ja widze ze masa ludzi wpisuje sobie ulgi na zone ,meza ktorzy sa w polsce dziwie sie tylko dlaczego takim ludziom sie udaje a skat w to nie wnika.jak dla mnie to oszukiwanie.wspolmazonek powinien byc tutaj i wtedy mozna ta ulge niepracujacej osoby przejac.tak samo widze jak duzo ludzi kombinuje,rozwiedli sie a ciagna ulge bylej zony i rodzinne masakra jak takim ludziom sie udaje.szlak mnie tylko trafia bo niektorzy zyja normalnie legalnie bez kombinowania a tacy co kreca zawsze sie udaje.
Nalezy przede wszystkim powiedziec ze wszelkie tutaj na forum omawiane ulgi nie sa ulgami podatkowymi ale kwotami obnizajacymi dochod podatnika. stanowiacy podstawe do opodatkowania. Takie obnienie dochodu ma wartosc podatkowa okolo 38% tej kwoty. Typowe odliczenia to dojazdy do pracy, odsetki od kredytow, zwiazki zawodowe, A-kasse, a do 2010 wlacznie rowniez odliczenie/fradrag na malzonka mieszkajacego np. w Polsce, bez wzgledu na to czy uzyskiwal w Polsce dochody. Waznym bylo tylko aby nie mial dochodow z Danii. Ten fradrag (rubryka 59A) zostal zlikwidowany, dlatego nie rozumie w vjaki sposob wpisuje sie i w jakiej kwocie ten fradrag do rozliczenia, chyba ze osoby te wpisuje kwotyu w innych rubrykach. Widzialem wpisy fradragu w inne rubryki, ktore dotycza podsiadania nieruchomosci zabytkowej albo wpisy do rubryki dotyczacej wydatkow na ubrania robocxe- W obu rubrykach wpisywano kwptv 42.900, a mialo to miejsce juz po 2010. Jezeli mowa o uldze, to ja jako ulge rozumie ulge podatkowa i taka ulga jest Personfradrag, ktry przysluguje kazdej zatrudnionej w Danii osobie. Jezeli jeden z malzonkow nie pracuje, to drugi malzonek przejmuje ten niewykorzystany Personfradrag. Personfradrag to redukcja podatku po jego wyliczeniu od uzyskanego dochodu, po uwzglednieniu odliczen (jazdy, A-kassa itp.) Personfradrag aktualnie wyliczany jest od 42.900 kr. i przy zastosowaniu oprocentowania podtkowego w danej komunie (bundfradrag + sundhedskat + kommuneskat) generalnie okolo 36-38%. Wartosc obnizenia podatku to okolo 15.500-16.000 kr. na osobe, to zanczy okolo 31.000 dla osoby zatrudnionej, jezeli wspolmazonek tej osoby nie pracuje. Natomiast instnieje i zawsze istniala (od 2009), mozliwosc uzyskania takiego Personfradragu dla wspolmalzonka mieszkajacego w Polsce, jezeli drugi z malzonkow pracuje w Danii, ale pod warunkimev ze ma status pracownika transgranicznego/grænsegænger: Personfradrag dla wspolmalzonka w Polsce regulpwanu jest w zaleznosci od jego dochodu w Polsce. To znaczy przy dochodzie w Polsce ponad 42.900 kr. nie ma juz zadnej korzysci podatkowej. Dodam, ze w przeciwienstwie do przekonan wielu osob o tym, ze po 5 latach bez kontroli podatkowej, nic juz nam "nie grozi", jest pojeciem mylnym. Taka jest generslna praktyka Skatu, ALEe...Skat nie jest objety prawem o przedawnieniach (o ile sie nie myle zmienione do 3 lat) i jezeli przykladowo przyv wyrywkowej kontroli podatkowej za 2012 znajdzie powazne nieprawidlowosci, ma prawo i z niego korzysta, cofajac sie do rozliczen za lata poprzednie, a nawet do pierwszego rozliczenia w Danii. Jest to ocena indywidualna Skatu czy i jak daleko wstecz skontrolowac rozliczenia.