poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wywolywanie porodu  (Przeczytany 24133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbj

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
Wywolywanie porodu
« dnia: 20 Lis 2013, 22:14:55 »
Prosze o kontakt mamy, ktore mialy porod wywolywany tabletkami podanymi doustnie. Jak taki porod wyglada? Za kilka dni bede miala wywolywany porod wlasnie taka metoda. Nie ukrywam, ze troche mnie to przeraza.  Polozna opisala mi wszystko w bardzo pogodny sposob. Natomiast dzisiaj czytalam artykul, ktory krytykuje srodek uzywany do wywolywania porodu (misoprostol).

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
Odp: Wywolywanie porodu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lis 2013, 23:32:38 »
 ja mialam wywolywany porod aczkolwiek nie takimi tabletkami jesli to ciebie uspokoi to uwierz mi im mniej teraz bedziesz czytac tym lepiej co osoba to opinia wszystkim nie dogodzisz
ogolnie mowi sie ze porody wywolywane sztucznie a nie jak natura chciala sa agresywniejsze oczywiste ze sie denerwujesz to normalne ale jednak nie Ty pierwsza rodzisz mysle ze wiedza co robia
POWODZENIA I SZCZESLIWEGO ROZWIAZANIA

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lis 2013, 23:45:48 »
Ja nie mialam, ale ktoras z moich kolezanek z "ciazowej" grupy miala.  U niej poszlo spokojnie, te tabletki nie dzialaja tez blyskawicznie. O ile pamietam, to wziela najpierw jedna, po dobie druga itp. W sumie zajelo to ze 3 dni.

Ja przychylam sie do rady Kici - odpocznij, nie czytaj, chyba ze o przyszlych dzidziusiach. Przyszykuj lozeczko, poogladaj ciuszki, moze jakas komedie dla smiechu???
Bedzie dobrze, tylko spokojnie :)

Szczesliwego rozwiazania!

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Gajol

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lis 2013, 06:51:43 »
Dokladnie  , zgadzam sie z przedmowczyniami :) . Co prawda jak pirod naturalny mialam , ale kazda porod ma indywidualny. Nie sluchaj nie czytaj o tym . Tak jak kolezanka polecam relaks.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lis 2013, 10:02:35 »
Prosze o kontakt mamy, ktore mialy porod wywolywany tabletkami podanymi doustnie. Jak taki porod wyglada? Za kilka dni bede miala wywolywany porod wlasnie taka metoda. Nie ukrywam, ze troche mnie to przeraza.  Polozna opisala mi wszystko w bardzo pogodny sposob. Natomiast dzisiaj czytalam artykul, ktory krytykuje srodek uzywany do wywolywania porodu (misoprostol).

chyba zadna kolezanka nie zadala sobie trudu aby wrzucic w google haslo misoprostol -stad te optymistyczne komentarze.
przeczytalam ten artykul http://www.b.dk/nationalt/farlige-franske-foedsler i rozumiem ze masz powazne obawy bo ja bym tez miala. niedawno w danii wszczepiano ludziom masowo sztuczne biodra ktore rdzewialy pomimo ze sluzba zdrowia byla orientowana to lekcewazyla ostrzezenia -wiec badz bardzo krytyczna.

masz jeszcze inne metody wywolywania porodu do wyboru tutaj opisane http://www.herlevhospital.dk/menu/Afdelinger/Gynaekologisk_Obstetrisk_Afdeling/Graviditet+og+foedsel/Foedsel/Hvis+foedslen+skal+saettes+i+gang.htm
ja mialam wywolywany porod przekluciem blon plodowych.
Masz prawo wybrac inna metode i skontaktuj sie z polozna i powiedz jej ze sie boisz i chcesz porozmawiac o innych metodach.

Offline Marta05

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lis 2013, 14:00:15 »
Ja mialam wywolywany porod w DK, tyle ze tabletkami, ktore podano mi dopochwowo. Pielegniarka mi mowila, zebym  sie nie ludzila, ze po jednej tabletce urodze i zaprasza jutro po nastepna dawke. Ku zdziwieniu urodzilam tego samego dnia po jednej tabletce. Porod trwal 5 godz. od odejscia wod, skurcze jakies 2,5 godz. do zniesienia, 30 min partych i mialam dzidzie na brzuchu. Nie stresuj sie, bo to nic nie da, kazdy porod jest inny, takze te wywolywane. Mnie tez wszyscy straszyli ze bede sie meczyc, a okazalo sie ze porod nie byl tak tragiczny jak to inni opisywali i wspominam go naprawde dobrze. Glowa do gory  :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lis 2013, 14:23:19 »
chyba zadna kolezanka nie zadala sobie trudu aby wrzucic w google haslo misoprostol -stad te optymistyczne komentarze.
przeczytalam ten artykul http://www.b.dk/nationalt/farlige-franske-foedsler i rozumiem ze masz powazne obawy bo ja bym tez miala. niedawno w danii wszczepiano ludziom masowo sztuczne biodra ktore rdzewialy pomimo ze sluzba zdrowia byla orientowana to lekcewazyla ostrzezenia -wiec badz bardzo krytyczna.

masz jeszcze inne metody wywolywania porodu do wyboru tutaj opisane http://www.herlevhospital.dk/menu/Afdelinger/Gynaekologisk_Obstetrisk_Afdeling/Graviditet+og+foedsel/Foedsel/Hvis+foedslen+skal+saettes+i+gang.htm
ja mialam wywolywany porod przekluciem blon plodowych.
Masz prawo wybrac inna metode i skontaktuj sie z polozna i powiedz jej ze sie boisz i chcesz porozmawiac o innych metodach.

Nutko, w zalaczonym przez Ciebie linku mozna rowniez przeczytac to:

Den 11.3.2012 sendte DR 1 et indslag i ”21 Søndag”, der problematiserede hjemsendelse efter brugen af igangsættende stikpiller. Overlæge Anders Atke, obstetrisk områdeleder på Herlev Hospital, udtaler i den forbindelse:

"De tabletter indeholdende misoprostol, vi anvender til den normale igangsættelse af fødsler, har en styrke på kun en ottendedel af de markedsførte Cytotec tabletter. Der er tale om tabletter, som fremstilles specifikt på hospitalsapotek med denne lave styrke, netop for at afpasse effekten.
Den normale procedure ved igangsættelse af fødslen på Herlev Hospital er, at man først efter kontrol anbefales at tage hjem og afvente veerne hjemme - og forudsat, at alt er normalt, når den første behandling med misoprostol er givet."

Mysle, ze naprawde nie ma co dziewczyny juz straszyc.

A swoja droga mbj - moze bys sie wybrala na dluzszy spacer, nieco ruchu? I samo pojdzie?
Ja ze swoim drugim dzieckiem tez mialam juz ustalony termin wywolywania porodu... nie doczekalam go :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lis 2013, 14:23:19 »

Offline mbj

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lis 2013, 14:53:25 »
Dziewczyny, dzieki za wsparcie i zainteresowanie. Samym porodem bardzo sie nie martwie. To moj drugi raz :) Zmartwila mnie tylko niepochlebna opinia o srodku, ktory ma go wywolac. Wierze jednak, ze w szpitalu wiedza co robia. Zreszta ze wzgledu na moj stan zdrowia bede monitorowana przez caly czas trwania porodu. Jomir - ruszam sie ile wlezie. Problem tylko taki, ze porod zostanie wywolany na 2 tygodnie przed wyznaczonym terminem. I moje dziecko moze nie chciec wyjsc przed czasem.

Offline czesio

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 16
  • -Otrzymane: 32
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lis 2013, 16:36:46 »
nie chce cie martwić ale napiszę z mego doswiadczenia -

moja żona rodziła 2 lata temu szpital harlev -pierwsze dziecko - mało nie zabili mi córeczki nie bede pisał o szczegółach wina lekarzy a szczescie pielegniarka była z Rosji I DZIEKI NIEJ SIĘ UDAŁO bo dunski lekarz miał w dupie poród i pojechał do domu bo stwierdził o 23 że zona nie urodzi tej nocy a zona juz rodziła po 10min
5 dni temu koleżanka tydzień po terminie pojechała do szpitala hvidovre ze skurczami lekarz zbadał i stwierdził że puls u dziecka zanika ale wszystko ok i wysłał do domu po 3 dniach zaczoł sie poród i zaczyna się zle podae znieczulenie w kregosłup pół ciała znieczulone i dalej zaczyna spadać puls dziecka i matki to lekarze ( debile ) panika i bez znieczulenia rozkroili jej brzuch i udało sie wyciągnać dziecko ( sukces ) 3 dni puzniej matka ląduję w szpitalu - zakażenie krwi i macicy  :'(- moja rada nie ufać Duńczykom przepraszam że zmartwiłem cie ale lepiej być przygotowanym na tych idiotów

Offline mbj

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lis 2013, 17:14:44 »
Czesio, nie strasz mnie - juz i tak sie wystarczajaco boje. Poza tym ja jestem w troche innej sytuacji. Tak jak napisalam wczesniej - zdrowie mi troche zaszwankowalo. W zwiazku z tym nikt mnie na sile nie bedzie wysylal do domu. Jezeli bede chciala to po podaniu pierwszej tabletki moge zostac na oddziale i tam czekac na rozpoczecie akcji porodowej i jak pisalam wczesniej przez caly porod i ja i dziecko bedziemy monitorowani. Zreszta ja nie mam innego wyjscia - musze zaufac lekarzom i poloznym.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lis 2013, 17:22:34 »
Mbj - skoro to ze wzgledu na Twoje zdrowie, to nie rozwazalas cesarki?
Troche juz pozno na decyzje, ale moze jednak wciaz w pore?

Jak sie boisz tego leku, to porozmawiaj o tym drugim, moze istnieje mozliwosc?

No, i generalnie trzymaj sie!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lis 2013, 17:25:41 »
nie chce cie martwić ale napiszę z mego doswiadczenia -

moja żona rodziła 2 lata temu szpital harlev -pierwsze dziecko - mało nie zabili mi córeczki nie bede pisał o szczegółach wina lekarzy a szczescie pielegniarka była z Rosji I DZIEKI NIEJ SIĘ UDAŁO bo dunski lekarz miał w dupie poród i pojechał do domu bo stwierdził o 23 że zona nie urodzi tej nocy a zona juz rodziła po 10min
5 dni temu koleżanka tydzień po terminie pojechała do szpitala hvidovre ze skurczami lekarz zbadał i stwierdził że puls u dziecka zanika ale wszystko ok i wysłał do domu po 3 dniach zaczoł sie poród i zaczyna się zle podae znieczulenie w kregosłup pół ciała znieczulone i dalej zaczyna spadać puls dziecka i matki to lekarze ( debile ) panika i bez znieczulenia rozkroili jej brzuch i udało sie wyciągnać dziecko ( sukces ) 3 dni puzniej matka ląduję w szpitalu - zakażenie krwi i macicy  :'(- moja rada nie ufać Duńczykom przepraszam że zmartwiłem cie ale lepiej być przygotowanym na tych idiotów
Czesiu, bardzo Cie  prosze, bys pomimo emocji nie uzywal slow wulgarnych. Zgodnie z regulaminem forum Twoj post powinien byc usuniety. Zostawiam go, ale prosze o poprawe na przyszlosc  :)

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lis 2013, 17:26:46 »
Jakim trzeba byc bezdusznym, zeby straszyc dziewczyne tuz przed porodem! Poza tym watek dotyczy wywolania porodu!

mbj, uszy i glowa do gory, bedzie dobrze! Ja osobiscie jestem zachwycona porodem w Danii, zaczynajac od wyposazenia sali, poprzez podejscie, zyczliwosc i cieplo personelu a na opiece poporodowej konczac. Tak jak kolezanka czesia, rodzilam w Hvidovre, mojej corce stawalo serce podczas porodu ale opieke mialam fenomenalna. Jesli ktoras z przyszlych mam ma dylemat, rodzic tu czy w Polsce, zawsze bede radzic Danie. To jak niebo i ziemia.

Szczesliwego rozwiazania i zdrowego dzidziusia zycze  :)
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2013, 17:53:09 wysłana przez newbie12 »

Offline mbj

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lis 2013, 17:40:53 »
Jomir - rozważałam i w sumie nawet juz podjęłam decyzje o cc. Ale lekarz i położona namawiali mnie na porod naturalny i w końcu uległam. Tak jak pisałam, będę pod stała kontrola, mam obiecane znieczulenie zewnatrzoponowe w zasadzie od rozpoczęcia akcji porodowej. Sama nie wiem czy podjęłam dobra decyzje. Zwyczajnie boje sie o swoje dziecko.

Offline czesio

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 16
  • -Otrzymane: 32
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lis 2013, 17:55:21 »
Jakim trzeba byc bezdusznym, zeby straszyc dziewczyne tuz przed porodem! Poza tym watek dotyczy wywolania porodu!

mjb, uszy i glowa do gory, bedzie dobrze! Ja osobiscie jestem zachwycona porodem w Danii, zaczynajac od wyposazenia sali, poprzez podejscie, zyczliwosc i cieplo personelu a na opiece poporodowej konczac. Tak jak kolezanka czesia, rodzilam w Hvidovre, mojej corce stawalo serce podczas porodu ale opieke mialam fenomenalna. Jesli ktoras z przyszlych mam ma dylemat, rodzic tu czy w Polsce, zawsze bede radzic Danie. To jak niebo i ziemia.

Szczesliwego rozwiazania i zdrowego dzidziusia zycze  :)

bezdusznym dobre - raczej przezornym jak jest zle to nie będę pisał że jest piekna tęcza i wszystko wspaniale - mówisz piekny szpital wyposażony itp to chyba slaby masz wzrok bo ja w szpitalach w Dani widziałem że jest b.brudno nawet w sali po porodzie w łazience grzyb  :o- no ale kto ma pojecie o medycynie to wie ze jest tu tragedia życzę dla przyszłej mamy by wszystko poszło jak najlepiej  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lis 2013, 17:55:21 »