poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: chce odejsc od męża tyrana  (Przeczytany 18554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nikolala

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
chce odejsc od męża tyrana
« dnia: 28 Lis 2013, 17:42:06 »
Witam Was bardzo serdecznie. Jestem mężatką od 6 lat, mamy czteroletnie dziecko. Kilka lat temu przyjechalam tutaj do męza. Bardzo żałuję tej decyzji. Codziennie mąż robi mi awantury, uważa, że nic nie robię, chociaż zajmuję się dzieckiem, codziennie ma świeży obiad, mieszkanie wysprzątane a co weekend staram się upiec pyszne ciasto. Jak mąż ma humor to jest zachwycony, uważa, że ma super żonę itp., jednak kiedy jest coś nie po jego myśli, zaczyna mnie wyzywać od pustaków, pierd...nych idiotek, każe mi wypierd...ać z mieszkania. Wyzywa również dziecko, nie zajmuje się nim wogóle, wraca z pracy i od razu pilot do ręki i rozsiada się na kanapie. Dziecko ciągle mu przeszkadza, najlepiej, żeby szło spać o 19ej, żeby tatuś miał ciszę. Ja mam dosyć tej sytuacji. Kiedy staję w obronie synka, od razu jestem wyzwana, że mam sie zamknąć  i nie wpieprzać się w to, jak on chce syna wychowywać.  Chciałam wracać do kraju,ale tam juz nie mam gdzie sie podziac moja matka sie nie interesuje mna ani rodzeństwem. Ja niestety nie znam języka, uczę się w domu, jednak jeszcze daleka droga do tego, abym mogła normalnie rozmawiać w obcym języku ,chcialabym pojsc do pracy ale jego zdaniem nie zarobie dostatecznie wystarczajaco poza tym ciagle mi wygaduje ta jakas ulge ktora na mnie bierze ,ze jak pojde do pracy to on ja straci i na jedno wyjdzie czy bede pracowala czy tez nie . Wiem jedno, że nie chcę być dalej gnębiona i poniżana, nie chcę dłużej słuchać ciągłego przeklinania do mnie . Dotarło do mnie, że jestem od niego psychicznie uzależniona. Jak znalezc siłę aby odejść. Jestem jego ofiarą, tak właśnie się czuję, jak ofiara, jak zero. Dawniej byłam uśmiechniętą, zadowoloną z życia osobą, teraz jestem smutna i zdołowana. Nawet nie wiem gdzie sie udac z tym problemem ,czy jak komus powiem to czy moga zabrac mi dziecko bo i tym mnie straszy chcialam poradzic sie poloznej (czasami nas odwiedza) ale on twierdzi ze jak porusze temat to beda ciagac po psychologach zabiora dziecko a wina bedzie moja bo ja jesetem wszystkiemu winna jego zdaniem nic nie robie ,nie utrzymuje domu ,on wszystkim zarzadza co mamy jesc ,co ma kupic nie mam dostepu wogole do pieniedzy ,straszy mnie ze zabierze mi rowiniez pieniadze ktore otrzymuje na dziecko ,ze pojdzie do komuny i zglosi ze je niegospodarnie wydaje ale ja mam wyciagi z konta i wszystkie pieniadze sa wydawane na dziecko .to o czym napisalam jest namiastką horroru jaki mam będac z nim w tym toksycznym zwiazku ,nie licze na jakies załatwienie pracy mieszkania po prostu chcialabym sie dowiedziec czy dla takich kobiet jak ja isteje jakas pomoc prawna jak sie uwolnic od tego wszystkiego bo bardzo zalezy mi na dziecku.

Offline wielebny

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: chce odejsc od męża tyrana
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lis 2013, 19:29:40 »
a masz kogos zaufanego co rozmawia po dunsku ewentualnie po angielsku

Offline nikolala

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lis 2013, 19:35:03 »
tak mam

Offline czesio

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 16
  • -Otrzymane: 32
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lis 2013, 19:52:22 »
ile masz lat i dziecko chodzi do przedszkola

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lis 2013, 22:29:35 »
Nikola, jest coś takiego jak modrehjelp (nie wiem, czy poprawinie napisałam). Tam możesz się zwrócić o radę.
" Polak gorszego sortu"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lis 2013, 00:37:07 »
https://moedrehjaelpen.dk/

Jest tez lokk:

http://www.lokk.dk/Raadgivning/Infofilm-om-vold-mod-kvinder/
Tu udziela CI wszelkich informacji o tym co mozesz zrobic, jak CI moze gmina pomoc.

Mozesz tez udac sie do swojej kommune, przedstawic sprawe. Kommuna moze pomoc CI z otrzymaniem mieszkania, pomoca na wklad, zasilkiem.

Jezeli meza kochasz mozesz tez zawalczyc o swoja pozycje w domu.
Przestac sie go bac, oswiadczyc, ze chcesz sie uczyc, pracowac, a malzenstwo polega na dzieleniu zycia i obowiazkow.
Jezeli bedziesz stanowcza, moze sie udac.
Jak sama slusznie zauwazylas poniekad dalas sie zepchnac na margines. Jak zawalczysz od swoja pozycje, mozesz odzyskac szacunek meza.
Ale to sprawa na terapie psychologiczna dla CIebie, meza, rodziny, a nie do "napredce" pisanego posta.
Tak tylko sygnalizuje, ze moze byc tez inne rozwiazanie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lis 2013, 08:57:21 »
Witam Was bardzo serdecznie. Jestem mężatką od 6 lat, mamy czteroletnie dziecko. Kilka lat temu przyjechalam tutaj do męza. Bardzo żałuję tej decyzji. Codziennie mąż robi mi awantury, uważa, że nic nie robię, chociaż zajmuję się dzieckiem, codziennie ma świeży obiad, mieszkanie wysprzątane a co weekend staram się upiec pyszne ciasto. Jak mąż ma humor to jest zachwycony, uważa, że ma super żonę itp., jednak kiedy jest coś nie po jego myśli, zaczyna mnie wyzywać od pustaków, pierd...nych idiotek, każe mi wypierd...ać z mieszkania. Wyzywa również dziecko, nie zajmuje się nim wogóle, wraca z pracy i od razu pilot do ręki i rozsiada się na kanapie. Dziecko ciągle mu przeszkadza, najlepiej, żeby szło spać o 19ej, żeby tatuś miał ciszę. Ja mam dosyć tej sytuacji. Kiedy staję w obronie synka, od razu jestem wyzwana, że mam sie zamknąć  i nie wpieprzać się w to, jak on chce syna wychowywać.  Chciałam wracać do kraju,ale tam juz nie mam gdzie sie podziac moja matka sie nie interesuje mna ani rodzeństwem. Ja niestety nie znam języka, uczę się w domu, jednak jeszcze daleka droga do tego, abym mogła normalnie rozmawiać w obcym języku ,chcialabym pojsc do pracy ale jego zdaniem nie zarobie dostatecznie wystarczajaco poza tym ciagle mi wygaduje ta jakas ulge ktora na mnie bierze ,ze jak pojde do pracy to on ja straci i na jedno wyjdzie czy bede pracowala czy tez nie . Wiem jedno, że nie chcę być dalej gnębiona i poniżana, nie chcę dłużej słuchać ciągłego przeklinania do mnie . Dotarło do mnie, że jestem od niego psychicznie uzależniona. Jak znalezc siłę aby odejść. Jestem jego ofiarą, tak właśnie się czuję, jak ofiara, jak zero. Dawniej byłam uśmiechniętą, zadowoloną z życia osobą, teraz jestem smutna i zdołowana. Nawet nie wiem gdzie sie udac z tym problemem ,czy jak komus powiem to czy moga zabrac mi dziecko bo i tym mnie straszy chcialam poradzic sie poloznej (czasami nas odwiedza) ale on twierdzi ze jak porusze temat to beda ciagac po psychologach zabiora dziecko a wina bedzie moja bo ja jesetem wszystkiemu winna jego zdaniem nic nie robie ,nie utrzymuje domu ,on wszystkim zarzadza co mamy jesc ,co ma kupic nie mam dostepu wogole do pieniedzy ,straszy mnie ze zabierze mi rowiniez pieniadze ktore otrzymuje na dziecko ,ze pojdzie do komuny i zglosi ze je niegospodarnie wydaje ale ja mam wyciagi z konta i wszystkie pieniadze sa wydawane na dziecko .to o czym napisalam jest namiastką horroru jaki mam będac z nim w tym toksycznym zwiazku ,nie licze na jakies załatwienie pracy mieszkania po prostu chcialabym sie dowiedziec czy dla takich kobiet jak ja isteje jakas pomoc prawna jak sie uwolnic od tego wszystkiego bo bardzo zalezy mi na dziecku.
Nikolala to uwolnij sie od meza tyrana. Ale zanim zrobis zwielka awanture skladajac pozew o rozwod czy separacje zabierz sie za ukladanie swojego zycia tak abys po ewntualnym rozwodzie mogla dziecko utrzymac.
Bo po twoim krotkim poscie to pierwsza mysl przychodzi, masz to na co sobie zapracowalas. Pozwolilas sie zdominowac, zepchnac na margines i sama zrobilas sie zalezna od meza. Dziecko ma cztery lata piszesz. A do przedszkola chodzi? Bo jesli tak to czemu na litosc boska Ty nie chodzisz do szkoly i nie uczysz sie jezyka normalnie tylko w domu?
maz straszy psychologiem? to jest zadna grozba, na taka grozbe odpowiada sie z usmiechem. To bardzo dobrze , naszej rodzinie potrzebna jest profesjonalna pomoc.
Kilka pytan podstawowych. Jestes tutaj legalnie? Ile lat jestes tutaj? Masz jakies dowody na ewentualna tyranie meza? No i juz z zupelnej ciekawosci w jakim rejonie Danii przychodzi polozna do czteroletniego dziecka?
A propo ulgi ktora maz niby bierze na Ciebie. A co Ciebie to interesuje czy on ja straci czy nie? Ty masz byc samodzielna, Ty masz byc w stanie utrzymac dziecko i siebie jesli chcesz odejsc.
Chcesz odejsc od meza to zabierz sie za robote, zeby przypadkiem sad nie stwierdzil, ze ojciec jest w stanie zapewnic lepsze warunki dla dziecka.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lis 2013, 08:57:21 »

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lis 2013, 09:04:41 »
Przykre .jakbym widziala swoje zycie.zawalcz o siebie i dziecko i nie wracaj jak bumerang do niego .powodzenia.postaraj sie o prace ,bo jak narazie to jestes nie tylko psychicznie od niego uzalezniona ale i finansowo i bytowo.to ze twoja matka sie toba nie interesujenie wprawia w dziw gdyz jestes juz dorosla i nie dopusc by twoje dziecko po takim dziecinstwie stwierdzilo to samo.trzymaj sie
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2013, 09:39:28 wysłana przez myszka0807 »

Offline nikolala

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lis 2013, 09:45:59 »
Tak jestem w danii legalnie i mieszkam tu od 5 lat ,mąż wczesniej pracowal w systemie jednozmianowym byl czas gdy chodzilam do szkoly moja edukacja trwala niecałe pół roku , on zmienil prace , pracuje w systemie zmianowym wiec ja chcac nie chcac musialam opiekowac sie dzieckiem w domu ,co do przedszkola -moje dziecko zaczelo uczeszczac gdy skonczylo 3 lata bo jego zdaniem wczesniejsze zapisanie dziecka byloby glupota twierdzil ze jeszcze jest za male ,a ja i tak siedze w domu wiec moge sie opiekowac.Z tego co slyszalam i co czytalam moj powrot do szkoly jest niemozliwy gdyz ja nie zawiesilam nauki w szkole w komunie ,nie przez zaniedbanie poprostu nie wiedzialam ze tak musze zrobic .Połozna przychodzila do nas do 3 lat ,teraz od roku czasami wysyla smsy czy wszystko ok i czy mam jakies pytania lub czy chce sie spotkac ,wiec odpisywal jej ze tak ,ze chcialabym sie spotkac porozmawiac o dziecku jak sie ma w przedszkolu ,czasami bylo tak ze przychodzila z pedagogiem z przedszkola bo moje dziecko mialo ciezki okres po prostu nie moglo sie zaklimatyzowac ,a teraz ma sie dobrze z czego sie bardzo ciesze .To prawda ze pozwolilam sie zdominowac i zmanipulowac przez niego ,przyjechalam tutaj poswiecajac prace w polsce ,przerwalam studia z mysla ze bedzie dobrze ,a stalo sie inaczej moja bezradnosc w jakims stopniu jego dowartosciowala.On kupil mieszkanie ,samochod on mial prace wszystko on on ,caly czas twierdzi ze on do wszystkiego tu sam doszedl ze jestem na jego utrzymaniu i nie mam nic do gadania ,strszay ze mnie wymelduje .Wiem ze najgorzej jest uzalac sie nad soba ale ja naprawde czuje sie  bezradna ,a wszystko odbija sie na moim dziecku dlatego musze cos postanowic i zmienic swoje zycie, zaczac zyc normalnie dla siebie i dziecka bez awantur ponizania i ublizania .

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lis 2013, 09:58:07 »
Ale gdzie mieszkasz .w jakim miescie?
Idz i porozmawiaj o powrocie do szkoly tam tez ludzie pracuja.
I tak ladnie go jeszcze nazywasz,,MAZ,,

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lis 2013, 09:58:55 »
Tak jestem w danii legalnie i mieszkam tu od 5 lat ,mąż wczesniej pracowal w systemie jednozmianowym byl czas gdy chodzilam do szkoly moja edukacja trwala niecałe pół roku , on zmienil prace , pracuje w systemie zmianowym wiec ja chcac nie chcac musialam opiekowac sie dzieckiem w domu ,co do przedszkola -moje dziecko zaczelo uczeszczac gdy skonczylo 3 lata bo jego zdaniem wczesniejsze zapisanie dziecka byloby glupota twierdzil ze jeszcze jest za male ,a ja i tak siedze w domu wiec moge sie opiekowac.Z tego co slyszalam i co czytalam moj powrot do szkoly jest niemozliwy gdyz ja nie zawiesilam nauki w szkole w komunie ,nie przez zaniedbanie poprostu nie wiedzialam ze tak musze zrobic .Połozna przychodzila do nas do 3 lat ,teraz od roku czasami wysyla smsy czy wszystko ok i czy mam jakies pytania lub czy chce sie spotkac ,wiec odpisywal jej ze tak ,ze chcialabym sie spotkac porozmawiac o dziecku jak sie ma w przedszkolu ,czasami bylo tak ze przychodzila z pedagogiem z przedszkola bo moje dziecko mialo ciezki okres po prostu nie moglo sie zaklimatyzowac ,a teraz ma sie dobrze z czego sie bardzo ciesze .To prawda ze pozwolilam sie zdominowac i zmanipulowac przez niego ,przyjechalam tutaj poswiecajac prace w polsce ,przerwalam studia z mysla ze bedzie dobrze ,a stalo sie inaczej moja bezradnosc w jakims stopniu jego dowartosciowala.On kupil mieszkanie ,samochod on mial prace wszystko on on ,caly czas twierdzi ze on do wszystkiego tu sam doszedl ze jestem na jego utrzymaniu i nie mam nic do gadania ,strszay ze mnie wymelduje .Wiem ze najgorzej jest uzalac sie nad soba ale ja naprawde czuje sie  bezradna ,a wszystko odbija sie na moim dziecku dlatego musze cos postanowic i zmienic swoje zycie, zaczac zyc normalnie dla siebie i dziecka bez awantur ponizania i ublizania .
nikolala on do niczego nie doszedl sam bo jesli sie jest malzenstwem to do wszystkiego dochodzi sie wspolnie chyba, ze macie rozdzielnosc majatkowa.  Jesli mieszkanie i samochod jest kupione w trakcie trwania malzenstwa to jest to wasze wspolne. Jak to do wszystkiego doszedl sam? A ulgi ktore Ci wypomina i ktor to niby sa wyzsze czy rowne Twojej ewentualnej wyplacie to pies? Straszenie , ze Cie wymelduje to on sobie moze wlozyc miedzy bajki, no chyba, ze macie podpisana umowe, ze on Ci to mieszkanie wynajmuje? To ze wyczytalas tutaj, ze do szkoly nie mozesz wrocic to jedna sprawa a jak moze byc w rzeczywistosci to druga. Wiec nie czytaj i nie sluchaj tylko idz do komuny, jobcenter czy gdzie tam i dowiedz sie czy nie masz szans na powrot do szkoly. Jak rozumiem to dogadujesz sie dobrze po angielsku wiec czemu na litosc boska nie zabierzesz sie za szukanie pracy? Zacznij od sprawdzenia czy mozesz wrocic do szkoly i od szukania pracy, jakiejkolwiek. Uniezaleznij sie od niego a potem mysl o odchodzeniu.

Offline danielos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lis 2013, 12:46:38 »
Niek krytykoj kogos jak nie znasz calej sytuacji, pamietaj ze nic nie dzieje sie bez przyczyny, nie chce go bronic , bron Boze ,ale tutaj trzeba najpierw wysluchac obydwu stron .

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lis 2013, 17:08:24 »
Niek krytykoj kogos jak nie znasz calej sytuacji, pamietaj ze nic nie dzieje sie bez przyczyny, nie chce go bronic , bron Boze ,ale tutaj trzeba najpierw wysluchac obydwu stron .
czy chcesz powiedziec ze taka sutuacja moze miec miejsce nawet gdyby dziewczyna wyprawiala Bog wie co?to trzeba byc zwierzecuem zeby kogos straszyc wymeldowaniem z mieszkania z wywaleniem do Polski itd.Wmawiac komus ze nikt nic nie ma .czyli co miala mu robic za praczke kucharke sprzatacze i za......
A jeszcze mozna i wysluchac i trzecia strone czyli dziecko.ktore jest najwyzszym odpowiednikiem prawdy .daj dziecku zabawki i powiedz ze bawimy sie w dom a ono pokaze ci jaka atmosfera w nim panuje
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2013, 17:22:20 wysłana przez myszka0807 »

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lis 2013, 19:06:43 »
Niezly jest...
Gdzie mieszkasz? Przyjde na kawe i z nim pogadam... wytlumacze co i jak.
Jesli potrzebujesz pomocy w urzedach to moge ci pomoc :)

Offline Gajol

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lis 2013, 20:23:29 »
Napisz gdzie mieszkasz to wazne by ktos mial Tobie pomoc , chociaz w sprawach urzedowych .
Ja tez sluze pomoca, mieszkam w Vejle

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lis 2013, 20:23:29 »

Feriepenge - pracodawca nie chce wypłacić.

Zaczęty przez AsfaltDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15806
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2011, 18:30:58
wysłana przez tomekskive
SKAT chce 56000 DKK

Zaczęty przez robotnikDział Podatki

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 9695
Ostatnia wiadomość 21 Paź 2018, 18:05:57
wysłana przez roga
Chce sie przeprowadzić z Hundige do Greve i zmienic lekarza