poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kiedy ukrócą tych wszyskich naciągaczy, nabusebów i oszutków?  (Przeczytany 14202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czbnhzw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
Szlak mnie trafia jak słyszę od ludzi, pracujących tu już od kilku lat, że w rozliczeniach podatkowych wpisują po 10 przejazdów do polski, dokumentując to jakimiś paragonami na zakupy wykonane w kraju przez małżonke.
Wg. tego co pisze roga http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1031263.0.html takie odliczenia należą się tylko w pierwszym roku, z wyłączeniem pewnych przypadków.

Kiedy skat zacznie kontrolować takie oszustwa!?

Szlak mnie znowu trafia jak słysze od dziewczyny- samotnej matki z dwójką dzieci, która w kraju Danii przepracowała 1 rok, że nie opłąca się jej iść do pracy, bo komuna daje 10tys kontanu do tego kaska na dwójke dzieci i dopłate 6000 do mieszkania. No cholera jasna.
Co zrobić z tymi nabusebami? I nie myśle tu tylko o rodakach ale i o rodowitych dunczykach

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kiedy ukrócą tych wszyskich naciągaczy, nabusebów i oszutków?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Mar 2014, 21:34:46 »
Dunczycy sa chociaz u siebie i ich dziadowie zbudowali ten dobrobyt...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 73
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Mar 2014, 21:36:13 »
Mysle, ze to nie nasz problem .Kazdy bierze na swoje barki swoje oszustwa.Kiedys tez sie zloscilem na takie sytuacje ,lecz doszlem do wniosku ze to nie moj problem.zapewne te osoby nie spia spokojnie

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Mar 2014, 22:31:22 »
Obojtentosc... Tez sposb na zycie.

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Mar 2014, 23:08:27 »
Ale co my zwykli ludzie mozemy zrobic ?-fakt pogadac i to i tak nic nie zmieni.spinanie posladkow tu nic nie da!czy nie tak?sa ludzie co kombinuja z podatkami ,z autami ,z praca na czarno.Nic nie da mam biadolenie ze zle robia!mam nadzieje ze prawo i takich siegnie.Obojetnosc?-a jakie jest inne wyjscie -patrzenie co robi Kowalski czy Malinowski?
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2014, 23:23:51 wysłana przez szczurek »

zaczarujmnie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Mar 2014, 02:12:34 »
Nie rozumiem takowego podejscia. Jaki jest sens zycia takich osob? Przeciez oprocz zrodla dochodu, praca jest wielokrotnie rowniez mozliwoscia na "wyrwanie" sie z domu, przebywanie w towarzystwie innych osob, a gdzie chec samorealizacji.. Ehh powiem tak.. od tygodnia jedyne o czym mysle to rozliczenie i ulgi.. przyznam szczerze, ze w pewnym momencie doszlam do wniosku, ze lepiej nie siegac po cos co nie zostalo mi dane i nie kombinowac niz martwic sie i szarpac w Skat. Poza tym jesli ktos  przyjechal do Danii w celach zarobkowych, to niech pracuje a nie kombinuje co zrobic, zeby sie nie narobic, a zarobic  :-\

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2014, 05:32:19 »
zaczarujmnie a moze to kombinuja te osoby co przyjechaly tu w innych celach niz zarobkowych?ech to temat nie ma konca.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2014, 05:32:19 »

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Mar 2014, 07:21:36 »
Bo model państwa opiekuńczego rozleniwia a nie aktywizuje. Choć trzeba powiedzieć ze Duńczycy i tak sie wzięli za to. Ostatnie reformy ukrocają trochę przywileje, następne pewnie tez bedą to robić. Bo dług rośnie, cos trzeba z tym robić. I bardzo dobrze. Państwo powinno wspierać gdy jest potrzeba, a tymczasem - masowo wyuczona bezradność. Ale tak jest we wszystkich krajach, jest grupa ludzi dla której jest to sposób na zycie. Tez tego nie rozumiem.

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +1/-0

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Mar 2014, 08:06:28 »
w radio tez od rana o tym gadaja...

Offline czesio

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 16
  • -Otrzymane: 32
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Mar 2014, 14:38:53 »
Szlak mnie trafia jak słyszę od ludzi, pracujących tu już od kilku lat, że w rozliczeniach podatkowych wpisują po 10 przejazdów do polski, dokumentując to jakimiś paragonami na zakupy wykonane w kraju przez małżonke.
Wg. tego co pisze roga http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1031263.0.html takie odliczenia należą się tylko w pierwszym roku, z wyłączeniem pewnych przypadków.

Kiedy skat zacznie kontrolować takie oszustwa!?

Szlak mnie znowu trafia jak słysze od dziewczyny- samotnej matki z dwójką dzieci, która w kraju Danii przepracowała 1 rok, że nie opłąca się jej iść do pracy, bo komuna daje 10tys kontanu do tego kaska na dwójke dzieci i dopłate 6000 do mieszkania. No cholera jasna.
Co zrobić z tymi nabusebami? I nie myśle tu tylko o rodakach ale i o rodowitych dunczykach

to zacznij donosić na znajomych jak tak cie szlak trafia  :o- ale może zajmij się własnym życiem a nie innych

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Mar 2014, 15:40:58 »
to zacznij donosić na znajomych jak tak cie szlak trafia - ale może zajmij się własnym życiem a nie innych
Donoszeniem to juz niech sie Dany zajmą, bo to ich specjalność.
czbnhzw zajmuje się własnym życiem, bo to on sponsoruje z podatku te fikcyjne wycieczki rodaków do Polski. :P

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Mar 2014, 16:50:03 »
Za taki stan rzeczy głównie ponosi winę państwo stwarzając takie możliwości. W Polsce za komuny też kradli i kombinowali (bo można było) , takie było podejście. Dzisiaj jest podobnie , tyle że kombinują głównie bogaci którym się to opłaca ( i mówimy tutaj o przekrętach na dużą skalę). Zgadzam się z wami , że obecnie duża ilość osób ciężko pracuje i ma niewiele odliczeń ale nie martwmy się , gdyż coraz częściej spotykamy tutaj posty pt: skat mnie oszukał lub okradł. Mowa jest właśnie o tych , którzy zostali skontrolowani przez urzędników za niesłuszne odliczenia. Mnie osobiście bardziej razi ( i sądzę , że jest to największa plaga w tym kraju) kiedy widzę na ulicach , osiedlach niepracujących ( obecnych i byłych) emigrantów. Nie dlatego , że mam coś przeciwko nim ( bo sam jestem obcokrajowcem) tylko to jak całymi dniami snują się bez celu , bez pracy gdyż państwo troszczy się o nich na tyle , że nie muszą się wysilać aby zapracować uczciwie na pieniądze które dostają. My pracujemy , gdyż tak zostaliśmy wychowani , chcemy zapracować na swoje emerytury a im zależy tylko na przetrwaniu , chodź dużo mówi się też o tym , że dorabiają na czarno , handlem i przemytem. W ubiegłym roku słyszałem rozmowę o tym , że duża większość lewych interesów w Danii ( przemyt , narkotyki , prostytucja) to działka byłych emigrantów i ich dzieci z bliskiego wschodu. Pamiętam jak wielokrotnie na plaże przyjeżdżali tacy właśnie młodzi ( w wieku gdzieś 18 -25lat) autami na które większość nas i Duńczyków nigdy nie będzie stać. całymi dniami przesiadywali na ławkach i się bawili , skąd to wszystko? Na pewno nie z normalnej pracy. Ja bym osobiście wygonił wszystkich do pracy , jakiejkolwiek pracy nie patrząc na narodowość czy wyznanie i dał warunek pobytu. Zawsze można coś zrobić , państwo ma do tego swoje narzędzia tylko mam wrażenie , że boi się części emigrantów ( żeby nie było tego co we Francji) ale bierność jest jeszcze gorsza. Pozdrawiam

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Mar 2014, 18:54:44 »
Czyli za napad na bank ponosi odpowiedzialnosc bank - no bo po co przechowuje pieniadze...

A jak tobie ukradna samochód to twoja wina - po co kupowales samochód...

;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2014, 19:56:37 »
6000 doplaty do mieszkania nikt nie dostanie, maksimum to 3300 bodajze :)
Ostatnio jedna taka wlasnie dziewczyne poznalam... kilka lat na kontanthjælp, maz Turek robiacy pizze za marne grosze, wszystkie mozliwe dodatki itd i gdzies miedzy tym dziecko...
Dla mnie to jest jakies chore... do tego te paniusie sa agresywne i pyskate "bo im sie nalezy" jak czytam ich wypociny na publicznych forach to mnie smiechem zanosi :) jakie one maja super zycie itd na naszym garnuszku :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2014, 19:56:37 »

Pierwsze wezwanie do Jobcenter. Kiedy?

Zaczęty przez fisz_20Dział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5151
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2016, 20:28:04
wysłana przez farvela
do kiedy zwrocic podatek?

Zaczęty przez sopociankaDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3534
Ostatnia wiadomość 28 Cze 2011, 01:27:59
wysłana przez roga
do kiedy obowiązuja stare banknoty duńskie?

Zaczęty przez wojo3271Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6963
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2012, 13:12:55
wysłana przez wojo3271
Kiedy najwczewśniej do przedszkola???

Zaczęty przez Magda_lenaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8082
Ostatnia wiadomość 02 Paź 2012, 13:36:50
wysłana przez anha
kiedy Duńczyk "zwleka" z zapłaceniem faktury...

Zaczęty przez detmonDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4521
Ostatnia wiadomość 03 Wrz 2013, 12:55:32
wysłana przez detmon