poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie za 2013 rok  (Przeczytany 8905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emanko

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Rozliczenie za 2013 rok
« dnia: 16 Mar 2014, 19:21:16 »
Witam. W 2013 roku po raz pierwszy pracowałem w Danii przez 2,5 miesiąca. Właśnie sprawdziłem na stronie SKATu, że po wstępnym zeznaniu podatkowym mam do zapłaty prawie 6000 koron podatku. Nie ma tam jednak uwzględnionej ulgi na wyżywienie i zakwaterowanie. Czy powinienem użyć opcji "Ret årsopgørelsen" i w pozycji 53 wpisać 25000 DKK? Dodam, że w Polsce jestem zameldowany w domu rodziców, rozliczam się także z urzędem skarbowym, pracuję tu itp. Czy należy mi się ta ulga? W prognozie podatkowej jaką wypełniałem wraz z pracodawcą na początku mojego pobytu wpisaliśmy też jedną planowaną podróż do mojego miejsca zamieszkania w Polsce, ale nie mam na jej udokumentowanie żadnych rachunków - czy mogę to wpisać jako ulgę, czy muszę mieć rachunki?

Nie wiem też, czy bardziej korzystne nie byłoby zaznaczenie opcji "TAK" w polu 69. dotyczącym ograniczonego podatku dochodowego... Czy po wprowadzeniu zmian w zeznaniu i ich akceptacji mogę sobie zobaczyć co się zmieniło i później ewentualnie coś jeszcze zmienić, czy po kliknięciu "Akceptuj" nie ma już możliwości edycji zeznania?

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Rozliczenie za 2013 rok
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Mar 2014, 20:12:35 »
ze strony skat.dk

Personer, der kan få fradrag for dobbelt husførelse

De personer, som kan få fradrag for dobbelt husførelse, er

gifte personer
    ugifte samlevende, herunder samlevende af samme køn
    enlige forsørgere, der ved indkomstårets begyndelse har børn under 18 år.

I forhold til samlevende er det som udgangspunkt en betingelse, at samlivet har varet i 1 år eller mere.

wiec ulga za podwojne prowadzenie domu nie nalezy ci sie

Offline emanko

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Mar 2014, 20:46:47 »
Ale to chyba nie jest to samo, co odliczenie na zakwaterowanie i wyżywienie?

Offline robekarkus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
    • tonery samsung
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Mar 2014, 07:12:28 »
A jest jakaś komórka, która pomaga w rozliczeniu osobom z językiem angielskim. I jak można rozliczyć remont. Tak jak w Polsce?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Mar 2014, 14:24:31 »
Ale to chyba nie jest to samo, co odliczenie na zakwaterowanie i wyżywienie?
Nie, nie jest to samo. To ze pracowales 2½ miesiaca, czy jeden tydzien, czy 2 lata - nie najmnieszego znczenia. Nie jest waznym ile przepracowales, ale jakim bylo twoje miejsce pracy (stalym czy ograniczonym w czasie), to znaczy jak z gory okreslono twoje miejsce pracy przy jej rozpoczeciu. Jezeli kontrakt zatrudnienia nie byl ograniczony czasowo, lub ,miejsce pracy samo w sobie nie jest tymczasowym ("budowlanka", praca sezonowa itp.), to ulga ta nie przysluguje. Odsylam do dzialu Podatki i do obszernego watku, gdzie bardzo szczegolowo podalem zasady i warunki na jakich z tej ulgi "53" mozna korzystac. 

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Mar 2014, 17:12:40 »
I jak można rozliczyć remont. Tak jak w Polsce?
Jaki remont? A znalazłeś taką rubrykę?

Offline emanko

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Mar 2014, 21:25:34 »
Nie, nie jest to samo. To ze pracowales 2½ miesiaca, czy jeden tydzien, czy 2 lata - nie najmnieszego znczenia. Nie jest waznym ile przepracowales, ale jakim bylo twoje miejsce pracy (stalym czy ograniczonym w czasie), to znaczy jak z gory okreslono twoje miejsce pracy przy jej rozpoczeciu. Jezeli kontrakt zatrudnienia nie byl ograniczony czasowo, lub ,miejsce pracy samo w sobie nie jest tymczasowym ("budowlanka", praca sezonowa itp.), to ulga ta nie przysluguje. Odsylam do dzialu Podatki i do obszernego watku, gdzie bardzo szczegolowo podalem zasady i warunki na jakich z tej ulgi "53" mozna korzystac.

Miejsce pracy było stałe, a okres pracy określony był na 77 dni. Rozumiem z lektury wątku o którym mówisz, że w takim przypadku ulga powinna mi przysługiwać. Pojawia się tylko u mnie wątpliwość, czy mogę jej "użyć" nie mając w Polsce mieszkania na siebie, ani umowy najmu. Z tym, że moje "centrum życia" to zdecydowanie Polska, a nie Dania, więc wydaje mi się że ulga powinna mi przysługiwać, ale chciałem się po prostu upewnić.

Ponawiam też pytanie o to czy wie ktoś może, czy raz edytowane zeznanie podatkowe można potem znów edytować?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Mar 2014, 21:25:34 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Mar 2014, 07:34:45 »
Centrum zyciowe to nie kwestia mentalna, a konkretne faktory np. zona, dziecko, mieszkanie, firma itp.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline emanko

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Mar 2014, 10:38:15 »
Centrum zyciowe to nie kwestia mentalna, a konkretne faktory np. zona, dziecko, mieszkanie, firma itp.

Stąd pytanie, czy mając meldunek w mieszkaniu rodziców, pracując w Polsce przez 8 miesięcy (część przed, część po wyjeździe do Danii), rozliczając się tu z podatku itp. mam prawo do ulgi.

Offline cirol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Mar 2014, 14:43:18 »
Ja również ponawiam pytanie o to czy wie ktoś może, czy raz edytowane zeznanie podatkowe można ponownie edytować?

Offline spdcnc

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Mar 2014, 10:12:03 »
Witam,
Podpinam się pod temat. Na początek opis mojej sytuacji: Pracowałem w Danii od 03.07.2013 do 21.02.2014, kontrakt był na stałe, meldunek w Danii oraz stały meldunek w Polsce wraz Żoną i dziećmi we własnym mieszkaniu w Polsce. W Danii nie płaciłem za mieszkanie, opłacał je pracodawca. Moje pytanie brzmi czy mogę skorzystać z ulgi na wyżywienie lub z ulgi tzw. "Dobbelt husførelse" (rubryka 53)? Czy pozostaje mi tylko ulga na dojazdy do Polski (rubryka 51)? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Offline spdcnc

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Mar 2014, 12:03:25 »
Witam,
Podpinam się pod temat. Na początek opis mojej sytuacji: Pracowałem w Danii od 03.07.2013 do 21.02.2014, kontrakt był na stałe, meldunek w Danii oraz stały meldunek w Polsce wraz Żoną i dziećmi we własnym mieszkaniu w Polsce. W Danii nie płaciłem za mieszkanie, opłacał je pracodawca. Moje pytanie brzmi czy mogę skorzystać z ulgi na wyżywienie lub z ulgi tzw. "Dobbelt husførelse" (rubryka 53)? Czy pozostaje mi tylko ulga na dojazdy do Polski (rubryka 51)? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
Pozdrawiam

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Mar 2014, 14:05:56 »
Jeśli pracodawca płacił za Twoje mieszkanie, to oczywiście ulgi z tytułu podwójnego prowadzenia domu nie możesz odliczać.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Mar 2014, 23:30:48 »
Miejsce pracy było stałe, a okres pracy określony był na 77 dni. Rozumiem z lektury wątku o którym mówisz, że w takim przypadku ulga powinna mi przysługiwać. Pojawia się tylko u mnie wątpliwość, czy mogę jej "użyć" nie mając w Polsce mieszkania na siebie, ani umowy najmu. Z tym, że moje "centrum życia" to zdecydowanie Polska, a nie Dania, więc wydaje mi się że ulga powinna mi przysługiwać, ale chciałem się po prostu upewnić.

Ponawiam też pytanie o to czy wie ktoś może, czy raz edytowane zeznanie podatkowe można potem znów edytować?
Aby uzyskac ulge, musi byc mowa o tymczasowym miejscu pracy, a takim jest miejsce pracy okreslone w kontrakcie ograniczenime czasowym od.......do........Porownaj sobie do delegacji, Ulga ta ma na celu pokrycia pewnych zwiekszonych kosztow na delegacji, a delegacja zawsze jest tymczasowym miejscem pracy. Jezeli w twoim kontrakcie, to znaczy przed rozpoczeciem pracy ustalono ze kontrakr bedzie wazny od....do... to ulga ta przysluguje. Jezeli w Polsce nie masz najblizszej rodziny (zona, dzieci), nie masz nawet mieszkania, nie masz dochodu (tak zakladam) to nie bardzo rozumie, centrum twoich spraw zyciowych jest Polska? Chcesz sie upewnic? Zadzwon do Skat. Edytowac mozesz wielokrotnie, generalnie do 1.5.2014, a zmieniac rozliczenie jezeli czegos zapomniales wprowadzic lub znalazles blad, mozesz do 1.5.2017. albo sam elektronicznie jezeli jest dostep, albo zwracajac sie do Skat, najlepiej ze swojej teczki podatkowej. Jeszcze jedno, powracajac do "delegacyjnego" Nie prowadzisz podwojnego gospodarstwa domowego, nie masz najblizszej rodziny, nie masz mieszkania = nie masz ulgi o ktorej mowa. Ulge na akwaterowanie, spelniajac pewne warunki mozna otrzymywac do 24 miesiecy. Wymaganiw Skatu qaby ta ulge uzyskac: 1. tymczasowe miejsce pracy (ograniczone kontraktem), 2. Podatnik musi byc w "podrozy". W podrozy oznacza ze zachowal swoje miesce noramlnego pobytu poza Dania (mieszkanie/dom) ale nie ma mozliowsci powrotu na nocleg do domu.

Offline emanko

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Mar 2014, 17:49:59 »
Jezeli w Polsce nie masz najblizszej rodziny (zona, dzieci), nie masz nawet mieszkania, nie masz dochodu (tak zakladam) to nie bardzo rozumie, centrum twoich spraw zyciowych jest Polska?

Nie prowadzisz podwojnego gospodarstwa domowego, nie masz najblizszej rodziny, nie masz mieszkania = nie masz ulgi o ktorej mowa.

Mam dochód w Polsce, pracowałem tu jakieś 8 miesięcy, dostałem PIT od pracodawcy itp. Stąd moje pytanie czy samo osiąganie dochodu w Polsce oznacza, że mam tu "centrum spraw życiowych", a tym samym mogę uzyskać ulgę.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Mar 2014, 17:49:59 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9247
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23782
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10353
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc