poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pytanie do obeznanych w zwiazkach zawodowych ...  (Przeczytany 5051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mala27

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Pytanie do obeznanych w zwiazkach zawodowych ...
« dnia: 09 Gru 2013, 15:49:12 »
Potrzebuje porady madrych tego swiata i forum odnosnie zwiazkow zawodowych aktualnie jestem w kriffie ale cos mnie za duzo dochodzi zlych opini na ich temat pozatym niestety sam mam problem z bylym pracodawca. Chcialbym prosic o pomoc w/s 3F bo bardzo mnie zaczynaja interesowac te zwiazki wlasnie ale rowniez slyszalem rozne opinie na ich temat. Nalezy ktos z Was do 3F i mogl by poswiecic kilka slow o jakiejs opini. Thaboss. 
" po kazdym dniu trzeba postawic kropke, odwrocic kartke i zaczac na nowo "

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Pytanie do obeznanych w zwiazkach zawodowych ...
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Gru 2013, 17:52:58 »
Ja, jestem w Krifie od wielu lat. Z ich pomocy korzystalam raz. BYlam zadowolona. W sumie nie zdazyli zadzialac, ale wykazali chec porwania sie "z motyka na slonce".
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Gru 2013, 18:54:24 »
W sumie nie zdazyli zadzialac, ale wykazali chec porwania sie "z motyka na slonce".
Celniej bym tego nie ujął  ;D ;D ;D
A- kasse   można płacić
fagforening    pieniądze wywalone w błoto.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Gru 2013, 19:05:02 »
Celniej bym tego nie ujął  ;D ;D ;D
A- kasse   można płacić
fagforening    pieniądze wywalone w błoto.
uwazam, ze piszesz glupoty, zwiazki daja bezplatna pomoc prawna, to ze nie zawsze moga zalatwic to czego oczekujesz, wynika z obowiazujacego prawa, czasem nam sie wydaje, ze jestesmy pokrzydzeni przez pracodawce, ale tylko wydaje,
za kazda wizyte u prawnika musialbys zaplacic slone pieniadze i tez nie da gwarancji, ze dostaniesz to czego oczekujesz,
skladka na zwiazki nie jest wcale wysoka, jestem w najtanszych zwiazkach i dwa razy pomogli mi odzyskac to co mi sie nalezalo, w jednym przypadku zostalam zaraz zwolniona po interwencji zwiazkow, ale nalezne pieniadze dostalam  ;D
uwazam, ze nie ma sensu zmieniac zwiazkow na drozsze, tylko sie reklamuja, ze moga zalatwic wiecej niz inne
« Ostatnia zmiana: 09 Gru 2013, 19:24:18 wysłana przez faja »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Gru 2013, 19:13:43 »
Pisałem o Kriffa  dupognioty i tyle  ::)
pomagam w sprawie ...
-pracodawca nie płaci podatków
- nie płaci feriepenge
-żadnych lønseddel
-teraz obciął wypłatę o 40%

Sprawa ciągnie się od roku   :o właśnie przeczytałem mail z Krifa że jak ci ludzie sami zrezygnują to podpadną pod kwarantanne  ;D ;D ;D
Z wesołych mail Kriffa mam jeszcze jeden ....Jak pracodawca nie zapłaci podatku to zapłaci pracownik   ;D ;D ;D
Takie to głupoty Faja
« Ostatnia zmiana: 09 Gru 2013, 19:32:15 wysłana przez vordingborg »

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Gru 2013, 19:19:45 »
Tez moglabym narzekac na Kriffa   ;), zabraklo mi 30 godzin do dagpenge i nic nie wywalczyli  :'(  ;)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Gru 2013, 19:40:36 »
pomagam w sprawie ...
- nie płaci feriepenge
-żadnych lønseddel

Sprawa ciągnie się od roku   :o właśnie przeczytałem mail z Krifa że jak ci ludzie sami zrezygnują to podpadną pod kwarantanne  ;D ;D ;D
Z wesołych mail Kriffa mam jeszcze jeden ....Jak pracodawca nie zapłaci podatku to zapłaci pracownik   ;D ;D ;D
Takie to głupoty Faja
Nie ustosunkuje sie do tego, nie jestem prawnikiem.
Moje zwiazki przejrzaly moj kontrakt jak podpisywalam z nowym pracodawca, powiedzialy co uzupelnic i mam nadzieje, ze w razie problemow pomoga, poprzedni pracodawca wyplacil kase, jak zostal postraszony przez nich, ze kieruja sprawe do sadu, moze wiec warto prosic o pomoc zwiazki w czasie podpisywania ansætelsebrev.
Nie naleze do Kriffa

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Gru 2013, 19:40:36 »

Offline Gajol

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Gru 2013, 12:08:52 »
Tyle ile ludzi tyle bedzie opini.

Ja korzystalem z 3F przez kilka lat placam im skladki. Przyszedl czas zmian w moim zyciu to juz tacy symaptyczni nie byli wrecz zamiast pomoc nakabusewac odsylali do innych instytucji . Wiec zmienilem teraz na Krife .
Choc partner zostal w 3F i jest zadowolony .

Pozdrawiam

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Gru 2013, 22:01:50 »
Dla nas Polakow, ktorzy przyjechali tu do Danii to czesto zbedne wydawanie pieniedze. Nie jest tez tak,  ze wszyscy Dunczycy za to placa na swoje zwiazki zawodowe , nie. Zwiazkom natomiast wszyscy zawdzieczamy to , ze jesli jest wielu pracownikow w danej firmie (np. w jednym fachu) i placa zwizki zawodowe, maja prawo do wybrania swojego przedstawiciela, ktory bedzie co jakis czas rozmawial z pracodawca na temat umowy zbiorowej. nie ma sie co oszukiwac, pracodawcy jest bardzo na reke, eby pracownicy nie byli zrzeszeni bo nie musza wtedy podpisywac umowy zbiorowej.

Wg mnie placenie zwiazkow to inwestycja dlugoterminowa. Jesli wieksza ilosc pracownikow w zakladzie przestanie sie zrzeszac, pracodawca nie bedzie zobowiazany do podpisania umowy zbiorowej. W umowie zbiorowej sa zapisane warunki pracy (stawka godzinowa, stawka za nadgodziny, warunki barselu, chorobowego i PENSION. To ostatnie chyba najwazniejsze . pracownik ma odciagane 4 % a pracodawca placi 8%. Jesli nie ma umowy zbiorowej 8%w kieszeni pracodawcy)
Jesli wiecej pracownikow zacznie sie wycofywac- bedzie takie samo dziadostwo na rynku pracy jak w Polsce , niestety...

Oczywiscie nie wszystkie zaklady pracy czy male firmy maja umowy zbiorowe.

Zwiazki zawodowe Krifa podpisuja jakies overenskomst ale czy one sa korzystne dla pracownikow , nie wiem. Takk naprawde 3 F ma reprezentacje w parlamencie i oni moga najwiecj. Den Faglig Hus to sa tylko a Kasse z prawnikiem. taka jest moja wiedza. Ja nie jestem w zadnym z tych zwiazkow wiec nie wiem. Jesli ktos ma ochote moze spojrzec na roznice  miedzy 3 F a Krifa np    http://www.transportmiljoe.dk/news.php?extend.5250

Ogolnie rzecz biorac , kazdy powinien swoja syt przeanalizowac indywidualnie. Jesli jest ktos zatrudniony w malej firmie bez umowy zbiorowej to wg mnie wszystko jedno jesli kasa na czas i wszystko sie zgadza. Ale jesli to fabryka, gdzie wiekszosc kolegow jest w zwiazkach nalezy to wspierac rowniez dla siebie samego w przyszlosci. wybrac przedstawiciela i dzialac na swoja wspolna korzysc dla calej branzy.
WIele osob mowi "Ja mam super sytuacje w pracy, dobre uklady z szefem, nie zwolnia mnie itp." Chcilabym tu przypomniec tylko, e z szefem ma sie dobre uklady dopoki wszystko idzie dobrze, jest sie zdrowym i silnym, sprawnym. Gdy wystapi wypadek przy pracy lub choroba (choroba dziecka), sytuacja sie zmienia o 180. Ewt. prawa do odszkodowania tez sie rozmywaja, jesli sie nie ma wsparcia wlasnie ze zw. zawodowych. Wsparcie ze ztrony zwiazkow jest bardzo duze. A pracodawca tez moze zwolnic pracownika bez mrugniecia okiem gdy dlugo choruje. Czlowiek zostaje na lodzie.

A zwiazki nie chca juz zajmowac sie pomoca dla osob , ktore dlugo mieszkaja w danii, nie placa zwiazkow , a zglaszaja sie do nich w dniu wypadku lub dzien po. byli i tacy, ktorym pomogli a po tym jak juz wszystkie mozliwe odszkodowania zostaly uzyskane, czym predzej sie wypisali. To oni tez sie ucza na bledach.

Dla osob , ktore znaja dunski warte obejrzenia.

Offline skifter

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Gru 2013, 00:43:20 »
pomagam w sprawie ...
- nie płaci feriepenge
-żadnych lønseddel

Takie to głupoty Faja
Inny przyklad wesolej dzialalnosci krify: za 50.000kr to nam sie du.pska dzwigac nie chce oraz wywalczylismy z pracodawca kompromis, wyplaci Ci 50% zaleglej pensji :D

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Gru 2013, 20:58:20 »
My sie tu produkujemy, piszemy, a autor postu nawet nie skomenutje, nie mowie o podziekowaniu  :(

Offline ThaBoss

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 29
  • -Otrzymane: 61
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Gru 2013, 17:15:47 »
Dziekuje Dziekuje poprostu nie bylo czasu... zalatany i zapracowany jestem ostatnio wielkie podziekowania dla kazdego bioracego udzial w dyskusji i uswiadomienie mnie na czym stoje.
Co prawda po tym co tutaj przeczytalem dalej mam te same obawy ktore mialem :D
Nigdy nie wymieniaj nadaremnie mojego imienia
 Jeśli nie masz co powiedzieć, to nie otwieraj gęby
 Kłapiesz głupim ryjem jakbyś sam był kurwa święty
 Niektórzy jak mendy żyją na cudzych jajach
 Wypierdalaj, zakompleksiony pajac.

Offline ThaBoss

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 29
  • -Otrzymane: 61
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Gru 2013, 17:18:53 »
Sumujac wszystko w jedno tresciwe zdanie "Kriffa jest dobra ale malo robia bo mala moga ale sie duzo staraja". Czyli widze ze nie ma sensu przepisywac sie do innych zwiazkow bo za duzo sie nie ugra.
Nigdy nie wymieniaj nadaremnie mojego imienia
 Jeśli nie masz co powiedzieć, to nie otwieraj gęby
 Kłapiesz głupim ryjem jakbyś sam był kurwa święty
 Niektórzy jak mendy żyją na cudzych jajach
 Wypierdalaj, zakompleksiony pajac.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Gru 2013, 19:42:20 »
Sumujac wszystko w jedno tresciwe zdanie "Kriffa jest dobra ale malo robia bo mala moga ale sie duzo staraja". Czyli widze ze nie ma sensu przepisywac sie do innych zwiazkow bo za duzo sie nie ugra.
KRIFA jest ok , pomogli mi wyciagnąć zaległe pieniadze w szybki i profesionalny sposób od byłego juz pracodawcy,również pieniądze za chorobowe gdzie mój pracodawca twierdził że nie nic nie musi bo nie jest w układzie zbiorowym, bardzo szybko go naprostowali.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Gru 2013, 19:42:20 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7297
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 17943
Ostatnia wiadomość 18 Lut 2010, 10:48:28