Tak, to był Kurski, jako szef kampanii wyborczej PIS i chodziło o słynnego "dziadka z Wehrmachtu". Na wątpliwości samego Kaczyńskiego, czy takie coś w ogóle przejdzie, Kurski odpowiedział, że "ciemny lud to kupi". "Ciemny lud"- czyli elektorat PIS, dla którego osoba dziadka Tuska miałaby być tym "straszakiem".
I wyobraź sobie, że była. Sama, osobiście, niechcacy podsłuchałam , idąc ulicą, rozmowę dwóch staruszków , z których jeden powiedział "Ja tam na hitlerowca nie będę głosował".
TAK się robi politykę...Polska nie jest tu wyjątkiem, na całym świecie tak się dzieje, zobacz, jak w USA np partia dokładnie prześwietla swojego kandydata "|na wylot", by tylko przeciwnik nie mógł znaleźć najmniejszego haczyka, najmniejszej plamki.
Makar, człowieku, ogarnij się- ja pamiętam Okrągły Stół, pamiętam, jak CAŁY NARÓD, z WIELKĄ NADZIEJĄ śledził te rozmowy, nawet miałam bliskiego znajomego , który brał w nich udział przy jednym z "podstolików" (ochrona środowiska) . Naprawdę wtedy wszyscy trzymali kciiuki i kibicowali, by władza i opozycja się dogadały. Byliśmy dumni z tego, jako naszego sukcesu, bezprecedensowego na skalę światową, w bezkrwawym i pokojowym przejęciu wladzy od "komuny".To DZIĘKI Okrągłemu Stołowi i postawie Polaków wtedy, runął Mur Berliński i po kolei reżimy "demoludów". Ja to wszystko obserwowałam i pamiętam, pamiętam nie tylko fakty, ale i nastroje społeczne wtedy.I pamiętam też, KTO wówczas usiadł z władzą do tego stołu... A teraz co

? Dlaczego coś, co jest naszym wielkim sukcesem, niektórzy próbują przerobić na klęskę? Jeśli tak sie chlubisz swoim "niezależnym myśleniem" , to zastanów się, jaki ONI mają TERAZ w tym interes ?
co do wyjazdu z Polski- TO TEŻ JEST NASZA ZDOBYCZ . "Za komuny" ludzie MARZYLI o tym, by MÓC wyjechac, gdy będą chcieli. Co tak lamentujesz nad emigracją ? Sama wyjechałam, bo chciałam, bo mogłam, bo WRESZCIE mamy szansę sobie mieszkać i pracowac tam, gdzie chcemy. Chcesz mieszkac w Polsce ? A kto ci zabroni? Granice otwarte, nie ma "emigrantów politycznych", możesz wrócić w kazdej chwili, nie dostałeś "biletu w jedną stronę". Po co to rozdzieranie szat?
Zobacz, co się dzieje na Ukrainie teraz, jak już walczące o władzę frakcje żrą się miedzy sobą i co wyprawiają. Nam , dzięki Okrągłemu Stołowi udało się tego uniknąć, władza została przejęta pokojowo, dzięki "Sejmowi kontraktowemu" udało się doprowadzić do pierwszych wolnych wyborów . Zobacz, na kogo WTEDY ludzie głosowali, kto WTEDY zasiadał w Sejmie .
Ech, Makar...Sorry, ale to, co piszesz, nie brzmi dla mnie jak "samodzielne myślenie". Raczej jak żywcem przepisana broszurka propagandowa. Te puste hasełka , o "kolonizacji", "kondominium" , "prześladowaniach"...JAKIE prześladowania, czlowieku ? Kto siedzi w więzieniu za poglądy dziś w Polsce? Kto wydaje "podziemną " bibułę ? Kto przemyca na Zachód informacje, które w Polsce nie mają szans ujrzeć światła dziennego? POMYŚL, bo naprawdę, NIE WIESZ, co piszesz...