhænger af, om der er tale om et grønlandsk, færøsk, eller et udenlandsk kørekort. Ved en betinget frakendelse af førerretten skal der efter færdselslovens § 60, stk. 3, som udgangspunkt aflægges en kontrollerende køreprøve. Førerretten inddrages, hvis prøven ikke bestås, eller den pågældende nægter at medvirke til den. Af praktiske årsager er dette imidlertid svært at håndhæve over for personer med bopæl i udlandet. Det antages derfor, at færdselslovens § 60, stk. 3, ikke finder anvendelse over for personer med bopæl i udlandet. I praksis indebærer dette, at de umiddelbare konsekvenser af en betinget frakendelse af førerretten i form af en kontrollerende køreprøve ikke sanktioneres over for personer med udenlandsk kørekort, der ikke har sædvanlig bopæl i Danmark. Hvis den pågældende på ny gør sig skyldig i færdselslovsovertrædelser, der medfører en betinget frakendelse af førerretten, f.eks. tre (to) grovere færdselslovsovertrædelser omfattet af klippekortordningen, inden for prøvetiden af den betingede frakendelse, vil førerretten blive frakendt ubetinget.
Klippekortordningen vil således med de ovennævnte begrænsninger kunne håndhæves over for personer med udenlandsk kørekort
Dokument znajdziesz tutaj:
http://webarkiv.ft.dk/Samling/20031/udvbilag/REU/L98_bilag11.htm A teraz zycze milego dnia. Ja ide odpoczywac