Ogólne > Hydepark
Duńscy lekarze i ich błędy
ina67:
Tak, masz racje myszka. Ci, z ktorymi ja mialam do czynienia, sa wjatkowo profesjonalni. Nie uogolniam - CI z KTORYM JA MIALAM DO CZYNIENIA.
faja:
Wiecie jak jest wyzszosc dunskiej sluzby zdrowia nad polska?
trzy czwarte Polakow leczy sie prywatnie
trzy czwarte lub wiecej Dunczykow korzysta z panstwowej sluzby zdrowia i jesli maja powazne problemy zdrowotne, maja zapewnione dokladne badanie za friko.
Oczywiscie nauczylam sie, ze nie warto isc do lekarza z przeziebieniem, bo w przeciwienstwie do polskich nie zapisze antybiotyku na wszelki wypadek, nie zaleci stosowania drogich pseudofarmaceutykow, bo nie jest sponsorowany przez firmy farmaceutyczne.
Mam zuzyty staw kolanowy, skabusewanie na operacje, chce to odwlec, bol jest duzy, staw puchnie, w szpitalu zalecili mi blokady, ktore naprawde pomagaja...
wiecie co powiedzial moj lekarz? ze moze mi robic te zastrzyki nie czesciej niz co 3 miesiace, ale one niszcza moje kosci i zalecil gimnastyke.
Pomyslalam, ze jest glupi, ale zaczelam cwiczyc kolano w domu i na basenie i bol sie zmniejszyl, opuchlizna znika na jakis czas.
Wiele zalecen dunskich lekarzy przekazalam moim corkom w Polsce i teraz jak ich dzieci sa chore, nie od razu podaja przepisane antybiotyki, czekaja czy choroba sama nie ustapi, przyjezdzaja do Danii zeby hartowac dzieci.
Kazdy ma prawo do oceny dunskiej sluzby zdrowia, milego wieczorku :)
nutka53:
tak troche zartobliwie piszesz o wyzszosci polskiej sluzby zdrowia -rozbawilo mnie to bo wlasnie zastanawialam sie czy nie oplacac sobie prywatnego ubezpieczenia w danii i szukalam w internecie info na ten temat, czytam i oczom nie wierze ale sami dunczycy nie maja zaufania do panstwowej sluzby zdrowia i rosnie liczba ubezpieczen prywatnych .juz 1.500.000 ma takie ubezpieczenia i liczba rosnie i wiecej osob by mialo gdyby nie koszty z tym zwiazane i chociaz zniesiono ulge podatkowa na to prywatne ubezpieczenie to nie dosc ze nie zrezygnowali z niego ale jeszcze wiecej sie na nie zapisalo. tu jest to opisane:
http://www.altinget.dk/artikel/flere-faar-private-sundhedsforsikringer
w przeciwienstwie do ciebie nie mam zadnej traumy spowodowanej leczeniem w pl i nikt mnie nie faszerowal antybiotykami owszem lekarz zapisywal jakies tanie srodki lagodzace objawy ale nie antybiotyki i faktem jest ze duzo polakow kupuje w aptekach te lagodzace leki ale chyba nie robia one spustoszenia w organizmie , ja z polski nie wracam bez syropu stodal.
co do sponsorowania lekarzy przez firmy farmaceutyczne to tez sie z lekka mylisz bo lekarze sa sponsorowani na calym swiecie a koncerny medyczne to nietykalne lobby. tu masz liste dunskich lekarzy i dentystow ktorzy sa reprezantami koncernow farmaceutycznych, tutaj tak jak wszedzie indziej sa lekarze korzystajacy z prezentow typu wczasy na koszt tych koncernow. moj poprzedni lekarz jest na tej liscie ale nie ma na niej obecnej lekarki -wiec jest to dla mnie ulga.
tu mozecie sprawdzic swojego lekarza czy jest powiazany z jakas firma farmaceutyczna
http://ext.laegemiddelstyrelsen.dk/tilladelselaegertandlaeger/tilladelse_laeger_tandlaeger_full_soeg.asp?vis=hele
ayme:
tak jest jak piszesz -od siebie dodam ze na internie czyli medicinsk afdeling w dunskich panstwowych szpitalach leza same starsze , ubozsze osoby oraz obcokrajowcy ,a gdzie sa ichniejsi bisnesmeni,czy nawet ludzie pracujacy z wyzszym wyksztalceniem -nie bylo ich tam , czyzby nie chorowali ?owszem choruja ,ale lecza sie w prywatnych szpitalach, bo pracodawca oplaca im ubezpieczenie ...
zpatentem:
Porownujac obydwie sluzby zdrowia nalezy okreslic jaki jest dostep do bezplatnej pomocy.Nutka na pewno placisz za swoje wizyty lekarskie w Krakowie. Piszac o receptach nalezy sie zastanowic dlaczego jest w Polsce tyle aptek.
Co do ubezpieczen zdrowotnych w Danii to sa one w duzej mierze fundowane przez pracodawcow, ktorym to sie w jakis sposob oplaca.Dunczycy chca tez w ten sposob uniknac kolejek do szpitalnych zabiegow do czego niezamozni Polacy sa raczej przyzwyczajeni.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej