poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kolizja  (Przeczytany 26336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: kolizja
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lis 2013, 20:05:43 »
NIe sprawdzalam w tekscie polskim, wydawalo mi sie, ze dyrektywy sa jedynie tlumaczone, a ich tekst jest jednolity.

W dyrektywie po dunsku zacytowane ffragemnty sa w:

art. 7 (nie 8 - przepraszam)
punkt 4, 5a

oraz jak tym razem poprawnie napisalam:
art. 11 p2, p3

Artylul 12 natomiast reguluje kwestie miejsce zamieszkania-prawo jazdy.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Lis 2013, 20:53:56 »
Witam, owszem kolizja jest z mojej winy. Ja się do tego przyznałem. Ale czy mam obowiązek zdawać w Danii egzamin a nie w Polsce, skoro tam został mi on wydany? Czy znacie jakiś konkretny sposób żebym mógł zdawać w Polsce lub jakiś konkretny paragraf na którym mogę się oprzeć? Kto i gdzie może mi w tej sprawie pomóc? Prawnik zasugerował mi, żeby dogadać się z policją w Danii o pozwolenie na zdawanie egzaminu w Polsce.

Wiesz co??? Tak mi teraz przyszlo do glowy......
Jak otrzymasz odpowiedz na odwolanie lub tez juz jest po terminie, zwroc sie do Polskiej Ambasady o udzielenie Ci pomocy w zakresie zwrocenia sie Ambasady do organu ktory wydal postanowienie o ponownym egzaminie aby postanowienie to przeslal do Polskiego Urzedu wydajacego Twoje prawo jazdy za posrednictwem Ambasady, wlasnie w ramach wspolpracy na podstawie Dyrektywy Unijnej.
Bardzom Ciekawy co tez wladze Dunskie odpowiedza na drodze dyplomatycznej  ;) :)
Chcial sie moze policjancik "zabawic"? zobaczymy co powiedza na zgrzyt dyplomatyczny i jak policjancik sie bedzie tlumaczyl  ;D
« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2013, 21:09:11 wysłana przez 1941 »

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Lis 2013, 18:12:06 »
Z ciekawoscia przeczytalam cala dyskusje dotyczaca zadanego tematu. Niezwykle interesujaca. Jedno niestety udarza po oczach: o ile Jomir stara sie pisac bardzo merytorycznie o tyle 1941 oprocz merytorki w niemal kazdej odpowiedzi wtraca osobiste "wycieczki" do Jomir, ktore mozna wyczytac miedzy wierszami. Fajnie ze ludzie chca sobie pomagac i dzielic sie informacjami tylko nabusezumiem tego tonu jaki nadaje 1941 (nie umniejszajac oczywiscie fachowych porad).
Nie wiem czy ja jestem przewrazliwiona, ale mam wrazenie ze 1941 najbardziej by zalezalo zeby "dokopac" dunskiej policji i dunskiemu panstwu. Mam wrazenie ze Twoje wypowiedzi sa przesycone nienawiscia do tego kraju, ludzi, przepisow, zwyczajow. To nie jest tak ze jestem za pochylaniem glowy i pozwalaniem na bezprawie tylko dlatego ze jestesmy Polakami mieszkajacymi tutaj. Swoich praw nalezy jak najbardziej dociekac i to niezaleznie czy to Polska, Dania czy jakikolwiek inny kraj. Niemniej prawo w kazdym panstwie jest prawem i nalezy go przestrzegac. Zawsze wszystkim powtarzam,ze jesli zle mu sie zyje w obcym panstwie, nie pasuje mu prawo tego panstwa, zwyczaje, tradycje to przeciez zawsze moze wrocic do swojej ojczyzny. Na co sie tak meczyc cale zycie. Chlopak zalozyl post, szukal porady/pomocy. Kilka osob sie przejelo i wlozylo wiele swojej pracy i czasu zeby przyblizyc chlopakowi jak rzeczy sie maja. Wywiazala sie z tego interesujaca dyskusja, ktora pewnie przeczyta/przeczytalo wiele osob. Niepotrzebne tylko te osobiste prztyczki i wytykanie, kto ma racje a kto nie i wysmiewanie ze ktos przytacza nie takie przepisy. Czy naprawde nie mozna by tak odrobine kulturalniej? Poprostu sie wymienic informacjami? Jestesmy tylko ludzmi, pomagamy sobie wzajemnie tak jak potrafimy. Jesli ktos ma inne spojrzenie na dana sytuacje/ porade/przepisy to niech sie nimi podzieli a nie wysmiewa innych. Na tym polega dyskusja, a nie na udowadnianiu kto jest od kogo madrzejszy i bardziej "zaradny". 1941 moze wystarczylo zapytac osobe ktora prosila o porade od razu rzeczowo co jej napisali w pismie i zaproponowac odwolanie na podstawie takich a takich przepisow bez tych osobistych "wycieczek" do Jomir. Troche duzy niesmak pozostaje po mimo wszystko merytorycznej dyskusji.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Lis 2013, 21:11:12 »
Jako, ze temat zostal wyczerpany, usuwam dyskusje personalne oraz nie zwiazane z tematem i watek zamykam.
« Ostatnia zmiana: 10 Lis 2013, 23:04:48 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #48 dnia: 10 Lis 2013, 21:11:12 »

"Kolizja" autem w Danii

Zaczęty przez Piotr1988Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7213
Ostatnia wiadomość 22 Lut 2018, 08:37:02
wysłana przez Baumi
Kolizja samochodowa, rzeczoznawca, odszkodowanie...

Zaczęty przez klawDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 11447
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2013, 17:04:39
wysłana przez Jomir