poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ulga na wspolmalzonka  (Przeczytany 8534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaka123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Ulga na wspolmalzonka
« dnia: 02 Lut 2014, 17:21:41 »
Witam mam takie pytanie w 2012 roku wyszlam za maz w pl ale moj maz przyjechal do mnie do danii dopabuse w 2013 roku. Moje pytanie jest czy za ten czas kiedy on byl w polsce moge wpisac ulge na niego do mojego rozliczenia(fradrag na wspolmalzonka)? z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam

Offline Holger

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 34
  • -Otrzymane: 35
  • Reputacja: +7/-0
Odp: Ulga na wspolmalzonka
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lut 2014, 17:32:40 »
Hymm... a ktora to rubryka?
Nasz naród jak lawa, Z wie­rzchu zim­na i twar­da, sucha i plugawa; Lecz wewnętrzne­go og­nia sto lat nie wyziębi, Plwaj­my na tę sko­rupę i zstąpmy do głębi.
                                                Adam Mickiewicz

Offline jaka123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lut 2014, 17:46:33 »
no wlasnie nie wiem i nie wiem czy takie cos mozna zrobic dlatego pytam...

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lut 2014, 17:59:21 »
Poczekajmy na roge :)
Z tego co wiem, to mozna miec podwyzszony fradrag jesli wspolmazonek nie pracuje :) tylko nie wiem, czy mozna jesli mieszkal w Polsce :)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lut 2014, 18:48:41 »
Fradrag na wspolmalzonka przysluguje od czasu jego zamieszkania w Danii, tzn. od czasu otrzymania pozwolenia na pobyt.

Offline szczupak79

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lut 2014, 18:56:32 »
Witam,to i ja zapytam jak to jest z tą ulgą . Ja pracuje tu w Danii a żona w polsce nie pracuje czy w taki wypadku nalezy mi sie ta ulga, a jesli tak to czy można ja odzyskac za lata ubiegłe .Z góry dziekuje za rzeczową odpowiec i ewentualne podpowiedzi jak to wszystko pozałatwiac.

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lut 2014, 20:23:33 »
Szczupak . Faja ci wyraznie napisala. Ulga przysluguje od momentu zarejstrowania pobytu. Nie wiem jak dzis , ale kiedys bylo tak ze malzonek musial byc z toba w skat i musial on to potwierdzic

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lut 2014, 20:23:33 »

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lut 2014, 20:37:14 »
ja widze ze masa ludzi wpisuje sobie ulgi na zone ,meza ktorzy sa w polsce dziwie  sie tylko dlaczego takim ludziom sie udaje a skat w to nie wnika.jak dla mnie to oszukiwanie.wspolmazonek powinien byc tutaj i wtedy mozna ta ulge niepracujacej osoby przejac.tak samo widze jak duzo ludzi kombinuje,rozwiedli sie a ciagna ulge bylej zony i rodzinne masakra jak takim ludziom sie udaje.szlak mnie tylko trafia bo niektorzy zyja normalnie legalnie bez kombinowania a tacy co kreca zawsze sie udaje.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lut 2014, 20:59:09 »
SKat ma prawo do kontroli na piec lat do tylu. Czyli na chwile obecna do 2009 roku wlacznie.
Skat nie rychliwy, ale sprawiedliwy. WIelu juz mialo sie szanse przekonac.
A i na forum widzielismy juz: "ratunku mam 200.000 do zwrotu"...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lut 2014, 22:28:35 »
od czasu rejestracji pobytu tutaj, na niepracujacego malzonka/malzonke. I nie musi on byc osobiscie. Wystarczy ze ten pracujacy w skacie wystapi o to, chocby telefonicznie lub mailowo.

Offline jaka123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lut 2014, 22:31:45 »
Dzieki za informacje:) nie mialam zamiaru nic kombinowac tylko pytalam aby sie upewnic. pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lut 2014, 23:40:59 »
ja widze ze masa ludzi wpisuje sobie ulgi na zone ,meza ktorzy sa w polsce dziwie  sie tylko dlaczego takim ludziom sie udaje a skat w to nie wnika.jak dla mnie to oszukiwanie.wspolmazonek powinien byc tutaj i wtedy mozna ta ulge niepracujacej osoby przejac.tak samo widze jak duzo ludzi kombinuje,rozwiedli sie a ciagna ulge bylej zony i rodzinne masakra jak takim ludziom sie udaje.szlak mnie tylko trafia bo niektorzy zyja normalnie legalnie bez kombinowania a tacy co kreca zawsze sie udaje.

Nalezy przede wszystkim powiedziec ze wszelkie tutaj na forum omawiane ulgi nie sa ulgami podatkowymi ale kwotami obnizajacymi dochod podatnika. stanowiacy podstawe do opodatkowania. Takie obnienie dochodu ma wartosc podatkowa okolo 38% tej kwoty. Typowe odliczenia to dojazdy do pracy, odsetki od kredytow, zwiazki zawodowe, A-kasse, a do 2010 wlacznie rowniez odliczenie/fradrag na malzonka mieszkajacego np. w Polsce, bez wzgledu na to czy uzyskiwal w Polsce dochody. Waznym bylo tylko aby nie mial dochodow z Danii. Ten fradrag (rubryka 59A) zostal zlikwidowany, dlatego nie rozumie w vjaki sposob wpisuje sie i w jakiej kwocie ten fradrag do rozliczenia, chyba ze osoby te wpisuje kwotyu w innych rubrykach. Widzialem wpisy fradragu w inne rubryki, ktore dotycza podsiadania nieruchomosci zabytkowej albo wpisy do rubryki dotyczacej wydatkow na ubrania robocxe- W obu rubrykach wpisywano kwptv 42.900, a mialo to miejsce juz po 2010. Jezeli mowa o uldze, to ja jako ulge rozumie ulge podatkowa i taka ulga jest Personfradrag, ktry przysluguje kazdej zatrudnionej w Danii osobie. Jezeli jeden z malzonkow nie pracuje, to drugi malzonek przejmuje ten niewykorzystany Personfradrag. Personfradrag to redukcja podatku po jego wyliczeniu od uzyskanego dochodu, po uwzglednieniu odliczen (jazdy, A-kassa itp.) Personfradrag aktualnie wyliczany jest od 42.900 kr. i przy zastosowaniu oprocentowania podtkowego w danej komunie (bundfradrag + sundhedskat + kommuneskat) generalnie okolo 36-38%. Wartosc obnizenia podatku to okolo 15.500-16.000 kr. na osobe, to zanczy okolo 31.000 dla osoby zatrudnionej, jezeli wspolmazonek tej osoby nie pracuje. Natomiast instnieje i zawsze istniala (od 2009), mozliwosc uzyskania takiego Personfradragu dla wspolmalzonka mieszkajacego w Polsce, jezeli drugi z malzonkow pracuje w Danii, ale pod warunkimev ze ma status pracownika transgranicznego/grænsegænger: Personfradrag dla wspolmalzonka w Polsce regulpwanu jest w zaleznosci od jego dochodu w Polsce. To znaczy przy dochodzie w Polsce ponad 42.900 kr. nie ma juz zadnej korzysci podatkowej. Dodam, ze w przeciwienstwie do przekonan wielu osob o tym, ze po 5 latach bez kontroli podatkowej, nic juz nam "nie grozi", jest pojeciem mylnym. Taka jest generslna praktyka Skatu, ALEe...Skat nie jest objety prawem o przedawnieniach (o ile sie nie myle zmienione do 3 lat) i jezeli przykladowo przyv wyrywkowej kontroli podatkowej za 2012 znajdzie powazne nieprawidlowosci, ma prawo i z niego korzysta, cofajac sie do rozliczen za lata poprzednie, a nawet do pierwszego rozliczenia w Danii. Jest to ocena indywidualna Skatu czy i jak daleko wstecz skontrolowac rozliczenia.     

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lut 2014, 23:44:17 »

Mialo byc (bundskat + sundhedskat + kommuneskat) generalnie okolo 36-38%.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lut 2014, 08:25:44 »
Mialo byc (bundskat + sundhedskat + kommuneskat) generalnie okolo 36-38%.

I chyba jeszcze + topskat :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lut 2014, 08:49:18 »
Top skat placi sie dopabuse, gdy przychod przekroczy 421.000 w 2013.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lut 2014, 08:49:18 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19033
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Ulga 53 przy zmianie umowy o pracę

Zaczęty przez kadillDział Podatki

Odpowiedzi: 4