poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dyskryminacja  (Przeczytany 32487 razy)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
Dyskryminacja
« dnia: 20 Lut 2014, 08:32:14 »
Trafiłem na (ciekawy?) artykuł.

http://gosc.pl/doc/1849338.Katolik-w-Danii

utworzyłem nowy temat, może się rozwinie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Dyskryminacja
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lut 2014, 13:05:51 »
NIe mow, ze mamy dyskutowac na temat pseudodziennikarskich wypocin pani Justyny Zbroi???
Blaaaagam!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lut 2014, 13:36:50 »
akurat ten artykuł znalazłem na pewnej stronie internetowej gdzie jest lub niedługo będzie traktowane jako prawda objawiona

Nie znam poprzednich dokonań autorki , jest się czym interesować?

Bo coś czuje że wszyscy coś wiedza na temat dziennikarki , tylko nie ja.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lut 2014, 17:19:52 »
A i owszem można podyskutować czemu  nie? ;) Nie jestes sam cwsm111 autorki tez nie znam i nie chce znać.Odniose sie tylko krotko do samegu artykułu.

Otóż żadna mi to dyskryminacja jak tytułujesz watek a raczej polski zaścianek i obłuda.Żałosne jest obwinianie Danii za cokolwiek w tym religie i co wyznają i czy wyznają.To wolny kraj wolnych ludzi,myślą i żyją tak jak uważają za słuszne.

Ja osobiście poznałam dunczykow tu i owdzie i nigdy nikt ze mnie nie żartował ze jestem katoliczka lub ze pochodzę z kraju katolickiego.Poznałam wielu wierzących i praktykujących dunczykow,jedynie co to byli bardzo ciekawi jak obchodzimy święta to znaczy Boze Narodzenie ,Wielkanoc.Duńczycy a zwłaszcza ci z południowej Jutlandii sa bardzo religijni i wierzący,lubią rozmawiać o Bogu – miałam kilka takich luźnych rozmów w pracy.

Co w tym dziwnego ze sie rozdaje prezerwatywy w 6 klasie podstawówki – skoro większość dziewczynek juz dostała pierwsza miesiączkę i moze zajść w ciaze? Duńczycy – nie demonizują pojęcia religii i uzwaja to za sprawę dość prywatna.Bardzo dużo dziennikarzy,pisarzy czy filmowcow duńskich odnosi sie do wiary i zwątpienia w Boga i krytykuje pojecie religii otwarcie.

Żałosny jest ten artykuł…a profanacje już były dawno temu i nie tylko w Danii ale na całym świecie i głownie w świecie sztuki.

Proszę sobie chociaż przypomnieć "uznany za kontrowersyjny" film Martina Scorsese "Ostatnie kuszenie Chrystusa" 1988 z W.Dafoe - piękny film,opowiadający o Jezusie jak o zwykłym człowieku,który walczył ze słabościami ludzkimi,mężczyźnie który miał marzenia erotyczne,depresje,zwątpienia i który chciał się zakochać i założyć rodzinę...

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lut 2014, 18:57:08 »
Tej pani chyba by się przydał egzorcysta bo jej Diabeł pomieszał ale chyba coś więcej niż szyki  ;D

Cytuj (zaznaczone)
Tam, gdzie diabeł mówi dobranoc

Różne określenia Danii słyszałem, ale to zdecydowanie wygrywa.

Cytuj (zaznaczone)
W GPS-ie nie ma pojęcia „kościół katolicki”.
!!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lut 2014, 21:20:29 »
akurat ten artykuł znalazłem na pewnej stronie internetowej gdzie jest lub niedługo będzie traktowane jako prawda objawiona

Nie znam poprzednich dokonań autorki , jest się czym interesować?

Bo coś czuje że wszyscy coś wiedza na temat dziennikarki , tylko nie ja.

Dziennikarki to wielkie slowo.
Nie kazdy kto skonczyl polonistyke (zwlaszcza zaocznie) ma szanse byc dziennikarzem.

Znajdz sobie inne zaintersowania, czytanie artykulow tej Pani to dopabuse strata czasu :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lut 2014, 10:08:25 »
Matko jaka idiotka  :o nalezy do jakiejś sekty, spotykają sie i modlą za nasze dusze..średniowiecze! Współczuje osobom "leczonym" przez jej męża. Może ja napisze artykuł o Polakach Katolikach w Polsce? Jak maltretuja dzieci, jak księża je wykorzystują, matki zabijają lub porzucają na śmietnikach po porodzie...jak siła sa zabierane biednym rodzicom i umieszczane w brudnych i starych domach dziecka...jak 33% dzieci w Polsce jest niedożywionych... O Kacperku, ktory w wieku 4 lat został tak pobity przez swoją "mamę" i jej faceta, ze nie widzi, nie mówi, jest sparaliżowany... o Madzi, która "matka"Katoliczka rzuciła o ścianę, a "tatuś" ministrant brał amfetaminę...o dzieciach z rodziny zastępczej, które zostały tam zamordowane, a co niedziela chodzily ze swoimi oprawcami do kościoła Katolickiego...o Danielku, ktory został zagłodzony na smierć...o ofiarach Trynkiewicza...o tych wszystkich biednych dzieciach, ktorym nie rozdajemy prezerwatyw w szkole, tylko pasem uczymy posłuszeństwa i w niedziele zaciągamy do kościoła. Ciekawe co by inni obcokrajowcy na to powiedzieli...ze Polska to raj na ziemi pewnie :) tacy wspaniali sa Polacy, bo chodzą do kościoła i sie modlą...a po mszy leją swoje dzieci, kradną, mordują etc

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lut 2014, 10:08:25 »

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lut 2014, 11:28:14 »
Współczuje osobom "leczonym" przez jej męża.
Po pierwsze to nie mąż autorki, po drugie to że odmówił komuś "skabusewania na aborcje" (swoją drogą słabo się wyznaje na medycynie, ale z tego co widać to ten pan jest anestezjologiem, nie wiem na ile w Dk anestezjolog wystawia "skabusewania na aborcje" ), ze względu na swoje wierzenia, to moim zdaniem jego prawo. Jednak odmowa aborcji to coś trochę innego niż np. odmowa leczenia kogoś bo jest czarny czy jest innowiercą.
Do tego ten pan jest chyba ordynatorem (dobrze rozumie "overlæge"?), i nie wydaje mi się żeby jego poglądy czy wierzenia miały wpływ na wypełnianie przez niego obowiązków.

Cytuj (zaznaczone)
Może ja napisze artykuł o Polakach Katolikach w Polsce?

Dobry pomysł, myślę że w kwestii warsztatu, obiektywności i dziennikarskiej rzetelności mogłybyście sobie z panią Zbroją podać ręce.  :P

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lut 2014, 11:55:34 »
Jak ta Pani napisała... "Maz mówi, ze w Danii jest na misji, bo w Afryce ludzie maja przynajmniej wiarę" to ten cały lekarz leczy wiara? Raczej nie jest potrzebny w jednym z najbardziej rozwiniętych krajów na świecie ze swoimi zabobonomami i żona, która non stop opowiada o Bogu i jakiejś sekcje do której należą... pozatym :) ja nie jestem "dziennikarka"

Offline jolaxx2

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lut 2014, 15:18:35 »
Matko jaka idiotka  :o nalezy do jakiejś sekty, spotykają sie i modlą za nasze dusze..średniowiecze! Współczuje osobom "leczonym" przez jej męża. Może ja napisze artykuł o Polakach Katolikach w Polsce? Jak maltretuja dzieci, jak księża je wykorzystują, matki zabijają lub porzucają na śmietnikach po porodzie...jak siła sa zabierane biednym rodzicom i umieszczane w brudnych i starych domach dziecka...jak 33% dzieci w Polsce jest niedożywionych... O Kacperku, ktory w wieku 4 lat został tak pobity przez swoją "mamę" i jej faceta, ze nie widzi, nie mówi, jest sparaliżowany... o Madzi, która "matka"Katoliczka rzuciła o ścianę, a "tatuś" ministrant brał amfetaminę...o dzieciach z rodziny zastępczej, które zostały tam zamordowane, a co niedziela chodzily ze swoimi oprawcami do kościoła Katolickiego...o Danielku, ktory został zagłodzony na smierć...o ofiarach Trynkiewicza...o tych wszystkich biednych dzieciach, ktorym nie rozdajemy prezerwatyw w szkole, tylko pasem uczymy posłuszeństwa i w niedziele zaciągamy do kościoła. Ciekawe co by inni obcokrajowcy na to powiedzieli...ze Polska to raj na ziemi pewnie :) tacy wspaniali sa Polacy, bo chodzą do kościoła i sie modlą...a po mszy leją swoje dzieci, kradną, mordują etc

Wiesz co??? Zastanów się co ty za brednie wypisujesz co za porównanie???Komu chcesz kadzić??? Nie nazywaj się Polką bo nią nie jesteś. Wstyd mi za Polaków którzy plują jadem na Polskę. Ok 40 000 000 ludzi żyje w Polsce, więc oczywiste jest to, że
 są przestępstwa i inna patologia. Natomiast Dania to ok 5 000 000 ludzi i to jest jedna wielka demoralizacja, gdzie seks ze zwierzętami jest legalny, gdzie zabija się zwierzęta na oczach dzieci(żyrafa w ZOO), gdzie małżeństwa homoseksualne są legalne,gdzie matki swoim 12-13 letnim córkom dają prezerwatywy, gdzie szerzy się pijaństwo wśród młodzieży itd.....od tego dobrobytu przewraca się im w głowach, długo by jeszcze wymieniać ich skrzywienia moralne.
A tych w "sukienkach" nabusebów i dzieciorobów,to niedługo będą stawiać na piedestał.
Owszem  mieszkam tu i pracuje jak większość Polaków, ale tylko praca mnie tu trzyma nic więcej. Nie mogłabym tu mieszkać ani żyć w tej zawistnej i zazdrosnej społeczności. :( :( :(

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lut 2014, 16:51:41 »
jolaxx,

Wczoraj slyszalem podobne bzdury wracajac busem z Polski.

"i inna patologia" ? Co masz na mysli? Moze to, ze Polska kraj bogaty w nieomalze wszystko z ogromna liczba bezradnych i zahukanych madrali, nie potrafi zapewnic pracy i bytu milionom ludzi, ktorzy o dziwo, emigrujac gdziekolwiek, z reguly natychmiast krytykuja ten nowy kraj. Kraj zapewniajacy im byt i porzadna opieke spoleczna. Najgorsze jest to, ze krytycy nie starali sie jeszcze poznac jezyka i z reguly nie maja towarzyskich doswiadczen czy prywatnego kontaktu z tubylcami.

Bedac "nowa" z Polski nie probuj lepiej dyskutowac o pijanstwie. Piszesz tez o dunskim dobrobycie... hmmm... w jaki sposob ten zdemoralizowany i pelen nabusebow kraj ten dobrobyt osiagnal?

Osobiscie uwazam uwazam,ze lepiej dac dzieciakom prezerwatywy niz zajmowac sie mlodymi matkami, zrealizowany rodzicielski czy koscielny zakaz "dupcenia sie" jest rzadkoscia; to wiedza wszyscy, ty pewnie tez :)

To z kim uprawiam seks jest moja prywatna sprawa z tego zalozenia w Skandynawii sie wychodzi.

Poinformuje cie tez, ze zyrafy nie zastrzelono na oczach dzieci, publicznie dokonano tylko sekcji zwlok, uwazajac ze to zainteresuje publicznosc (dla mnie byl to niewypal).

"zawistnej i zazdrosnej społeczności"...Jak ty tu wytrzymujesz? Czy mamona jest dla ciebie,osoby pelnej katolickiego moralu, az tak istotna i decydujaca?
« Ostatnia zmiana: 21 Lut 2014, 17:09:46 wysłana przez zpatentem »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lut 2014, 17:07:18 »
 Ja tu już trochę jestem to się podzielę uwagami  :)

Proszę sobie chociaż przypomnieć "uznany za kontrowersyjny" film Martina Scorsese "Ostatnie kuszenie Chrystusa" 1988 z W.Dafoe - piękny film,opowiadający o Jezusie jak o zwykłym człowieku,który walczył ze słabościami ludzkimi,mężczyźnie który miał marzenia erotyczne,depresje,zwątpienia i który chciał się zakochać i założyć rodzinę...
Drogi Gratis_sms skoro przy wielkim kinie jesteśmy ;) to czy pamiętasz film PLANETA MAŁP  taka analogiczna do sytuacji w Danii.  Po przejęciu przez małpy władzy ludzie musieli pracować na nie ciężej i dłużej za to samo lub mniej, dodatkowo małpy ograniczyły lub zlikwidowały wszystkie przywileje które kiedyś ludzie wywalczyli . W zamian stworzyli tu biblijną Komore i Obore ze swoimi kubietami   :P

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lut 2014, 17:22:57 »
I co w zwiazku z tym, ze Dania to 5mln a Polska 38? Ja tez sobie mogę "pojechać po wierzchu" jak ta Pani z artykułu i opisać nie dobrych Polaków, tak jak ona opisała Duńczyków. Ci ludzie dają Wam mieszkania, prace, wykształcenie Waszym dzieciom, a Wy ich opluwacie jak tylko możecie i to za nic! Nie podoba Wam sie duński dobrobyt? Dunczycy i ich mentalność? To wróccie do Polski. Szerokiej drogi Wam życzę.
Zakompleksiona Polka, która uważa sie za wielka dziennikarkę, której maz lekarz jest taki religijny. Opowiada wokoło o tym, ze Dunczycy chcą od niego aborcji i eutanazji, a przypadkiem nie obowiązuje go tajemnica? Sama nie wiem jak to rozumieć, lekarz i do tego jakis fanatyk! Medycyna nigdy nie szła w parze z religia, wiec jak on to pogodził? Co w nim jest silniejsze, jego zacofana wiara w nieistniejącego Boga czy świecka medycyna? Do tego żonka, która opisuje te wszystkie bzdury jak to jej biedna córka dostała kondomy w szkole w wielu 13 lat. Masakra, co za straszny kraj z tej Danii z bezdusznymi ludźmi. Zepsuci sa ich "dobrobytem" itd
A Wy jesteście zazdrośni i zawistni! Z wszystkich Duńczyków jakich poznałam mogę szczerze napisać, ze sa to ludzie skromni i serdeczni, oszczędni, nie wywyższajacy sie i nie żyjący ponad stan jak Polacy. Rzygac mi sie chce, kiedy słyszę "znawców" po zaledwie kilku latach w tym kraju, bez znajomosci języka, bez nawet przebywania wsród Duńczyków, odpowiadacie jacy to straszni ludzie sa, a my Polacy tutaj mieszkający na stałe to juz jesteśmy zdunczeni i nam zombie mózgi wyjadly.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lut 2014, 21:47:17 »
Dobrze sopocianka tylko nie zagrzewaj się za bardzo, tak naprawdę śmieszny artylkulik pseudodziennikarki, tak się nim podniecajac tylko nadaje mu się jakieś znaczenie.
Mi się natomiast nie podoba to twoje chwalenie łaskawości duńskiej, dają mieszkania, dają pracę, dają szkole dla dzieci. Naprawdę dali Ci to wszystko? Ja też chcę

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lut 2014, 04:53:02 »
Ja nie rozumiem o co ten cały hałas ? To co jest zawarte w pierwszej części artykułu  to przecież niepodważalne fakty. Odnośnie gorliwości w wieże tej pani to gdzie się podziała wasza tolerancja  ??? Małpy zjedli czy co ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lut 2014, 04:53:02 »

Dyskryminacja a niedopasowanie zawodowe na duńskim rynku pracy - ANKIETA

Zaczęty przez DrosiaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4249
Ostatnia wiadomość 17 Wrz 2012, 13:46:21
wysłana przez solange
Dyskryminacja w pracy - jak walczyć?

Zaczęty przez jakotakoDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 8